torstai 28. toukokuuta 2020

Sons of AnarchySattuipa silmiin taas pikku-uutinen: Upplands Bron kunnassa eli tarkemmin Brossa ja Kungsängenissä, Tukholman pohjoispuolella, jossa asuu sekä enoni että tätini perheineen, on pistetty oikein reippaasti palamaan autoja. Samaan aikaan on järjestetty pommiuhka, sillä Kungsängenin kaupungintalolle on toimitettu paketti, jonka päällä lukee Pommi. Luultavasti kyseessä ei ole oikea pommi vaan nimenomaan uhkaus. Joka tapauksessa junat ajoivat alkuviikosta ohi Kungsängenin aseman ja kaupungintalon alue jouduttiin eristämään.

On vielä selvityksessä, miten tuhopoltot ja pommiuhka mahdollisesti liittyvät toisiinsa, jos liittyvät.

https://mitti.se/nyheter/bilbrander-upplands-natten/?omrade=upplandsbro

Yksi vahva hypoteesi teoille on seuraava, tämä paikallisten haastattelujen perusteella: Poliisi oli tehnyt pahoin yritteliäille nuorukaisille, kun oli ratsannut autotallin, johon nämä anarkian poikaset olivat keränneet varastettuja moottoripyöriä, mopoja, päältäajettavia ruohonleikkureita, rengassarjoja ja muuta tavaraa. Yhden haastateltavan mukaan nuorukaiset ovat kostaneet poliisille eli yhteiskunnalle sytyttämällä yhtäaikaisesti laajahkolla alueella kymmeniä tavallisten kansalaisten autoja palamaan. Palopaikkoja on kuusi, ja kaikki palot ovat tapahtuneet ihan tavallisilla hyvämaineisilla alueilla. 

Että näin. Tämä on taas raikas tuulahdus sitä mitä on tilattu, ei muuta. Luultavasti ruotsalainen yhteiskunta on tarjonnut liian vähän taskurahaa pojille, ja siitä on seurannut se, että he ovat lähteneet öillisille retkilleen ja tehneet sen, minkä parhaiten taitavat... Ryöstävät, ja kun jäävät kiinni, tuhoavat ja uhkailevat.

Mutta eiköhän tähänkin löydy jokin korrekti selitys, kun oikein parhain päin ajatellaan. Hyvä tietysti olisi, jos Sven, Erik ja Göran olisivat päättäneet näyttää keskiluokkaisille isilleen ja muille keskiluokkaisille veronmaksajille, että heidän ylläpitämänsä fossiilis-hegemoninen elämäntapa on tullut tiensä päähän. Vielä kun löydetään Sven, Erik ja Göran, niin kaikki on hyvin valtakunnassa seuraavaan tapaukseen saakka. Tai vielä parempi olisi, jos kaikki olisi radikalisoituneen äärioikeiston työtä. Silloin alkaisi tapahtua.

Miksi tällaisista asioista kannattaa puhua? Koska nämä asiat tapahtuvat ja ovat totta ja toimivat myös ennuskuvina siitä, mitä jatkossakin tapahtuu. En haluaisi omalle asuinalueelleni tällaista elämää.

PS. Samanlaista ja pahempaakin paskaa olisi esiin nostettavana, mutta tämä päivitys tuli siksi ajankohtaiseksi, että tapahtui paikkakunnalla, jossa asuvat enoni ja tätini. En nyt näistä tämän enempää päivittele, ellei jotain ihan dramaattista tapahdu. Sukulaiseni ovat siis maahanmuuttajia ja asuneet Ruotsissa, Tukholman pohjoispuolella, 60-luvun lopulta ja omalta osaltaan rakentaneet maata kouluttautumalla ja tekemällä työtä. Viimeksi kun näimme vuosi sitten toisen enoni hautajaisissa, Kungsängenissä asuva enoni, joka on jo jäänyt eläkkeelle, kertoi, miten on autellut naapuruston lapsia, joilla ei mene kovin hyvin. Asenne toisia ihmisiä kohtaan on erittäin kunnioittava.

Suoraan sanottuna raivostuttaa, että ihan kunnossa olevat alueet sotketaan kaikenlaiseen sontaan. Minusta on vähimmäisvaatimus, että kansalaiset ja sellaisiksi aikovat edes yrittävät kunnioittaa yhteiskunnan sääntöjä ja toisia ihmisiä. Mutta ei, ei vaan onnistu. Ei tämä mitään osattomuutta ja syrjäytymistä ole, vaan kunnioituksen puutetta, mutta kuinka sitä voi kunnioittaa, kun taskurahat ovat niin pieniä...

Ehkä joku voi ajatella toisinkin, sallittakoon se hänelle. Onhan tietenkin niinkin, että sivistyneet ihmiset eivät takerru tällaisiin pikkuseikkoihin, kun Ruotsissa on koronakriisi päällä ja tartunnat sen kuin lisääntyvät ja kotimaassa pitäisi miettiä, miten parhaiten voisimme oikeuttaa miljardien lahjoitukset etelään, jotta Ranskan ja Saksan pankit... Ei vaan jotta saisimme pidettyä kaiken kaikkiaan yllä tämän mahtavan yhteisvaluutan tarjoaman elämänmuodon, jossa on mukana sellaisia vastuullisia maita kuin Italia ja Espanja.

On toden totta paljon isompiakin asioita mietittävänä kuin ruotsalaisten pikkurikollisten touhut ja niiden selvittelyt, kun pohditaan, millä kaikilla keinoilla tavallista ihmistä kusetetaan aivan huolella ison järjestelmän taholta, ja vaikka ei saataisikaan varsinaisesti kusetettua, niin pannaan kuitenkin maksamaan... Kaiken taustalla on katteettomia ja toimimattomia unelmia yhteiskunnasta, tietyllä tavalla Ruotsissa, ja tietyllä tavalla EU-Suomessa...

Itse en toivo kuin että päättäjillä olisi edes jonkinlaista kansallista itsetuntoa, itsesuojeluvaistoa ja maalaisjärkeä, joita käytettäisiin kaikkien hyväksi myös suoraan kotimaassa kun kerran valtavia rahavaroja kuitenkin ohjataan toisaalle ilman täyttä varmuutta siitä, että rahat lopulta selvittävät niitä ongelmia, joita niiden sanotaan selvittävän, ja että tämä toiminta auttaa myös meidän asioitamme (ehkä näin käy lopulta, kuka tietää).

