lauantai 14. maaliskuuta 2020
Miete
Kiihdytetään väestönkasvua, edistetään kansainvaelluksia, ihannoidaan vapaata liikkumista ja tiivistä asumista, mikä voisi mennä pieleen?
Niin, harvan valtion tai yhteiskunnallisen toimijan sinänsä hyvissä suunnitelmissa ovat nuo asiat aukikirjoitettuina uhkineen ja mahdollisuuksineen ja vielä harvemmin kaikki yhtä aikaa, mutta näin kuitenkin kokonaiskuva valintoineen ja vaikutuksineen syntyy.
Enpä tiedä... Luonnon säätelymekanismi tuottaa sitten ihmisen avustuksella säännöllisesti jonkin tuotoksen, kuten väestöön karkaavan viruksen, joka saa paniikkireaktion aikaan, koska asiaan ei ole varauduttu... Olisikohan jotain opittavissa? Seuraavaan viruspaniikkiin aikaa noin 10 vuotta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Minun mietteeni on tuon (josta ajattelen samoin) ohella ihmetys sen suhteen, missä asioissa paniikki EI sitten taas ala, vaikka vähintään ajatteluun olisi syytä. Panikoimme koronaa joka muuttaa maailmamme vähintään taloudellisesti ja sitä kautta monin seurauksin.
VastaaPoistaSen sijaan maailmamme, johon suurin osa meistä laskee tietäen tai tieodostamattaan läntisen kulttturipiirin (Euroopan), joka muuttuu yhtä voimakkaasti ja arvaamattomasti kansainvaellusten (mm. presidentti Niinistön viime viikolla käyttämä termi) myötä ei herätä edelleenkään huolta tai ajattelua siinä mitassa, missä pitäisi.
Kansainvaellusten seuraukset ovat taloudellisia ja kulttuurisia ja muokkaavat arkeamme ja se muutos tulee olemaan pysyvä eikä mene ohi puolessa vuodessa.
Niinpä niin. Mietin ihan samaan tapaan tätä vanhan vertauksen avulla: siivilöimme hyttysen mutta nielemme kamelin... Tässä ajassa vallitsee monen asian suhteen aivan täydellinen tajunnanpimeys.
PoistaJos otetaan klassiset esimerkit, jotka miellyttävät osaltaan kaikkia: ilmastonmuutos ja väestöräjähdys.
Mitä tekevät esimerkiksi vihreät ministerit, kun seuraavan 20 vuoden aikana valtaosa ihmisistä on sullottu ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tiheään kaupunkirakenteeseen ja rajat ovat silti samalla apposen auki ja alkaa seuraava, entistä pahempi viruspaniikki? Tämä nyt ihan mahdollisena esimerkkinä... Mielenkiintoista on tämä yhteiskunnan rakentaminen.
PoistaTarvittaisiin jo valmiiksi monenlaista säätelyä, josta nyt on luovuttu erinäisten vapauksien nimissä - toisaalta vapaus on ollut hyväksi, mutta tulisi löytää kultainen keskitie eli kohtuus kaikessa.
PoistaEttei kukaan ymmärrä väärin: en syytä tästä epidemiasta ketään suomalaista poliitikkoa yms. yms. Nyt olisi kuitenkin korkea aika ajatella.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaJuuri luin jostain, että tiedetään jo virustyypit, joista on odotettavissa seuraava epidemia. Yleensä isomman panepidemian mahdollisuus toistuu noin 10 vuoden välein.
PoistaAsiaa ei auta se, että kasvava ihmismäärä yhdistettynä varomattomuuteen ja takaperoisiin ajatuksiin ajaa villieläimet yhä ahtaammalle ja ihmisten ja eläinten väliset, tartunnat mahdollistavat kontaktit lisääntyvät.
Se vielä olisi melkoinen jymypaukku, jos ikiroudasta vapautuisi bakteereja ja viruksia, joille meillä ihmiskuntana ei ole vastustuskykyä tai lääkkeitä.
Voitte olla tästä hieman eri mieltä mutta toinenkin miete on noussut pintaan.
VastaaPoistaAika usein törmään siihen, että joku sanoo kauniisti, että "mihin me enää tarvitsemme tätä jatkuvaa talouskasvua", " eikö tämä mikä meillä on jo riitä?"
Kyllä meillä riittävästi materiaa on, mutta maailma ei toimi niin.
