lauantai 4. heinäkuuta 2020

Intersektionaalisuudesta


Intersektionaalisuus tai yksilöiden ja ryhmien intersektionaalinen tarkastelu on aivan tavanomaista sosiologiaa: analysoidaan millaisista asioista ihmisen yhteiskunnallinen asema muodostuu ja mitkä asiat siihen vaikuttavat. Tähän kuuluu myös erojen mallintaminen.

Kun sitten näitä eroja ja erilaisia asemoitumisia aletaan tulkita tai jopa muuttaa halutulla tavalla, ollaan politiikan, ideologioiden ja aatteiden piirissä. Tässä vaiheessa intersektionaalinen tarkastelu muuttuu esimerkiksi feministiseksi, marxilaiseksi tai joksikin muuksi.

Tässä tulkinnan vaiheessa alkavat myös näkemyserot siitä, mitä asioita on mielekästä sisällyttää itse analyysin piiriin tai miten esimerkiksi vallan ja uhriuden käsitteitä tai puheoikeuden ajatusta sovelletaan.

Meno näyttää melko villiltä, kun seuraa erilaisia keskusteluja. Valitettavaa mutta inhimillistä on, että keskustelusta tulee usein poliittisten näkemysten sekasotku.

Itse intersektionaalinen tarkastelu on mielestäni tarkoituksenmukaista. Sitä voidaan hyödyntää myös yhteiskunnallisessa suunnittelussa.  Poliittiset tulkinnat ihmisten yhteiskunnallisten asemoitumisten eroista taas ovat enemmän mielipide- ja maailmankatsomustyyppistä kamaa.

Poliittisen yhteisymmärryksen kannalta ongelma on, että käytännössä on miltei mahdotonta erottaa menetelmää ja maailmankuvaa. Näin ollen on myös vaikea sopia siitä, millaista intersektionaalisuutta milloinkin harjoitetaan ja millaiset asiat ovat käsitteen ytimessä.

Seurauksena voi olla esimerkiksi järkevää sosiologista analyysia, poliittisesti värittynyttä tilaustutkimusta tai lahkolaispuhetta muistuttavaa sananvaihtoa, jossa tulkintaan ja sananvaltaan ovat oikeutettuja vain ihmiset, joilla on esimerkiksi tiettyjä synnynnäisiä ominaisuuksia, kuten oikeaksi katsottu sukupuoli tai ihonväri.

Henkilökohtaisesti kannatan keskustelua, jossa kaikkien sana painaa yhtä lailla ja arvo annetaan puheen sisällölle, loogisuudelle, koherenssille ja todenmukaisuudelle eli sille, miten se onnistuu puhumaan siitä, miten asiat ovat. Vasta silloin voidaan yrittää muuttaa todellisuutta ja korjata virheitä.  36 kommenttia:

 1. Niin. Sinäpä sen sanoit. Näet myös hyvät mahdolliset käyttötarkoitukset. Yritän ottaa oppia.

  Olemme varmaan kaikki sitä mieltä että tärkeää ei ole kuka sanoo vaan se mitä hän sanoo, eikö?
  Tiedämme, ainakin kaikki me jotka seuraamme mitä maassa puhutaan, että ihmiset ovat some- ja mediasektualisoituneet sillä tavalla, että
  em. hyvästä käytöstavasta huolimatta, viestintuojia jaetaan nimenomaan persooonan ja persoonan herättämien mielikuvien mukaan jyviin ja akanoihin. Varsinkin akanoihin. Blokkimaalittaminen elää.

  Mutta tässä ajattelua (ja muiden ajattelun yhteenvetoa), joka kirjoittajastaan huolimatta on ajattelemisen- ja kuulemisen arvoista:

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/accf1118-1707-4237-8dd5-68b497823bfb

  VastaaPoista
 2. (Henkilökohtaisesti pidin kirjoituksesta myös sen lopun vuoksi. Tuodaan esiin, mitä liberalismi oikeastaan on. Klassinen liberalismi, josta aina mielellään puhun, on mm. synnyttänyt Euroopan siinä mielessä kun sen eurooppalaisine arvoineen tunnemme, koko sen monimuotoisuuden ja monenlaisen erimuotoisen rinnakkaiselon mahdollisuuden.

