tiistai 12. toukokuuta 2020
Maskit ja ristiriitainen tabuviestintä (päivitetty ti 12.5. klo 17.00)
Tulikohan noista maskimokailuista hallitukselle jonkinlainen tabu, joka säteilee vähän sinne ja tänne ja jonka suhteen toimitaan yhä vahingollisesti siksi, että kansalaiset saivat tietää hallinnon täysmunauksen ja kuitenkaan asiaa ei voida hoitaa enää kuntoon eikä siinä tahdissa kuin hyvä olisi.
Pari esimerkkiä trauman aiheuttamasta ristiriitaisesta tabuviestinnästä.
Terveydenhuolto ja sairaanhoito luonnollisesti käyttävät suojavälineitä, sikäli kuin niitä on saatavilla - kovin ruusuinen tilanne ei ole, mutta jotenkin selvitään.
Finnairin lennoilla maskit ovat pakollisia paitsi alle 7-vuotiailla lapsilla, oireisia matkustajia ei päästetä koneeseen. Myös lentokentillä maskit otetaan käyttöön.
Kouluihin maskeja taas ei suositella eikä hallitus ole niitä muutoinkaan suositellut kansalaisten käytettäväksi julkisilla paikoilla, sillä (ironiavaroitus) maskit herättävät vääränlaista turvallisuudentunnetta tai vaihtoehtoisesti pelkoa ja huolta tilanteesta (esimerkiksi pienissä oppilaissa). Voisi myös sanoa, että maskit ovat ilmeinen epäluottamuslause hallitukselle ja sen käyttämille asiantuntijoille...
Erikoisen asiasta tekee se, että hallinto ja sen käyttämät asiantuntijat eivät tunnu ottavan huomioon sitäkään, että viimeisten tutkimusten mukaan virus näyttäisi leviävän paitsi pisaroina myös aerosoleina aiempaa uskottua voimakkaammin - siis esimerkiksi samassa tilassa hengitettäessä ja puhuttaessa.
Jos asiaa hiukan miettii, tyypillinen viruksen leviämisen paikka on suljettu koululuokkatila ja suurimman riskin kantaa keski-ikäinen opettaja (mahdollisine perussairauksineen). Lapset eivät ehkä sairastu suuressa määrin, mutta toimivat osaltaan tartuttajina.
Miettikääpä sitäkin, paljonko riittää mahdollisesti virusta kantavia oireettomia pärskijöitä allergia-aikaan ja koulujen piha-alueiden pölytessä.
*
Koulujen avaaminen on turvallista, koska hallituksen mukaan lapset eivät tartuta... Mutta jos ei ole, niin sitten siihen reagoidaan eristämällä ja jopa sulkemalla kouluja.
Vaaraa ei ole, mutta useat asiantuntijat esittävät, että tartuntamäärät todennäköisesti kasvavat koulujen avaamisen jälkeen.
Näin he esittävät senkin uhalla, että tällaisten asioiden esittäminen on epäluottamuslause tiedettä ja hallinnon viisautta kohtaan.
Näemmekö nyt sitten kaksi viikkoa opetusta, jossa ei juuri puhuta saati lauleta sisätiloissa, opetusta, jossa opiskelijat istuvat tuppisuina kuulokkeet päässä läppäreillään kukin visusti omissa pulpeteissaan sikäli kuin opetusta ei siirretä ulkotiloihin (muualle kuin koulun piha-alueelle, jota ei voida erilaisten porrastusten vuoksi käyttää)?
*
Minua harmittaa eniten ihmisten terveydellä leikkiminen ja tunne siitä, että meitä kansalaisia kusetetaan aivan kuin olisimme loputtoman tyhmiä ja alistuvia. Tarkoitan, että yleisohjeet ovat sekavia ja ristiriitaisia.
Asiat pitäisi sanoa suoraan, sillä nyt jää sellainen kuva, että tyhmiä ja ristiriitaisia ovat ihan jotkut muut kuin kansalaiset.
Voi olla, että hybridistrategiasta tulee vielä hybriditragedia, joka oltaisiin voitu välttää. Suomi on monin paikoin käytännössä ihan kontrollissa ja hallinnassa, mutta pääkaupunkiseutu menee tästä sekoiluista entistä saastuneemmaksi. Onko tällä asialla jotain syvempää merkitystä, jota ei avata?