Kun korona sysää talouskasvun alas ja isolle miinusmerkille, luulen että viimeistään sitten, kun seuraukset ovat käsillä työttömyytenä, konkursseina ja leikkauksina ja seurauksiltaan inhimillisinä tragedioina, joillekin ehkä muistuu taas mieleen miksi talouskasvu.
Tietenkin ihanteellista olisi jos se kykenisi toimimaan ilman maapallon ja sen ihmisten loppuun kulutusta.
Mutta pohjoismainen tasa-arvoyhteiskunta maksaa.
Voi olla että on edessä monestakin syystä, muustakin kuin koronan, sen laskun loppu.
-
Tällä hetkellä rajoja suljetaan sivistysmaissa meidän ympärillämme.
Onko olemassa taju että jos on vaara, on olemassa myös raja.
Se ei ratkaise mutta se muistuttaa miksi on olemassa itsenäisiä valtioita.
Joku ministeri puhui "EU-perheestä" tässä tilanteessa. En tunne kuuluvani perheeseen. Eurooppaan kyllä. Niin toimivat nyt monet euromaat: omiaan suojellen.
Kerrankin.
Se on selvä, että korona on jo nyt taloudellinen katastrofi vaikkapa kotoiselle prekariaatillemme, sikäli kuin ei satu olemaan apurahakausi päällä. Mutta entä kun loppulasku tulee - sattuu moneen ja pahasti. Voihan toki olla, että mahalaskua seuraa myös nousukausi.
PoistaJotenkin - siis yleisesti - pitäisi saada talouskasvun kaltainen tilanne tai vähän kevyemmässä muodossa oleva tilanne, joka ei rasittaisi planeettaa: immateriaalista tuotantoa tms.
No joo, tästä koronasta tulee vielä melkoinen ongelma hallituksille, myös meidän hallituksellemme. En tiedä, miten paljon muita ongelmia sitten sälyttyy koronan niskoille, mutta sanonpa, että ensi vuonna tähän aikaan ei naurata välttämättä ihan hirveästi.
Jospa epidemiat myös osoittaisivat ihmisille, kuinka haavoittuvia yhteiskunnat ovat, ja että turvallisuus on tärkeää ja rajoja tarvitaan. Ja rakenteita, jotka kestävät iskuja.
"Jospa epidemiat myös osoittaisivat ihmisille, kuinka haavoittuvia yhteiskunnat ovat, ja että turvallisuus on tärkeää ja rajoja tarvitaan. Ja rakenteita, jotka kestävät iskuja."
PoistaTässä kävi juuri noin, että suhteellisen pieni tönäisy ja koko pohjoinen pallonpuolisko ihan sekaisin kuin olisi sota-aika tulossa tai jo menossa.
(Tönäisy ei tietenkään ole pieni uhreille tai vakavasti sairastuneille)
Itselläni sellainen tilanne että vaikka yli 10 hengen kokoukset THL:n mukaan riskejä joita pitäisi välttää, tulen ensi viikollakin viettämään noin kuusi seitsemän tuntia päivässä viisi päivää viikossa satojen ihmisten "kokouksissa" ja nauttimaan vielä ruokanikin kymmenien ihmisten kanssa samalta syöttökaukalolta. Työnantaja joka muuten vannoo uskoaan viranomaisten täyteen erehtymättömyyteen kuitenkin velvoittaa minut osallistumaan sen kaltaisiin tilanteisiin joissa nyt eivät sitten yllättäen pädekään THL:n ohje.
Vaimolla ja tyttärellä samantapainen tilanne. Tilastollisesti tulemme siis kaikki koronan saamaan.
Uskon kuitenkin, että se tulee ja menee lievänä.
Huvittaa muutenkin tämä "etätöihin siirtyminen", joka ei todellakaan koske kaikkia.
Ja miten bussinkuljettaja tekee hommansa etänä.
Tai kassarouva.
Millainen kuva Suomesta näillä viranomaisilla ja ministereillä onkaan? Läppärin ääressä kahvilassa hankittu?
Ihan pientä (tervettä) "luokkaraivoa" olenkin pitkästä aikaa tuntenut. Varsinkin kun tietyt hymyilevät ministerit kameran edessä jakavat nuorta viisauttaan maailmasta. Suomalaisen peruskoulun (1. -9.lk.) ensimmäinen funktio on siis viimeistään nyt paljastunut. Se on yhtä kuin lasten päivähoito. Sen on pyörittävä.
Se miten opettajat ja oppilaat asetetaan näissä turvallisuusluokituksissa aivan eri tasolle muiden kanssa, on todellakin uskomatonta. Mitenköhän meni ikään kuin omasta mielestä?
