torstai 14. toukokuuta 2020

Lunta tupaan Ruotsin mallille - mitä tekee Suomi?


Tässäpä miettimistä hybridistrategian rakenteluun:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006507175.html20 kommenttia:

 1. Karmea uutinen Ruotsille, ja oikeastaan kaikille meille. Jos tämä menee näin, immuniteetin vajeen kannalta, se kääntää maailman uuteen asentoon isosti.

  (Terveisiä vaan täältä koronapuna-alueelta. Pienimuotoisesta ihmisruuhkasta. Tämä on ihan Herrassa nyt.)

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, pojat!

  Kyllä meidän jokaisen tehtävä on parhaan kykymme mukaan yrittää tavoittaa elämässä syvyys ja kertoa, mitä siinä näemme. Ainahan emme omassa rajallisuudessamme tähän kykene. Tai pikemminkin: harvoin kykenemme. Ja siinä missä emme siihen kykene, pitää asioiden olla siinä kuosissa, että voimme jotenkin olla turvassa ja ajatella siten, että muutkin löytävät turvaa. Mihinkään itseluottavaiseen hehkutteluun ei ole varaa. Yleensä on toimittava niissä olosuhteissa, jotka ovat tarjolla. Minun on vaikea nähdä runoilijaa pinnallisena kirmailijana. Runoilijan tehtävä on kiteyttää ja asettaa asioita esiin niin kuin hän olisi etsimässä ja löytämässä painavia alkuaineita.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. "Tässä hetkessä joku voisi protestoida vaikkapa hallituksen toimia korona-asiassa ja vaatia kaikkien rajoitusten poistamista ja puolustaa työllisyyden hoitamisen päämääriä."

  Jari, tämä olisi todella päräyttävä protesti, joka saisi varmasti huomiota eri tahoilla ja myös hyvin erilaisia reaktioita aikaan!

  VastaaPoista
 7. Ehkä kuolleista voisi nousta MKDMSK, Maski, MV$K, Mikidi, Mikidi Maski tai ainakin jokin näistä räppäri Atte Toikan alter egoista.

  VastaaPoista
 8. Meillä oli tänään turvaväli noin 50-65 cm. Tila yhtä ja samaa hengityshuurua.

  Turvavälistä pitäisi tehdä tuon Maskin rotestilaulu myös.

  Jari, tuolla aiemmin kiinnitin huomion hyvään sanaasi: toimittajavalta.
  Itse olen aina puhunut sananvapaudesta kontra sananvallasta.

  Kun Suomen sananvapautta tutkitaan, ja saadaan mukavia miellyttäviä tuloksia, tutkitaan itse asiassa sananVALTAA. Toimittajilla onkin varmasti maailman paras sananvapaus, korjaan sananvalta, eli toimittajanvalta. Iloitaan siitä.

  Toimittajavalta kouluunpalaamisen yhteydessä on näkynyt mm. siinä, miten kerrotaan kivaa juttua siitä, miten kaikki nyt "sujuu". Ettei mitään huolta.
  Jutut eivät kerro niistä toisista paikoista, joissa on koronaa ja turvavälit ovat nenänmittaisia.

  Kevennyksenä on todettava, että koulun suhteen Trump on nyt samoilla linjoilla kuin maamme hallitus. Mamme twitter-tileillä on varmaankin kiitetty Trumpia tästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yle kertoi tässä päivä pari sitten gallupistaan, jossa oli aika tasan äänet sen suhteen näkivätkö ihmiset koulujen avaamisen hyvänä vai ei.

   Olennainen tieto oli minulle se, että lapsiperheistä valtaosa ei nähnyt.

   SDP:n, vasemmiston ja vihreiden äänestäjät näkivät hyvänä - totta kai, koska tätä ajaa heidän valitsemansa porukka eli hallitus.

   HS:n Vantaalla jaettavan numeron mukaan vain harvat lapset jäivät kotiin loppukevääksi. Joissakin luokissa pois oli jopa 30 prossaa, tämä läheltä seurattuna. Totuus on jossakin tuolla puolivälissä.

   Joo, Trump ja Marin ovat samiksia tässä kouluasiassa - parjattu Boris Johnson ei ole aivan yhtä edistyksellinen mutta melkein kuitenkin.

   Poista
 9. Näin HS: "noin 1040 oppilaan Kannelmäen p-koulussa hakemuksia oli tullut arviolta 35 kappaletta". En tiedä lasketaanko näistä jotkin tilastot joskus.

  Sitten on paikkoja kuten Lappeenranta, jossa koulut suosittelivat että ne oppilaat jotka ovat olleet käymässä Suomen koronakeskittymissä, jäisivät loppukevääksi kotiin opiskelemaan.