Koronakriisi pitää hoitaa, se on selvä. On silti väärin, jos koronan varjolla pannaan pystyyn etupäässä holtitonta pankkitoimintaa ja rahankäyttöä laastaroiva tukipaketti, tai jos koronan varjolla lykätään tuonnemmaksi ongelmia, joiden kanssa koronalla ei ole juuri mitään muuta tekemistä kuin se, että se paljasti lopullisesti Etelä-Euroopan taloudellisten ongelmien syvyyden.

No, nyt nämä kaikki ovat meidän ongelmiamme, ja pelkäänpä, että tulevaisuudessa ovat yhä enemmän, kun Suomi kiedotaan yhä tiukemmin kaikenlaisiin yhteisvastuisiin ja kaikenlaisten muista piittaamattomien robinhoodien, niin pikkurikollisten kuin keinottelevien pankkien ja näitä palvelevien poliitikkojen, häiriköitäviksi ja ryöstettäviksi mitä erilaisimpien kriisien - todellistenkin - nimissä.

Jotenkin minusta tuntuu, että tämä maailma menee päivä päivältä yhä hullummaksi ja että kaikenlainen hulluus on mahdollista - ihan tavallisen yksilön hulluus tuntuu todella järkeenkäyvältä, käsitettävältä ja jopa terveeltä ja parannettavalta kaiken isomman poliittisen hulluuden rinnalla.74 kommenttia:

 1. Näissä on aina se, ettei enemmistö koskaan polta autoja. Mutta riittää se, että joku demonisoitunut henkilö ryhtyy puuhiin.

  Maailmassa on kodittomia henkilöitä kaupunkien kaduilla telttamajoituksessa eivätkä he silti pode sellaista vimmaa tai kaunaa, että pitäisi polttaa toisen omaisuutta tässä tapauksessa autoja.

  Ilmiantopalkkio tai siis oikeaan osunut vihjepalkkio voi kuulostaa pahaltakin asialta mutta ajattelen, että ilmiantopalkkion suuruus monen auton polttamisen tapauksessa täytyisi olla uuden auton hinnan suuruinen. Kun tieto tuollaisesta palkkiosta leviää niin hetken kuluttua se alkaa toimia ennaltaehkäisevästi.

  Ymmärtäisin jostakin aspektista katsoen palkkionmetsästäjän ammatin yhteiskunnassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä idea käräyttää polttajat, Jari. Palkkionmetsästys voisi olla yksi keino.

   Tässä on kaiketi todellakin pieni ero tavallisempaan turhautuneeseen autojen huvipolttoon tai jengien välisiin reviirikiistoihin.

   Todennäköisesti nuoret miehet tietoisesti uhmaavat järjestysvaltaa, joka on pilannut heidän laittomat bisneksensä.

   Autoja voi polttaa niin monesta syystä, kuten on huomattu.

   Poista
  2. Toki autoja voi polttaa myös vakuutuspetosten vuoksi tai siksi, että vastustaa autoilua ekoterroristiseen malliin.

   Poista
  3. Ongelma on se, että jos autojenpolttajat ovat keitä heidän arvelen olevan, niin mitä sitten, mitä kaikesta seuraa? En näe, että ruotsalainen yhteiskunta voi paljoakaan. Ehkä linnatuomio olisi jotain, mutta liekö sellaista saadaan aikaan. Toisaalta: linnaan pistäminen vain ehkä radikalisoisi nuoret entistä enemmän. Jos heitä aletaan terapoida, tuntuu sekin jonkinlaiselta vitsiltä, kun kyse on puhtaasta sopeutumattomuudesta ja monin kohdin siitä, että nämä ihmiset ovat aivan väärässä maassa, jossa heillä ei tekojensa perusteella ole mitään tekemistä, sanan monessa merkityksessä. Kun yhteiskunnat saatetaan tällaiseen tilaan, on kaikki olennaiset virheet jo tehty. Loppu on sitten erilaisia seuraamuksia. Onneksi, kuten sanoit, kaikki eivät ole tällaisia, sillä mitä siitä sitten seuraisi, sitä on edes vaikea ajatella.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ja rakentava ehdotus, Jari.

   Jos nyt esimerkiksi tahdotaan turvallinen yhteiskunta, niin kyllä tuollaista sanaa olisi syytä pitää esillä. En ole varma, tahdotaanko Suomessa erityisesti juuri turvallista yhteiskuntaa vai jotain muuta ja jos tahdotaankin päällisin puolin ja puheissa, niin ovatko teot sen suuntaisia, että saadaan turvallinen yhteiskunta. Toivottavasti.

   Turvallinen ja vapaa yhteiskunta on ehkä parasta mitä itse tiedän. Sellaisen eteen kannattaa kamppailla.

   Poista
 3. Tup tapahtumasarja, ja lukuisat muut, kertoo siitä, että ruotsalainen yhteiskunnta alkaa olla itse valitsemansa tervetuloa-kaikki-ihmisyyden-nimissä -politiikkansa panttivanki.
  Ruotsi halusi tehdä hyvää ja tässä on seuraus ja kiitos.
  Ja kuten tiedämme nämä eivät todellakaan ole yksittäistapauksia vaan jo säännönmukaisuuksia.
  Kun on kutsuttu ja pullakahvitettu väkivaltaisia ja ylemmyydentuntoisia (kyllä, juuri niin päin!) aineksia sisään niin tällä mennnään.

  Taustalla ei ole mikään rakenne, syrjäytyneisyys tai traumaperäisyyys tms. vaan toimintamalli, joka ei kurssituksella muutu yhdessä ja tilastotietojen mukaan kahdessakaan sukupolvessa.
  Yhteiskuntasuunnittelun paikka olisi ollut rajalla.
  Rajan takana sisällä omalakisuuteen avautuvat sitten kaikki ovet, kun yhteiskunnassa ei ole yhteisöllistä voimaa eikä potenttia.
  Oli vain hyvä tahto...

  Joku sanoi, että kyllä monikulttuurisuus toimii, kun oma kulttuuri ja perinteinen yhteiskunnallinen moraali on saatu alta pois häiritsemästä.

  Ruotsissa eli hyvin ja hienosti pärjäten satojatuhansia maahanmuuttajia 1970- ja 1980-luvulla.
  Sitä seuraanneet tulijoiden virrat ovat pitäneet sisällään suuria määriä mätämunia.
  Kun siihen yhdistään ruotsalaisen yhteiskunnan oman sisäisen heikentymisen, on selvää ketkä ovat isäntiä ja ketkä panttivankeja.