  Nykyään liberalismina pidetty on siihen verrattuna totalitarismia. Tasa-arvo ajattelu ei itse asiassa ole sen tarkoittamassa mielessä välttämättä lainkaan poliittinen ideologia, se on tervettä järkeä, vapaata yhteistä hyvää. )

  VastaaPoista
 3. Ajelin juuri kotiin. Pitää tehdä vähän töitä, kun on nämä sadepäivät. Kävin lukemassa jutun. Pahimmillaan eli huonosti tulkittuna homma on käänteistä rodullistamista (vrt. rasismia). En minä ainakaan tahdo kohdata ihmisiä jonkin ryhmän edustajina vaan ihmisinä, yksilöinä. Opiskelijoita voi pisteyttää vain heidän suoritustensa ja kurssikohtaisin kriteerein. Sama kenen hyvänsä kanssa, väristä ja sukupuolesta riippumatta. USA:n pelleilyä on turha siirtää tänne - no, ei siihen ole samassa mitassa syytäkään.

  VastaaPoista
 4. Seida Sohrabi on yksi fiksuimmista julkisuudessa esiintyvistä nuorista suomalaisnaisista. Ei minua haittaa, että hän on kokoomuslainen, koska puhuu asiaa. Hän sai melkoisen somemyrskyn aikaan. Hänet luokiteltiin saman tien whitepassing tms -tyypiksi, kun ei käyttänyt uhripositiota. Tykkään tällaisista eteenpäin katsovista vahvoista naisista.

  VastaaPoista
 5. Tsemppiä duuniin keskellä kesääkin.
  Mullekin on ihan sama, mikä on ajattelijan, päättäjän, aktivistin tms. puoluekanta tai viiteryhmä, jos näkemys tai päätös on totta todellisuuden kanssa.
  Tässä tapauksessa niin jos ollaan aidon tasa-arvon kannalla eikä politisoidun.

  En kai sitten ilmeisesti osaa korreloida nykyajan kanssa oikein, mutta eivätkö kaikki ole yhdenvertaisia riippumatta uskonnosta, väristä, sukupuolesta, varallisuudesta?
  Jos emme osaa nähdä ihmisiä yksilöinä ensisijaisesti emme näe koskaan toisiamme, näemme vain jonkin kategorian edustajan (joka äärimmäisen harvoin haluaa sellainen edes olla).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelen ihan samalla tavalla. Näissä nykyisissä vapautusliikkeissä on hyvin äkkiä vapaudet rajattu. Itselläni on ollut jo 80-luvulla mustia ystäviä. En osannut silloin enkä osaa nytkään pysähtyä ihonväriin.

   Poista
 6. Meitä nuoria ihmisiä yhdisti ihan muut seikat kuin ihonväri, se ei tullut edes mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään naapureitani ja työkavereitani ala tästä eteenpäin miettimään intersektionaalisuuden kautta.
   Ovat hyviä tuttuja mulle edelleen, eivät mitään taustaluokiteltuja- ja teoriaprofiloituja.

   Yhteiskunta voi tietenkin ja sen pitääkin miettiä päätöksissään syrjäytymisen ehkäisemistä ja tasa-arvon edistämistä mutta nyt vaikuttaa, että kannattais valita taustateoria tarkemmin.

   Näin ajattelen itse, jos joku toisin, siitä vaan.

   Poista
  2. "Yhteiskunta voi tietenkin ja sen pitääkin miettiä päätöksissään syrjäytymisen ehkäisemistä ja tasa-arvon edistämistä mutta nyt vaikuttaa, että kannattais valita taustateoria tarkemmin."

