keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Hallituksen toimet ja koronaMinusta hallitus löysi nyt oikean linjan. Toivottavasti ei liian myöhään. Joka tapauksessa suunta on hyvä. Jälkikäteen luultavasti näemme, että nopeammin olisi täytynyt reagoida. Kaikkia niitä ei voida pelastaa, jotka ehkä parhaassa mahdollisessa eli reilusti ennakoivassa suunnitelmassa olisi pelastettu. Mutta seuraavaa virusta varten on tärkeä tämä covid-harjoitus, joka on tietenkin samalla täyttä totta meille jokaiselle. Oma vastuumme korostuu nyt.

Ruotsin tilanne tulee kärjistymään nopeasti katastrofaaliseksi, jos ajatellaan kaikkein kiireisintä tehohoitoa. Ilmeisesti siellä aiotaan ottaa koronaepidemian huippu vastaan mahdollisimman jyrkkänä, koska samanlaisia rajaamistoimia ei tehdä kuin muissa Pohjoismaissa. Ruotsi pelaa omaa yhteiskunnallisen suunnittelun peliään, ja se pysyy linjassaan, koska ei luultavasti valitsemillaan ison linjan strategioilla muuhun pysty. Nyt olisi tärkeää, ettei Ruotsin paheneva koronatilanne vaikuta Suomeen - tarkoitan, ettei ainakaan sairastuneita päästettäisi tänne. Ruotsin talous kestää kyllä ylimääräiset kuolemat, jotka tuskin kohdistuvat erityisesti talouden kantaviin rakenteisiin niin rajusti kuin meillä oman politiikkamme vuoksi. Venäjällä räjähtää myös koronapommi, vaikka alkuun siellä vähäteltiin tilannetta. Toivottavasti liikenne Venäjän suunnasta on sellaista, että Suomen kriisitilanne ei syvene. En ole aivan kartalla esimerkiksi kaksoiskansalaisten liikkeistä. Tavalliset venäläiset vaikuttivat suomalaisia huolettomammilta aiemmin näkemieni haastattelujen pohjalta. Virossa asiat on otettu vakavasti, ainakin mitä tulee rajojen valvontaan ja ihmisten testaamiseen rajoilla.

Nyt ainakin näemme erilaisia yhteiskuntia ja niiden tapoja hoitaa tilanne. Yhdysvallat on luultavasti pahassa kusessa, kun koronakeskus näyttää siirtyvän sinne. Kun ei ole toimivaa julkista terveydenhoitojärjestelmää, niin ei ole. Ihmisten väliset erot ovat valtavia. Korjausliikkeet ovat tämän vuoksi huteria.


76 kommenttia:

 1. Miten näet poikkeustilan purkamisen? Koska se lienee vähintään yhtä tärkeää kuin poikkeustilan julistaminen. Vaikka poliisivaltiota johtavat kiltit vihrervassarinaiset, mielellään siitä siirtyy lopulta myös takaisin väljempään yhteiskuntamuotoon. Välttämättömyyden määrittely on haaste.

  Tilanne on monimutkainen. Epidemian rajoittaminen on tärkeää, ettei terveydenhuoltojärjestelmä ruuhkaudu täysin ja että riskiryhmät eivät vaarannu.

  Pienyrittäjien, freelancereiden ja monen muunkin kannalta yhteiskunnan sulkeminen on monin paikoin katastrofaalista. Millä toimilla tulevaan lamaan tulisi vastata? Mikä on mielekäs tasapaino epidemian kuriinlaiton ja ihmisten elinkeinonvapauden ja perusoikeuksien toteutumisen välillä?

  Nopeassa ajassa tehtävät suuret muutokset on erittäin vaikea tai mahdoton tasapainottaa kaikkien tahojen ja tilanteiden kannalta.

  Aloitettu kontrolli jää usein pysyväksi. KS. kiintoisa twitter-ketju Etelä-Korean sähköisen valvonnan menetelmista 2015 epidemiaa vastaan, jotka ovat jääneet käyttöön.
  https://twitter.com/SMaurizi/status/1242763471093207040

  VastaaPoista
 2. Ajattelisin, että nyt tässä otetaan koronan ensimmäinen isku vastaan parhain käytettävissä olevin keinoin. Paluu todellisuuteen ja vaurioiden korjaaminen on pitkä prosessi, joka ideaalimaailmassa olisi menossa samaan aikaan, juuri nyt - samoin ihmisten elämän taloudellisten edellytysten varmentaminen. Hankalan tilanteesta tekee se, että yhteiskunnat olivat niin huonosti varustautuneet tähän sinänsä odotettavissa olevaan iskuun.

  Olennaista olisi, että selvitään. Valvontaa täytyy olla riittävästi, mutta samalla siitä ei saa tulla pääasia. Suomessa on se etu, että porukka on suhteellisen yhtenäinen ja suurimmalle osalle menee perille, mitä viranomaiset sanovat.