PoistaVarmasti on monia taloudellisia ja käytännöllisiä syitä, ettei kouluja - varsinkaan ala- ja yläkouluja - suljeta, mutta niin... Kahdet standardit tässä ovat käytössä.
Esimerkiksi vaimolleni on todella paha, jos sairastuu - on kahdessakin riskiryhmässä ja on opena vajaan 900 hengen koulussa. Että revitään siitä sitten, jos jotain sattuu. Vähintään pitkä sairaalakeikka edessä jos oikein kivasti kolahtaa. Toivottavasti on siinä kohtaa hengityskoneita vapaana.
Riskiryhmäläinen voi jäädä kotiin pienestäkin oireesta. Sehän on nyt se ohje. Ja kaikki muutkin.
PoistaTilannehan on vielä sellainenkin että hallinnon väki joka ohjeita kaupunginvirastoistaan antaa, on itse varsin turvassa.
Ja voi tehdä hommiaan etänä jos haluaa.
Voi olla myös niin ettei tartuntaa voi välttää kukaan.
Tietysti jos olisi (taloudellinen) mahdollisuus voisi ladata autoon parin kuukauden ruoan ja viettää ajan omalla mökillään tai saarellaan. Ei tulisi tartuntaa kun ei tapaisi ketään.
Se on ihan ymmärretävää, ja voi olla että tekisinkin itsekin niin, mutta muutenkin on paljon ihmisiä jotka ovat kuin saaria, koskemattomia. Tilanne on niin hyvä ettei oikeastaan tarvitse koskaan elää niitä arvoja joiden puolesta vannoo ja öyhöttää.
Netti on täynnä erilaisia arvo- ja sanapoliiseja. Media on näyttänyt eteen, ja jotkut poliitikotkin. Kun asiat joiden puolesta vaahdotaan ovat vain virkkeitä jollakin alustalla joihin "sitoutuu" eikä asioita jotka ovat mukana arjessa haluaa tai ei, on helppoa jakaa oikeassa maailmassa toimivia hyviin, pahoihin ja rumiin. Tässä mielessä nauratti makeasti tuo mainintasi "sikäli kuin ei satu olemaan apurahakausi päällä."
Jos ei muuten niin koronaluvut saadaan laskuun testaamisen vähentämisellä. Nythän on jo ohje, että vaikka olisi kaikki oireet, mutta selviää kotona, ei ole syytä hakeutua testaukseen.
PoistaWHO:n ohje on toinen, mutta Suomessa tiedetään paremmin.
Koronaa sairastetaan pian suurimmaksi osaksi tilastoinnin ulkopuolella.
Ja niin voidaan myös perustella, vaikkapa yhteensä noin 500 000 ihmisen suurta yleisötilaisuutta päivittäin - eli koulujen ja päiväkotien auki pitämistä.
No, en usko että kukaan tietää tarkkaan mitä pitää tehdä. Tietenkin terveydenhoidon ammattilaiset tietävät paremmin kuin netin kirjoittelijat ( esim. minä) tai pääministerimme tai pk-seudun päättäjät.
Eri maissa kuitenkin toimenpiteet tuntuvat olevan aika erilaisia. Onko Suomessa sitten poikkeuksellista osaamista, en tiedä enkä oikein uskokaan.
Siitä kertoo sekin miten viranomaiset muuttavat kantojaan muutaman päivän välein. Tietenkin tulee uutta tietoakin.
Viruksen vastaanottaminen elimistöönsä voisi olla ihan perusteltuakin perusterveelle, mutta kun siitä ei synny immuniteettia tilanne on kai eri.
Jari, itse en ole noudattanut hyviä ja hyvin perusteltuja ajatuksiasi varmuusvaraston kasaamisesta kotiin. En ole riisinjyvääkään ostanut vielä ylimääräistä. Enkä vessapaperia. Mutta, hah ha, rangaistus tuli heti, paperi on loppu kaupoista ja siksi myös pian meiltä kotona.
Sodan tai vakavan ydinlaskeuman mahdollisuuden suhteen toimisin sitten toisin.
Saa nähdä miten maamme suhteen tässä käy. Mihin kaikkeen tämä tulee vielä vaikuttamaan.
Itsestäni olen tässä prosessissa löytänyt (enkä ole siitä yllättänyt) suurenkin epäilyn viranomaisten ja hallinnon puheiden suhteen. Jos olisin seurannut vain suomalaista mediaa, asia voisi olla toisin.
Mutta sama koskee muitakin asioita.
