torstai 7. toukokuuta 2020

Hetemäen exit-strategia
Hetemäen exit-strategian kulmakivi: porukkaa sairaaksi, ei riittävästi maskeja ja suojavaatteita, mutta huolehditaan kuitenkin siitä, että hanskoja riittää.

Sitten asiallista kritiikkiä: https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/27f254c1-911a-46cf-9d78-0e496450d6ae

8 kommenttia:

 1. Juttu tuo esiin hyvin se mistä eilen puhuttiin. Marinin hallitus on valinnut kuolleisuutta lisää. Ei jakamatonta ihmisarvoa, vaan enemmän lyhemmäksi jääviä ihmiselämiä. Taitaa olla ensimmäinen hallitus sota-ajan jälkeen, joka kokeee olevansa pakotettu tekemään jotakins sellaista. Nyt vain ei ollut välttämättä pakko-pakko- tilanne.
  Koronakuolemia ei voi välttää, mutta määrällisesti vähentää kyllä.
  Tästä ovat tuhannet asiantuntijat ja virkamiehet maailmalla puhuneet. Meilläkin jo kymmenissä.
  Hallituksen linja pitäisi nyt haastaa isosti.

  (Helsingin kouluissa kuulemma lapset otetaan ensihuhujen mukaan sisään kerralla. Ei porrastusta, ei semmoista kuin on luvattu ihmisille tiedotustilausuuksissa. Tulossa luokkahuoneita joissa 25 oppilastakin kerralla. Toivottavasti huhut vääärässä. Jos ei, saa nähdä meneekö se tosiaan noin, reagoiko kukaan.)

  VastaaPoista
 2. Minusta hallitus on hukassa. Tulee mieleen, että kukahan todellisuudessa vetelee naruja, ja mikä juttu siellä taustalla on. Ei mennä normaalin etiikan mukaisesti. Minusta tämä on jonkinlainen hanskat hukassa -linja. Aluksi näytti siltä, että hallitus pystyy tarvittaviin isoihinkin toimenpiteisiin mutta nyt homma vesittyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettajat ovat aika voimakkaasti olleet vastaan, kun tuntevat olosuhteet. Luulen, että sosiaalinen paine olla korrekti dumppaa pahimman julkisen kritiikin ellei sitten synny riittävää tukea jostain.

   Vantaalla on ollut suosituksena opettajille olla käyttämättä maskeja, koska lapset saattavat suotta huolestua tilanteesta... Että tällä tavalla.

   Poista
  2. Maskin käyttöä jos joku haluaa sitä pitää, ei voi kyllä kukaan kieltää.
   Ja tuo mitä sanot sosiaalisesta dumpista menee noin.
   Osa opettajistahan kokee tämän uuden iloisen töihiinpaluun oli olosuhteet mitä tahansa melkeinpä kunniapalveluksena: jos terveys menee, sitten menee. Hyvin on mennyt "sujuva tiedottaminen" läpi.

   Opettajia vertaillaan terveydenhoitoon ja kaupan työntekijöihin, että kyllähän nekin, Ok, mutta vertailu ei päde. Kukaan kaupankassa ei tule viettämään viittä kuutta tuntia 25 ihmisen kanssa pienessä huoneessa, syö heidän kanssaan jne.
   No, en halua tässä nyt enempää opettajia puolustaa.
   Kovimmilla mielestäni ovat pienyrittäjät joilla on normaalin koronapelon lisäksi valtava huoli toimeentulosta. Osalla on menossa asuntojakin alta.

   Lasten kouluun paluu ei heitä auta. Ei lisää kulutusta.

   En ymmärrä vieläkään miksi hallitus saa kansalaisiltaan (tässä tapauksessa sananmukaisilta alamaisiltaan) noin hyvän arvosanan, vaikka hallitus toimii kansalaisten terveyttä vastaan. Onko mielikuvien voima todella noin vahva?
   Ovatko Sanna, Li, Maria ihmisten silmissä ikäänkuin kollektiivisia viisaita isossiskoja, joiden pehmeää imperatiivia tulee nyt vain mukisematta totella.
   He kun hymyilevätkin kaiken läpi.

