keskiviikko 6. toukokuuta 2020
Monenlaista touhua
Opettajat ja oppilaat lähetetään kahdeksi viikoksi kouluihin tartuttamaan toisiaan ja siten hallitusti koko Suomea (tämä on valittu strategia). Kansainväliset tutkimukset sanovat, että koulut ovat viruslinkoja ja että lapset tartuttavat siinä missä aikuisetkin (tämä on selvä juttu jo arkijärjen pohjalta mutta luultavasti nk. väärä / turha fakta, koska elämme Suomessa ja meillä on THL:n vahvistama hybridilinja). Syöpä ja lääkityksellä jokseenkin kurissa pysyvä astma ei ole opettajalle syy jäädä etätöihin / siirtyä väliaikaisesti muihin töihin kuin opettamiseen (tämä on työturvallisuutta). Omalle mökilleen voi mennä, kunhan ei käy mökkipaikkakunnalla kaupassa, sanoo Lintilä (tämä on järjenkäyttöä; ei muuta kuin säilykkeitä ja kuivatuotteita mukaan, kalastamaan tuoretta ruokaa ja vettä riittävästi kotoa tonkkiin). Samaan aikaan seurataan jännityksellä, saako hallitus periaatteellisen kantansa maskien käyttöön selvitetyksi juhannukseen mennessä - hallitus on siis käynnistämässä selvitystä tässä asiassa (voi vittu en paremmin sano; kukaan ei myöskään tiedä, onko maskeja ja suojavälineitä vieläkään riittävästi, todennäköisesti ei, kotimaisesta valmistuksesta ei tietoa). Sanna Marin laittaa lapsensa välittömästi julkiseen päivähoitoon, ja siitä tehdään tosi-tv-sarja (tämä oli huono vitsi). Muilla nuorilla naisministereillä ei tällaisia henkilökohtaisia huolia / mahdollisuuksia ole; kunhan lueskelevat heille kirjoitettuja tekstejä ja käyttävät arvovaltaansa (tämä oli arvausarvostelma). Vanhemmat ministerit odottelevat, mitä tuleman pitää (siltä näyttää). En tajua mitään, mutta näillä mennään. Hyvää huomenta, Suomi, on 6.5.2020, ja olemme elossa (tämä on totta).
PS. Suomalainen tutkijaryhmä suosittelee viruksen tukahduttamista https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/18b369fa-8eaa-488f-8b88-ea4e5ee3436f
Tässä yksi proffa väärine faktoineen https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/27f254c1-911a-46cf-9d78-0e496450d6ae
En jotenkin jaksa uskoa, että järjen ääntä kuunnellaan. Toki yllätyn iloisesti, jos pienten takapakkien jälkeen näin käy, eikä arvovalta aja arvostelukyvyn yli.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
HS, otsikko: "Suomi antaa nyt koronatartuntojen määrän kasvaa – Kestääkö terveydenhuolto uudet potilaat? Asiantuntijoiden mukaan tartuntojen määrä todennäköisesti kasvaa purkutoimien myötä, mutta suurta muutosta ei tule kädenkäänteessä."
VastaaPoistaTuo ajankuvasi sulkulauseineen on timantti ajankuva.
Nyt se on jo myönnetty. On valittu tartuttamisen tie. Ei tukahduttamisen (Norja, Uusi-Seelanti).
Joskus hallituksia on isosti arvostelu siitä, että jonkin humanitäärisen kriisin yhteydessä "kaikkia ei pelasteta."
Toisaalta on perusteltu vaikka mitä toimia sillä, että ihmiselämä- ja arvo on aina jakamaton ja jokainen ihminen tulee pelastaa ja taata oikeus elämään.
Nyt on hallitus tehnyt päätöksen, joka lisää varmasti kuolemaa. Jossa ihmiselämä ei olekaan nyt suurin arvo.
Ainakin tämä aikaistaa kuolemia. Hallitus on siis valinnut linjan että kaikki ei pyritä pelastamaan.
Kun katsotte viisikkoa rivissään seuraavan kerran, katsokaapa siitä näkökulmasta. Kuoleman näkökulmasta.
Ei niin, että onko "tiedottaminen onnistunutta."
On selvää ettei yhteiskuntia voi pitää loputtomasti suljettuna, mutta tukahduttamistoimilla, joka olisi ollut nyt mahdollinen linja, koska tartuntatilane varsin hyvä, olisi voitu pelata aikaa. Mutta nyt siihen ei ollut...varaa?
Nuo mainitsemasi nuoret ministerit ovat ottaneet nyt vastuun virkamiestensä kehottamina lisätä taruntoja (kuolemaa) tämän kesän aikana. Se ei ole mielipidekysymys eikä edes provokatiivisesti sanottu, koska tartunnat tarkoittavat myös kuolemista tautiin.
Ihmettelen jos muutamia ministereistä edelleen hymyilyttää (positiivisesti) noinkin paljon kuin aiemmissa tiedotustilaisuuksissa.
Minä en tiedä. Kuten ei kukaan muukaan. Voi olla että nyt valittu linja on ainoa mahdollinen.
Mutta sen voi sanoa ja kokea, että jakamaton ihmisarvo ei tässä kuitenkaan nouse ensimmäisenä mieleen. Tukahduttumispolitiikalla siihen olisi ainakin edes pyritty.
(Kaupungissa jossa itse asun on tartuntojen määrä yli 2000 ja kuolleiden noin 150. Pitäisikö ottaa kevyesti? Kyllä minäkin kaukana maalla voisin ajatella, että auki vaan, älkää nyt hyvät ihmiset liioitelko. )
VastaaPoista(Tai näiden supervirkamiesten steriileissä ja varmistetuissa etätyöpisteissä. Jo löytyisi ehkä koronarohkeutta ja kaikki-auki-optimismia. He eivät paina päätään satojen ihmisten sekaan kuten korona-aremmat.)
PoistaEi tosiaan ole oikein mitään yhtenäistä "ihmisoikeuslinjaa" näissä hallinnon touhuissa, mutta enpä sitä ole odottanutkaan jo nähdyn perusteella.
PoistaTämä on nyt sitten tosi tyhmästi sanottu, mutta osa päättämässä olleista ministereistä jaksoi itkeä ja parkua, kun vuosikausia Saddamin hallinnossa ihmisiä kiduttanut mies oli lähtenyt oikeutettua kostoa karkuun Eurooppaan, mutta sitten Suomessa oleiltuaan päättänyt, että nappaa Suomesta vapaaehtoiset paluurahat ja painelee kotimaahansa takaisin. Sitten hänet oli "murhattu". Ja voi kyynelten kyyneleet... Tiedämme, miten sinisilmäisiä ihmisiä kusetetaan aivan huolella, eikä edes se tunnu heistä pahalta.
Siis mitä helvetin itkua siinä olisi edes ollut, jos tuo kiduttaja ja huijari olisi ammuttu? Hä. No, nyt nämä tahot ovat hiljaa, kun huijaus paljastui. Miksi?
Suomalaisia voidaan uhrata, silmänkään rävähtämättä. Vaikka menisi opettajia koronaan, siitä ei saa puhua ilman että olisi kontroversaalia puhetta.
Ymmärrän, että nämä rajoitusten purut ovat isoja linjauksia tietenkin, ja monenlaista asiaa täytyy miettiä ja linjakas olla, mutta tämä porukka on vähän sellainen, että asioille on aivan eri säännöt riippuen siitä kenestä puhutaan.
Edes pientä työturvallisuusjuttua, jossa oli kyse 2 viikosta, ei suomalaisille opettajille suotu.
En ihmettele, jos kohta aletaan tuoda porukkaa koronalta turvaan... Tai jotain muuta yhtä epäloogista. Helvetin helvetti. Rahaa riittää vaikka mihin, mutta en usko että suomalaisia yrittäjiä saadaan autettua ajoissa.
Anteeksi. Minua ei haittaa ihmisten ideologia tai poliittinen katsomus pätkän vertaa, kun eivät ne pohjimmiltaan edes kiinnosta, mutta se haittaa, että tehdään turhaan ja luultavasti jonkin arvovallan ja "arvovalintojen" vuoksi ihan typeriä päätöksiä.
Olisin odottanut reipasta tukahduttamispolitiikkaa, kun siihen ympäristö ja itse viruksen levinneisyys tarjosi mahdollisuutta. Tämä jo siksi, että en usko, että saadaan hankittua riittävästi varusteita hoitajille hoitaa potilaita ja sairaaloille kapasiteettia eikä saada välttämättä suitsittua sitten irralleen päässyttä virusta. Toivon, että olen väärässä. Pelkään, että ministerit munasivat tilanteen ja etsikkoaika hoitaa tämä homma ihmisiä ja terveyttä säästäen meni.
PoistaEhkä hallitus tällä avaamislinjauksella parhaassa tapauksessa onnistuu jotenkin pelastamaan jonkin osan taloutta, jonka hoitamisessa en hallituksella usko olevan kovinkaan vakaata otetta. Velkaantumista ja veronkiristyksiä ja toimimattomia hankkeita tiedossa, mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät.
PoistaToki ei noitakaan seikkoja voida yksin tämän hallituksen syyksi lukea, mutta tämä hallitus sattui harvinaisen vaikeaan kohtaan suomalaisessa historiassa, ehkä yhteen rauhanajan tai ainakin viime vuosikymmenten historian vaikeimmista, luulen.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaMm. noihin tilanteisiin joissa ihmisarvolle "ei lasketa hintaa" juuri viittasin.
VastaaPoistaNyt sitten tartuttamispolitiikka, joka tarkoittaa tietenkin myös
kuolemia onkin ihan jotain muuta. Ihmisten kuolleisuutta de facto lisätään näin tarkoituksella.
Onko tästä näkökulmasta vielä hallituksen toimia kunnolla tutkittu?
Odotan median heräävän.
Jos olisi kuukausi tai kaksi vielä pelattu aikaa, sinä aikana olisi saatu lisää tietoa viruksesta ja sen käyttäytymisestä, opittu hoitamaan paremmin ja olisi ollut ainakin pieni mahdollisuus rokotteen suhteen. Ja olisi estetty kuolemia.
Rokotteen pikainen saaminen lienee täysin turha toivo, ymmärrän sen. Mutta nyt lähdetään viruksen käytöstä vielä kokonaan tuntematta hakemaan laumasuojaa, jota ei ehkä sitäkään ole saatavissa.
Hötkyily voi kostautua.
Ihmiset ovat liikuttavan johtajaa kaipaavia. Marin saa "hyvää julkisuutta" kun hymyilee ja puhuu "selkeästi". Sekö hänen tehtävänsä juuri nyt todella on?
Brittejä mennyt 32 000. Ja tilastoinnista johtuen ilmeisesti paljon enemmän.
Meillä mökillä Kainuussa koronakarussa oleva "emeritus"-professori kertoo, että ei se kummoinen tauti ole, kuolemia toki tulee, mutta auki kaikki vaan.
Kertoo tästä ajasta tuo aika ja paikka -koordinaatti kaiken.
Ja kuka pääsee ääneen, kuka ei.
Vitutuksen hallintavinkki loppuun: Kun Viisikko seisoo rivissä ja toistelee univirkkeitään ja sanojaan "hallitusti", "asteittain", "portaittain" ja "herkällä korvalla" ajattelen, ettei se eikä tämä kaikki noiden nuorten ihmisten vika ole.
He ovat tuolla paikalla koska isot kansalaisjoukot ovat heidät sinne äänestäneet.
Kuka sanoo ettei äänestämisellä ole merkitystä?
Meillä on sitä mitä tilattiin. Vai miten se meni?
Jari, nyt eletään poikkeusoloja. Siinä on oltava käytössä selviytymisen strategiat. Nykyisellä lainsäädännöllä presidentillä ei ole sellaisia valtaoikeuksia, että hän voisi johtaa sisäpolitiikkaamme. Ei vaan ole. Pitää luottaa mitä hallitus tekee. En tällä hetkellä luota, koska en näe järkevää ja organisoitua toimintaa. Näin se vaan on. Kun alettiin eristää ja ajattelin sen olevan strategia, niin luotin ja ajattelin, että nyt laitetaan asioita kuntoon. Mutta ei ole taidettu laittaa. Siltä se näyttää yhä enemmän.
VastaaPoistaNyt valitaan tämä sekava hybridi. Onko hallitus varautunut suojin? Ei tietoa. Onko resursseja eristää ja jäljittää ja seurata? Ei tietoa, mutta voin sanoa, että ei ole, kun ei saada selville edes sitä, voiko maskien käyttöä suositella.
Meidän hallituksemme on tyypillinen ns. "hyvien aikojen hallitus". Sellaisia aikoja ei enää ole, ainakaan vähään aikaan. Tuleeko hallituksesta kelpo hallitus hoitamaan asioita - se jää nähtäväksi. Toivon heille kaikkea parasta, mutta kyllä tämä haparoivalta näyttää.
Jope, "Vitutuksen hallintavinkki loppuun: Kun Viisikko seisoo rivissä ja toistelee univirkkeitään ja sanojaan "hallitusti", "asteittain", "portaittain" ja "herkällä korvalla" ajattelen, ettei se eikä tämä kaikki noiden nuorten ihmisten vika ole.
He ovat tuolla paikalla koska isot kansalaisjoukot ovat heidät sinne äänestäneet."
Asia on juuri näin. Nyt on aika kantaa vastuuta. Kansa kyllä kantaa oman osansa, ja on pääosin nytkin toiminu hyvin, kun eristettiin.
Henkilökohtaisesti toivon pelkkää hyvää Suomelle ja ministereille. Minusta homma ei vain ole hallinnassa. Katsotaan missä vaiheessa se on ja saadaanko se näillä neuvoilla kuntoon. Ihan hirveän dynaamiselta ei näytä. En tosin osaa sanoa, miten itse onnistuisin. Mutta kyllä tuolla on todella pahoja ja alkeellisia mokiakin tehty. Toivottavasti ei tehdä enää, kun tulee kovat ajat tämän epävarman tartuttamisstrategian myötä.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistahttps://www.hs.fi/politiikka/art-2000006499119.html
VastaaPoistaTuo kertoo, miten sokkona mennään. Toisessa, THL:n vaihtoehdossa haetaan laumasuojaa = lisätään tartuntoja (tarkoittaa myös kuolemien lisäämistä); toisessa tukahdutetaan virus = vähennetään tartuntoja ja pyritään poistamaan tartunnat kokonaan.
Tänään eduskunnassa oppositio sanoi, ettei kukaan tiedä onko hallituksen tavoite lisätä vai vähentää tartuntoja.
Se sanottiin tietenkin sarkastisesti, koska nyt tiedetään että tavoite on tartuntojen lisääminen.
Voi olla ettei tukahduttaminen voi onnistua pitkällä aikavälillä, mutta eikö sitä kannattaisi nyt edes yrittää, kun suuressa osassa Suomea se on jo käytännössä tartuntalukujen perusteella ihan jo huulilla?
Kielileikkeihin (ja siihen "sujuvaan tiedottamiseen") ja mediapeleihin nyt kuuluu kuitenkin se, ettei tosiasiallista tavoitetta, tartuntojen lisäämistä, tuoda esiin koskaan lisätä-ilmauksella.
Mutta lisääminen on lisäämistä, ei muuta.
Siinä muodossa se nyt tulisi kuitenkin kansalle kertoa (vaikka se jo asian tietääkin). Muu on manipulaatio yritystä.
Tai yhteistä sopimusta yhteisestä sopimuksesta, jota ei ole edes tehty kansalaisten kanssa.
Pari viikkoa sitten annoin tunnustusta hallitukselle ja Marinille.
Nyt on pohja pudonnut siltä pois.
Nyt annan kuitenkin tunnustusta medialle (mm. Yle, HS) jotka ovat alkaneet viime päivinä ihan varovaisesti (edes niin) tuoda esiin mahdollisuutta että THL:n totuudet eivät olekaan välttämättä maailman ehdotonta kärkiluokkaa.
PoistaEikä Marinin hallitus parhaiten koronakartalla koko Euroopassa.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaSyvätaso-pintataso juttusi laittoi miettimään. Itselläni on kovakin taipumus reagoida signaaleihin, joita on aina koko ajan ilmassa.
VastaaPoista"Selvää on, että ahmintakulttuurin joukkopsykoosi ei ole malliksi kenellekään ja vientituotteena Afrikkaan se ei matkalla muutu miksikään."
Ja myös koko maailman taso.
Itse olen huolissani koronasta jo ihan inhimillisistä/primitiivisistä (ovat sama asia muuten vaikka yleensä asetetaan vastapareiksi) syistä. Eli tahdon pysyä terveen ja tahdon sitä myös läheisilleni.
Ja näyttää siltä, että korona ei ole (vielä?) se, mikä maapallon väestöön tulee vaikuttamaan siten kuten kuvaat.
Vuosien 2020-2022 väestönkasvu lasketaan tod.näköisimmin satamiljoonayksiköllä.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNäin prosessin keskellä on luonnollista reagoida eri tavoin muuttuvaan tilanteeseen. Pitkällä aikavälillä ja syvätasolla tilanne ei näytä hyvältä, jos se ei näytä sitä pintatasollakaan eikä välttämättä edes yksityisessä elämässä. Olemme toistaiseksi jonkinlaisessa tyrmistyksen tilassa, vaikka varmasti jossain vaiheessa t ä m ä pandemia saadaan aisoihin. Seuraavat ovat jo tulossa, näin uskoisin.
