tiistai 21. heinäkuuta 2020

Päivän kuva
EU-eliitin kyynärpäätervehdys.


Peliriippuvainen voittaa aina kun saa koneesta muutaman roposen.


Pääministerin kasvot ja pääministerin puhe kuin kaksi valmiiksi kiillotettua kilpeä, jotka eivät torju yhtikäs mitään.
19 kommenttia:

 1. EU on Ranska ja Saksa - tai Saksa ja Ranska. Se on selvää ollut jo ennenkin, viimeistään nyt. Saksalla ja Ranskalla on valtakunnan avaimet ja valta päästää synneistä maanosan päällä.
  Tuon toteaminen ei ole edes mikään juttu sinänsä, se on tietenkin ihan luonnollista jos porukassa on tosi isoja ja tosi pieniä ja kilttejä.
  Maailman mitassa isot kihot on USA ja Kiina, Europen mitassa Saksa ja Ranska.

  Viittasit myös ns. sujuvaan tiedottamiseen kotimaassa. Sitähän tää politiikka nyt koko ajan on, tiedotustilaisuus. "Olemme päättäneet." "Tämä on onnistuminen."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tämä mielenkiintoista. Ajattelu on ulkoistettu kulloisellekin satunnaiselle oppositiolle ja muutamalle ihmiselle, jotka ovat hereillä. Jossain vaiheessa sitten rysähtää. Täällä jonkin kokoisessa Euroopassa. Oikeusvaltioissa elellään, mitä tahansa voidaan tehdä ja päättää, kunhan on valtaa ja sekin oikein kytkettyä. En tiedä tajuaako kukaan mitä tapahtuu. Melkoinen kirje tulevaisuudelle 2020-luvulta.

   Poista
 2. Hauska seurata mediassa erilaisia kirjoituksia siitä oliko meidän pm tiukka ja nuuka, kiltti ja helppo, vai jotain siltä väliltä.
  Siitä ei ole kysymys.
  On selvää että yhden maan pm:n sana ei merkitse oli se sitten kovaa tekstiä tai myöntyvämpää.
  Mittaluokka voi hieman liikkua, mutta lopputulos on kuitenkin sama.
  Olemme EU:ssa ja tätä se on. EU toimii näin.
  En ainakaan minä pöyristy. En muuta odotakaan. Tämä avioliitto pitää vain lusia. Aviopuolisomme on Saksa ja Ranska. Heillä on yhdessä monta aviopuolisoa, mutta kyllä hellan paikka Pariisista ja Berliinistä selvästi määrätään.
  Turha odottaakaan mitään muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä muistutukseksi totean kantani, että vanha kunnon EEC:n oli kannatettava juttu. Myös myöhempi EU:kin kasarin ja ysärin molemmin puolin. Talousyhteistyötä, kulttuuriyhteistyötä ja tullittomuutta vapaiden itsenäisten valtioiden kesken. Parasta rauhantyötä myös. Kannatan, kannatin.

   Nykyinen maailma on kummallinen, kaikki läpipolitisoituu. Yksittäisestä ihmisestä, kirkosta, monista järjestöistä fiksuun eurooppalaiseen yhteistyöelimeen. Liittovaltio-ideaa poliittisempaa ei olekaan. Yhteiset rahat on sen yksi väline.

   Poista
  2. "Liittovaltio-ideaa poliittisempaa ei olekaan. Yhteiset rahat on sen yksi väline."

   Tähän ollaan menossa, kovaa vauhtia. Mutta kynnyskysymykseksi voi tulla itse euro. Onko se valuutta joka toimii?

   Poista
  3. Vaikea tosiaan yhden pääministerin rimpuilla, joskin mittaluokkaa voi yrittää muuttaa ja puolia pitää. Minusta tämä tulos on Suomen kannalta surkea. Mutta tätä on nykyinen EU. Maksamme enemmän jokainen veroja. Mekanismi on avattu sille, että lompsalle tullaan toisenkin kerran.

   Minulle olisi käynyt sellainen mitä joku vitsinä ehdotti: valtiolta jokaiselle 1000 ja sillä ostetaan italialaisia tuotteita. Tulee edes jotain konkreettista vastinetta.

   Poista
 3. Tässä pm itse se sanoo (IL):

  "Marin vastasi Twitterissä myös opposition kritiikkiin elpymispaketista.
  – Osassa kommenteista on alleviivattu sitä, että Suomi maksaa jäsenmaksuja enemmän kuin saa yhteisiä varoja. Näin on, kuten on aiemminkin ollut. Olemme nettomaksaja, sillä kuulumme unionin vauraimpiin maihin, Marin kommentoi."