  Heitä ei sieltä enää pois saa.

  Keksivätkö (vai ovatko jo keksineet?) että pieni ruotsalaishenkinen maa on siinä idässäkin, on tietysti ensimmäinen ajatus. Ja sen "rasistinen" kansa jo kovassa kurikoulussa että olisi mihin tahansa edessä olevaan oikea asenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsista tulee itsensä ja politiikkansa panttivanki, ellei ihmeitä tapahdu. Tämä ei tarkoita välttämättä, että siellä talous sakkaa tai muuta vastaavaa, mutta sosiaalisesti ovat kusessa tuolla menolla. Emme puhu mistään yksittäistapauksista vaan tosiaan kulttuurisista toimintamalleista, jotka ovat juurtuneet jo yhteiskuntaan (vastaavia malleja on "syrjäytyneillä" nuorilla, joskaan ei ehkä ihan noin graaveja). Ilmeisesti nämä touhuilijat, joista puhun, ovat nk. "yksintulleita" nuorukaisia, jotka ovat aiheuttaneet häiriötä alueella vuoden 2015 tienoilta saakka. Vastaavia juttuja on vähän joka paikassa. Toivottavasti Suomi ei mene samaan halpaan. Auttaminen on ok, mutta tällaisen roskasakin kun päästää maahan, niin ei siitä nykyisissä poliittisissa olosuhteissa pääse mitenkään eroon. Pitää vaan sietää ja maksaa sotku toisensa perään, vaikka oikein olisi lähettää sinne mistä tulivatkin - useimmiten tämä häirikköporukka ei esimerkiksi ole ikinä asunut siellä mistä väittää pakenevansa, kuten monet afgaanit eivät ole ikinä asuneet Afganistanissa, vaan ovat eläneet Iranissa.

   Poista
  2. Huom! Tarkoitan roskasakilla rikollista toimintaa harjoittavia tyyppejä, jotka ovat myös isolta osalta tekaisseet taustansa ja sen miksi ovat hakeneet "turvapaikkaa" Ruotsista.

   Poista
 4. Eduskunnan kyselytunnilla oli tänään hyvä oivallus siitä, että EU:n tukipaketti (joka on siis megalomaaninen viritys superpoliittisen liittovaltion suuntaan)
  tarkoittaa tulonsiirtoa korkeiden verotusasteiden maista niihin maihin joissa tuloverotus on paljon matalampi ja jossa se voidaan tulonsiirroilla edelleen matalana pitää.
  Meitä verotetaan enemmän jotta jotkut voisivat maksaa verojaan vähemmän. De facto se on noin!

  Tuota kun ajattelee niin tukka nousee pystyyn. Mikä tahansa menee nykyisyydessä läpi kun Hyvä Ihminen tai Saksa tai Ranska puhuu.

  Hulluutta tuon Ruotsin politiikan suuntaisissa hankkeissa ja mitä järjettömimmissä talousjutuissa pidetään normaalina. Hulluus on uusi normaali?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se on, eikä sosialisteja haittaa yhtään, kun ei tunneta minkäänlaista yksilön omaa vastuuta mistään - ei näköjään edes yksittäisten valtioiden vastuuta asioistaan, paitsi silloin kun se kuuluu asioihin, jotka ovat agendalla; muuten saa ilmeisesti elää kuin pellossa.

   Poista
 5. On vain hiuksenhieno raja mikä on ideologisuudessa hulluutta.

  Trumpin tyyliä viestiä, puhua, provota, puhua paskaa, poukkoilla, egoilla jne. ja jne. pidetään hulluutena. Joukossa on ihan normaalipolitiikkaa, republikaanista politiikkaa, mutta mukana paljon haitallista ja järjetöntä tempoilua ja tuhoavuutta.

  Mutta se on ilmeistä, kaikki näkevät sen. Se kohtaa seurauksensa ennemmin tai myöhemmin. Päätös on vähintään kansan käsissä.

  Mutta entä politiikka joka on samalla tavalla tuhoisaa (esimerkit edellisissä kommenteissa; voisi olla muitakin), mutta joka silti kulkee järkevänä pidetyn ja jopa hyvyyden susilammasturkissa?

  Silloin väärä suunta voi jatkua pitkään, koska asia kuulostaa hyvältä ja se esitetään virkamiesmäisellä kohtuudella. Korkeintaan joku Arhinmäki munaa itsensä kerta toisensa jälkeen.
  Jopa horjunut todellisuudentaju (vrt. Trump) elää pitkään tunnistamatonta ja toimien hulluus ei tule nähdyksi, vaikka seuraukset alkavat huutaa.
  Tälläinen hulluus (=todellisuudenehtojen vastaisuus) on vähintään yhtä vaarallista ja paljastuu usein vasta sitten kun on auttamattomasti myöhäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Puhuin siis poliittisesta hulluudesta. Siitä joka tekee yhteiskunnan jäsenien elämästä huonompaa, vähemmän turvallisempaa ja epäoikeudenmukaisempaa. Sisältää myös ideologia edellä menon asioihin. Usein ideologia vain naamioidaan huonosti käsitteeksi arvot.)

   Poista
  2. Kyllä näitä hyviä robinhoodeja ja pölkkypäitä riittää - velat maksettavaksi lapsille (ai niin niitä ei tehdä) tai tuleville polville tai mikä ehkä parasta - ei makseta ollenkaan.

   Olen kuunnellut Yle puheesta erilaisia haastatteluja takavuosilta, esimerkiksi 80-luvulta. Maailma oli yksinkertaisempi, asiat olivat selkeämpiä, poliitikot järkevämpiä ja noista jutuista tajuaa mistä on kyse. Enää ei voi luottaa mihinkään. Tulee sellainen olo, että jos ei olisi itse hankkinut itselleen vastuita, jotka pitää ja haluaa hoitaa, voisi koettaa sellaistakin elämää, jossa ollaan kuin ellun kanat ja paskat välittää mistään. No, lyhyt tie olisi sekin, mutta ei yhtään hullumpi kuin tämä nykyinen poliittinen suhmurointi, joskaan en mieluusti itse siten eläisi. Nykyään mitä älyttömämpi kusetus, sitä enemmän siihen kertyy tukijoita ja kavereita jotka siitä myös hyötyvät ja muut äänettä mukaan vedetyt toimivat maksumiehinä - niin kuin nyt EU:ssa on alkanut ikävä kyllä käydä.