VastaaPoistaEi tässä auta muu kuin yrittää elää elämäänsä, tehdä niitä asioita joita tarkoitus on ja pitää pää pinnalla siinä tapahtumahorisontissa, joka nyt on avautunut. Mihin kenenkin elämä katkeaa, sitä on mahdoton sanoa.
Isossa kuvassa tiedossa on varmasti kaaosta, mutta myös selviytymistä - jää vain kysymys, millä porukalla ja millaisten tapahtumien jälkeen. Minulle on selvää, että mitään erityisen hyviä aikoja ei ole globaalisti odotettavissa.
Aamulla autossa kuuntelin radiota. Ylen ykkösen aiheena oli keitä asiantuntijoita kannattaa kuunnella, keitä ei.
VastaaPoistaEmme olleet kuitenkaan paheksutussa Itä-Euroopassa vaikka Skoda Itä-Helsingissä kiisikin (mitä nyt pusla hieman nitisten).
Siis asetelma ei ollut asiantuntijat vs. amatöörit tai asiantuntijat vs. valheuutiset, vaan ihmisiä muistutettiin, että toiset asiantuntijat ovat parempia asiantuntijoita kuin toiset.
Niin varmaan onkin, mutta tuota ei voinut olla lukematta niin, että tarkoitus oli olla osin manipulatiivinen ja tuoda esiin, että olkaa kunnolla, vain sertifikoidut virkamiesasiantuntijat (THL, STM) ovat koronassa oikeassa, kuunnelkaa vain heitä.
Yksi Salminen vastaa ainakin kymmentä saksalaista, ryssää, norjalaista tai brittiä.
Suomi voi olla sananvapauden ykkösmaa ja vapaan lehdistön ykkösmaa, mutta kyllä ne mekanismit meilläkin elävät joita muualla arvostellaan. Hallituskuuliaisuus on mielestäni korostunut viime vuoden aikana suuresti. Johtuuko mieltymyksistä, siitä että nyt ovat mieleiset vallassa?
Sitten aloin ajatella, ettät tuo oikeat ja väärät asiantuntijat ovat tuttu asetelma muissakin asioissa.
Myös yksityisten ihmisten kannanotoissa.
Uskon tieteeseen, uskon tietoon, uskon faktoihin, uskon asiantuntijoihin -puheet ovat kulkusten kilinää, jos lähtökohtaisesti tekee valinnan edellä kuvaamallani tavalla.
Koskee myös muuta kuin koronaa.
Vaikkapa nyt globaalia demografiaa.
Jos joku "uskoo" tieteeseen (mitä se usko nyt tässä tarkoittaakin) pitäisi olla avoin kaikelle tieteelliselle tiedolle. Jokaiselle uudelle tiedonjyvälle.
Ja muutenkin tiedeuskon demonstroiminen lausumiksi on puupäätä 2000-luvulla, koska asian pitäisi olla itsestäänselvä muutenkin.
Sanna Ukkolalla tänään kolumni juuri siitä miten meillä aletaan maksaa journalismista jonka eräänlainen "valtiontarkastaja" tarkastaa. Kyllä tässä on ihan helppo nähdä yhtymäkohtia vaikka mihin.
PoistaVäärät faktat ovat tulleet jäädäkseen. Kuvastaa hyvin sitä idioottimaista ajattelun sementoitumista, joka on jo nyt tehnyt todella isosta porukasta sementtipäitä, hyvä että pää hartioilla pysyy kun on niin raskas ennalta lukkoon lyödystä totuudesta.
VastaaPoistaSelvennän vielä: "väärät faktat" ovat niitä, jotka häiritsevät eivätkä sovi "meidän totuuteen". Surullista on, jos tällaiseen manipulaatioon mennään. Miksi ei suoraan myönnetä: tämä on valintamme, emme tiedä ehkä riittävästi tilanteesta, mutta pidämme tätä nyt perusteltuna toimintana. Korjaamme käsityksiämme, jos todellisuus ja muu tutkimus sen haastaa tms.
VastaaPoistaKyllä samaan kööriin haluavia maailmassa riittää. Ja sitten joukkotyhmyys tiivistyy, joskus niinkin että kaikki ihan samanlainen tieto kertyy samaan porukkaan.
Ajatusleikki: jos Salminen olisi Uuden-Seelannin koronavisiiri ja Uuden-Seelannin johtava asiantuntija meidän johtava asiantuntija, olisivatko asiat toisinpäin?
VastaaPoistaVäärät faktat ovat oikeiden faktojen vihollisia siinä mielessä, että ne voivat olla joskus oikeampia kuin oikeat.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006499445.html
VastaaPoistaEi siis mekään ihan väärässä olla oltu, vaikka onkin kuunneltu vääriä asiantuntijoita.
No jos katsoo ihan maalaisjärjellä niitä touhuja, joita suomalaisessa politiikassa ja poliitikkojen ohjauksessa tapahtuu, niin ei voi olla kovin usein väärässä, silloinkin kun on kriittinen.
VastaaPoistaMonessa asiassa menee aivan perseelleen, ja aika tulee sen näyttämään ellei todellisuuden luonne kokonaan muutu.
Toki tässä on heti sanottava myös se, että Suomi on toistaiseksi hyvä yhteiskunta. Turha on liikaa moittia. Mutta aika helposti tämäkin paatti saadaan nurin / karille, jos ei löydy sitä normaalia järkeä asioihin. Olemme tekemisissä sen verran ilkeiden ilmiöiden kanssa lähitulevaisuudessa. Ei ole toisaalta mitään helppojakaan reseptejä tarjolla, joten menee luovimiseksi. Pitäisi olla jokin näkymä ja idea, joka ei samalla olisi niin jäykkä, että sen korjaaminen on hankalaa. Aivan hirveää vahinkoa ei myöskään kannattaisi tehdä vain joidenkin periaatteiden puitteissa.