   Joo, eikä siinä tarvita mitään erityistä politisoitunutta teoriaa vaan aitoa tutkimusta.

   Poista
  3. Sosiaali-ekonomisilla mittareilla syrjäytymiseen ja tasa-arvoon, myös rasismiin, pääsee parhaiten kiinni. Numerot kertovat enemmän kuin politoisoituneet teoriat ja ismit.

   Hieman sivuun. Rasistista tai sen sukuista kielenkäyttöä olen itse kuullut todella vähän, vaikka joudun työnikin vuoksi kuulemaan kaikenlaista. Ja myös sellaiseen puuttumaan.

   Aikuisten keskuudessa olen kuitenkin kuullut (varsinkin työn ulkopuolella) selvästi eniten rasistista puhetta joka kohdistuu venäläistaustaisiin.
   En ole huomannut julkisuudessa myöskään mitään suurta huolta tämän suhteen. Päinvastoin. Russofobiaa selitellään ymmärrettäväksi suomalaisten suista ja reaktioista historian kokemusten kautta.
   Minusta siihen pitää puuttua niin kuin muuhunkin syrjintään.
   Sitä ei voi todellakaan kuitata omilla kokemuksilla venäläisistä tms. niin kuin liian usein kuulee.

   Poista
 7. Ei ole venäläisten puolesta loukkaantujia päivystämässä. "Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi" ei aiheuta kohahdusta ja rikosilmoituksia. Minulla on venäläisistä pääasiassa erittäin hyvä kuva ja kokemus. Joitakin tapahtumia, joissa näkyy käytöksessä että materiaalisessa puutteessa on eletty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ihmiset tapaavat toisiaan normaaleissa arkisissa ympyröissä, kuten töissä ja kouluissa, ja kaikki hoitavat valittamatta omat hommansa, niin siinä on parasta lääkettä rasismia vastaan. Itse ajattelen näin. Olennaista on, että ihmiset osoittavat oman aktiivisuutensa ja yrittävät, molemmin puolin. Erinäiset syyllistämiskampanjat eivät tehoa, koska ne ovat yleensä falskeja.

   Poista
 8. Niin kuin nyt tämä aivan paskaa oleva historian uudelleen kirjoittaminen, jossa Suomesta ja suomalaisista tehdään osaa kolonialismia. Me olemme olleet Ruotsin ja Venäjän puristuksissa, tavallinen kansa pitkään todella ahtaalla, liki kehitysmaatasolla. Ja nyt sitten ollaan kolonialisteja, rasisteja ja imperialisteja. Haistakaa nyt paska, sanon minä. Saamelaisia ja romaneja emme ole aina hyvin kohdelleet, siinä on vääryyttä, mutta muuten nämä puheet rasismin vuosisataisesta historiasta ovat historian väärentämistä, ei sitä voi tuon lievemmin sanoa.

  VastaaPoista
 9. Se että joku on tehnyt Pohjan perukoilla henkensä pitimiksi tervaa, joka on lähtenyt myyntiketjussa orjalaivoihin saakka, ei ole osallistumista pahaan kolonialismiin, josta tulee tuntea syyllisyyttä. Tuohan on aivan huttua.

  VastaaPoista
 10. Historian uudelleenfiktiointi nykyisten poliittisten tarpeiden mukaiseksi on kyllä juuri tuota itseään.
  Tuo terva-esimerkki kertoi siitä hyvin.

  Yksi iso sylttytehdas on ollut somen ja median sotkeutuminen toisiinsa.
  Media tarvitsee jotakin, mitä tahansa...ja kun somessa jokin kohu (mikä tahansa) siitä syntyy juttu, ja siitä syntyy ilmiö.
  Siinä jos missä on sitä fakenewsia.
  Jenkkien juttuja kopioidaan jne.
  Tähän liittyy myös monien todella nuorten media- ja sometoimijoiden todella huono yleissivistys.
  Eletään aallonharjalla, pintakuohussa, mutta ihan perushistoriaa ei tunneta ja lukujenkin kanssa on vaikeuksia jos niissä enemmän kuin kolme nollaa.
  Netflix-dokkareita katsomalla ei maailman narratiivi oikein aukea.