*
Olennaista mielestäni on, että hallituksen viestinnässä näkyy erinäisiä tabuja eli asioita, joita ei voida ilmaista ääneen ja suoraan.
Ensimmäinen on tuo oma totaalimokailu suojavälineissä (en tiedä milloin sen aiheuttamat puutteet suojautumisessa saadaan kuntoon) ja toinen on, että ei suoraan ilmaista, mikä on strateginen tarkoitus (kenelläpä sitä mahdollisisesti altistetuille olisi pokkaa suoraan sanoakaan); nämä tabut oireilevat ristiriitaisina suosituksina ja eri instanssien epätoivottavina mutta ehkä kuitenkin osaltaan totuudenmukaisina uloistuloina, joita sitten pääministeri korjailee parhaansa mukaan.
Kommenttini eivät ole luonteeltaan poliittisia, vaan yritän ymmärtää tilanteen logiikkaa.
Toivotaan, että viruksen aktiivisuus laantuu kesäksi. Se olisi minulle iso juttu, ehkä tärkein tällä hetkellä, samoin kuin se, että perhe pysyisi terveenä.
En siis toivo, että sairastuisimme kesäksi ja pieni tarvittava lepotauko menisi sairaalassa tai hengitysvaikeuksissa ja jotenkin siitä selviäisimme syksyn koetuksiin mahdollisen immuniteetin hankkineina kansalaisina eli kuuliaisina opettajina ja oppilaina.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
No, tämä on nyt niin nappi postaus, että en ala samanmielisyyttäni tässä kertaamaan, sanot ja kysyt ja ihmettelet tuon kaiken jo niin hyvin.
VastaaPoista"Väärä turvallisuudentunne" on hauska termi. Menee orwellhuumorin puolelle, mutta niin vain sitä on käytetty. Eräs kysyi jo jonkin aikaa sitten oikeutetusti, että missä on muuten juuri siitä se ns. tieteellinen näyttö väärästä turvallisuudentunteesta. Ei taida olla.
Siitä asiasta sitä ei sitten vaaditakaan.
Tuttua.
Viranomaiset jotka saman minuutin sisällä sekä kehottavat esimerkiksi kouluissa tekemään kaiken turvallisuuden eteen, mutta toteavat etteivät lapset oikeastaan edes tartuta tai levitä, ovat myös oma lukunsa.
Ja tälläisestä huolimatta pitäisi sitten vielä demota kaikessa ja kaikkialla täyttä luottamusta valittuihin suomalaisiin viranomaisiin ja valittuihin suomalaisiin asiantuntijoihin, ei tietenkään niihin kamaliin ulkolaisiin jotka maskien kanssa pelaavat muissa maissa eikä myöskään suomalaisiin asiantuntijoihin, jotka puhuvat eri tavalla.
Korona-ajan lojaali ihminen ja hallinto "uskoo" tieteeseen, kunhan vain tulokset ovat haluttuja ja siksi oikeita.
Hallitus sitten. Hallitus sanoo koko ajan kaikessa ettei se tee mitään päätöstä minkäänlaiseen omaan valintaan perustuen vaan ainoastaan näiden muutaman sertifikoidun viranomais-asiantuntijan ohjaamana.
Lääkärit (hallinnolle mieluisat) antavat mediassa yksityiskohtaisia neuvoja miten esim. kouluissa kaikki tulisi järjestää. Kaikki ei ole kuitenkaan kaikkialla mahdollista.
Samaan aikaan kuitenkaan lapset "eivät tartuta."
Hallitus on itse asiassa pelannut pelinsä hyvin:
-Se en ollut minä.
Poliittinen vastuu on hakusessa.
Ellei tämä olisi ollut jo sadoissa tuhansissa laskettaville uhreille tragedia, tämä olisi farssi vailla vertaa.
"Tutkijat nimeävät hyviksi keinoiksi koronavirusta vastaan ajoissa toimimisen, kotiin eristäytymisen, tiukat matkustusrajoitukset, ”massiivisen” määrän testausta ja kasvomaskit kaikille. Lisäksi neuvotaan jatkamaan ihmiskontaktien välttelyä ja olemaan kärsivällisiä rajoitusten purkamisessa."
VastaaPoistahttps://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/c8547025-b740-44b1-afff-93e65d990007
Esimerkki tutkijoista joiden tieteeseen ei pidä "uskoa."