PoistaHenkilökohtaisesti en pidä sellaisesta kulttuurisesta "itserasismista", jossa oman valtakunnan asujiin suhtautuminen (ja heidänkin suhteensa erotellusti) on eri asia (TM) kuin joitakin muita kohtaan suhtautuminen. Tässä kohtaa olisi paikallaan iso historiallis-kulttuurinen (psyko)analyysi. Tavallaan "parhaimmat" ihmiset ovat usein alistuneimpia ja orjamaisimpia aatteissaan - yksityisestä reflektiosta ja omasta itsestä huolehtimisesta luovutaan tai se jätetään toissijaiseksi. Aika outoa, voisi sanoa. Tämä nyt on todella karkea mielipide, pahoittelut jos se jotakin loukkaa.
VastaaPoista"Itserasismilla" tarkoitan itsen mitätöimistä tai siis pohjimmiltaan oman viiteryhmän mitätöimistä tai siitä erottautumista eriasteisesti - keinoin joissa ei ole mitään järkeä ja joita on helppo hyväksikäyttää.
VastaaPoistaTämä toiminta pelastetaan joillakin yleiskäsitteillä, joilla on hyvin vaikea nähdä pitkäkestoista oikeutusta. Yleensä asiaan liittyy jonkinlainen poliittinen idealismi, vaikka se esiintyisi materialistisessa muodossa.
Tämä asenne uppoaa helposti kristilliseen, marxilaiseen ja paikoin feministiseen pohjaan, toki hieman eri muodoissa - kaikissa pontimena on yleensä jokin ylihistoriallinen ja ylikulttuurinen ja yliyksilöllinen "yhteisyys". Joka tapauksessa jokin pohjavirta näissä tavoitetaan, ja on oikeastaan sama mitä ideologiaa tässä "itserasistisessa" hyvyydessä pinnalta katsoen kannatetaan.
Minun on intuitiivisesti ja kokemuksellisesti hyvin vaikea ymmärtää tätä. Toki ymmärrän "itserasismin" kulttuurisena ilmiönä. On asioita, jotka tuntuvat pinnalta jopa kokemuksen tasolla "eettisiltä" (varsinkin jos niitä ei yhtään analysoi ja ottaa ne vain ilmiasussaan eli "palkitsevina" hyvyyden tekoina) mutta pohjimmiltaan "järjettömiltä", ehkä siksi että olen itse konkreettinen ja säilyttävä ihminen enkä pidä asioiden muuttamisesta vain joidenkin ideoiden vuoksi - toki tärkeiden syiden vuoksi pidän asioiden muuttamisesta ja siinä mielessä voin olla esimerkiksi "feministi", "vihreä" tai mitä tahansa, kunhan asialla on perusteensa.
Mutta perusteetonta "itserasismia" halveksin, jos oikein jyrkästi sanon, koska se sotii olemassaolon kokemusta vastaan. Se on eri asia kuin ihmisten auttaminen.
Nostit varsinkin tässä viimeisessä tärkeä asian esiin eritellysti.
VastaaPoistaAsia vaivaa monia, toki monista eri syistä.
Minua tuo kaikki vaivaa eniten banaalin ajattelun naurettavana korottamisena joksikin ajattelevaksi älyllisyydeksi.
Joillakin tuosta itserasismista, oman pohjoisen linnunpesän vähättelystä on tullut jo kauan sitten maneeri.
En tajua miten joku ei tajua että höpöttömällä ettei suomalaisuutta ole edes olemassa, ei pääse todellakaan älyllisen ja ajattelevan ihmisen kirjoihin. Papukaijan kirjoihin kyllä pääsee.
Mulla on ehkä tympeä ja teille liian tuttu selitys, mutta tuokin vaikuttaa siltä kuin jokin aisti puuttuisi. Vaistonsa sublimoinut ihminen on tietenkin eksyksissä jo kotimetsässä. Jos puuttuu polku menneisyydestä nykyisyyden kautta tulevaan ja kosketus polun varren biosysteemiin se menee juuri näin:
- Tämä asenne uppoaa helposti kristilliseen, marxilaiseen ja paikoin feministiseen pohjaan, toki hieman eri muodoissa - kaikissa pontimena on yleensä jokin ylihistoriallinen ja ylikulttuurinen ja yliyksilöllinen "yhteisyys".
Väitän että yksi-ihmiskunta -ihminen ei kykene koskaan aitoon kansainvälisyyteen ja eri kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen.
PoistaKun ideologia on korvannut ihmisen olemassaolon jo ensimmäiset perusteet, on tuo suuri eettinen kohtaaja pelkkää höttöä myös toisille.
Näitä "itserasismin" ylipappeja ja -papittaria riittää. Olen kyllästynyt näihin tyyppeihin. Minusta olisi ihan kiva lukea heidän "taiteellisia" juttujaan, mutta kovin usein ne on pilattu jollain päälleliimatulla korrektilla eli täysin mauttomalla itsehalveksunnalla, joten turn off... Aika usein näin. Itsekritiikki ei ole onnistunutta, kun sitä saattelee valtava epärehellisyys ja nihilistinen idealismi.
PoistaSamaan aikaan: ihmiset ovat surkeita otuksia, ihmiset ovat hyviä otuksia, kaikkea löytyy laidasta laitaan, usein jopa saman puseron sisältä. Mutta on myös niin että kulttuurien ja ihmisten välillä on eroja. Sitä ei tarvitse idealisoida eikä glorifioida eikä kieltää, kun näin vaan on. Kaikki ei ole samaa eikä ole mitään mieltä tehdä kaikesta samaa mössöä, kun se ei tarkoita yhtään mitään.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKiitos, Jari.
PoistaHyvin monet Euroopan sosiologiset ilmiöt, joita voisi kutsua pitkälle kehittyneinä jopa sairausilmiöksi ja joita nykyisin todistamme, palautuvat toiseen maailmansotaan ja sen eri sektoreihin. Suomella on omansa, Saksalla on omansa, Neuvostoliitolla / Venäjällä on omansa.
Sitten on tietenkin omat ilmiönsä niillä mailla, jotka olivat toisen maailmansodan jälkiselvittelyn myötä Neuvostoliiton alistamina ja nöyryyttäminä vuosikymmenet. Sodasta ei toivuta tuosta vaan.
