tiistai 26. toukokuuta 2020

Vantaan koulut ja korona


Kovin paljon ei ole koulujen koronatartuntoja puitu enää viime päivinä julkisuudessa. Omalla kotipaikkakunnallani eli Vantaalla tartuntoja on ollut ainakin Ilolan, Lehtikuusen, Ruusuvuoren ja Vierumäen kouluissa sekä tietääkseni jossakin koulussa, jonka nimeä ei suoraan lehtijutussa mainittu. Siis Korson yläkoulussa,  jossa on iso määrä karanteenissa olevia. Toki näitä kouluja voi olla enemmänkin, mutta mediaan asti asiat eivät ole päätyneet. Ilolassa eli tyttäreni alakoulussa oli jo toinen tartuntatapaus, joka johti monen ihmisen karanteeniin. Tytär olisi tahtonut mennä kouluun, koska on ollut kavereita ikävä. Vaikka hänellä on koville ottanutkin, emme ole häntä kouluun päästäneet. On mukavampi aloittaa kesä terveenä kuin sairaana tai karanteenissa. Koputetaan puuta: vaimolla enää kolme päivää alakoulussa ja todistusten jako lauantaina.


PS. Korjaus. Tänään on ollut noista uusista tartunnoista Vantaan Sanomissa, joten kyllä asioita seurataan - netistä tuli uutisehdotus kun selailin. Yhteensä Vantaan kouluissa ja päiväkodeissa on tällä hetkellä karanteenissa 120 henkilöä. Ei aivan pieni määrä ihmisiä. Arvelen, että voi olla isompikin, koska Korson koulussa, jota ei otettu esiin, on noin 70 karanteenissa. Toivotaan, ettei kenellekään ole käynyt ikävästi.

17 kommenttia:

 1. Oikea päätös pitää kotona. Peruskoulun polku on pitkä, muutamaan viikkoon eikä kuukauteenkaan mikään oppiminen kaadu. Eivätkä hyvät kaverit karkaa. Vanhemmat tietävät normaaleissa perheissä varmasti parhaiten mikä on oman lapsen paras.

  Koronakaranteenikouluja on nyt noin kymmenkunta ainakin. Miksi se ei mediaa kiinnosta on tietenkin valintaa. Mieluusti nyt pidetään yllä positiivista otetta, että kyllä se tästä normalisoituu...
  Ehkä joku osa mediasta saattaa pitää jopa velvollisuutena olla näistä hiljaa, sillä ihmisten tiedonkäsittelykyvyn aliarvioinnista on saatu korona-aikana lukuisia esimerkkejä. Hallituksen tiedotustilaisuukista alkaen.

  On hassujakin juttuja, kevennykseksi, kun ihmiset selvää asiaa, koronalta suojautumista politisoivat: USA:ssa kun ilman maskia liikkuminen on (lähde Yle, tänään) tai voi olla vahva viesti Trumpin ja konservatiivioikeiston kannattamisesta.
  Meillä se on taas juuri toisinpäin, kun oppositio on paljon puhunut maskin puolesta ja odottaa edelleen sen käytöstä suositusta.
  USA:ssa koulujen ja koko yhteiskunnan auki pitäminen on myöskin konservatiivioikeiston linja, kun meillä taas nimenomaan oppositio on kehottanut varovaisuuteen varsinkin koulujen avaamisen suhteen ja vasemmisto on ollut eniten kaiken julkisen sektorin aukaisemisen puolesta.

  No, nämä keikaukset ovat mielestäni kivoja näpäytyksiä somekansalle, joka itseään asemoi kun menevät tarkoitukset ja muut motiivit monella twitteristillä ihan solmuun.
  Itselleni jäi päälimmäiseksi hauska kiteytys "uskosta" tieteeseen kunhan vain tulokset ovat varmasti oikeita mielipiteiden kannalta.
  Monta väärää tulosta onkin saatu nimenomaan lasten ja koronan suhteesta. Silloin tiede on tietenkin väärässä. Sitä se "usko" teettää.

  Omassa lähipiirissä ei ketään sairastunutta. Moni tuntemani sitten taas tuntee vakavastikin sairastuneita.

  Itsellä huolettomuus ja ahdistus vaihtelevat aika paljonkin. Ei taida kukaan olla riittävän rationaalinen koronan kanssa. Pitääkö ollakaan?

  VastaaPoista
 2. Hyviä kuvia keikauksista. Suuri osa ihmisiä on melko kritiikittömästi samaa mieltä kuin idolinsa tai jos eivät ole, pitävät siististi suunsa kiinni.

  Uutiset ovat valikoiva, täällä Suomessa median tuki on jokseenkin hallituksen takana. Itsekin toivon parasta ja olen iloinen, että tähän asti on mennyt näinkin hyvin. En ole ehdottomasti kenenkään puolella vaan seuraan mitä tapahtuu.