  Jos vain hieman heitän kärjistyksen, totean minäkin että rajat kiinni:
  Siis rajat kiinni angloamerikkalaiselta paskalta, uutisoinnilta, somemeemeiltä ja yli- ja läpipolitisoituneelta historian tulkinnalta.

  Voi olla yleistys, mutta seuratkaapa kuinka paljon nuoret reagoivat, seuraavat tai pohjustavat ajatuksiaan kaiketa jenkkilään (pöpilään). Se on iso osuus. Sitten se ajatusmaailma- ja malli siirretään tänne sellaisenaan.

  Minussa on nyt kyllä hieman jacquestati-setää, mutta tässä asiassa pitäisi euromedian nyt ryhdistäytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tuosta venäläisjutusta tosiaan vielä se, että näyttäkääpä minulle ensimmäinen sananvaltainen suomalainen media-tai sometoimija, joka alkaa ottaa vakavasti kantaa maassamme asuvien kymmenientuhansien venäläistaustaisten, joukossa mm. tuhansia lapsia ja nuoria, halveksimiseen.

   Poista
  2. (Jos jonkun russofobian syy on Putin, se on myös tyhmää. Eihän se niiden ihmisten vika ole kuka niiden syntymämaassa on johdossa ja miten. Emmehän me halua ajatella muitakaan maahanmuuttajia heidän kotimaidensa poliittisen johdon mukaan.)

   (No, mä alan, sori vaan, olla jo kurkku täynnä jenkkilää. Koko sitä maata, ei pelkkä Trump kuten monella. Niin mulla ollut jo pitkään. Jenkkilä on kuin tsunami, jossa me räpiskelemme, kun itse nostamme sen niin keskeiseksi. Euroopalle jonkinlainen USA-paasto tekisi hyvää, hah ha. Kuunneltaisiin omaa musaa, katseltaisiin omia leffoja, keskusteltaisiin ja tapeltaisiin oman maansaosasta ja EU:n asioista, sillä niissä sisällähän me olemme ja tekemistä on. Emmekä palvoisi DFWallaceakaan, hah ha. Itse olen alkanut odottaa jo Knasun syksyn uutuutta, fiktiivistä romaania, Aamutähti. Siinä meidän Kanye West.)

   Poista
 11. Se huolestuttaa, että akateeminen maailma on jo mukana. Jos tämä huttu leviää sinne kunnolla, niin voi meitä. Tänään facesesta luin erään vihreän kunnallispolitiikassa hääränneen ihmisen avautumisen, miten tiettyjen oppilasryhmien huonojen lukutaidon pisteiden syyksi on löytynyt suomalaisten opettajien rasismi. S2-opetuskin oli väärin joidenkin kommentoineiden mielestä. Hurjimmat ehdottivat reilusti rikosilmoituksia rasistista opettajista, koska muuten tämä ei lopu koskaan ja jotkut pysyvät 80 pistettä jäljessä. Kun virastot ovat hyviä, perhetaustaa ei voi huomioida eikä tietenkään oppilaita, jää mahdollisuus ojentaa sormi kohti rasistista suomalaista opettajaa, joka pitää savustaa rikollisena ammatistaan. Tähän en voi sanoa enää mitään painokelpoista.

  VastaaPoista
 12. En halua tähän pistää enempää tästä, koska tämän julkisen vuoropuhelun osoittaminen olisi varmasti jonkun mielestä maalittamista tms mutta jos tahdot pilata päiväsi, niin voin joskus kertoa, mistä tuollaista puhetta löytyy. Minusta on surkeista surkeinta, että suomalaiset itse ovat pilaamassa tätä maata.