Tulee mieleen kysyä, mitä on suomalaisuus? Suomalaiset ovat olleet Venäjän ja Ruotsin armoilla vuosisadat. Sieltäkin periytyy jokin nöyristelyn kulttuuri, mutta joillekin myös se asenne, että perkele, meitä ei alisteta. Toki myös suomettuminen on tärkeässä roolissa.
Monia nykyajan ilmiöitä kylvetään henkiseen maaperään, josta ihmiset eivät ehkä itse ole ollenkaan tietoisia: he ovat oman historiamme pitkien ja osin peitossa olevien kehityskulkujen vankeja.
Suomea ei olisi, jos täällä olisi vallinnut itserasismin henki 1930-luvun lopulla tai 1940-luvulla - hyvin sanottu. Voi olla, että Suomea ei ole samasta syystä esimerkiksi sadan vuoden kuluttua. Meidän on oltava itsekriittisiä mutta ei itserasistisia.
En kuitenkaan alkaisi näin pessimistiseksi. Katsotaan.
Suomenmielisyys on hyvä vanha sana. Parempi ja laajempi jotekin kuin nationalismi tms. Suomenmielisyyden kuulen terveenä humanismina. Isänmaallisuuskin on hyvä. Yhtä hyvä kuin äidinkielisyys.
VastaaPoistaJa todellakin. Jos kaikki maailmassa on saman arvoista, ei mikään ole minkään arvoista. Niin menee arvojen logiikka.
Konkreettinen ja hyvä pyrkimys tasa-arvoon on ihan eri asia.
Samaa mieltä - olen mielelläni suomenmielinen ja toivon, että kaikkien muidenkin maiden asukkaat voisivat reilusti ja hyvällä mielellä olla omanmaansamielisiä ja olla ylpeitä siitä mitä ovat ja kunnioittaa toisia kuten myös me.
PoistaKyllä Eurooppa todella sairastaa. Ja kuten sanottu, eri paikoissa on eri sairaus. Täysin tervettä mitä vasten verrata ei taida ollakaan, juuri nyt valitettavasti.
VastaaPoistaLäntisen Euroopan oire on mielestäni...impotenssi. Kyllä. Ja en tarkoita tuota seksuaalisesti.
Euroopasta tulee hyvää vauhtia se mitä Nietzsche sanoi: tutiseva isoäiti ja tytisevä isoisä, joka on sairastunut, ei koronaan vaan omaan itseensä... En ajattele samaan tapaan kaikesta kuin Nietzsche, mutta se mitä hän omalta osaltaan sanoo kristinuskosta pätee minusta vähintään yhtä lailla Eurooppaan ja sellaiseen juurettomaan ja paikantumattomaan eurooppalaisuuteen, joita jotkut nyt pitävät ihanteena.
PoistaMinä en todellakaan puhu mistään rajat kiinni -meiningistä tai tahdo rasismin nousua, mutta minusta Euroopassa on liikkunut parempiakin aatteita kuin nämä nykyiset.
Tätä tollojen laumaan johtaa sitten pahimmassa skenaariossa kaikesta demokraattisesta ja paikallisesta päätöksenteosta irrallaan oleva "aristokratia", jonka toimiin on vaikea vaikuttaa edes yksittäisten valtioiden eduskunnissa. Nietzsche oli enemmän aristokratian kuin demokratian miehiä, minusta aito ja paikallinen demokratia, joka kykenee kansainväliseen yhteistyöhön ja yhteisiin ja reiluihin sopimuksiin olisi ihan parasta. Ei tarvitse mössätä kaikkea yhteisvastuulliseksi alamaisuudeksi.
PoistaVoisiko olla myös, että pitkään jatkuneet rauhan ajat alkavat tuottaa kaikenlaista sekavaa hourintaa, jonkinlaista itsedestruktiota - ainakin tietyssä osassa väestöä? Syntyy hankkeita, joille ei ole oikeastaan tarvettakaan?
VastaaPoistaEn tietenkään kaipaa sotaa.
Samaan aikaan puhtaan materialistisella puolella hyvät ajat tuottavat yhä pahenevaa ahneutta ja ahmintaa.
En tietenkään kaipaa sotaa.
Miten voisimme ilman sotaa olla hiukan fiksumpia? Auttaako esimerkiksi korona tässä?
Voi olla että Euroopan logistinen systeemi niin poliittisesti, taloudellisesti ja ideologisesti on jo niin iso ja niin monimutkainen että mikään yksi asia ei enää auta. USA on myös samalla tavalla itsensä kanssa sairastunut, kahtia jakautunut, kuin jossakin avioliittohelvetissä.
PoistaEurooppa joko heimoutuu (ja luopuu pyrkimyksestä yhteen ihanaan yksimielisyyteen) tai hajoaa kokonaan. Korona antaa nyt sen väliaikaisen tehtävän mikä on puuttunut. Kun on kysymys hengissäsäilymisestä, perusvaistot heräävät.
Mutta tämä on väliakaista.
Kun tämä on ohi ja tavoitteeksi asetaan taas yksi ja yksimielinen "EU-projekti" vituralleen menee.
Kansalaiset eivät lähde seuraamaan johtajia jotka eivät ole johtamassa meitä oikeastaan mihinkään.
Maiden eritymisen tie tulee olemaan väistämätön.
Tulee uusia itsenäistymisiä, ehkä EU-eroja, jotkut maat hankkivat itselleen vahvan tehtävän ja tarinan itse, jotkut degeneroituvat absraktioihinsa ja tekevät vielä sen virheen, että alkavat niitä unia konkretisoimaan politiikaksi ja päätöksiksi.
"...jotkut maat hankkivat itselleen vahvan tehtävän ja tarinan itse..." tämä näkyy jo nyt. Jotkut haluavat itse määrittää itseään enemmän kuin toiset.