   Poista
  3. En ole lähtökohtaisesti EU- tai eurovastainen, mutta jos tämä menee siihen, että meitä käytetään maksumiehinä toisten vapaamatkustamiselle, niin kuin nyt näyttää käyvän aika monella tasolla, niin pitäisi reformoida koko EU:n ja euron ideaa. Tätä menoa olemme sellaisessa sopassa, että siitä ei noidu kukaan valtioita enää pois. Luultavasti lähivuosina esimerkiksi eurolle on pakko tehdä jotain, koska Etelä-Eurooppa on niin eri paria pohjoisempien jäsenmaiden kanssa.

   Poista
  4. Lisäksi on hyvin vaikea nähdä, että esimerkiksi nykyisessä hallituksessa olisi kovin paljon edes halua olla "isänmaan asialla", vaan enemmän se on tällaisten yleishumaanisten ja globaalien ideologiahimmeleiden edistämistä, vähän että jaetaan sitä hyvää niin kuin kaikkialle - tosin pienellä poikkeuksella. Vastuu-sanalla on sellainen kaiku, että ollaan vastuussa kaikesta mahdollisesta, miljardien takaukset lähtee välittömästi jonnekin etelään, mutta omaa elinkeinoelämää, esimerkiksi yrittäjiä, on hankala tukea edes kriisiaikoina tai ei siinä suuria intohimoja ilmene. Homma on vaikeaa, hidasta ja byrokraattista, ja EU-laitkin kieltävät tiettyyn rajaan saakka suoran oman maan yritysten taloudellisen tukemisen... Miljardit vaan vilisevät kaikkeen hyvään ja kivaan, ja esimerkiksi iso porukka yksityisyrittäjiä on pian hirressä tai muutoin pelistä pois. Tällaiset ovat fiilikset, toivottavasti olen väärässä.

   Poista
  5. Tiedän toki, että hallituksella on käytössä jokin kolmivaiheinen (tai 1, 2, 2½ ja 3 vaiheet sisältävä) tiekartta, jolla ollaan tulossa kriisistä ulos, mutta sen kun näkisi. Ei ole hirveästi luottoa niin kauan kuin vihreitten ja SDP:n nykyiset ministerit esimerkiksi asioita huseeraa noilla näytöillä mitä ovat nyt antaneet. Ideologiaa vihreiltä ja SDP:n mokakimara poislukien Sanna Marinin asiallista esiintymistaitoa ja koronakevään keskivaiheen hyviä päätöksiä.

   Poista
  6. Mulla sama, käy hyvin EU, joka pysyy itsenäisten valtioiden talousliittona ja joka tekee rajattua poliittista yhteistyötä, vaikkapa rauhankysymyksissä. EEC oli hyvä idea.
   Passittomuuskin edelleen käyttökelpoinen idea sellaisten maiden välillä joiden turvallisuustilanne on oikeasti kunnossa.

   Nykyinen ylipoliittinen EU on kokonaan toinen juttu. Se ei edes ole EU, vaan jotakin joka menee suurvaltahalpaan. Elää omasta hybriksestään.
   EU:lla on oikeastaan jo nyt neljä keisaria. Saksan ja Ranskan merkelmacronit ja kaksi ylintä EU-johtajaa.

   Yhteinen EU-velka tarkoittaa myös joidenkin mukaan sitä, että feodaali..anteeksi lipsahdus...federalistisesta EU:sta pois lähteminen tarkoittaa niin kallista ratkaisua ettei siihen ole enää kenellekään varaa, kun erotessa joutuisi kaiken maksamaan. Näin synnytetään sananmukainen velkavankila.

   Itse e n toivo eroa EU:sta koska sellainen ei ole meille todellisuutta, mutta paluuta perustamisasiakirjan ideaan kylläkin.

   Maksuväline on sitten se ja sama. Symboliarvoa eurolla ei sinänsä enää edes ole. Kruunut toimivat hyvin eivätkä Ruotsi, Tanska eikä Norjakaan ole yhtään vähemmän eurooppalaisia kuin mekään.

   Kohtahan me sitä paitsi olla kaikki käteisrahattomassa Euroopassa jossa se mikä aakkosista on summan perässä on yksi hailee. Onko se e, b tai x tai y.
   Saamme kaikki oman digitaalisen henkilöllisyyden, joka on myös samalla valuuttamme ja "lupa ostaa ja myydä."
   Onko "merkki" sitten siruna kädessä vai kännykässä vaiko peräti reilusti otsassa, jää nähtäväksi.
   Sitä ennen kuitenkin kukistetaan "vihollisista viimeinen", kansalaisten sananvapaus.

   Olenko tosissani?

   Poista
  7. Toki uskon, että hallitus tahtoo ottaa koronan vakavasti nyt kun nähty, että siihen ei helposti ainakaan synny laumaimmuniteettia. Kunhan saavat vielä maskeja sen verran, että kaikille riittää syksyllä viimeistään.

   Mutta hallituksen kykyyn hoitaa taloutta kuosiin en usko, koska hyvin vähän siitä on minkäänlaisia positiivisia näyttöjä nyt mukana olevilla puolueilla (ehkä kepulla jotain). Työpaikkojen synnyn mahdollistavan ympäristön luominen tuottaa tuskaa mille hyvänsä puolueelle. Nyt on taas ollut sekoiluja näissä ravintoloiden aukaisemista koskevissa asetuksissa ja laeissa, siis niiden valmisteluissa.

   Poista

  8. "Yhteinen EU-velka tarkoittaa myös joidenkin mukaan sitä, että feodaali..anteeksi lipsahdus...federalistisesta EU:sta pois lähteminen tarkoittaa niin kallista ratkaisua ettei siihen ole enää kenellekään varaa, kun erotessa joutuisi kaiken maksamaan. Näin synnytetään sananmukainen velkavankila."

   Tästä se pelottava kierre lähtee, eivätkä nuo myöhemmätkään vaiheet mitenkään utopistisia ole, kun aikaa kuluu ja "digitalisaatio" etenee niin että ihmiset viimeistään joskus 2050/2060-luvuilla ovat kyborgeina siruineen osa järjestelmää.

   Poista
  9. Tänään katselin edelleen aika hyvin kartalla olevaa Katri Kulmunia eduskunnan kyselytunnilla. Hyvin vastaili koviin kysymyksiin, vaikka olin monessa kohtaa eri mieltä. En ole ainoa joka kokee, että tekisi mieli huutaa sille (äänettömästi katsomosta), että tule Katri pian pois sieltä. Älä pilaa tulevaisuuttasi äläkä jää sinne tekemään vääriä päätöksiä.
   Enkä ole ainoa joka aistii että pohjoisen Katri tietää olevansa nyt ihan väärässä junassa.
   En halua puoluepolitisoida enkä ole kepun ystävä, mutta monessa kohtaa Kulmunista tuntee raikkaan tuulen tulevan Suomen asioissa.