  VastaaPoista
 13. Vesa, juuri tämä on se juttu. Vallankumous syö lapsensa. Some antaa hirmuvallan avaimet ja niitä jotka haluavat sitä käyttää, löytyy vaikka kuinka paljon.
  Jos koulutkin politisoidaan ja muukin yhteiskunta johdatetaan kuvitteellisten asioiden ilmiantokulttuurin piiriin, ollaan sellaisella tiellä jota kukaan ei kai halua.

  Tai enpä tiedä. Ehkä haluaakin. Viha ja valta on aina haluttu yhdistelmä.

  VastaaPoista
 14. Mutta täytyy olla tosissaan aika rankkaa rasismia, että tietyt oppilaat ovat 80 pistettä lukutaidossa jäljessä nk. kantasuomalaisia. No, sanottiin että ei saada tarpeeksi tukea. Kuinka paljon on tarpeeksi, kun otetaan huomioon millaisia kaikkia erityistarpeita opettajat ottavat luokkatilanteissa huomioon?

  Ja tosiaan, rakenteiden ja opettajien vikahan tämä on. Mitään muita tekijöitä ei tule mieleen. Kas kummaa, kun minulle tulee lisätekijöitä mieleen heti vähintään 5. Mutta en tosiaan olekaan akateemisesti koulutettu tutkimaan juuri opettajien asenteita.

  Valitettavasti oma kokemukseni opettajista on toisenlainen ja ne jotka tunnen ovat erittäin motivoituneita. Ihmettelen joskus miksi yhä ovat ja jaksavat noissa ristipaineissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vaikkapa venäläistuastaisen lapsen kotona puhutaan vain venäjää, seurataan vain Venäjän mediaa ja perhe- ja kaveripiiri koostuu vain venäläistaustaisista, on selvää että kielitaito tulee vuosikausia perässä.
   Syy ei ole sen kummempi.
   Koulu on tässä vain yksi tekijä.

   Opettajilta vaaditaan nykyään ihan käsittämättömiä.
   Ja tyhmät (rakkaudella tämä) ovat vielä kierteessä että heidän on pakko antaa ymmärtää voivansa kaikki vaaditut asiat hoitaa.
   Ei ihme että todella iso osa haluaa vaihtaa alaa, ja jos tulee tilaisuus monet vaihtavatkin, ja opettajiksi halukkaiden määrä on jyrkässä laskusuunnassa.

   Poista
 15. Sitä vaan mietin, että mistä saadaan opettajia kouluihin, jos nykyisen henkisen rankkuuden ja fyysisen koskemattomuuden juuri ja juuri pysyvän tasapainon lisäksi kuormaan lyödään mahdollisuus fiktiiviseen rasismijahtiin? Ilmeisesti instituutio instituutioita aletaan kouluttaa ihmisiä uusiksi, jotta saadaan asiakkaat pidettyä tyytyväisinä? No, ne oppimistulokset sitten eivät kyllä lopulta valehtele. Se tulee eteen ennemmin tai myöhemmin.

  VastaaPoista
 16. Joo, vastasitkin jo tuohon yhdeltä osalta.

  Viimeksi oli opettajien osasyy, että tyttöjä silvotaan. Jos olisi kyse suomalaisten vanhempien lapsista, opettajat puuttuisivat voimakkaammin.

  Nyt kun ei ole, puuttuminen ei ole niin tehokasta. Ope on siis ainakin hiukan rasisti.

  Entä jos opettaja sitten aktiivisesti puuttuu tai jopa pyrkii ennalta ehkäisevään toimintaan, jos olisi siis näin huolehtiva ja rohkea? No, rasisti olisi sittenkin ja ennakkoluuloinen.

  Tähän on tultu ja vasta hiukan on ovea raoitettu.