En ole siis mikään ihannekansalainen jota hallitaan ja rauhoitellaan tai motivoidaan helposti ja vaivatta A-studion penkiltä tai pormestarin tiedotustilaisuudesta käsin.
Olo on kyllä ihan rauhallinen, mutta muista syistä.
Kriisitilanteessa kaltaisiani ei kylläkään saa olla populaatiossa liikaa.
Eikä suon yli hyökkäykseen lähtiessä:)
Siinä tilanteessa kyllä noudattaisinkin tarkkaan joukkueenjohtajani käskytystä lippaan lataajana.
Olen melko varma, että jo nyt Suomessa on enemmän tartunnan saaneita kuin se joku reilu 250. Jossain vaiheessa on vaikea enää laskeskella. Suurin osa maasta on epidemiapilvessä.
PoistaHarvaanasutulla seudulla on vielä vähän tilastoituja tapauksia. Kainuussa esimerkiksi.
En hirveästi jaksa suomia päättäjiä, vaikka varmasti syytä olisi. Tilanne elää niin nopeasti ja on kaikille sekava.
Olisin toivonut kuitenkin parempaa ennakointia, koska ennakkotapauksia ja paljon tietoa oli saatavilla hyvissä ajoin. Silloin oltaisiin voitu säästyä ihan pahimmalta.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Poistahttps://www.is.fi/kotimaa/art-2000006439566.html
VastaaPoistaJa sama hesarissa ja ylellä ja muissakin maissa.
Kaikkia ei enää testata eli taruntatilasto kertoo enää riskiryhmien ja vakavien tapauksien määrän. Pian enää siis vain jäävuoren huipun.
Varavarasto vaikka kolmeksi päiväksi on todella järkevää. Perusteesi ovat vastaansanomattomat.
Tässä kriisissä en näe kuitenkaan ruoan loppumisen mahdollisuutta paitsi jos tilanne eskaloituisi vielä todella rajusti.
(Voi olla että tähän väärään huolettomuuteeni vaikuttaa sekin, että viisaat viranomaiset katsovat että voin hyvin työskennellä satojen ihmisten kanssa suurissa "yleisötilaisuuksissa" päivittäin. Vaikka täällä meillä päin yli 100 rekisteröityä tapausta se ei menoa haittaa. Naapurirakennuksissa jonkun matkan päässä myös näitä rekisteröityjä.)
Postaukseen liittyy tämänkin, puhe globalisaation jälkeisestä maailmasta, turbokapitalismin hidastumisesta ja moninapaisesta maailmasta https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006439595.html?utm_campaign=tf-HS&utm_term=2&utm_source=tf-other&share=af228ceac073f854c4841a0952a48ff3
VastaaPoistaHyvä, että pohditaan. Globalisaatio on tuonut kaikille paljon, mutta riskiarvioinnissa lokalisaation pitäisi säädellä planeettaa omalta osaltaan - toivotaan, että maailma kehittyy tähän suuntaan, koska muuten ei hyvin käy, millään mittarilla.
Kauppa ja kanssakäyminen jatkukoon, mutta kohtuullisuuden rajoissa ja järkevästi ja vastuullisesti mietittynä. En näe, että esimerkiksi kaahaaminen ympäri maailmaa huvittelun ja itsensä kokemisen muotona on vastuullista vaikka se olisikin hauskaa.
Juttu oli hyvä. Ja samalla hyvä esimerkki takinkäännöstä (hyväksyttävästä kyllä), mikä tapahtuu vasta kun maito on ns. jo kaatunut pöydälle.
VastaaPoistaItse (vaikka kuka - sillä ei ole merkitystä) olen puhunut globalismin vaaroista ja globaaleista ihmismarkkinoista jo 10 vuotta. Ei ole ollut muodikasta.
Korkeintaan on voinut arvostella jotakin "fossiilikapitalismia" vihreällä otteella, mutta heillekin globalismi yleisenä periaatteena on ollut johtava periaate.
Globalismin eli taloudellisen ja kulttuurisen liberalismi-internationalismin piti tehdä maailmasta kaunis ja hieno paikka.
Federalistisen EU:n piti olla sen eurooppalainen toimeenpanoalusta.
Schengen-alue luotiin kuin sen symboliksi ja poistamaan kaikki "esteet."
Saska näkee tämän nyt. Myöhässä mutta kuitenkin.
Mitä tästä uudesta tajusta sitten seuraa, emme tiedä. Voi olla ettei mitään.