  Vaimon luokassa viimeisellä viikolla jäljellä 6-8 oppilasta, 24 oli lähtökohta. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä eivätkä ota riskejä. Toki myös kevätflunssaa on.

  Itseä vähän hirvittää syksy, kun joutuu täysissä julkisissa liikkumaan päivittäin. No, kesä tähän väliin. Maski päässä mennään syksyllä. Koskaan ei voi olla liian varovainen.

  Ruotsissa ovat hyvät ihmiset hävittäneet tuhansittain sairaita vanhuksia. Tilalle afgaaninuoria ja muita tuomaan säpinää veronmaksajien aamuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai eihän se Ruotsissa noin suoran suunnitelmallista ole mutta kuitenkin seurausta valitusta politiikasta.

   Poista
 3. Ruotsalaisten coolius 4000 ihmisen kuolemasta ja ylpeydestä (ainakin tähän saakka) valitun linjan suhteen tuli ihan puskista.
  Olisi luullut juuri päinvastaista. Mutta ehkä kun kuolema pois silmistä sitä ei kuin olekaaan maassa, josta on poistettu kaikki mahdolliset ikävät asiat julkisesta kollektiivisesta mielestä, ja pahuus jo ajat sitten.
  Samassa yhteiskunnassa puheiden mjukaan maailman "jakamattomin ihmisarvo" mutta koronaan sairastuneita se ei ole koskenut lainkaan.
  Kuolemaa tosiaan torjutaan kaikin keinoin leireillä muualla, mutta maan rakentaneiden vanhusten viimeisissä kotipesissä mennään sen mukaan mitä nyt vaan tulee.
  En tajua lainkaan.

  Muutenkin nämä koronakäsitykset- ja milloin kenenkin painotukset ovat laittaneet pakan sekaisin. Niin koko EU:n tasolla kuin yksityisten ihmistenkin.
  Kaikkein luonnollisimmalta tuntuisi yksinkertaisesti vain tehdä kaikki suojautumisen ja tartunnalta välttymisen eteen kunnes tiedetään viruksesta enemmän.

  ( Vantaalla näköjään autenttisempia ja itsenäisempiä vanhempia. Meillä päin oppilaat noin 90 prosenttisesti koulussa. Jopa yli.
  Soisin kyllä päättäjillekin ja korkeimmille terveysvirkamiehille kokemuksen päivästä toiseen noin 50 cm:n turvaväleistä täysissä pikkuisissa luokkahuoneissa viisi ja kuusikin tuntia päivittäin parin viikon ajan putkeen. Ja tämä punaisimmalla korona-alueella. Melkein tuhannen oppilaan kouluissa.)

  VastaaPoista
 4. Luulen, että Ruotsin hallitseva porukka ei edes tajua miten helvetin törkeä temppu vanhuksille on tehty, ei päästä asiaa tajuntaansa niin kuin ei monta muutakaan asiaa, esimerkiksi nuorten naisten raiskaamisia. Nämä ovat pieniä oheisvahinkoja, kun luodaan maailman jakamattominta ihmisarvoa. Kukin tyylillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitin raiskaamisella tätä maailmantilastoa. Raiskauksia / 100 000 ihmistä seuraavasti: 1. Etelä-Afrikka 127,6; 2. Botswana 93; 3. Lesotho 88; 4. Ruotsi 64; 5. Nicaragua 32.

   Suomessakin tullaan perässä hyvää vauhtia, mutta ei nyt ehkä mennä syvällisemmin näihin ikäviin asioihin.

   Poista
  2. ( Ei mennä noihin, mutta surullinen surullinen tuttu tilasto. Itse odotan edelleen ja aina vaan #metoon ja feminismin panosta asiaan. Asia ei ole minulle ideologinen, vaan tytön isän normaali toive. )

   Poista
  3. Olen ohjeistanut tyttäriäni niin hyvin kuin mahdollista. He kyllä tietävät tasan tarkkaan riskit ja miten pitää toimia. On sitten eri asia, mikä tieto auttaa ja mitä tapahtuu. Suomenkin raiskaustilastot ovat erittäin ikävää luettavaa, varsinkin näillä seuduilla. Vaikka tilastot eivät ole koko totuus, ne indikoivat hyvin asioita. Ainakin kannattaa tarkkaan miettiä, miten valitsee seuransa ja liikkumisensa paikat ja ajat. Paljon jää silti oman toiminnan ulkopuolisia tekijöitä, joihin ei voi täysin vaikuttaa, mutta pitää olla tietoinen siitä, mitä itse tekee.

   Poista
  4. Katson, että hyvä itsetunto ja itsetuntemus ja varovaisuus ja tieto ovat monin verroin tärkeämpiä naisten turvallisuudelle kuin metoo tai feminismi. Ei niistä sinänsä mitään haittaakaan ole koska ovat asioiden julkituomista, mutta jos ei ole edellisiä ihmisellä, vaikkapa naisella, niin ei siinä paljon feminismi ja metoo auta.

