perjantai 8. toukokuuta 2020

Miten Ali eroaa natsiupseerista?Aiemmin esitin, että perustaisin jonkinlaisen vuoden alittaja ja vuoden rimanalittajat palkinnon. Ei maksa vaivaa ironisoida tätä kekseliäisyyttä ja huijatuksi tulemista enempää.

Sen sijaan esitän muutaman vakavan kysymyksen.

On ilmeistä, että Alina tunnettu mies, joka kävi pokkaamassa Suomesta palautusrahat, on toiminut Saddamin hallinnossa kuulustelijana vuosikaudet.

Minua kiehtoo se, miten tällainen Ali käytännössä eroaa Hitlerin joukoissa toimineesta SS-upseerista, joka on ollut vastuussa ihmisten kiduttamisesta ja tuhoamisesta? Tai Kosovon sotarikollisista? Tai jostain muusta vastaavasta?

Olisivatko esimerkiksi asiasta ääntä pitäneet Ville Niinistö, Martin Scheinin ja Maria Ohisalo sekä heidän kaltaisensa politiikan ja  journalistiikan supernimet entisistä presidenteistä ja puoluejohtajista alkaen itkemässä kiduttajanatsin perään samaan tapaan kuin Alin perään?

Lähettäisivätkö nämä ihmiset kiduttajanatsin takaisin kotimaahansa tai kansainväliseen oikeuteen vastaamaan rikoksistaan ihmisyyttä vastaan vai hankkisivatko tälle ja hänen suvulleen loppuelämän elatuksen uudessa kotimaassa turvapaikan nojalla?

On rehellisesti vaikea sanoa, miten tämä porukka menettelisi.

Minusta tällaisten Alien paikka on sotaoikeudessa tai jos ajattelen inhimillisesti, vastaamassa teoistaan siinä maassa, jossa ovat tekojaan tehneet.

Kertoo aika paljon ihmisten oikeudentajusta ja päättelykyvystä, kun näiden huijareiden (ja erinäisten terroristien) ihmisarvon perään itketään eikä edes ymmärretä hävetä omaa sinisilmäisyyttä ja itserasistista kaksinaismoraalia - - joissakin muissa asioissa voidaan aivan pokerinaamalla riskeerata yhteiskunnan eteen työtä päivittäin tekeviä, kunniallisia ihmisiä.

Se tästä palkinnosta. Alista mölyä pitänyt Suomen älymystö on lunastanut palkintonsa omilla itkuillaan huutaessaan kiduttajan ja kusettajansa ihmisarvon perään.

PS. Huomattakoon, etten kritisoi tässä poliittista ideologiaa vaan toimintatapaa. Saman ideologiankin sisällä voi toimia eri tavoin ja uskottavasti. Valitettavasti uskottavuus on usein koetuksella, kun sitä miettii tavallisen ajattelevan ihmisen näkökulmasta.

Joku voisi sanoa vuodatukseeni, että eikö tärkeintä kuitenkin ole tehdä hyvää eikä jättää sitä hyvää tekemättä vain siksi että pelkää epäonnistumista tai siksi että ehkä joskus tulee petetyksi. Ja sitä paitsi, ihmisiä ne Ali ja SS-upseerikin ovat, heillä on jakamaton ihmisarvo, jota on suojeltava.

Tällaiseen kysymykseen ja vasta-ajatukseen vastaan näin: Mikä on konkreettisesti tämä jakamaton ihmisarvo kiduttaja Alin tai puolustuskyvyttömiä lahdanneen SS-upseerin kohdalla? Ja mitä hyvää on siinä, että ihminen sekä valehtelee itselleen jonkin abstraktin arvon ja oletetun hyvyyden nojalla että antaa itsensä joutua petetyksi ja samalla estää rikollisia joutumasta vastuuseen teoistaan ja myös vahingoittaa yhteiskuntaa, jossa tämän hyvyyden oletetaan toimivan kyseenalaistamattomasti?