  Suomessa on isoja alueellisia eroja suhtautumisessa koronaan. Siellä missä tauti riehuu, vannotaan eristämisen purkamiseen (toki asteittain ja "turvallisissa" rajoissa), siellä missä ei koronaa käytännössä ole, sitä ei edes paikalle haluta (uuskielellä: annettu "pelolle" valta, kun ei ole annettu epidemialle edes mahdollisuutta; voi heitä, toinen aalto on oleva hirveä... vaikka toisaalta laumasuojaa ei edes välttämättä tule...).

  VastaaPoista
 10. "Sitten on paikkoja kuten Lappeenranta, jossa koulut suosittelivat että ne oppilaat jotka ovat olleet käymässä Suomen koronakeskittymissä, jäisivät loppukevääksi kotiin opiskelemaan."

  Mistähän tuo järki?

  Vertailuksi vielä se, että "hyvin, hyvin läheltä" seurattuna paikalla 100 %
  Siis yhdessä huoneessa, jossa läheltä seuraan...

  Paikka: mainittu koronakeskittymä, ja erityinen keskittymä vielä koronakeskittymän sisällä.

  VastaaPoista
 11. Luulen, että tuo järki tulee normaalista pelontunteesta. Ehkä päättäjät ovat käyttäneet maalaisjärkeään tai itse kokeneet jotain todellista ja osaavat arvioida asioita sen pohjalta.

  Tietenkin kansakunnan kaapin päällä on enemmän ilmaa, ideologioita ja huolia "talousnäkymistä" jne. Siellä on kaiken kaikkiaan avaraa. Velat ovat saatavia ja saatavat vain lainassa meillä.

  En voi muuta sanoa sinulle, Jope, kuin "Voimia ja varjelusta", sillä niitä tarvitset. Yritä selvitä nämä viikot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen järkeillyt nyt näin, että suurimmassa osassa Suomea on erityisjärjestelyin suhteellisen turvallista avata koulut. Sitten on näitä koronapaikkoja, joissa turvallisuutta ei voida riittävästi taata, ja joissa koulujen avaaminen oli moka. Oli siitäkin huolimatta, että kukaan ei kuolisi tms.

   Tiedän Vantaalla ainakin jo yhden opettajan, joka altistui ja sairastui koronaan tässä lähellä opettaessaan niitä lapsia, jotka eivät pärjänneet etäkoulussa.

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Kiitos herrat, ei täällä nyt sentään missä suorassa vaarassa olla. Paikka on vain sananmukaisesti ahdas. Huumoria ei silti ole heitetty. Ihan hauskaa tässä on koko ajan. Kuten tiedätte omassa joukkueessa niin armeijassa kuin muissakin joukkueissa kehittyy oma sisäpiirisanasto, joka ei avaudu "joukkueteltan" ulkopuolella.

  VastaaPoista
 14. Marin kertoi aamulla, että hallituksensa tavoitteena on estää koronan leviäminen ja tarttuminen suomalaisiin. Hyvä tavoite (vaikka taloussektori ei kiitä), hyvä Sanna, kiitos, mutta onkohan tavoitteen asettelu sittenkin yhtä realistinen kuin ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulin käymään mökillä ensimmäisen kerran sitten marraskuun. Täytyy laittaa paikkoja kuntoon, että voi sitten kesällä alkaa puhtaissa tiloissa. Hiiret olivat paskantaneet kodassa olevaan jääkaappiin ja syöneet tiivisteitä. Kostean talven vuoksi kaapin pinnoilla oli homeen tapaista. Pitää huomenna siivota kaappi. Onneksi eivät olleet hiiret tulleet mökkirakennukseen. Laituria korjailin vähän. Tullessa kuuntelin koronauutisia. Sinänsä hyvä, että tartunnat ovat vähentyneet, toivottavasti epidemia laantuisi nyt, kun samalla yhteiskuntaa avataan. Itse en uskalla toivoa liian aikaisin mitään lopputulemaa. Katsotaan.

   Poista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä varmasti kirjoitan joitakin merkintöjä. Katsotaan, mihin ne pistän.Tuntui hyvältä ajella tänne tänään ja touhuilla itsekseen. Ihan tavallista siivoamista ja vesipumpun kunnostus ja käyttöönotto, mutta rauhoittaa kummasti. Käyn tässä nukkumaan, tulee viileä yö, joten olen lämmittänyt kamiinaa pitkin päivää. Huomenna lämmitän saunan. Puita oli kaadettu aika tavalla Vanhan Myllymäentien varsilta. Aiemmin on saanut ajaa ihan metsän keskellä. Rakeita sateli pitkin matkaa.

   Poista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista