perjantai 29. toukokuuta 2020

Pari ikävää tilastoaYhdysvallat on päivittäisten uutistarjoilujen mukaan pahuuden pesäpaikka, jota johtaa liki mielisairas despootti, joka tekee kaiken väärin. Ruotsi taas on humanismin mallimaa, jota johtavat eettisyydestään ja ihmisrakkaudestaan tunnetut sosiaalidemokraatit.

Kummassakin paikassa on paljon valoisia puolia, mutta myös parannettavaa rutkasti. Monenlaisia ajatuksia tulee mieleen näistä tilastoista, jotka eivät kenties yksinomaan selity maan johtajilla mutta varmasti jokin yhteys ihmisten kohtaamien epätoivottavien asioiden ja maissa harjoitettavien politiikkojen välillä on:

Koronakuolemia / 100 000 asukasta

Ruotsi                 42
Yhdysvallat         31

Raiskauksia / 100 000 asukasta

Ruotsi                 63,5
Yhdysvallat         27,3

No, varmasti monissa mukavimmissakin tilastoissa Ruotsi olisi Yhdysvaltoja edellä, mutta kyllä nuo lukemat jotain kertovat.

Suomen raiskaustilastot ovat 15,2 raiskausta / 100 000 asukasta, ja koronaan on kuollut vasta 5,7 / 100 000 ihmistä.

Ruotsi putsaa melkoisen osan sairasta vanhusväestöään koronan myötä, mutta sen talouden näkymät ovat varmasti vahvempia kuin Yhdysvaltojen ja Suomen. Raiskausten osalta luulen, että Ruotsi jatkaa synkällä tiellä kohti yhä rumempia lukemia ja yhä useampia uhreja. Koronakriisin päättyessä sen kuolintilasto on varmasti kaameampi kuin Suomen. Ruotsissa vanhimmat ja puolustuskyvyttömimmät maksavat poliittisten valintojen hinnan.

Ikävyydestään ja vakavuudestaan huolimatta tilastovertailu ei ole tieteellisen vakava, mutta onpa kuitenkin tosi.

PS. Itsemurhan Suomessa tekee 13,8 / 100 000 ihmistä vuodessa, Ruotsissa lukema on 11,7 / 100 000 ja Yhdysvalloissa 13,7 / 100 000. Noissa lukemissa olemme melko tasavertaisia.

PS 2. Olemme toisaalta yhteiskuntina myös hyvin eri vaiheissa niin raiskausepidemioiden ja niiden syiden kuin myös koronaepidemian ja sen levinneisyyden suhteen, kuten aina muistetaan huomauttaa, joten eipä nuolaista vielä... Mutta! Uskon, että valitulla politiikalla on merkitystä.
6 kommenttia:

 1. Vaimon kanssa juuri eilen juteltiin siitä kuinka jatkuvasti saa lukea ja kuulla juttuja siitä kuinka Trump aliarvioi koronaa ja ei piittaa rajoittamisesta, ja kuinka tämä todistaa viimeistään sen vastuuttomuuden. Ruotsilla on ihan sama linja käytännössä, mutta sepä onkin eri juttu, ne uskaltaa elää ja pitää yhteiskunnan ja talouden "auki."
  USA:n kuolleet ovat seurausta vastuuttomasta politiikasta, Ruotsin sama tai suurempi määrä sen sijaan rohkeaa politiikkaa ja luvut vielä ehkä "tasoittuvat."

  Nyt tässä konkretisoit asian aivan nappiin.

  Ja tässä pitäisi vielä kumartaa ja kiitellä suomalaisten kriittisen puolueetonta ajattelua ja Ylen huipputoimittajia!

  Toinen tilasto, tuttu, on vielä surullisempaa vertailtavaa. Siinä ei kysymys ole luonnonilmiöstä, vaan asioista joiden ei pitäisi tapahtua lainkaan.

  Väitänkin että suomalainen valikoiva ajattelu ja liian usein myös tiedonvälitys on radikalisoitunut.
  Valikoivuus on eräänlainen ääri-ilmiö ja ääriajattelua.

  Olen huolissani. Kaikkien pitäisi olla.
  Tuollaiselle faktavalikoivuudelle ei saisi antaa valtaa.
  Jne.

  VastaaPoista
 2. Faktojenvastaisuudelle ei ole oikeastaan mitään vastalääkettä kuin numerot jotka ovat totta.
  Ne kertovat useimmiten kaikkein täsmällisimmin mitä oikeasti tapahtuu.

  Loputtomat arvojulistelut, statementit ja mielipiteenhuuto-kisat eivät johda yleensä mihinkään.
  Tai niillä on merkitystä vasta kun oikeat numerot ovat pöydällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on hauska ruveta selittelemään parhain päin.

   Valitettavasti Ruotsin raiskaustilastojen rumuus paljastuisi entistä pahemmaksi, jos kelattaisiin vuosia taaksepäin ja mietittäisiin kohti nykypäivää tultaessa kehityksen syitä. Selitys ei ole (läheskään yksinomaan) ilmoitusherkkyyden kasvamisessa tai seksuaalisesta häirinnästä tietoiseksi tekevässä metoossa vaan paljolti muut asiat ovat taustalla.

   Poista
  2. Faktat ovat myös sellaisia, että niistä tulee helposti paha mieli, ja sehän ei ole ollenkaan mukavaa, kun muuten on niin fantastista.

   Poista
  3. Mua pännii myös tämä nykyinen alleviivaus: uskon tieteeseen (vau! vuonna 2020 tosi radikaalia...) ja "tosiasioille on nyt kysyntää" mainoslauseet.

   Pitäisikö myös muistuttaa että Maa on pallo?

   Pitäisi ennemminkin tehdä julkinen hyve siitä että faktoja ei valikoida, koko totuus, myös se paska ja ei-fantastinen tuodaaan esiin sellaisenaan vaikka se ei sopisikaan omiin lempiajatuksiin.

   -

   Aamulla kuultu että Trump lopettaa yhteistyön WHO:n kanssa. Kuvaamattoman typerää. Pitää WHO:ta valheellisena.

   Nyt kannattaa muistaa että myös Ruotsi vähät on välittänyt WHO:n ohjeista, vetoomukista ja tieteestä.

   Poista
  4. Joo, en missään nimessä ole ikinä innostunut Trumpista, mutta en ole oikein innostunut siitäkään, että suomalaiset puhuvat hänestä ikään kuin missään lähempänä ei olisi vähintään yhtä pöljiä johtajia ja poliitikkoja, olkoonkin että ei samaa viihdearvoa varmasti löydy kuin Trumpista. Kuten tuolla joskus aiemmin totesit, täysin korrektilla pokerinaamalla ja ideologisella ihanteellisuudella tehdään mitä typerintä ja vahingollisinta politiikkaa, jonka aiheuttamia jälkiä ei koskaan ehkä saada korjattua.

   Poista