Minä en enää suoraan sanoen tiedä, kuka tässä maassa vetelee naruista ja missä tarkoituksesa. Onko tämä valittu strategia jotain yhteispohjoismaista sosiaalidemokratiaa, jossa ruotsalaiset ovat onnistuneet käännyttämään Suomen kelkkaansa vai mitä?
PoistaMinusta poliittisesti korrektiin vaikenemiseen ei riitä oikein sekään, että ministerit ovat nättejä ja nuoria naisia. Joo, ovat hyvännäköisiä ja hyväkäytöksisiä, ei siinä mitään, mutta alkaa hiukan ihmetyttämään, että mikä tämä linja on. Se minua tässä eniten kiinnostaa, kun se kuitenkin ratkaisee terveyden ja talouden kysymyksiä, joista ensimmäinen on varmasti se olennaisin.
Nyt pari päivää tullut Suomesta kuitenkin selvästi alenevia lukuja. Tyttären kanssa katsottiin päivällä telkusta alueuutisia maakunnista. Alue toisiinsa jälkeen: nolla todettua uutta tapausta.
VastaaPoistaPk-seudulla sitten kuolleet jo parissa sadassa.
Taudin tukahduttaminen tulee kyllä mieleen kenelle hyvänsä, ajattelun vapaus silti on. Olisiko se sittenkin ollut se parempi tapa kun se oli niin lähellä.
No, se saadaan tietää pian kun yhteiskuntaa avataan. Käytetään nyt sitten puolimiljoonaa kuolulaista ja kymmeniä tuhansia opettajia samassa tilassa ja katsotaan mitä tapahtuu. Toki tässäkin pk-seudulla eri tilanne kuin muualla maassa. Helsingissä on yksittäisiä kaupunginosia joiden tartunnat lasketaan sadoissa.
Pääkaupunkiseutu huolestuttaa, mitäköhän siitä vielä seuraa. Uskon, että koulut tekevät parhaansa.
PoistaOn vain ihan älytöntä alkaa tartuttaa koko Suomea vain siksi, että pääkaupunkiseudulla tartuntoja on paljon monistakin eri syistä...
Mitä korrektiuteen (minkä tahansa) hallituksen suhteen tulee niin sellaista ei pidä olla. Jos maski olisi nyt jonkinlainen vastasymboli niin sehän olisi vain hienoa. Muistan kuinka vasemmisto aikoinaan puolusteli maskin (päänpeittämisen) oikeutta. Liittyi mielenosoituksiin. Nythän tämä onkin sitten toisin päin: olemalla maskitta, osoitat peukkua vasemmistohallitukselle.
VastaaPoistaNo, tuo tietty kärjistys ja sivuseikka, mutta kyllä tuosta nyt vaikkapa jonkun merkittävän pilapiirtäjän aiheeksi olisi.
Mutta kyllä kaupungilla liikkuessa on ihmisiä paljon enemmän ollut viimepäivinä. Ensin siihen suorastaan kehotettiin, sitten Ohisalo kiirehti korjaamaan ettei sittenkään.
Ei pysy perässä.
Ehdotin vaimolle, että pukeutuu opettamaan mennessään burkaan ja sanoo, että on kääntymässä muslimiksi. Sanoo, että hänen uusi nimensä on May "Two Weeks" Covid.
PoistaHah ha....
PoistaTuo olisi kova veto.
Tänään taas pieni mediakatsaus. Aamulla uutisoitiin eri medioissa että koulujen avaamisen puolesta ollaan laajalti mutta sitä myös vastustetaan. Aha?
VastaaPoistaViimeisen kahden viime viikon aikana kun on mediaa on seurannut niin ei ole voinut olla huomaamatta jättivyörystä avaamisen puolesta.
Jos 10 juttua, niin kahdeksassa tai yhdeksässä tuo näkökulma.
Ja varmuuden vuoksi, vaikutelman vaikuttavuuden(?) vuoksi lääkäreitä ja lääkäreitä kertomassa miten hyvä asia tämä on. Et voi avata iltapäivälehteäkään kohtaamatta tätä kampanjaa.
Opettajilla voi olla hieman eri näkökulma, mutta mitäs niistä, eivätkö he ole valinneet ammatinvalintaansa jo tehdessään kulkutautien vastaanottamisen, torjumisen ja hoitamisen?
Ihan niin ei kai kuitenkaan ole?