"En näe, että esimerkiksi kaahaaminen ympäri maailmaa huvittelun ja itsensä kokemisen muotona on vastuullista vaikka se olisikin hauskaa."
PoistaJuuri näin. Hyvin se kuitenkin tekee kauppaa sillä on yksi maailman suurimmista teollisuudenhaaroista. Ja yksi globalismin suurista tuotteista. Tehoaa ihmiseen paremmin kuin uskonto ja ideologia. Sisältää mahdollisuuksia omalakiseen vapauteen, jännittävään seksiin joillekin ja tuotteistettuun seikkailuun.
https://spectator-us.cdn.ampproject.org/v/s/spectator.us/like-about-coronavirus-slavoj-zizek/amp/?amp_js_v=a2&_gsa=1&usqp=mq331AQFKAGwASA%3D#aoh=15842695058492&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&_tf=Julkaisija%3A%20%251%24s&share=https%3A%2F%2Fspectator.us%2Flike-about-coronavirus-slavoj-zizek%2F
VastaaPoistaZizekki koronaviruksesta, uudesta kommunismista ja USAn presidentinvaaleista. Lukaisin vain nopeasti - kumma että yhteistyö ja organisoituminen ovat vasemmiston näkökulmasta aina jotain kommunismia. Olen itse kommunisti vain Arvo Turtiaisen runon mittarilla... Totuudenpuhujalla on oltava nimi, totuudenpuhuja.
Siis kommunisti tietenkin.
PoistaHahaa, oli Zizekillä mun ikivanha kyssärikin mukana:
VastaaPoista‘The wealthiest countries there…Saudi Arabia, Kuwait, Emirates. They’re simply not receiving any immigrants. Why Europe? Why not Saudi Arabia, Kuwait, Emirates? Rich, wealthy countries. It should have been easy for them to receive.’
Juuri noin.
Z on hyvä, koska sillä on halua puhua myös ilman filokieltä tai puhdasta ideologia-arvopaskaa.
Zizek on nähdäkseni maailman fiksuin itseään kommunistiksi kutsuva ajattelija. On sen verran älyä, ettei tarvitse vääntää jotain umpityhmää kirurgiaa, josta näkee heti että siitä ei voi tulla mitään.
VastaaPoistaLiturgiaa piti sanoa mutta kännykkä tiesi paremmin.
PoistaTää on pakko laittaa, vähän kuin kevennyksenä:
VastaaPoista"Terroristijärjestö Isis antoi matkustusohjeet koronan takia - välttäkää Eurooppaa."
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/78ab1b18-87f9-41b3-bb52-90f54346a1db
Onko ne hölmöjä? Nythän kaikki tietää että ne toimii Euroopassa!
Hah ha. Eihän täällä pitänyt olla mitään toimeliaisuutta siitä suunnasta...mistä ne nyt Eurooppaan tulisi ja etenkin miten?
Ja hienoa muutenkin, että työnantaja huolehtii tuolla tavalla jäseniensä työturvallisuudesta.
(Ok, alatason kommentti multa, mutta mussakin heräsi nyt eräänlainen pöytätavaton "korpikommunisti." Parta-Arska oli hieno mies, vaikkakin omenapuukylästä. Siihen en vertaa. )
Joo, ei tainnut Arska olla ihan kehnoimmista oloista. Mutta paljonhan vasemmistossa on nimenomaan yhteiskunnan hyväosaisia, toki muitakin, työläistaustaisia jne.
PoistaItse mietin yksi päivä, että nyt olisi Isiksellä tuhannen denaarin (tms.) paikka: yksi tautinen taistelija pärskimään ja räkimään ja niistämään nenäänsä ympäri Eurooppaa ruuhkaisimmille lentoasemille yms. Eivätkö ole keksineet?
En halunnut arvostella kommunistirunoilijan ja talvisodan komppaniapäällikön taustaa lainkaan. Työläinen se oli ja vaikkei olisi ollutkaan, ihminen on mitä on. Mulla vaan on hieman ambivalentti (onko se oikea sana, en jaksa tarkistaa) suhde Käpylä-nimiseen kaupunginosaan, jonka työläiskerrostalosssa asuin melkein 10 vuotta. Kyseisen omapuukylän hyvät asukkaat saivat silloisen kevytpunavärini huuhtoutumaan pois eikä se ole enää tarttunut. No, nämä joutavaa henkilökohtaista, mutta laitan kuitenkin meriselityksen tässä. Sorry tapani kompastua asiasta sivuun.