   Poista
  3. Vaimoni aikoo käyttää maskia ja tehdä luokkaansa sellaiset tilajärjestelyt kuin vain seinien puitteissa on mahdollista. Aika kriittisiä opettajat ovat henkilökohtaisesti, sitten viralliset ohjeet lannistavat, kun opettajat ovat niin sopeutuvaisia ja muutenkin usein ryhmäihmisiä, jotka eivät halua toisten huomiota negatiivisessa mielessä - kuka haluaisi näyttää yhteisössään vastarannankiiskeltä, kun kuitenkaan protesti ei auta. On parasta hoitaa hommansa mahdollisimman näkymättömästi ja tehokkaasti.

   Pienyrittäjien hätä on iso. Tässä auttaisi lähinnä taloudellinen tuki ja se, että saadaan virustilanne nopeasti käsiteltyä. Esimerkiksi minä en ole ostanut uusia silmälaseja, vaikka ne tarvitsisin, kun en viitsi mennä koronaturvallisuuden vuoksi optikolle. Toki olen kevään aikana yrittänyt tilata tarvitsemani tavarat netistä (ruokaa lukuunottamatta), joten on tullut kannatettua suomalaista yhteiskuntaa mahdollisimman tavalliseen tapaan.

   Hallitus toimi minusta ihan ok toukokuun alkupuolelle saakka, mutta ei enää. Tosin vain Sanna Marin on mielestäni ollut noista mainitsemistasi ministereistä omalle puolueelleen arvokas pelaaja.

   Poista
  4. Hallituksen toiminta on minusta ok, kunhan he vain sanovat, että tämä on nyt meidän strategiamme ja me kannamme tästä vastuun.

   Sen sijaan on typerää leimata eri strategiaa kannattavat "epätieteellisiksi" tai "väärien faktojen" levittäjäksi.

   Kenelläkään ei ole tässä ehdotonta tiedollista auktoriteettiasemaa vaan erinäisiä laskelmia ja mallinnuksia ja valintoja.

   Mielestäni on hyvin yksinkertaista alkaa politisoida väärällä tavalla tilannetta.

   Itsekään en tarkoita tätä mitenkään poliittisena kannanottona, vaan käytännöllisenä asiana. Toki jokaisen hallituksen toiminnassa näkyvät sen peruspoliittiset uskomukset ja arvot.

   Tällä hallituksella erityisesti sille ominaiset ihmisarvot.

   Poista
  5. (Hallituksen hyvästä alusta todella samaa mieltä. Ja sen sanoin ääneen monessa paikassa. Mutta reagoinnit nyt kun korona oli ihan lähellä tukahduttamista veivät pohjan pois uskolta hallituksen tilannekuvaan. Sinänsä yllättävää että Marin valitsi enemmän kuolemia kuin vähemmän.
   Siis että siitä löytyi sellainenkin vaihde. )

   Monet työyhteisöt todella tekevät itsenäisistä ajattelijoista entistä itsenäisempiä tahtomattaan. Hyvin tuttua. Eniten voi asioihin reaalisesti vaikuttaa kun ei kysy koskaan mitään lupaa mihinkään vaan tekee suoraan.

   Poista
  6. Hallituksen isot linjat olivat ok, vaikka Kiuru, Pekonen ja kumppanit sekoilivat huolella noissa turvavälinetilauksissa - se ei mennyt putkeen, mutta voidaan laskea jonkinlaisen alkujärkytyksen ja osaamattomuuden piikkiin.

   Tosin tuo oli startti. Nyt kun pitäisi taas tehdä jotain, jää nähtäväksi mikä on linja ja toimiiko se.

   Poista