En halua liitoitella avaamisen riskejä, mutta en myöskään vähätellä niitä.
Helsingin ja muun pk-seudun "koronapunaisilla" alueilla olisi ollut hyvin perusteltua jatkaa etäoppimista. Lapsia tulee kouluihin nimittäin satavarmasti kodeista, joissa on koronaa. Ollut tai on.
THL:n mukaan lapset eivät "juurikaan" tartuta.
Mennään nyt sitten vain positiivisesti (hah) sen mukaan.
Parin viikon sisällä näemme, miten harjoitus sujui. Minä näen tämän nimenomaan harjoituksena tulevaa varten. Oppimisen kanssa ei mitään tekemistä, jonkinlaisen turvallisuustestauksen kanssa kyllä ja varmasti myös laumasuojan suuntaan jotain hakemista.
PoistaYmmärrän hyvin kriittisten opettajien kannan. On kova velvollisuudentunto, mutta voi olla myös perussairauksia tai ikää, eikä ole ollenkaan selvää, mikä on kunkin koulun riskikartoituksen taso ja onko työsuojelunäkökannat otettu kylliksi huomioon.
Vaimo antaa tällä hetkellä turvallisuusohjeita. Kyllä tässä on "oppimisen ilo" yms. aika kaukana prioriteettilistalta, koska pelkkien turvatoimien järjestely vaatii niin ison osan = että ylipäätään saadaan homma toimimaan.
Tuo mitä sanot pk-seudun koronapunaisista alueista on täyttä totta. Ikävää, että näin on. Tässäkin opettajat ovat isossa roolissa - tiedottajina, tarkkailijoina, siitä huolehtijoina, että ainakaan näkyvästi sairaana ei tulla kouluun.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaJari, asia on juuri noin. Mikäli normaalit merkit paikkansa pitävät, aika koulussa menee nyt kaksi viikkoa pääosin sen huolehtiseen, että kaikilla on turvallista ja että turvallisuusohjeita noudatetaan.
PoistaTässä tulee eteen "sääntörikkomuksia" tai niitä lievempiä normaaleja sekoiluja (kun kyseessä ovat nuoret ja lapset), joita koulupäiviin kuuluu muutenkin mutta jotka kuitenkin näissä oloissa voivat olla joillekin vaaraksi.
Ei auta kuin pistää kädet ristiin. Mutta on niin kuin sanot: "Kenen kohdalla kuolema (tai sairastuminen) sitten osuu niin se osuu."
Kun tietää oppilasaineksen heterogeenisyyden ja kyvyn noudattaa sääntöjä sekä tietää riittävästi perheiden taustatietoja, niin ei tule olemaan opettajilla helppoa kevään lopetusta.
Itse siirtymä "normaaliin" lähiopetukseen aiheuttaa monissa jännitteitä, jotka sitten purkautuvat eri tavoin kun tullaan yhteen.
Toivotaan, että näin tapahtuisi mahdollisimman vähän ja kouluun palaaminen sujuisi rauhallisesti.
Kahden kilometrin säteellä missä itse työskentelen lasketaan koronakuolleet noin kolmessa neljässä kymmenessä. Vaikka kaikki siellä alueella tietävät tämän ja useimmat hoitokotikuolemia, kyllä se tietyn lisämausteen tuo. Sairastuneet samalla alueella lasketaan sadoissa.
VastaaPoistaMonissa maamme pikkukaupunegeissa tulee ehkä yksi tartunta viikossa. Todella monissa kunnissa ei sitäkään.
Montakohan sairastunutta on THL:n virastolinnassa?
En osaa yhtään sanallistaa, mutta kyllä tämä monenlaisia jälkiä jättää. Myös ihmisten mentaalipuolelle.
Matemaattinen riski kuolla tautiin on pieni.
Mutta on väärä odotus ajatella, että sen pitäisi jotenkin pyyhkiä pois ihmisten huoli.
Sitten tapani mukaan typerä yleistys, joka perustuu vain yksittäishavaintoihin ja keskusteluihin. Toki myös mediasta luetttuun.
Ja kuten tiedämme, yleistys voi mennä täysin metsään.
Mutta olen tehnyt havainnon (tässäkin asiassa!! tähän suuntaan!!) että yhteiskunnan ylemmällä portaalla olevat ovat selvästi keskimäärin huolettomampia, vähemmän pelkääviä kuin alaportaan väki.