Minusta jokainen voi toimia yksityishenkilönä aivan niin kuin haluaa, kunhan ei riko lakia ja vahingoita toisia. Itsensä vahingoittaminen on typerää, mutta sen voi ihmiselle sallia, vaikka tavallaan tällainen salliminenkin on vastuutonta.

Yhteiskunnat ja niiden johtohahmot eivät kuitenkaan voi olla tällaisia huijattavia ja pahimmassa tapauksessa harhaanjohtajia. Minun on myös vaikea arvostaa itsestään numeroa tekevää hyveellisyyttä, josta koituneen laskun muut maksavat ja jossa ei juuri mistään näkökulmasta katsoen koidu mitään hyvää tai mielekästä.9 kommenttia:

 1. Katsos oikean asian perään kyselijä: pahan ja pahojen kiintiö on jo täynnä. Ihmiset ei jaksa uusia narratiiveja. Eivätkä monet ihmisideologiat tule toimeen ilman uhrilogiaa. Siksi niitä nähdään vaikka sotarikollisissa, jos muut ideologialle sopivat tunnistetiedot ovat kohdallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, alkaa kyllästyttää vaan tämä vinksahtanut hyvenarsistinen touhu aika tavalla.

   Poista
  2. Hyvenarsismi. Hyverasismi. Valitettavasti tosia käsitteitä tuolla missä näitä parempia aikalaistiedostajia liikuu.

   Poista
  3. Se että tosiasioilla ei ole mitään väliä on minusta kaikkein oudointa. Ei sillä että jollakin on joku ideologia ja perspektiivi, koska nehän on kaikilla, jos oikein kaivetaan. Mutta se että tosiasiat eivät kiinnosta. Se on outoa ja kertoo jostain todella suuresta puutteesta ihmisessä.

   Poista
 2. "Minun on myös vaikea arvostaa itsestään numeroa tekevää hyveellisyyttä, josta koituneen laskun muut maksavat..."

  Tuo tietenkin sopii hyvin veronmaksajien panokseen,mutta totean taas, että lisäksi Sanna, Li, Maria (tai toisessa tapauksessa Petteri, Jussi) eivät tule koskaan esimerkiksi asumaan samoissa taloissa seinänaapureina maahamme tulleiden/päästettyjen väkivallan ammattilaisten kanssa, joilla on kyllä se jakamaton ihmisarvo, kaiken-selittäjä, mutta ei varmaa näyttöä sen enempää turvan tarpeesta kuin halusta toimia uudessa yhteiskunnassa sen pelisääntöjen mukaan.
  Monet muut kyllä tulevat, myös lapsiperheet.

  Eettisesti ja moraalisesti on tietenkin mukava johtaa maata, kaukaa takaa. Ei haittaa henk.koht. jos menee seinään. Ihmisyyden hinta/oheistappio. Ei vaikuta suureen linjaan. Edelläkävijäjoukon raskas osa. Tehdä päätöksiä joita muut eivät vielä ymmärrä parhaakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jope, ei ole minulla turvaa etsivien kohdalla nokan koputtamista. Heitäkin kun voidaan ottaa turvaan vain ikään kuin näytösluonteisesti maahamme, kun ajatellaan koko maailman hätää ja sen mittakaavoja - näin se pelkistetysti on.

   Mutta kyllä minua suoraan sanoen harmittaa, että maassa on aika lailla yhteiskuntaa kusettavia, väkivaltaisia ja mistään piittaamattomia elätettäviä. Tämä harmittaa tietenkin suomalaisten osalta mutta myös tänne tulleiden osalta, ja heidän touhuistaan ei saisi edes puhua.