PoistaParas koronaviruksen kirvoittama teksti toistaiseksi mitä olen lukenut, ote siitä:
VastaaPoista-Hei, me lennetään!
-No, nyt ette lennä.
Ajan tekstittäjänä tietenkin Jari.
Jarilla hyvä, oma kulma tähänkin asiaan.
PoistaNyt kansallisvaltio ja rajojen merkitys päivitetään uudelleen. Koronan jälkeen niitä ei ole enää yhtä helppoa vastustaa.
VastaaPoistaNoin se on. Silmät avautuvat sille, että turvallisuus on tärkeää. Luulisi, että se on tärkeää myös pienemmissä asioissa.
VastaaPoistaNykytilanteessa maailma, jossa ei ole rajoja ja rajoittavien toimien mahdollisuutta on ennen kaikkea vaarallinen maailma. Se miten esimerkiksi eri ylikansalliset yhtiöt tulevat ulos tästä kriisistä voi toki olla mitä hyvänsä - moni pienempi ja paikallisempi on nurin...
PoistaTekisi mieli luetella noin 20 perustetta joista ison osan olen täällä ja Juhan huudeilla tuonut esiin perusteena pitää yllä valtiollista itsenäisyyttä/kansallisvaltiota ja muutenkin pitää elämä ja toiminta mahdollisimman lokaalina.
PoistaTämä ei ole kauniissa ja arvolauselmiin perustuvassa statuspäivitys maailmassa ole ollut muodikasta.
Mutta jälkiviisaus ei nyt kyllä naurata.
Nyt tilanne on toinen. Tätä tarkoittaa turvallisuus silloin kun se vaarantuu.
Schengen ja "EU-perhe" katosi hetkessä, kun valtiot alkoivat pitää huolta omastaan.
Tätä en todellakaan ole toivonut, en tällä lailla, mutta kyllä tämä palautus todellisuuteen on.
Aivan muutamia viikkoja ennen koronaa somessa oli vallalla ylimielinen polittinen meemi. Se koski fossiilikapitalismia. Joka toinen osallistui.
PoistaMonenlaisia leikkisiäkin toiveromahduksia toivottiin. Kaikki näytti jo ihan varmalta. Kapitalismi tukehtuu itseensä.
Pian nyt sitten päästäänkin keräämään kaatuneen fossiilin jäänteitä ja saadaan aikaan tasainen vallankumous jonka väriä (vihreä, punainen) kukaan ei edes huomaa. Kaikki tulee todella syliin kuin itsestään. Lama, konkurssit, kulutuksen ja kapitalismin romahdus sitä kautta ja uusi maailma sen jälkeen.
Nyt sitten odottaisi että nämä fossiilikapitalismin kaatajat osoittaisivat sitten suoraan ja raivoisasti riemuaan kun kaikki todella kaatuu syliin
koronan myötä.
Nyt puhutaan sellaisin käsittein kuin kansakunta ja yhtenäisyys. Ei kuulosta tältä päivältä:)
PoistaKäy todella sääliksi yrittäjiä ja ihmisiä jotka ovat hankkineet tulonsa yrittäjämäisesti sieltä täältä friinä. Myös erilaiset apurahoja nauttineet ovat kriisissä, koska on luultavaa, että apurahoja ei ole ainakaan lähitulevaisuudessa jakaa nykyiseen malliin.
VastaaPoistaLuulen, että nk. hyvien aikojen politiikka ja poseeraus kaikenlaisen rajattomuuden sankarina loppui tähän.
Julkista sektoria kohtaa myös jokin myllerrys.
PoistaMiten nopeasti tästä tullaan ulos, kuukausissako vai jatkuvatko seuraukset vuosia? Uudet virukset ovat varmasti jo valmistumassa jossain. En tarkoita nyt laboratorioita vaan ihmisten ja luonnon rajapintoja vaikkapa Kiinassa tai jossain muualla.
Luultavasti myös yhteiskunnan palvelujen tuottaminen kärsii. Pakkohan vaikutusten on ulottua joka paikkaan. Miten yhteiskunta voi kustantaa kaikki etuudet ja tuet, jos verotulot romahtavat?
PoistaKylillähän on vuosikausia kyselty, että mihin sitä taloudellista kasvua hei enää oikeesti tarvitaan?
Poista"Luultavasti myös yhteiskunnan palvelujen tuottaminen kärsii. Pakkohan vaikutusten on ulottua joka paikkaan. Miten yhteiskunta voi kustantaa kaikki etuudet ja tuet, jos verotulot romahtavat?"