   Poista
  5. Itsetunto, kyky sanoa ei, kyky sanoa ääneen mitä on, on kaikkein tärkeintä.
   Ja tietenkin kyky arvioida tilanteita, aikaa, paikkaa, ihmisiä.
   Jos ei pelolle saa antaa valtaa, niin sama koskee myös täydellistä sinisilmäisyyttä.

   Jos julkisen vallan ihmiskuvalla mentäisiin pelkästään voisi kuva olla toki kaunis, korrekti ja ylevä, mutta ei kertoisi paljoakaan mihin osa ihmisistä on valmiita ja mitä koko ajan tapahtuu. No, sitä varten ovat isät ja äidit joiden tehtävä on kertoa myös siitä puolesta maailmaa.
   Mikään ideologia ei saa saada sijaa kodin keittiöpöytäkeskusteluissa.
   Se ei välttämättä tietenkään tarkoita ikävistä puhumista, vaikka joskus se tarkoittaa sitäkin.
   Tyttö täyttää muutaman päivän päästä 17. Itse lähdin sen ikäisenä reilaamaan. Ei kestänyt kuin viikko kun miehen käsi oli mun perseessä kiinni Pariisissa ja Hampurissa (juuri siellä kliseisesti) aneltiin "valokuviin."
   Ja se aika oli mielestäni vielä hyvin turvallista aikaa.
   En antaisi vastaavalle retkelle lapseni nyt lähteä missään tapauksessa. Juuri mm. nuo numerot kertovat todellisuudesta joka on moninverroin raaempaa.

   Metoon&feminismin mainitsin (kuten arvaat) siinä mielessä, että siitä suunnasta edelleen suuri ja outo hiljaisuus niissä asioissa joita on oikeastaan turha tässä toistaakaan.

   Poista
  6. Pakko vielä laittaa jotakin hyvää: tänään näin merikotkan pesällään Helsingin Viikissä. Kylmät väreet.

   Poista
 5. Luonto on ihan parasta, ja koettavaa riittää varsinkin näin kesällä kun sitä itsekin hakeutuu paikkoihin, joissa näkee. Pikkuisen sivuun ja hämärää niin johan alkaa tapahtua.

  Sertifioidun feminismin ongelma on siinä, että se on poliittisesti korrektia ja yleensä amputoi / sokaisee itsensä puolittain. Lisäksi sitä haittaa surkeasti käytetty intersektionaalisuus, joka palautuu sosiologisesti abstraktille ryhmätasolle. Jos teoria estää näkemästä tai puhumasta tosiasioista vaikka se samalla jotain vapauttaisi niin itse menen silloin mieluummin ilman tuollaista ajattelukehikkoa. Arvostan monia maahanmuuttajanaisia, jotka puuttuvat asioihin eivätkä sotkeudu teoreettisiin ja poliittisiin ennakkoluuloihin. He ovat minulle todellisia feministejä.

  VastaaPoista
 6. Joku Seida Sohrabi on minulle miljoona kertaa kovempi juttu kuin kovaksikeitetty intersektionaalisuusteoreettinen jankuttaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on täynnä aivan "tavallisia" mahtavia naisia enkä osaa naiselta / ihmiseltä ylipäätään odottaa jotain teoreettis-ideologista varustelua. Sellainen ei hirveästi vetoa minuun ollakseni aivan rehellinen.

   Poista
  2. Ajattelen samoin. Teoria voi olla hyvä renki, mutta huono isäntä.
   Ilmiöiden sovittaminen teoreettiseen tai vielä enemmän teoreettis-ideologiseen sapluunaan on todellakin itsensä sokaisemista.
   Mainitsemasi maahanmuuttajanaiset tai kehitysmaissa suuren paineen alla toimivat aktiivit ovat sankareita.

   Monissa kaikkia meitä ihmisiä tällä pallolla koskettavissa asioissa siihen ei tarvita mitään muuta kuin että puhuu totta, esimerkiksi omasta elämästään. Monet kehittyvien maiden totuudet eivät vain kelpaa länsisisarille tai länsiveljille, koska eivät tue suoraan tuota em. sapluunaa, yleensä jotakin valmista uhrikuvastoa.

   Poista
  3. Asia on juuri noin. Siksi on vaikea ottaa monin osin todesta "hyvää" (TM) ja "kriittistä" ajattelua, koska se on niin valikoivaa, että ei voi uskoa fiksun ihmisen siten vapaaehtoisesti itseään rajoittavan - no, ei mikään itse tässä rajoittimena toimikaan vaan erilaiset ryhmäilmiöt ja -voimat.

   Poista
  4. Oikeastaan mikään muu kuin ryhmäilmiöt ja ryhmävoimat eivät selitä sitä, että on niin paljon fiksuja mutta joiltakin olennaisilta osin täysin pöljiä ihmisiä.

   Poista