PoistaMuuten, luulen, että olemme kaikki sen verran vanhoja pieruja eli vähän vaille 50 v, 50 + v ja 60 + v -tyyppejä, että nämä jutut menevät nuoriso-osastolta aivan yli hilseen, koska heidän mielenmaisemansa on juurtunut aivan toiseen maaperään. Se mitä vastaan me hiukan kukin tavoillamme jurraamme, on heille ainoa todellisuus, mikä on. No, nyt esimerkiksi epidemiat ovat horjuttaneet tätä kaikkialle avoinna olevaa todellisuutta hetkeksi aikaa ja monet ovat paniikissa, kun eivät voi tavalliseen tapaan säntäillä sinne ja tänne.
PoistaAjattelen, että se on myös monien poliittisesti vaikutusvaltaisten ja opportunististen ihmisten todellisuus.
Hiukan arvelen, että maailma voi olla uusien sukupolvien myötä hyvinkin äkkiä toinen, kun tietyt ikäryhmät poistuvat pelikentältä. Se on sitten heidän maailmansa, oletettavasti aivan toinen maailma, mutta itse tahtoisin, että tuon maailman perusta olisi mahdollisimman kirjava ja juureva, ja että sitä ei olisi rakennettu pelkkien idealisaatioiden varaan eikä olisi mitään mikä kytkee historiaan, kun sitten tiedostamattomalla tasolla paljonkin kytkeytyy sinne ja syntyy isoja ongelmia.
Itse toivoisin, että Eurooppa olisi vahva maanosa. Mutta en toivo sitä minkään byrokraattisen yhteisvastuu-kaukaa-johdetun ja alistavan politbyroon merkityksessä, jossa mikään ei lopulta toimi mutta kulisseja pidetään pystyssä.
PoistaSaa nähdä, miten käy Italian ja Espanjan ja Ranskan, taloudellisesti. Saksa on isossa roolissa - se on paha kyllä myös valtio, jolla on 2. maailmansodasta raskaimmat arvet ja sieltä voi tulla kaikenlaista vaikutusta esiin kun tässä eletään.
piti sanoa tuolla ylempänä: "mutta itse tahtoisin, että tuon maailman perusta olisi mahdollisimman kirjava ja juureva, ja että sitä ei olisi rakennettu pelkkien idealisaatioiden varaan ja että se ei olisi sellainen ettei siinä ole mitään mikä ei kytkee ihmisiä historiaan, kun sitten tiedostamattomalla tasolla paljonkin kytkeytyy sinne ja syntyy isoja ongelmia."
PoistaEli, Jope, ennustat että EU jonain yhteisvastuullisena talousunionina ja liittovaltion suuntaan menevänä kokonaisuutena tulee hajoamaan 10-20 vuoden sisällä?
VastaaPoistaTai aiemmin? Eli me näemme tämänkin tapahtuman, jos virukset eivät meitä vie?
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaTuo on totta, Jari. Tarkoitin vaan sitä, että aidosti myös mielenmaisema vaihtuu, kun elää todellisuutta tietyillä vuosikymmenillä eikä ole elänyt niillä aiemmilla.
VastaaPoistaEsimerkiksi kaikki mitä täällä ollaan puhuttu on "setämiesten" höpinää, jos niin joku tahtoo esittää. No, tämä on tietenkin poliittista ohjausta, jossa tahdotaan, että joita kuita ei kuulla.
Poliittista ohjausta on tietenkin moneen suuntaan.
Kyllä minäkin pystyn psykologisella tasolla ymmärtämään monen ikäisiä ihmisiä, mutta en pysty täysin ymmärtämään, mitä oli elää 1940-luvulla tai 1950-luvulla tai 1960-luvulla, koska minulla ei ole siitä kokemusta (no ehkä 1970-luvun alussa syntyneenä on vielä joitakin säikeitä myöhempiin vuosikymmeniin).
Maailma on vain ainakin täällä etelässä niin muuttunut, että luultavasti läheskään kaikille ei ole suurtakaan merkitystä sillä, onko esimerkiksi Suomi jotenkin olemassa, kunhan tilillä on rahaa ja sitä voi kuluttaa ja kaikki on ok siinä lähipiirissä. Voi olla, että olen väärässäkin.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaTuo sama porukka sitten kyllä kannattaa aina lätkän MM-kisojen aikana kotimaataan kovasti. Mitä se sitten on? Jokin miehuuden todistamisen riitti kaiken sen antisetämieheilyn keskellä.
VastaaPoistaNo, ihan triviaali esimerkki, mutta kuvaa jotakin.
EU oli 70-luvulla ja viellä kasarillakin toimiva järjestö. Sellaisella idealla sen olisin suonut jatkavan.
Läpipoliittinen idealogiavetoinen EU ei saa minun ääntäni.
Eikä se tule onnistumaankaan. Siinä mielessä uskon (ja jossakin määrin toivonkin) EU:n ylpeyden maksupäivän koittavan.
Jari, mulla on kovaa kamaa. Olen sen Juhan blogissa kertonutkin: 70-luvulla pikkupoikana soitin kotipuhelimellani (numero 10821) Remulle. Numeron sain Helsingin puhelinluettelosta. Levoton Jussi veljeni asui samoilla kulmilla kuin Remu. Kuin landeidiootti kysyin, tunteeko Remu sen. Remu jutteli kuin mies miehelle. Varttitunti ainakin. Get on! No, muutamassa vuodessa sitten musamaku muuttui ja ganesit alkoi tuntua ihan sediltä. Mutta tuo(kin) kohtaamismuisto on mielessäni. Myös Juice on ihan vähän koskettanut minua, yhdellä lämpimällä lauseella, metrin päästä.
PoistaNyt nousi suomenmielinen nostalgia pintaan.
Sorry nämä.
Jope, todella hauskoja muistoja! Omani ovat vähäisempiä. Olen istunut Kauko Röyhkän kanssa samassa baaripöydässä. Oli huono olo, koska olin juonut hiukan liikaa. Taustalla soi sen kesän hitti, ja kommentoimme sitä Röyhkän kanssa ironisesti. Porukkaa tuli ja meni, ja lähdin siitä kotiin, koska olo oli sen verran hutera. Tässä muistossa ei ole mitään nostalgista. En usko, että Röyhkä edes muistaa tapausta. En olisi minäkään muistanut, ellei nyt olisi tullut puheeksi tapaamiset kuuluisien muusikoiden kanssa.