No, tarvitaan juuri tuohon.
Ja nyt pienet ja keskisuuret omayrittäjät jotka ovat kaikkea hyvää meille tuottaneet verotuottojen ja työllistämisien kautta ovat koronan ensimmäisiä ja suurimpia kärsijöitä (tietenkin kuolonuhrit sitä ennen).
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKyllä, juuri näin. Tulee mieleen myös henkeään haukkova ihminen, kun keuhkot eivät toimi ja pitäisi hengittää ja elää.
VastaaPoistaSellainen asia kuin omavaraisuus ja huoltovarmuus ovat myös isoja teemoja. Ruotsissa alkaa olla osin tilanne, että omavaraisuusaste ruoan tuotannossa on vedetty niin alas, että ollaan ongelmissa jossain vaiheessa, jos tilanne jatkuu kauan - tai ollaan siis tuonnin varassa liian paljon ja se voi jo vaikuttaa aika tavalla asioiden saatavuuteen.
En tiedä tuleeko joskus maailmassa sekin tilanne, että valtiot joutuvat laskemaan ihmisyyden standardeja. Mietitään pelastetaanko heikoimmat ja vanhukset sillä hinnalla, että yhteiskunta pysähtyy ja osin romahtaa vai annetaanko mennä vahvimpien ehdoilla. Aika paha ja toistuva tilanne täytyisi tietenkin olla, että tuohon mennään.
Fossiilikapitalismi on kirosana, mutta globalismi ei sitä ole ollut. Nyt on viimeistään selvä että lokaalin tuottamisen ja arjen vastakohta tuottaa ilmiöitä jotka eivät ole hallittavissa.
VastaaPoistaHuoltovarmuuus on yksi esimerkki.
Valtiot ovat sitoneet itsensä toisiinsa väärin sitein.
Itsenäisen valtion (antiikissa suojakaupunki) idea on hukattu.
Ei voida sanoa, että olipa yllätys.
Mussa on pieni ripaus katujätkää vaikkei se päälle näy.Kai se on siellä loppuun saakka. Se osa minusta katsellessaan ideologian edeskäypiä tässä tilanteessa kokee sellaisia tunteita, joita ei ilkeä edes sanoa. Parin edeskäyvän kanssa olenkin vituillut, että kuinkas nyt sitten kävikään.
PoistaNo, mistä sitten tämä kaikki alkoi ei ole yksi yhteen minkään ismin vika, ei edes globalismin. Mutta maailman hauraus on.
Takit kääntyvät nyt monella nurin. Todellisuus kääntää ne.
Meillä kotona ihan mukava tunnelma. Minä tosin tänään vielä fyysisesti työpaikalla, vaimoke koko ajan. Mutta tyttö on normaalia rentoutuneempi.
VastaaPoistaEtätehtävät sopivat hänen pirtaansa hyvin. Katellaan uutisia ja jutellaan.
Eilen kadulla kuulin hyvin voimakasta yskimistä. Noin 5 sekunnin välein. Ankaraa kuultavaa. Hahmo kulki hiljaa eteenpäin ja tunne oli että tuolle, yksin sivussa kulkevalle ihmiselle pitäisi heti tilata ambulanssi tai se tukehtuu heti. Jatkoi kuitenkin eteenpäin.
Tämä alkoi hieman jännittää. Jotenkin tuli keskiaika mieleen.
Itselläni iso pelko hegityksen tukkeutumiseen liittyen. Ollut aina.
Aika vähän siitä puhutaan, mutta olen rukoillut. Silti samalla oudon tämänpuolinen olo. Niin kuin olisimme tämän kanssa täysin yksin. On kuitenkin päättämällä päätettävä ettemme ole. Haluttava sitä.
Kyllähän tämä koronavirusepidemia, joka ei suinkaan ole mitenkään ainutkertainen eikä tule tähän jäämään, antaisi todella jykevät työkalut sen miettimiseen, mikä on realistista yhteiskuntasuunnittelua ja politiikkaa. Ei minkään laidan haaveiden kautta vaan ihan käytännöllisen toimintavarmuuden kautta.
PoistaTuliko jollekin tosiaan yllätyksenä, että nopean liikkuvuuden ja avoimien rajojen maailmassa sairaudet leviävät ennätysvauhtia - joskin varmasti löytyy myös keinoja niiden torjumiseen lääkkeitse, diagnostisesti ja muutoin nopeammin kuin ennen. Tästä notkeudesta aiheutuu myös massiiviset haitat poikkeavissa tilanteissa.