  Se mikä minusta tässä paljastui hyvin, on Suomen alueellinen eriarvoisuus ja resurssien painottuminen etelään. Esimerkiksi tehohoidon resurssit. Niistä tulee vielä olemaan pulaa.

  Pienyrittäjien, friinä toimivien, heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien tilanne on paha - ja toki se pahenee yhä, mitä enemmän yritysten toimintaedellytykset kaatuvat.

  Täytyy sanoa, että paketti on paha, emmekä edes tiedä, kuinka paha.

  En usko, että Suomesta tulee poliisivaltio ja kyttäysvaltio, vaikka ehkä ideologisella tasolla jotkut sellaista ovat halunneet, siis lainausmerkeissä, jo ennen koko koronaa.

  Minusta Suomen toimet ovat kuitenkin vastuullisempia kuin Ruotsin, jossa käy monelle todella huonosti, koska rajoituksia ei oteta samaan tapaan käyttöön (tai ei ainakaan vielä ole otettu). Ruotsi selviää talouden osalta paremmin, uskoisin näin. Mutta paljon lähiöiden porukkaa lakoaa ja paljon riskiryhmiin kuuluvia sekä muita oheisuhreja tulee valitun politiikan vuoksi.

  VastaaPoista
 3. En itsekään kannata dronevalvottua Suomea, ei hyvä ei. Enemmän minua kuitenkin huolestuttaa jo nyt tietoliikenteemme ja sosiaalisen käyttäytymisemme seuranta ja ihmisten profiloiminen kaupallisia ja ehkä jossain määrin poliittisia tarkoitusperiä varten - ehkä kumpiakin varten, koska jätämme niin paljon digitaalista jalanjälkeä - emme ainoastaan tai hirveän paljon ainakaan oman maamme viranomaisille vaan globaaleille toimijoille.

  VastaaPoista
 4. Uudenmaan eristäminen, mistä nyt on puhe, ei ole oikeastaan todellista. Suuri osa kulkijoista ja tavaroista liikkuu "rajan" yli edelleen ihan hyvillä syillä.
  Tässä tilanteessa liikuvien ihmisten määrä olisi muutenkin matala.
  Nyt on kuitenkin valittava joku linja ja pysyttävä siinä.
  Molemmissa tapauksissa hinta tulee olemaan korkea. Toisessa vaihtoehdossa on vain enemmän kuolleita kuin toisessa.

  Tämä on samalla mielenkiintoinen (vaikka ei-toivottu) koe.

  MYös erilaisten yhteiskunnan ratkaisujen perusteet mitataan nyt konkretiaa vasten.

  Sitten tähän: " Enemmän minua kuitenkin huolestuttaa jo nyt tietoliikenteemme ja sosiaalisen käyttäytymisemme seuranta ja ihmisten profiloiminen kaupallisia ja ehkä jossain määrin poliittisia tarkoitusperiä varten - ..."

  Tuo kehitys on vapaan yhteiskunnan suuri uhka. Kun ihminen alkaa pelätä omia ajatuksiaan ja sitä voiko niitä tuoda esiin, ja mitä siitä seuraa, on turha kuvitella olevame jokin maailman vähiten korroptoitunein maan.
  Me olemme korruptoineet itsemme vain muuten kuin rahalla. Ostamme itselle toimintarauhan itsensuurilla. Toimintarauhan valvojat ja säätäjät, ajatuspoliisit, valvovat tätä kaikkea hyvin mielellään.

  VastaaPoista
 5. Olisi kyllä jännittävä lukea tutkimuksia siitä, miten sosiaalinen media toimii kontrollin ja itsesensuurin muotona. Että se toimii niin, on varmasti totta, joskin myös sosiaalisessa mediassa tapahtuu verbaalisesti luultavasti enemmän ylilyöntejä kuin kasvokkaisissa kohtaamisissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koronajutussa tuli esiin tietyn porukan halu uskoa aivan sokeasti viranomaisia. Siitä tehtiin mallisuoritus. Joka edes kyseenalaisti jotakin, se oli lähes isänmaanpetturi.

   Sitten kun muutaman päivän kuluttua viranomaiset ajattelivatkin kuten aiemmat epäilijät, oli moni sormi suussa. Että minne se katosi se kyseenalaistamaton viranomaistotuus, jota kritiikittä tulee "tukea."

   Ehkä pelättiin sitä, että jos viranomaistotuudet osoittautuvat vääriksi tässä, ne saattavat osoittautua sellaisiksi muissakin asioissa.

   Tällä hetkellä linja ihan hyvä.
   Viikon viivelähdön seurauksia ei vielä tiedetä.
   Toisaalta myös päättäjien päätökset ovat ihmimillisiä, eivät absoluutteja.