   Poista
  10. (Digitaalinen henkilöllisyys on EU:n kärkihankkeita jo 2020-luvulle.)

   Poista
  11. Jep, on sanottu että viimeistään vuosisadan puolivälissä ovat rapisseet pois vanhat asenteet siitä, että ihmisiä ei voisi siruttaa. Jotkut ovat jo ottaneet sirun, kun se on niin turvallista ja kätevää. Minusta fyysinen linkittyminen koneeseen, joka on vääjäämättä ideologinen, tuntuu pahalta, oikeastaan mahdottomalta, mutta olenkin täältä pois varmasti jo 40-luvulla viimeistään.

   Taloisasioista: vasemmiston talousintohimot keskittynevät perustulon hankkimiseen ja demareille voidaan sanella EUsta ihan mitä tahansa. Luulen, että Kepukin pettää, vaikka Katri yrittää olla jämäkkä. Voi toki käydä niinkin että syntyy välirikko.

   Poista
  12. Eli jos digitaalinen henkilöllisyys tulee 20-luvulla, niin se varmaan integroituu osaksi ihmistä vallan osasena viimeistään parissa vuosikymmenessä jos suunnitelmat etenevät.

   Poista
  13. Vakavasti, kyllä minä kammoan sitä digitalisoinnin fantasioitua suuntaa jota halutaan edistää.
   Yle Arenan digitunnuksiin tämä homma ei todellakaan jää.
   Täydellisen kontrollin mahdollisuus on niin lähellä.
   Enkä itse asiassa ole niin huolissani siitä mitä yritykset kertäävät tietoa minun ostotottumuksistani. Niissä ei ole mitään salattavaa.
   Ei ole ajatuksissakaan, mutta mihin ajatuksenvapaus tullaan rajaamaan on toinen asia.

   Vastustukseni on kai ihan luonnollista jos on tälläinen taantumuksellinen.

   Poista
  14. Leikkimielellä hieman vielä. Tietääköhän Yle milloin aina otan äänet pois illan uutislähetyksen aikana. Onkohan se niille miniaggressio? ja saanko miinuksia?
   Pidän sitä nimittäin nykyään tapana kun ulkomaankirjeenvaihtaja kuka-tahansa lukee suorassa lähetyksessä, mitä se on paikan päällä lukenut päivän lehdistä.

   Poista
  15. Minusta on todella kaamea ajatus, että minuun pistettäisiin siru ja sitten voitaisiin käytännössä valvoa ihan kaikkea, vaikka ajatuksia tuskin voitaisiin skannata, mutta kaikkea muuta nykyistäkin paremmin. Tuntuisi, että olisin osa konetta ja luultavasti vielä yhä vastenmielisempää konetta. Tulevaisuudessa kontrolli kasvaa, kun yhteiskuntien olosuhteet monimutkaistuvat ja porukkaa riittää. Saa nähdä, onko sitten eri ihmisryhmille erilaiset vapauden asteet.

   Poista
  16. Tuskin Euroopassa ihan äkkiä mennään Kiinan suuntaan, mutta muutama vuosikymmen ja voidaan mennä. Valvonta lisääntyy, näin ajattelen. Tämän meidän aikamme hahmotan monessa suhteessa epävapauden ja typeryyden aikana, vaikka asiat ovat myös kehittyneet ja ihmisillä on periaatteessa paljon valinnanvapautta.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Jari,

  siruttamista tullaan epäilemättä perustelemaan yhdeltä osalta hyvin monitahoisella turvallisuudella. Sinänsä se on hyvä peruste. Lisäksi tulee varmasti käyttömukavuus ja tiedonsiirron ajantasaisuus ja muut sellaiset asiat. Ihmisille voidaan päivittää tiedot tärkeistä asioista todella nopeasti jne.

  Arvelen, että rikolliset - esimerkiksi pedofiilit - löytävät keinot kiertää asioita. Voidaan synnyttää salaa lapsia pornorinkejä ja lapsikauppaa varten, opitaan kiertämään ja häiritsemään verkkoa niin että voi tehdä kaikenlaista (varmasti hakkerointi voi tulla kyseeseen tässä).

  Vaadittaisiin jo melkoisia käyttöoikeuksia ja tapahtumientunnistus- ja valvontaohjelmia ihmisiin, että kaikki data saataisiin esimerkiksi tällaisissa pedofiliatilanteissa nopeasti esiin. Millaiset kosketukset esimerkiksi rekisteröityisivät pedofialiaksi jne.

  Idea on sinänsä hyvä, mutta luulen, että pitäisi löytyä muita keinoja ehkäistä seksuaalista hyväksikäyttöä, sillä pelkästään tuolla perusteella ihmisten siruttaminen jo pienenä lapsena (esimerkiksi synnytyslaitoksella) tuntuu melko kaukaa haetulta. Toki yleinen turvallisuus voisi sisältää myös tämän momentin.

  Pahuus keksii aina keinot, ja se tosiaan on jo täällä, olipa valvontasysteemi mikä hyvänsä.

  Sinänsä uskon, että pedofilia on vielä nykyistä kuumempi keskustelunaihe tulevaisuudessa eli varmasti käydään keskustelua siitä, miten asia määritellään, koska on ilmeistä, että pedofiilejä on runsaasti ja varmasti heitä on myös sellaisilla tahoilla, joita kiinnostaa tehdä pedofiliasta jollain tapaa legitiimiä. En ihmettelisi, vaikka jotkut poliitikot tai tunnetut ihmiset, joiden elämästä emme kaikkea tiedä, olisivat jossain määrin mukana pedofiliajutuissa. Se on ihan mahdollista (vrt. Jari Sillanpään touhut jne.).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tietenkin erotettava pedofilia ja pedofiilinen toiminta, kuten alaikäisen seksuaalinen hyväksikäyttö. Kaikki pedofiilit tuskin toteuttavat seksuaalista identiteettiään vaan pidättäytyvät jostakin syystä.

   Itse en tunne kaikkia pedofilian syitä, mutta olen ajatellut että kyse on aidosta häiriöstä, joka johtuu jostakin omakohtaisesta kaltoinkohtelusta.