   Omia ei voi lähettää pois, kun ovat täällä syntyneet, mutta muualta tulleet ihmiset jotka eivät millään sopeudu yhteisiin sääntöihin ja joilla ei ole käytännössä mitään tekemistä täällä, tekisi mieli lähettää takaisin kotimaihinsa, jos vain valta olisi. Monet käyvät siellä joka tapauksessa loma-aikoinaan ja muutoinkin ja ihan turvallisesti. Harmittaa tietenkin jos saa jonkun porukan, joka lähinnä vetää lonkkaa, räyhäämään kerrostalonaapuriksi, olipa kyseessä suomalaiset, uussuomalaiset tai sellaisiksi pyrkivät - varsinkin kun itse painelee aamulla töihin elättääkseen perheensä ja tuon naapurissa hillivan porukan. On ihan inhimillistä kokea raivoa tuossa tilanteessa.

   Vähintään yhtä lailla harmittaa valtava sinisilmäisyyden, bisneksen ja ideologioiden liitto, joka kaiken tämän mahdollistaa ja estää tekemästä aivan inhimillisiä ja järjellisiä päätöksiä siitä, ketkä missäkin voivat olla.

   Poliitikkojen todellisuus on niin voimakkaan välittynyt ja värittynyt, ettei heidän oikeastaan hirveästi tarvitse edes välittää yksittäistapauksista tai isommistakaan jutuista, riittää kun hoitelevat jotenkin yleistason edustamista ja puhuvat, mitä heidän ideologialleen on oikein ja sopivaa.

   Poista
  2. Turvapaikka kuuluu tietenkin aidossa hengenvaarassa oleville,se on selvä. Peruasia josta pitäisi päästä yli niin ettei sitä tarvitse erikseen edes mainita.
   Tietenkin myös heidän tulee oikeasti ryhtyä uuden vastaanottaneen yhteiskunnan asukkaiksi ja mahdollisesti kansalaisiksi sekä työpanoksellaan että sopeutumisellaan.
   Siinähän voittavat kaikki.

   Mutta sitten ovat nämä muut.
   Heidän paikkansa on omassa maassaan. Parhaassa tapauksessa vastaamassa siellä teoistaan oman oikeuslaitoksen edessä.
   Sekin on ihan perusasia.

   Migri julkaisi yleiseen jakeluun tiedon että erilaisia väkivallan ammattilaisia meille tuli tuhansittain. Sotilaita, puolisotilaita, poliiseja, turvajoukkojen jäseniä. Ali oli yksi heistä.
   Tyhmällä rinnastuksellani tarkoitin sitä, että Sanna Marinin lapsiperheen seinänaapureiksi heistä ei tule päätymään koskaan kukaan.
   Tai globaali-moraalisen ideologian kotimaisten someammattilaisten.
   Monien muiden lapsiperheiden seinäntaakse päätyy, ja on päätynytkin jo.
   Hain siis konkretiaa.

   Vuodesta toiseen mua pänniin enemmän ja enemmän puskista huutelu.
   Ja nyt tuo sanonta ei tarkoitakaan anonyymia somekeskustelijaa vaan omista turvatuista ympyröistään somessa tai mediassa huutavaa yli-ihmisoikeusasiantuntijaa.

   Poista
  3. Somepuskista huutelu tietenkin säestää ja tukee tietynlaisten poliitikkojen toimintaa.

   Poista
 3. Nämä väkivallan ammattimaiset huolestuttavat, heitä on ainakin ollut tuhansia maassa. Tilanteiden kärjistyessä voi jollakin napsahtaa. Tällä en vähättele suomalaista väkivaltaa, koska sitäkin on. Mutta on iso riski kun on toimetonta porukkaa tai porukkaa jota ei ihan kiinnosta noudattaa maan tapoja tai jotka eivät syystä tai toisesta pääse mukaan yhteiskuntaan. Tätä kiinnittymättömyyttä on nuorissakin paljon, ja tällaista porukkaa on paljon tietyillä alueilla. Toki niin että suomalaiset ja uussuomalaiset monesti yhteisissä ympyröissä. Ihan nuorison kohdalla tämän vielä jotenkin ymmärtää, mutta kun lähestytään 30 ikävuotta, alkaa homma olla jo vaarallista ja käytännössä rikollista. Ja tosiaan erikseen on vielä nämä väkivallan ammattimaiset.

  VastaaPoista