  Eli omat rahat ei ole omia. Jos on vähän vauraampi maa, onnistunut ehkä jossakin, erotus kuuluu toisille maille, EU:n päättämällä tavalla.
  Jännäksi nytkähtänyt "EEC:n" hyvä perusidea.
  Ja kun tuohon lisää vielä yleispoliittiset ylikansalliset tavoitteet, on tämä kieltämättä aika kaukana eurooppalaisesta klassisesta liberalismista.
  Se lienee tarkoituskin.

  Yhteistyö, liikkuvuus ja kansainvälisyys valtioiden kesken on hieno asia. Pitkä eurooppalainen perinne. Yhteiset marssiaskeleet ovat olleet ainakin tähän saakka tässä maanosassa aina harha-askelia.
  Kyllä nyt betoniporsaita tarvittaisiin edes hidastamaan että olisi aikaa katsella, mitä on tulossa.

  VastaaPoista
 4. Todella lyhytnäköistä puhetta tämä maamme rikkaus, kun samalla tehdään politiikkaa, joka vie keinot pitää yllä hyvinvointia ja lisätä varallisuutta ja yhteiskunnan taloudellista kasvupohjaa. Tällä alueella en luota ollenkaan hallituksen toimiin. Mutta isot vie ja pienet vikisee. Velkatonneja ja -miljardeja tämä hallitus saa aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei herättänyt Marinin esiintyminen Astudiossa luottamusta. Osaa hymyillä ja vääntää liturgiaa, mutta on tuo kyllä niin onttoa, että ihmettelen kuka uskoo.

   Poista
  2. Mietin vaan mitä Marinin tiukat neuvottelut Brysselissä ovat olleet, kun jää jo A-Studiossa aivan jyrän alle. Pelottaa, miten liukkaalla ja kaltevalla pinnalla olemme kaiken kaikkiaan.

   Poista
  3. En tahdo tässä Marinia syyttää, koska hän on vain vallan marionetti, mutta turha on mustaa valkeaksi pestä - tämä on paska diili, josta Suomi ei hyödy millään laskettavissa olevalla tavalla.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Pelkään minäkin, että meidät pistetään tulevaisuudessa maksumiehiksi hyvin moniin tapahtumiin, jotka johtuvat löyhästä ja huonosta taloudenpidosta. Suomi tai sen eliitti on talutusnuorassa, nuollaan lähinnä Saksan persettä ja maksetaan siitä miljardeja. Kauppaa voisi käydä fiksusti myymättä silti omaa arvokkuuttaan. Pidän suoraan sanottuna aivan mielenvikaisena taloudenpitona sitä, että 6 miljardin panoksella saadaan 3 miljardia. Tätä on mahdotonta selittää normaalille ihmiselle. Vaikuttaa olevan samassa sarjassa kuin mafian suojeluksessa oleminen. Jotain laatua voisi olettaa. Tällaisten ratkaisujen jälkeen en ihmettele enää mitään.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että juuri tuosta on kysymys. Narsistinen kuvitelma, että ollaan mukana jossain tärkeässä ja välttämättömässä. Suomea kusetetaan. Hölmöt ovat iloisia jo siitä, että saavat olla mukana vallan kamareissa. Odottaisin jotain arvokkuutta. Suomi on pieni maa, mutta ei ole tarkoitus tehdä meitä pienemmäksi kuin olemme. En pidä eroa EU:sta realistisena, mutta EU:n toimintaperiaatteet pitäisi miettiä aivan rehellisesti uusiksi. Näin ei käy. Typerintä mitä voi tehdä, on hassata miljardeja johonkin, minkä vaikutuksia ei tiedetä tai tiedetään jo etukäteen, miten epärehellisiä perusteet ovat ja millaista käytettyjen avustusten seuranta tulee olemaan. Suomalainen veronmaksaja kärsii aivan turhaan. Lisäksi näitä rahoja hyödyntävät myös rikolliset: esimerkikiksi Italian mafia on kärkkymässä omaa osuuttaan ja varmasti sen myös saa.

   Poista
  2. EU karkaa koko ajan kauemmas demokratiasta, jota kuitenkin itse kertoo maailmassa parhaiten edustavansa.