   En sitten tiedä, onko joku "syntynyt pedofiiliksi" ilman että olisi kokenut jotain identiteettiään vahvistavaa traumaa lapsuudessa / nuoruudessa.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin sen profiloijan mukaan 40 prossaa pedofiileistä on eri tavoin traumataustaisia. Ei siitä luonnollisesti suoraan seuraa, että itsestä tulee pedofiili, en ole sellaista missään sanonut. Osin voi olla kyse synnynnäisyydestä, genetiikasta ynnä monista vaikeasti laskettavissa olevista asioista.

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Luin juuri, että pedofiilejä arvioidaan olevan noin prosentin verran väestöjen miehistä eli Suomessakin olisi varmasti hyvinkin noin 15 000 potentiaalista miespedofiiliä (ihan karkeasti siis reilu 25 000 jos otetaan kaikki miehet mutta tuosta voinee pudottaa tietynikäiset pojat ja miehet pois) ja siihen vielä naiset päälle - ei ihan pienestä porukasta puhuta. Jossain Ylen jutussa oli, että arviolta 40 000 miestä Suomessa olisi kiinnostunut alle 16-vuotiaista. Varmasti osa naisistakin.

  Karmea kohtalo on joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Varmasti missä tahansa iässä, mutta lapselle se aiheuttaa niin monentasoisia vaurioita, että ei turhaan sanota isossa kirjassakaan, että parempi olisi jos tällaisen tekijä upotettaisiin myllynkivi kaulassa syvyyteen (toki viettely tarkoitti siinä ylipäätään lapsen / viattoman viettelemistä pahuuteen).

  On ilmiselvää, että seksuaalisesti häiriintyneitä on korkeissa asemissa - papeissa, poliiseissa, virkamiehissä ja poliitikoissa - miksipä ei olisi. Voisi kuvitella, että vallasta ja ihmisten manipuloinnista kiinnostuneissa on joukossa tavallista runsaammin myös seksuaalista valtaa tavoittelevia eli esimerkiksi jollakin tapaa pedofiilisiä taipumuksia omaavia tyyppejä. Tämä on tietenkin minulta ihan mutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli muuten juttu pedofiiliprofiloijasta - mielenkiintoinen ammatti, ei sopisi ihan kenelle tahansa: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006054841.html

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Voi silti olla pedofiilejä, jotka ovat itse esimerkiksi kokeneet hyväksikäyttöä, mutta he ymmärtävät tämän pahuusasian ja pedofilisen teon tuhoisuuden ja kamppailevat tätä pahaa vastaan, joka on rikkonut heissäkin jotain.

   Nythän on niin, että tietyt seksuaaliset vapautusliikkeet tulevat kyseenalaistamaan pedofilian "pahuuden" ja pyrkivät jopa normalisoimaan tuollaista käytöstä kyseenalaistamalla esimerkiksi ikärajoja ja alkamalla puhumaan lieventävästi yhteisistä sopimuksista ja seksuaalisuuden opettamisesta jne jne. Tämä on tietenkin hyvin hälyyttävää, mutta saatpa nähdä, että jossain määrin asiaa pyritään normalisoimaan lähivuosikymmeninä.

   Poista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, en ole lukenut kaikkia pedofiliaa käsitteleviä teoksia, en lähimainkaan, mutta toki olen törmännyt niihin kirjallisuudessa. En tosiaan muista yhtään teosta, jossa olisi esiintynyt täydellinen pedofiili - voisin kuvitella, että tällaisen voisi kirjoittaa, jos haluaisi. Toki sitä luettaisiin sitten kaameuden kaavan mukaan.

   Olisi varmasti hyvä, että kuvattaisiin varoitukseksi tällainen olento, koska luultavasti on monia pedofiilejä, joilla on valta-asema ja jotka voivat olla tällaisia "täydellisiä" ihmispetoja, jotka kykenevät vetämään täydellistä roolia. Joku poliisi tai pappi sopisi kovin hyvin tällaiseksi hahmoksi. Tai viisas kirjailija tai filosofi tai psykologi.

   Poista
 14. Tuossa linkkaamassani jutussa oli hyvin profiloitu tekijätyyppejä.

  VastaaPoista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ymmärrän hyvin. Täytyy sanoa, että olisi helppo hakata tuntematon pedofiili tai kohdella häntä epäinhimillisesti. Se ikävämpi juttu vaan taitaa olla, että pedofiili tulee usein yllätykseksi vähän lähempää ja onkin sellainen tyyppi, josta ei olisi uskonut, esimerkiksi suvusta tai naapurustosta. Silloin tilanne on huomattavasti hankalampi, kun ihmistä ei voi täysin ulkoistaa ja esineellistää itsestään irti.

   Poista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. Lapsiavioliitto-toimintamallit siellä missä ne ovat laillisia ovat myös todella kyseenalaisia ja niitä pitäisi uskaltaa kritisoida ja globaalisti kriminalisoida myös käsittelemästänne näkökulmasta.

  Tämä on tietysti itsestäänselvyys mutta unohtuu usein.
  Määrällisesti puhutaan kymmenistä miljoonista lapsista.

  Toki ymmärrän ja tiedän että niissä on kysymys muustakin, mutta fyysisesti on kysymys toimintamallista jossa lapset seksualisoidaan karmealla tavalla. Asiassa ei ole mitään epäselvää, ei myöskään määritelmällistä. Lapsi on näissä tapauksissa lapsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Jope,

   ja epäilenpä, että nämä lapsiavioliittomallit vaikuttavat vielä myös pedofilian kysymysten esiinnousuun länsimaissa, kunhan vielä hiukan lisää monikulttuurisoidutaan. Ruotsissahan oli jo näitä oppaita "Sinulle joka olet naimisissa alaikäisen kanssa".

   Euroopassa on jaettu tuomioita siitä, että erään uskonnon johtohahmoa kutsuttiin pedofiiliksi... Pidettiin pilkkana, vaikka kyllähän meidän silmiimme esimerkiksi 6- tai 9-vuotiaan tai 12-vuotiaan kanssa seksin harrastaminen on pedofiliaa, vaikka tapahtuisi "laillistetussa" liitossa.

   Poista
  2. https://yle.fi/uutiset/3-10477833,

   tässä oli tuo juttu, jossa itävaltalaisnainen sai tuomion, kun kutsui profeettaa pedofiiliksi.

   Jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä asiasta ja siitä, millaisia seurauksia tällaisilla tuomioilla on - "ei kuulu sananvapauden piiriin".