Osataanko nyt päätellä joitakin asioita ja vetää johtopäätöksiä vai onko tämäkin eristettävissä oleva yksittäistapaus? Entä jos ajatellaan kaikkia muita haittoja jotka kertyvät monien ideologisten valintojen myötä isoksi verkoksi, vaikka yksittäiset haitat on helppo yleisessä puheessa eristää yksittäisiksi ja nauraa niille.
Veikkaan, että juuri mitään ei opita.
Kuitenkin tämä korona olisi hyvä tilaisuus monessa suunnassa laskea ideologiset aseet ja katsoa rationaalisesti, mitä voitaisiin tehdä paremmin, jotta tällaisia juttuja ei tarvitsisi kohdata ainakaan niin usein ja jotta toimivat yhteiskunnat eivät kompastuisi esimerkiksi tällaisiin viruksiin.
No, toivottavasti Kiinassa ottavat opikseen jotain siitä, mikä on fiksua toimintaa eläinten suhteen. Se on toki vain yksi ulottuvuus.
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/9932d022-e52f-4984-879b-bb231ad9c24d
VastaaPoistaJotenkin näin se sittenkin meni.
Tunnen itseni nyt ihan paskiaiseksi, mutta ehdin jo ihmetelläkin, että mistä hallitus sai viisautta ja malttia tehdä riittäviä toimenpiteitä. Ei siis sieltä sittenkään, mistä sitä ei odotettukaan.
Hyvä että jotkut olivat hereillä. Tässä on vielä monta mutkaa matkassa ennen kuin ollaan kuivilla, mutta hienoa että päästiin alkuun.
PoistaKunpa kansalaiset nyt sitten pitävät mielessä tarpeeksi nämä suojautumiset ja muut.
Esimerkkiä pitäisi jatkossa ottaa niistä maista, joissa homma on hoidettu parhaiten.
Hesarissa Fukyama:
VastaaPoista”Teillä on iso ongelma, koska monet eurooppalaiset maat määrittävät kansallisen identiteetin etnisin termein, mikä tekee siirtolaisten kotiutumisesta vaikeampaa.”
EU:n perustajat unelmoivat yleiseurooppalaisen identiteetin vahvistumisesta.
”Se tapahtui vain pienelle kosmopoliittiselle eliitille. Enemmistön tunneside liittyy yhä kansallisvaltioihin myös siksi, että EU ei ole kovin demokraattinen. Komissiolla on suurin valta ja Euroopan parlamentin valtaa pitäisi siis pitkällä aikavälillä kasvattaa.”
JA
”Kriisi korostaa tarvetta kansainväliseen yhteistyöhön ja oppimiseen, koska jokaisella maalla on yhteinen ongelma.”
Kun kriisin huippu lopulta ohitetaan, hän pohtisi keskinäisen riippuvuuden vähentämistä.
”Ovatko tehokkuuden maksimoimiseksi luodut hauraat ja pitkät toimitusketjut tarpeeksi toimivia kestääkseen sokit, joita tulevaisuus tarjoaa?”
- Tuo poliittisen ja taloudellisen liberalismin (!) ykköshistorioistija käyttää sanaa eliitti ja keskinäisen riippuvuuden vähentämistä.
-Nopeasti asiat kääntyvät kun todellisuus paljastaa näinkin karulla tavalla millaiseen unelmapilven olemme rakentaneet. Se ei kestä tositilannetta.
Siitä on ollut puhe pitkään.
Euroopan parlamentin vallan kasvattaminen takaisi kyllä eurooppalaisen pehmeän (aluksi) totalitarismin synnyn.
PoistaNyt on mielestäni sen sijaan istahdettava omalle ruoholle, ruohonjuurelle ja alettava elää omassa ympäristössään.
Yhteiset toimet ovat tarpeen ja linjaukset, mutta näyttää kuitenkin siltä että jokainen valtio itsessään on lopulta perimmäinen toimija ja määrittelijä. Näin se käytännössä menee. Totta kai kansainväliset sopimukset jne. mutta myös omaa, paikallista kaikkea on yksinkertaisesti vahvistettava, koska lopulta, tositilanteessa, muuta ei ole. Koskee muitakin aikoja kuin poikkeusaikoja, koska ne voivat tulla milloin tahansa, viikon parin varoituksella.
PoistaTotta kai talouspuolella tarvitaan isoja päätöksiä ja tuki- ja kriisitoimia yli kansallisten rajojen. Ei kai se muutoin voi ollakaan nykymekanismeilla?
Poista