   Näin valtavia päätöksiä mitä on nyt tehty, ei pitäisi tehdä ilman selkää demokraattista koeponnnistusta joko vaalien tai edes parlamenttien kautta.

   Kukaan suomalainen esimerkiksi ei ole viime vaaleissa äänestänyt nyt muodostuvan uuden EU-idean puolesta. Se olisi hyväksyttävä ja hyväksyttävissä toki jos noin suuri asia olisi esillä vaaleissa valintana, jotta ihmiset voisivat ottaa kantaa.
   En tarkoita mitään kansanäänestystä, vaan puoleiden selkää sitoutumista tiettyyn linjaan.
   Olisi reilu peli jos puolueet ottaisivat pysyvän ja selkeän kannan liittovaltioon jota näiden viime päätösten kautta ollaan selvästi edistämässä. Jos on yhteiset rahat, on yhteinen pakkoavioliitto.

   Kuten sanoin, EU:sta on meillä jo päätetty, kansanäänestyksessä, sitä ei ole nokan koputtamista eikä munkaan mielestäni ero ole minkäänlaista realismia, mutta EU:n liittovaltiosta ei ole demokraattisesti kysytty oikeastaan Euroopassa keneltäkään mitään, ja se on vielä paljon suurempi asia kuin tuo aiempi EEC/EU.
   Itä-Euroopan maat ottavatkin rajusti etäisyyttä, vaikka toki niillekin fyrkat kelpaa.

   Jos pidettäisiin kauppa kauppana ja talous taloutena ilman tätä kaikkialle ja kaikkeen levittäytyvää politisoitumista, ei näin radikaaleja seikkailuja kokeiltaisi. En usko että tässä näissä 700 miljardissa eurossa on pelkästään kyse taloudesta. Ne ovat samalla EU:n vallan väline ja sitouttamislahjus. Toki mm. Suomi ei saa, vaan maksaa niitä lahjuksia. Tietämättä oikein edes miksi ja kenelle.

   Poista
 9. Jari, katsoin suosittelemasi Taistelukenttä 2020:n. Sekä mahtavan dokkarin Arenasta, elokuvaohjaaja Werner Herzogin Ystäväni Gorbatsovin. Ne liittyvät mielessäni yhteen. Gorballe olen niin monesta kiitollinen. Neuvostoliitto hajosi, mikä oli valtava onni, mutta Venäjän ideaa ei pitäisi myöskään halveksia lännessä.
  Kirjoitit että jos Suomeen joku hyökkää, se on todennäköisesti maassamme harjoitetun väärän politiikkan seurausta. Olen samoilla linjoilla.
  Ulkopolitiikkaa, emme varsinkaan omien rajojemme ulkopolitiikkaa, saa antaa EU:n käsiin tai sieltä neuvoa kyseltäväksi. Jos edetään liittovaltioon, voi olla menetämme oman kykymme vastata omasta turvallisuudesta meille soveltuvin keinoin.

  Olenkin tässä vanhanaikaisen supermaltillinen:
  meillä tulee olla hyvät suhteen jokaiseen ilmansuuntaan.
  Venäjän vuoksi myös puolueettomuus- ja liittoutumattomuuspolitiikka. Siitä on todella onnistunut pian 70 vuoden kokemus. Realismi on tässä ollut omiaan.
  Suomen ulkopolitiikka ei voi olla muuta kuin rauhan turvaamista omilla rajoilla, ei sotateknologialla, ei sotapeleillä, ei liittoumakuvioilla. Seikkailuihin ei ole varaa.
  Samaan aikaan pitää tietenkin olla siinä Taistelukentässä kuvattu tulivoima ja kyky ylläpitää riittävää pelotetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäys: ulkopolitiikka on eri asia kuin ihmisoikeuspolitiikka. Toki Suomen ei tarvitse eikä pidä hyväksyä eikä painaa villaisella ihmisoikeusrikkomuksia Venäjällä.
   Ulkopolitiikan suhteen pitää olla kuitenkin jämpti ja viestin ettei Suomi uhkaa ketään eikä anna maataan muunkaan uhkaajan alustaksi.
   Ymmärrän Nato-haaveet ja monet perusteetkin aivan hyvin, mutta kaikkien sodanjälkeistem presidenttiemme ylläpitämä linja näyttää turvallisimmalta , koska siitä on jo hyvä kokemus.

   Toin tämä esiin, koska raiteiltaan nyt nytkähtänyt EU voi olla tässäkin asiassa arvaamattoman voimakas painostaja.

   Poista