   Poista
  3. Eli uskonrauhan säilymisen vuoksi joidenkin riittävän arvostettujen henkilöiden harrastamaa pienten tai esipuberteettisten lasten seksuaalista kohtelua ei voi vapaasti kutsua pedofiliaksi, jos kyseinen henkilö on riittävässä auktoriteettiasemassa, esimerkiksi uskonnon "perustaja". Näin kai asia on ymmärrettävä.

   Pitäisi kirjoittaa kirja muinaissuomalaisesta Muhamatista, joka nai pieniä tyttöjä. Ja tehdä hänestä suuri sankari, ylistää maasta taivaaseen. Mitäköhän siitä seuraisi?

   Poista
  4. Kirjan nimeksi Muha-Matti eli sotapäällikön seikkailut.

   Poista
 18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei ole pedofilia tuontitavaraa, mutta eittämättä pedofialian puolestapuhuminen voi lisääntyä, jos Eurooppaan muuttaa ihmisiä, jotka jo kulttuuris-uskonnollisista syistä katsovat, että on ok järjestää lapsiavioliittoja. Minusta tämä on aika itsestäänselvä juttu ja tekee asian käsittelystä kenties vielä astetta tabuisampaa, kun siinä sotkeutuu toisaalta vääryydeksi ymmärretty psyykkinen häiriö ja toisaalta "laillinen" kulttuurinen tausta.

   Poista
  2. Eipä lapsen elämä siitä paljon piittaa, onko se pedofiili luterilainen, muslimi, ateisti tai juutalainen. Mutta jos pedofilia normalisoidaan tai laillistetaan sillä, että se on jossakin käypä kulttuurinen käytäntö, niin se kyllä on jo todella vaarallista laillistamista. En kaipaa länsimaihin. Toki asiasta pitää pystyä puhumaan ja pikemminkin purkamaan tällaiset käytännöt mahdollisimman hyvin.

   Poista
 20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaan tarvitse insestiä ja pedofiliaa etäännyttää toiskulttuuriseksi ilmiöksi, kyllä molemmat ovat sisällä joka kulttuurissa, myös suomalaisessa.

   Poista
 21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 23. Kirjavinkit tarjoaa hakusanalla pedofilia jo jonkinmoisen määrän kirjoja. En tosin ole näitä juuri lukenut.

  Sairaissa ja tavallaan psykologisesti sairaille perustoille rakennetuissa uskonnollisissa yhteisöissä on isoja mätäpaiseita ihan siitä riippumatta mihin maailmanuskontoon yhteisö nimellisesti pohjaa. Ehkä perversseimpiä ovat kristilliset yhteisöt, kun kristinusko kieltää pedofilian ja varoittaa siitä todella vakavana syntinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki omalla tavallaan perverssiä ja erittäin haitallista on sekin, jos uskonto tarjoaa mallin toiminnalle, joka aktuaalisesti tarkoittaa alaikäisten naittamista suhteisiin, joissa heitä voidaan hyväksikäyttää. Tässä tilanteessa ovat lukemattomat pikkutytöt tälläkin hetkellä.

   Poista
  2. Tuota em. toimintaa ei rajoita oikeastaan mikään sosiaalinen kontrolli, joten puhumme suoraan sanoen oikeutetusta tavasta muodostaa yhteiskunnallisia väkivalta- ja sortorakenteita. Tätä ei tule koskaan sallia läntisissä maissa tai vajoamme jonnekin todella kauas. Ei kannata edes lähteä neuvottelemaan, onko joillakin kulttuurinen oikeus lapsiavioliittoihin länsimaissa.

   Poista
 24. Merkittävä ero on kuitenkin siinä, että meillä on kaikki lasten seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö täysin kriminalisoitu vielä kovalla rangaistusasteikolla, kun tosiasiallinen lasten seksuaalinen hyväksikäyttö (lapsiavioliitot) on sallittu lukuisissa maissa.

  Ja nämä sama maat ovat allekirjoittaneet mm. lasten oikeuksien julistuksen ja istuvat YK:ssa moraalivartijoina (!) kuin ei mitään.
  Tämä on sietämätön ristiriita.

  Suomalaisia pedofiilirinkejä etsii ja tutkii Keskusrikospolisi ja syyttäjälaitos.
  Lapsiavioliitto-kulttia tuskin kukaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostan myös toisen tabun. Kun ajattelemme sitten suomalaisia pedofiilejä meille tulee heti mieleen hyväksikäyttäjä-miehet ja heidän tyttöuhrinsa. Näin esimerkiksi Oulussa olikin.

   On kuitenkin merkittävän paljon homoseksuaalista häirintää, ohjaamista ja manipulaatiota. Niin homo- kuin lesbosuhteisiin.
   Nämä tapaukset ovat tuttuja meille tietenkin katolisen kirkon piiristä, jossa homoseksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö on ollut järkyttävän yleistä, mutta ei se todellakaan sinne jää.
   Myös muissa kuin länsimaissa on paljon homoseksuaalista väkivaltaa.

   Voi olla että olen väärässä, mutta tätä toista puolta pedofiliasta ei aina käsitellä sen oikeilla nimillä. se on mielestäni myös loukkaus muita homoseksuaaleja kohtaan.

   Poista
  2. Joo, tämä on todella törkeää kaksinaamaisuutta YKlta. Kaikki tietävät miten noissa maissa toimitaan, ja eurooppalainen tuomioistuin kieltää yksityistä ihmistä sanomasta asioita niin kuin ne faktisesti ovat. Suomi ei ole erillään erilaisista lapsiavioliitoista tai järjestetyistä avioliitoista, se joutuu ottamaan kantaa näihin ja varmasti ottaakin. On tietysti arka poliittinen aihe nostaa kissa pöydälle eikä se ole helppoa, mutta ei se parane silläkään että keskustelu kielletään. Toki voi miettiä, edistääkö oma puhe rauhaa. Tässä on kuitenkin kyse historiallisesta vääryydestä, jonka vahongollisuuden jokainen ymmärtää. Kyse on rikoksesta ihmisyyttä vastaan, tarkoitan siis lasten parittamista.

   Poista
  3. "On kuitenkin merkittävän paljon homoseksuaalista häirintää, ohjaamista ja manipulaatiota. Niin homo- kuin lesbosuhteisiin.
   Nämä tapaukset ovat tuttuja meille tietenkin katolisen kirkon piiristä, jossa homoseksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö on ollut järkyttävän yleistä, mutta ei se todellakaan sinne jää.
   Myös muissa kuin länsimaissa on paljon homoseksuaalista väkivaltaa."