   Poista
  2. ihmimillinen päätös... ihmi + milli.
   Tuosta saisi sanan kuvaamaan jakamatonta ihmistalousarvoa.

   Poista
  3. Ajattelen ihan samaan tapaan, enkä missään nimessä tahdo olla hämmentämässä soppaa - linja on nyt löydetty ja se on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi Ruotsissa.

   Silti on voitava reilusti sanoa, että tilanne yllätti Suomen ja alkuarviot olivat oikeaksi osoittautuneisiin "oppositiomielipiteisiin" (osa tuli myös oikeasti oppositiosta) verrattuna pielessä. Hallintoalamaisuus... Joo, ei pitäisi olla liian sinisilmäinen tässä, koska ihmisiä sielläkin ollaan.

   Ruotsissa taitavat olla idiootteja, kun ensin pelastavat satojatuhansia ihmisiä ja sitten antavat näiden kuolla... hallinnon omaan poliittiseen korrektiuteen... Tai voimattomuudesta siinä taitaa olla kyse. Mietin vaan miten siellä tehohoitopaikat riittävät, kun taisi olla alkujaankin huonompi tilanne kuin Suomessa väkilukuun suhteutettuna. Lisäksi kun vielä porukka ampuu toisiaan, niin että tehohoitoon kärrätään viikoittain muutama puolivalmis ruumis...

   Taloudellinen romahdus tulee, se on varmaa. Mutta siitä sitten taas aikanaan noustaan, mutta tappiot - ne voivat olla järkyttävät ja osin maata invalidisoivat. Uskoisin, että tukipaketteja tulee myös. Toivottavasti ne osuvat kohdilleen eli sinne missä apu on kipeimmin tarpeen yhteiskunnan ja toki myös yksilöiden, kuten yrittäjien, kannalta.

   Poista
  4. Voi olla että Ruotsissa sana "nej" ei enää tarkoita merkitystä "nej".
   Voi olla alueita joissa ei viranomaismääräys merkitse oikeastaan mitään. Siitä on jo kokemusta.

   Mutta se on niiden asia. Nyt Suomi hoitaa omaansa.

   Kiina on auttanut nyt Espanjaa tarvikkeissa. Mielestäni hienoa vaikka siinäkin joku voi nähdä ongelman.
   EU tässä tilanteessa osoittautunut korttitaloksi.
   Mitään yhteistä ei ole saatu aikaan ainakaan toistaiseksi.

   Poista
  5. Mitä tulee esimerkiksi tarvittaviin suojavälineisiin, niin Suomenkin pitäisi tässä tehdä yhteistyötä Kiinan kanssa, minusta. EU:n rooli on monessa kohtaa heikko. Tosin - en nyt muista tarkkoja lukemia - eikös talouden alueella EU tai siis EKP ole yrittänyt nyt puuttua taloudellisiin ongelmiin ja pistää yli 700 miljardin elvytyspaketin jakoon? On sekin jotain jos verrataan siihen, että jokainen maa räpiköisi yksin, vai?

   Poista
  6. Minusta Suomen rajoitustoimet kertovat myös siitä karusta tosiasiasta, että virus on nyt niin raju, että terveydenhuoltojärjestelmä ei kestä sitä jos se tulee täydellä voimalla. No, en toisaalta tiedä, missä kestäisi. Hyvä siis, että vähän loivennetaan iskua kun sen torjuminen muutoin on hankalaa.

   Poista
  7. EKP tosiaan toimii. Ja onkin pakko.

   Lapsethan aina kysyvät pieninä että miksei rahaa vain paineta lisää? Aikuisia naurattaa.
   EKP:llä on valta tehdä juuri tuota, lisätä digitaalisia nollia lukujen perään ja lisätä rahan määrää markkinoilla.

   Mutta on tullut selväksi että jokainen maa tarvitsee omat laajat huoltovarmuusvarastonsa ja logistiikkansa. Ihan samoin kuin puolustuksensa. Jne.

   Poista
  8. Tuo on totta - EU on lopulta heikko, kun kyse on muista asioista kuin rahan painamisesta. Ok, on EU varmasti ihan isokin rauhanprojekti, en tiedä, millainen maailma olisi juuri nyt jos sitä ei olisi, mutta toisaalta on käynyt ilmi, että valtiot yksiköinä, jotka vastaavat omien asukkaittensa turvallisuudesta ja terveydestä ovat täysin ajankohtaisia ja mitä paremmin ovat varustautuneet ja säilyttäneet tämän ydintehtävänsä, sitä paremmin kohtaavat ongelmat.

   Poista
 6. Yrittäjien, freelancereiden jne. maksama hinta tulee kyllä olemaan suuri ja ennakoimaton kuten jonimatti kirjoitit.