Jonkun verran juttelen korkean johtajatason ihmisten kanssa satunnaistuttavuuksien kautta. He eivät pelkää. Eilenkin eräs sanoi, hyvinvoiva naishenkilö, että hallitus on ampunut tykillä hyttystä jo nyt koko ajan.
Koronatragedia oli hänelle hyttysenkokoinen?
Muita vastaavia ollut myös.
Kun sitten taas vaihtaa sanoja perusperustöissä olevien ihmisten kanssa, duunareiden jne. heillä on suurempi hätä. Tietenkin myös taloudellinen.
Onko niin, että tässäkin asiassa "rikkaat ja kauniit ja rohkeat" kokevat olevansa paremmin turvassa?
Ehkä he ovatkin. Monet ovat olleet etätöissä tai mökillään/huvilallaan.
"Monet ovat olleet etätöissä tai mökillään/huvilallaan." Ja voivat jatkaa sitä niin pitkään kuin huvittaa. Ja pyöritellä päätään miten paljon lock-down -maksaa.
PoistaEivät osu tasan nämä tartunnat niin kuin ei moni muukaan asia. On ruohonjuuritaso, on muita tasoja sen yllä ja on jokin ylin taso. On erilaisia riskejä ja pelkoja. Tällaista tämä on aina. Minusta poikkeusajat usein vahvistavat sen mitä kukin on, joskin myös normaalijärjestyksestä poiketaan. Itse olen siinä onnekkaassa asemassa, että olen voinut tehdä etätöitä. Sitten on ollut sellaisia huolia, joita ei varmasti ihan joka torpassa ole.
PoistaTuntuu kohtuuttomalta riskeerata työntekijöitä pistämällä heidät ilman varsinaisia suojavälineitä töihin noille koronapunaisille alueille.
PoistaItsekin olen ollut tähän saakka etätöissä. Tyttö lukioetäilijä. Yhdessä täällä on ollut ihan hauskaa.
VastaaPoistaMutta jotta hallinnon seikkailut olisivat täydellisiä nyt olisi maskeja joita jakaa kansalaisille aiheuttamaan "väärää turvallisuudentunnetta" (tai sitten juuri sitä ihan oikeaa):
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006506164.html
Tämä maskijuonihan alkaa olla kuin mistäkin romaanista...
PoistaAamulla vaimon heitto töihin Kallioon. Päivän ruoan ostaminen samalla reissulla. Takaisin kotiin töihin. Taoilla vaikka blogikierros tai tv:tä. Lisää töitä. Puheluja, videopuheluja. Seuraavan päivän suunnitelua. Vaimon haku töistä. Päiväruoka. Työn ja vapaa-ajan sekoitus jatkuu nukkumaan menoon saakka kotiin päästyä.
VastaaPoistaEn tiedä vielä helpottaako vai raskauttaako töiden alkaminen livenä.
Koronapuna-alue tietty mielessä. En leiki koronakovista.
Minä olen myöskin varsin turvallisuushakuinen ihminen. On sen verran perään katsottavia ja asioita, joita suojella. Jos elelisin toisessa elämäntilanteessa, saattaisi katsomukseni olla toinen.
VastaaPoistaEn ole koronakovis enkä ollenkaan varma, mitä tässä vielä seuraa. Siksi en ole kovin leikkimielinen ja kokeilunhaluinen näissä asioissa.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaMinä olen sairastellut vähän. Ehkä kolmesti olen ollut influenssassa. Pari ensimmäistä sellaista kuin influenssa on - korkea kuume, unta, pois pelistä päivätolkulla. Viimeinen oli 2010, kun tuli tämä sikainfluenssa. Silloin otti koville. Viikko meni aivan tajuttomuuden rajoilla, siitä viikko puolitoista toipuessa. Eikä ole varmasti lähelläkään koronaa.
PoistaEi kiinnosta saada tuota sairautta, eikä varsinkaan se, että perheen astmaatikot ja keuhkosairaat sen saavat. Että tältä perustalta itse lähden päättelemään. Hyvin käytännöllistä on tämä ajatteluni.
Yhteiskunta ja talous ovat isoja kysymyksiä. Olen pohtinut asiaa siltä pohjalta kuin oma elämäni antaa perspektiiviä - ja varmasti joskus sen vähän ylittänytkin.