   Tämä on todellakin tabuaihe, luulen että sitä ei ole juurikaan meillä käsitelty, mutta varmasti sille on aikansa.

   Joka tapauksessa ihmisyyden ytimessä on paljon tabuja ja yhä uusia syntyy ja synnytetään tieten tahtoen, koska tabut ja valta linkittyvät toisiinsa niin voimakkaasti.

   Monet ajattelusuunnat, joissa ajatellaan "kriittisesti" ja "dekonstruoidaan" ties mitä "pahana" pidettävää, saattavat jättää tietoisesti käsittelemättä sitä, että kaikkia ihmisiä läpäisevät taburakenteet syntyvät minkä hyvänsä ideologian sisälle tai minkä hyvänsä identiteetin sisälle - se on miltei väistämätöntä ja yleisinhimillistä.

   Se, että me etukäteen luokittelemme ihmiset erilaisiin ryhmiin, ja yksin sen pohjalta päättelemme erilaisia päällys- ja alusrakenteita ja määrittelemme tietyn arvon tai suhtautumistavan noihin ryhmiin, on kerta kaikkiaan huonoa ja vahingollista monessa tapauksessa - se on hyvä, että puhutaan rehellisesti siitä, miten moninaisesti pahuus ja vääryys ihmisessä ilmenevät ja oikaistaan sen pohjalta asioita.

   Poista
 25. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 26. Hyvä miettiä erilaisia vaihtoehtoja. Pelkään kuitenkin ettei nämä lasten hyväksikäyttöön liittyvät ongelmat ihan helpolla ratkea, koska ovat monin tavoin rakentuneina eri kulttuureihin.

  VastaaPoista
 27. Eivätkö juuri insestiset tai pedofiiliset toimet osoita, ettei Jumalaa ole olemassa?

  -Tulee ainakin mieleen. Enemmän kuin sotien tai muiden julmuuksien myötä, jotka on selitettävissä itselle ihmisen pahuutena.

  Ovatko pedofiiliset papit päässeet selvyyteen siitä, ettei Jumalaa ole olemassa ja siksi he hyödyntävät luottamusasemansa miten kulloinkin he himoilleen antavat periksi...

  -Tuo olisi uskottavaa. Eräs uskova ystäväni sanoi, että jos tietäisi ettei Jumalaa ole, kaikki olisi helpompaa. Mietin sitä usein. Ja täytyy myöntää, että joitakin asioita se suoraviivaistaisi. Toivon tietenkin että Jumala on, koko kristinuskon sanoma, Kristus. On uskottava että hän myös rankaisee lasten hyväksikäyttäjiä, jos maailma ei ehdi.

  Arvelen, että lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja sen myötä lasten tuhoa ei tahdota käsitellä, koska samalla olisi käsiteltävä myös Jumalan poissaoloa.

  -Jumalan poissaolo tai siis usko/uskomus ettei Jumalaa ole, on tänään yleisestä yleisempää. Kuka pelkää enää helvettiä? Kadotukseen joutumista. Häpeämättä uskallan sanoa, että parhaimimpina (!!) hetkinäni minä pelkään.

  Uskonnottomia tämä kipu ei tietenkään koske.

  -Uskonnottomat tai armo-synti, kadotus-pelastus -akselilta poisolevat ovat vapaita monesta muustakin asiasta.
  Elämä on varmasti helpompaa kun ei tarvitse uskoa "paimentolaiskulttuurien satuihin", "karmeaan kostonhimoiseen Jumalaan" tai juutalaiseen opettajaan joka "muka nousi kuolleista ja oli ja on Jumala". Vai miten heistä aggressiivisimmat sen aina sanovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menemättä teologisiin kysymyksiin pedofilialle ja muulle ihmisten hyväksikäytölle syntyy helposti tilaa yhteisöissä, joissa vallankäyttö keskittyy. Tällaisia ovat uskonnolliset yhteisöt uskontoa katsomatta, mutta myös poliittiset tai vastaavat kuviot.

   Kauhulla ajattelen katolisen kirkon todellisia pedofiilinkasvoja - siellä täytyy olla todella korkean tason pedofiilejä, koska toiminta jatkuu. Koko pappisjärjestelmä on joiltakin osin perverssi ja kutsuu pervoja.

   Kauhulla ajattelen islamin lapsimorsianperinnettä - se on käytännössä kyseenalaistamaton osa monien alueiden elämää. Nainen on aasia arvottomampi monissa paikoissa.

   Kauhulla ajattelen vanhoillislestadiolaisia isiä, jotka hyväksikäyttävät yhteisönsä tyttöjä ja sitten hakevat anteeksiannon (ehkä jopa kahdenkesken) ja jatkavat.

   Kauhulla ajattelen pedofiilirinkejä, joihin poliitikot ja valtaapitävät hankkivat itsensä rahalla ja vallalla ja huumeilla ja ties mitä tarjoamalla jne.

   Ja sitten tietenkin yksittäisiä pedofiilejä, pervoja, jotka katsovat asiakseen kajota lapsiin.

   Negatiivisia todistuksia Jumalasta ja Jumalan olemattomuuden puolesta voi keksiä vaikka kuinka, jos lähtee etsimään niitä maailman pahuudesta.

   Minulle pedofilia kertoo ihmisen pahuudesta ja sille antautumisesta - osin myös elämän sattumanvaraisuudesta ja mielettömyydestä ja vallasta, jonka kohteeksi joutumista on vaikea itse valita.

   Poista
  2. Jos uskontoa ja moraalia ei sotketa ollenkaan tähän kysymykseen, se helpottuu hiukan, mutta silti nostaa esiin vastenmielistä vaistotoimintaa ja kieroumia, joita ei ole ihan helppo selittää olemattomiksi merkitykseltään, koska aiheeseen liittyvät ilmiöt melko vaistomaisesti ovat suurimmalle osalle ihmisiä vastenmielisiä ja vahingollisuudessaan vastustettavia.

   Poista
 28. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, tuossahan sinulla on toimiva synopsis ja nimikin on kerrasta valmis.

   Lopussa voisivat kohdata mestari ja tämän oppi-isä, kuka tietää.

   Kohua syntyisi, taatusti, monenlaista, mutta kuohun takana kirja voisi olla oikeinkin edustava.

   Poista
 29. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta, Jari! Olen varma, että tästä irtoaisi kunnon teos.

   Poista