PoistaJari, luulen että aika moni tahtoisi elää byrokratian ohjaamaa perustuloarkea, jossa saisi puuhastella paljon muusta kuin omista projekteistaan välittämättä. Kaikki olisi maksettu tyytyväisiksi, ja ilmeisesti ne, jotka yhä kävisivät töissä tms. vanhanaikaista kustantaisivat jotenkin (hiukan hämäräksi jäävällä tavalla) touhun. Tai oikeastaan rikkaat kustantaisivat, koska heitä verotettaisiin. Tietenkin kaikki olisi vapaata, neutraalia ja harmitonta. Tämä kaikki tapahtuisi ilman kansallisvaltiota jossakin isossa globaalissa kompleksissa.
VastaaPoistaKuvittelen, että pohjimmiltaan näin ajattelevia ihmisiä on täällä etelässä paljon.
Toki tuossa kuvaamassani maailmassa olisi myös sivistyneitä, verkostuneita ja paljon matkustelevia ihmisiä, jotka olisivat samalla eettisiä ja hyviä. Heidän sanojaan kaikki ostaisivat ja kuuntelisivat. Jotenkin he olisivat myös kontroversaaleja ja hyvyyden asialla, koska ikinä maailmassa ei ole tarpeeksi hyvyyttä. Mutta ainakin "EU-Suomessa" elettäisiin tähän malliin ja kaikki olisi hyvin.
Silloin ei varmasti järjestettäisi MM-lätkää, tai ehkä sen verran kunnioitettaisiin perinteitä.
Muuten, jos tästä koronasta on jotain hyötyä niin se, että Suomi on yhä hallitseva jääkiekon maailmanmestari - hyvä Mörkö ja co!
Ei minustakaan tuossa ole sinänsä mitään vikaa, mutta se vaikuttaa aika tavalla lapselliselta skenaariolta, jos ajattelen, mitä maailmassa tällä hetkellä tapahtuu ja mitkä ovat vaikutusmekanismit.
PoistaVarmaan hyvin monet tahtoisivat elää myös ihan normaalia tavisarkea: perhe, työ, koti, harrastuksia, hyvää ja tasaista elämää. Tämä uppoaa moneen tahoon poliittisesta tai sukupuolisesta suuntautuneisuudesta riippumatta.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKoronavirus lähetti niin sedät, vappumarssit kuin Greta Thunberginkin katsomoon. Ja paljon muutakin - se hyvä puoli siinä kuulemani vitsin mukaan tosiaan on, että Suomi on YHÄ jääkiekon maailmanmestari, maailmanmestari, maailmanmestari...
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaGreta T tosiaan katosi nyt mediasta. Muuta tullut tilalle.
VastaaPoistaKuuluu ajatella, ja ihan oikein, ettei ilmastomuutosta saa unohtaa tämän kaiken koronan keskellä.
Tiedän kyllä että ilmastovaikutus on ollut pieni, mutta samalla se on ollut silti iso: lentoliikenne miinus 90 prosenttia, kuluttaminen romahtanut, teollisuustuotanto vähentynyt.
Varmaan tuhat kertaa tuhat suurempi vaikutus kuin Gretan puheilla ja julkisuudella, mutta ei näy ilmastoiloilijoita missään.
Korkeintaan muistutetaan, että ei tämä riitä.
Itse luen sen piilotekstinä: tämäkään ei riitä, mikään ei tule riittämään, meille ei tule koskaan mikään ilmastoparannus riittämään, kun meille mikään ei riitä, meille ei mikään riitä, me haluamme teiltä kaiken, me haluamme teiltä meille, me haluamme ilmastovallankumouksen, me haluamme samalla myös vallankumouksen.
No, tuo asenne tulee usein hyvinhoidetusta punamullatusta puutalosta jossa Applen laite hohkaa yömyöhään ja saattaa siinä innostua vaatimaaan vaikka mitä.
En tiedä kumpi on jotenkin merkitsevämpää tai vaarattomampaa, vaatia sosialistista vallankumousta kuten ennen vanhaa vai ekologista vallankumousta.
PoistaNuo pitivät pitkään tiukan hajuraon toisiinsa ja todella harva lintumies piti sosialismia minään.
Nyt on toisin.
Fossiilikapitaliskin loppu jne.
Keksivät haluta saada molemmat, hybridinä.
Kyllä koronaa on tosiaan myös hehkutettu mahdolliseksi käännekohdaksi fossiilikapitalismille (murtumapisteeksi sille) mutta ei kuitenkaan globalismille (joka on hyvin pitkälti mekaniikkoineen kytköksissä kapitalistiseen ansainta- ja logistiikkalogiikkaan). Ilmeisesti globalismia pitäisi pystyssä kapitalismin tilalle vaihdettava vihreä yhteisöllisyys, jossa edes väestönkasvu ja kansainvaellukset eivät aiheuta ongelmaa. No niin, kunhan eivät erinäiset vihreät miehet aiheuttaisi ongelmaa...
PoistaOlemme taas syvissä vesissä. Toivon planeetalle hyvää: vähemmän saastutusta, vähemmän ihmisiä, enemmän hyvää oloa kaikille!
"...vihreä yhteisöllisyys, jossa edes väestönkasvu ja kansainvaellukset eivät aiheuta ongelmaa."
VastaaPoistaIdeologinen globalismi saa tietenkin jatkaa kun se on niin kiva ajatus. Vähän niin kuin vihreän kaupunginosan kyläjuhlat.
Tuo taitaa olla se uni nyt. Toisaalta tuo on pinnalla täällä pk-seudulla ja muutamassa muutamassa isommassa kaupungissa.
Voi olla että kansa laittaa sille stopin vielä.