lauantai 25. huhtikuuta 2020

Opettajat ja koronakriisi

Koronakriisin myötä herää kysymys: Mitenköhän opettajan rooli on yhteiskunnassa ymmärretty? Onko opettajan ja koulun tehtävä huolehtia, että lapsi saa ruokaa ja tarvittavia virikkeitä, tai onko opettajan ja koulun asia hoitaa  sosiaalityötä ja lastensuojelua, jotta esimerkiksi ura-  ja päihdevanhemmat voisivat jatkaa helpommin valitsemaansa elämää? Mitä tapahtuisi jos ei opettajia ja aukinaisia kouluja olisi kantamassa vastuuta koko tällä rintamalla?

Vaimo sanoi, että koronakriisin ja etäopetuksen hyvä puoli on ollut se, että ensi kertaa pitkiin aikoihin hän on voinut keskittyä pääasiallisesti opettamiseen. Samalla hän on oppinut tuntemaan oman luokkansa oppilaat aivan uudella tavalla nimenomaan oppijoina.


Tämä vain pienenä huomiona kriisin avaamaan näkymään siihen, missä Suomessa mennään. Mielestäni on surullista, että opettajien ja koulun niskaan ollaan kaatamassa ja itse asiassa ollaan jo pitkään kaadettu asioita, joista aivan muiden ihmisten, ennen kaikkea vanhempien, pitäisi ottaa vastuuta. Minusta ei riitä, että sanotaan juhlavasti: Opettajan työ on vastuullista ja kokonaisvaltaista.


*

Tulee tällainenkin mieleen: jos kerran halutaan laumaimmuniteettia (sitähän ei edes tiedetä, kuinka pitkäksi aikaa immuniteetti sairastamisesta tässä tapauksessa syntyy) ja tahdotaan rytmittää koronaepimedian leviämistä, niin miksi ei sitten sallita pikemminkin jonkin kokoisia joukkotapahtumia? Minusta tämä olisi reilumpaa kuin koulujen avaaminen.

Ajatukseni on tämä: ne jotka tahtovat vapaaehtoisesti saada tartunnan, voivat valita, menevätkö festareille ja muihin tapahtumiin vai yrittävätkö suojautua. Jos koulut avataan, opettajien on pakko mennä töihin, luultavasti niidenkin jotka ovat riskiryhmissä, ja silloin on hyvin vaikea suojautua mahdolliselta tartunnan saamiselta.

Koulujen avaamisen perusteluissa on kylläkin useammin esitelty syitä, joita blogini ensimmäisissä kappaleissa esitän eli sosiaalisia syitä kuin koronastrategiaan liittyviä syitä, jotka mielestäni ovat kuitenkin kaiken taustalla. Luultavasti jossain ajatellaan, että olisi hyvä, jos osa porukkaa sairastuisi nyt kevään lopulla ja sairastaisi kesän, jotta sitten koulut voidaan syksyllä avata mahdollisimman normaalisti.

Tämä on tietenkin strateginen valinta, mutta minusta tässä maksatetaan opettajilla tämäkin homma. Ei kuulosta kovin hyvältä, että ansaittu kesäloma - kun ensin on hoidettu lukuvuosi käytännössä opettajan työn lisäksi sosiaalityöntekijän, terapeutin ja perheneuvojan virkaa - menee helvetinmoisessa taudissa.

Miten muuten onnistuvat sijaisjärjestelyt, jos käykin niin että opettajia alkaa sairastua - mistä löydetään sijaisia? Vai lasketaanko niin, että varsinaiset sairastumistapaukset alkavat vasta niin lähellä kesälomaa, että siitä selvitään joten kuten?

Minusta ei ole oikein tehdä sosiaalipolitiikkaa siten että se revitään opettajien selkänahasta, ihmisten itsensä tulee ryhdistäytyä - omista lapsistaan huolehtimista ei voi ulkoistaa yhteiskunnalle!5 kommenttia:

 1. Tässä jutussa opettajia suorastaan ylevöitetään astumaan kouluun (kuin rintamalle) ja tarvittaessa (lukekaa jutun loppu) kunniaakkaasti vaikka kuolemaan (verrataan sotilaisiin sodassa).

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f59bebef-80b2-402f-a0cf-65243527d193

  VastaaPoista
 2. Kyllä korona on paljastunut myös suomalaiskotien tilanteen. Meneekö hyvin, voi kysyä ihan oikeutetusti. On selvää, että koululla on iso rooli yhteiskunnassa, mutta en minä olisi uhraamassa tai riskeeraamassa opettajia, heitä tarvitaan jatkossakin, mikäli tahdomme pysyä sivistysmaana. Perheiden hyvinvointiin ja tukemiseen tulisi panostaa laaja-alaisesti yhteiskuntapolitiikalla. Turha luoda sotaoloja.

  Kyllä vanhempi pystyy huolehtimaan lapsille ruoan ja auttamaan koulutöissä jos haluaa. Kylmä tosiasia kuitenkin on, että kaikki eivät siihen pysty. En silti kaataisi asiaa koulujen niskaan vaan suunnittelisin jonkinmoisen perheajokortin ihmisille, jos ei muuten perushuolehtiminen omista jälkeläisistä luonnistu.

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä.

  Mitä laumasuojaan tulee niin tässä selviää nyt myös aika selvästi ketkä huutelevat takaa muita astumaan jäälle, ensin.

  Suurimman osan meistä on kai korona sairastettava, mutta viranomaiset ja asintuntijat voisivat nyt itse näyttää sitten mallia, alkaa ottamaan virusta vastaan, luopua etäilystä, jos pahimman mahdollisuuden tod.näk. kerta niin pieni.

  VastaaPoista
 4. WHO:n tiedote, ei kivaa tietoa:

  "WHO has published guidance on adjusting public health and social measures for the next phase of the COVID-19 response.1 Some governments have suggested that the detection of antibodies to the SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19, could serve as the basis for an “immunity passport” or “risk-free certificate” that would enable individuals to travel or to return to work assuming that they are protected against re-infection.

  There is currently no evidence that people who have recovered from COVID-19 and have antibodies are protected from a second infection."

  https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/immunity-passports-in-the-context-of-covid-19

  Mutta meidän THL lienee sata kertaa parempi kuin WHO, eikö se niin mennyt.

  Täytyy todella toivoa, että pysyvää immuniteettia silti syntyy.

  VastaaPoista
 5. Joo, täytyy toivoa. Jos ei synny, niin montakohan kertaa elimistö tuon sairauden jaksaa voittaa. Laumaimmuniteettiajatus näyttää todella heikolta juuri nyt. Millaisiahan ehtoja rokotteen kehittelylle korona aiheuttaa, voi olla aika pitkä taival edessä.

  VastaaPoista