  VastaaPoista
 17. Siis huonojen lukutaidon tulosten syyssä oli kyse paitsi suoranaisesta rasismista tietenkin myös rodullistamisesta. Anteeksi suoraviivaisuuteni, kun menin tolaltani opettajiin kohdistuneiden pöyristysten ja syytösten vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että menet. Harva ammattikunta on niin suorien vaatimusten panttivanki. Tuo fiktiivisen rasismin mahdollisuus on varmaan se viimeinen niitti. Tällä menolla voivat yksityiset koulut tulla monille hokutteleviksi, valitettavasti, meidänkin maassa.

   Poista
  2. Mitä rasismiin tulee, rikollisiin tekoihin, sen määrittää ja määrittelee, ja on tehnyt niin pitkään Suomen laki. Ne lait koskevat jokaista ihmistä, kanta-asukasta, maahanmuuttajaa, jokaista ammattikuntaa, julkisesti toimijaa ja puhujaa.

   Jos ilmassa alkaa olla torihuutokokousten ilmapiiriä, karkaa demokratia ja oikeusvaltio käsistä.

   Poista
  3. Somessa vuoden -15 ja -16 tienoilla kukki maahanmuuttajavastainen vihapuhe. Se saatu aika hyvin blokattua ja kuljetettua sivuraiteelle minne se kuuluukin.

   Sen sijaan tilalle ovat tulleet nyt "voittajat." He jotka sellaiseksi itsensä kokevat.
   Porukka jolla on sananVALTAA.
   On ollut nähtävissä sellaista voimaantumista jossa tuo porukka kiihottaa itse itsensä jo fiktiivisten mörköjen kimppuun ilman estoja ja käytöstapoja, kun sanat on jahdattu, siirrytään jos huonosti käy, ihmisiin.
   Tuttu ilmiö historiasta. Mediakin tarjoaa heille liian usein täysin kritiikittömän alustan. On kyllä toimittajia jotka ovat kiinnittäneet asiaan huomiota.

   Kansan rauhallinen ja maltillinen osa ei halua tätä ainakaan vielä protestoida. Helpointa on olla hiljaa.

   Poista
  4. Joo, Suomessa olisi juuri nyt parasta olla vaan hiljaa jos ei parempaan pysty. Kyllä tämä kaikki enteilee jotain sellaista mitä ei ole nähty. Uusi aika, uudet säännöt.

   Poista
 18. Eipä tarvita kuin yksi tai kaksi "tutkimusta", muutama äänekäs ja vaikutusvaltainen poliitikko ja joukko kokemusasiantuntijoita, joilla on tietty status, ja kouluinstituutio on äkkiä polvillaan. Sieltä lähtevät uudelleenkoulutukseen 80- ja 90-luvuilla oppinsa saaneet rasistit ja muut syrjijät.

  Varmasti opettajienkin joukossa on samoja ihmistyyppejä kuin muissakin ihmisryhmissä, mutta tässä ei kaikki täsmää. Syynä rasismi ja rodullistaminen? Miten ovat tulokset muissa Pohjoismaissa? Ruotsin kouluissa käsittääkseni vielä suurempia oppimisen, pudokkuuden ja läpäisyn ongelmia.

  Luulen, että yksityiskoulut tekevät tuloaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinänsä harmi, koska itse olen uskonut suomalaiseen julkiseen kouluun. Ilmeisesti nyt on ajat, jolloin sekin vähitellen lakkaa toimimasta... Melkoinen saavutus, täytyy sanoa.

   Poista
 19. Tää on tähän mennessä paras aiheesta lukemani mielipidekirjoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Juha. Naputtelin mökillä kännykällä. Vähän hidasta surkealla puhelimella.

   Poista
  2. Muotoilit asian neutraalisti. Ja selkeästi sen minkä minä sanoin vaikeasti omassa blogissani.

   Poista
  3. Hyvä, yritän olla asiallinen. Aina en tietenkään ole enkä pysty sanomaan rauhallisesti asiaani. Siinä on kilvoittelun paikka.

   Poista