  Nyt tässä kaikille selviää myös se mihin sitä taloudellista kasvua tarvitaan. Harmi että sitä opetaan meille nyt näin.

  VastaaPoista
 7. "Nyt tässä kaikille selviää myös se mihin sitä taloudellista kasvua tarvitaan. Harmi että sitä opetaan meille nyt näin."

  Ajatusleikki: korona pudottaa kulutusta, tuotantoa -eli sitä kasvua valtavan palan.

  Nythän olisi ajatuskokeena ainakin mahdollista kannattaa sitä, että ei enää palataakaan entiselle tasolle. Jäädään siihen mikä on koronamaailman taso. Nyt ei ole kasvua, nyt tullaan toimeen "vähemmällä."

  Kuka äänestää puolesta?

  Epäreilu kysymys minulta kyllä, mutta konkretisoi jotakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Karumpi todellisuus on valittavissa, ja valitettavasti se voisi tarkoittaa juuri koronan jälkeistä todellisuutta. Tietenkin tähän sanotaan, että sitten jaetaan kakkua niin, että kaikille on riittävästi...

   Poista
  2. Kyllä tuollaiseenkin vaihtoehtoon löytyy äänestäjiä ja ehkä puolueitakin asiaa ajamaan: verotus ja kaikki mahdollinen tulonsiirto vaan tappiin.

   Poista
 8. Terve, kiitos kommenteista. Huonosti ehdin paneutua, eikähän mulla paljoa lisättävää olekaan. Ehkä vain se, että rajoitustoimien ja koronan vakavuuden tasapainottelussa mulle tärkeä huomio oli, minkä luin yhdeltä sähköpostilistalta, että hidastamalla viruksen tarttumista hidastetaan sen mutatoitumista, jolloin se kehittyy lievempään, vaarattomampaan suuntaan. Nopeasti tarttumalla massiivisissa joukoissa se voisi kehittyä erittäin tappavaksi kuten espanjantaudin kohdalla kävi. Tämä on minusta uskottava ja selkeä teoria, joka perustelee myös rajoitustoimia ja tekee osaltaan siedettävimmiksi rajoitusten tuottamat taloudelliset ja sosiaaliset haitat. Toinen seikka tietty on se että rajallisia terveydenhuollon resursseja säästetään muihinkin tarpeisiin jos tartuntoja ei ole räjähdysmäisesti. Tehohoidon jne paikat kyllä täyttyvät joka tapauksessa epidemian myötä, voi valitettavasti olettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli, Jonimatti, erittäin hyvä lisäys tuo mutatoitumisen hidastaminen. Varmasti on noin. Jostakin suunnasta olen kuullut, että viruksesta olisi jo nyt liikkeellä hieman toisistaan poikkeavia versioita. Tiedä näistä, kun en ole asiantuntija.

   Poista
 9. Eilen esiteltiin tv-uutisissa joku kysely jonka viesti oli miten hienosti hallitus on asiaa hoitanut.
  No, ihmiset haluvat kokea olevansa turvassa.

  Jos on jaksanut seurata tarkempaa, on nähnyt helpostikin, ettei tämä ihan putkeen ole mennyt.
  "Kausi-influenssa" uskomus kesti meillä aika pitkään vaikka maailmalla ihmisiä kuoli hurjaa vauhtia.
  Kun oli selvää, että maa on vaarassa ei kykyä = tahtoa tehdä päätöksiä oikein kenellekään ollut.

  Tässä tuon kirkkaan kolikon toinen puoli hyvin esiteltynä:

  https://www.is.fi/politiikka/art-2000006453588.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tuo pitää paikkansa, ja miksei pitäisi, väitän että maamme harvaanasuttuneisuus on ollut toistaiseksi se tekijä, mikä pitänyt meidät poissa täydestä katastrofista.

   Poista
  2. Luin saman jutun. Oikeaoppisesti tämä hoidetaan niin että sanotaan Timo Haapala ja nauretaan räkäisesti päälle... Näinhän meillä asiat hoidetaan.

   No, olen sitä mieltä, että tulevat päivät näyttävät, että tulee kiire. Se kiire johtuu siitä, että meidätkin yllätettiin pällistelemästä ympäriinsä. Ei ollut varautumista siinä mitassa kuin olisi ollut tarve, koska ei ollut tajua ilmiön vakavuudesta. Kuitenkin Kiinassa oli kaikki merkit nähtävillä.

   Poista
 10. Mutta nyt on katsottava eteenpäin ja käytettävä tehokkaasti olemassaolevat keinot. Emme enää elä niitä rauhan aikoja, joita tähän saakka. Nyt mitataan toimintakykyä uudessa tilanteessa. Onneksi maassa on ollut myös hereillä olevia tyyppejä. Uskon, että hallituksella on topakka pääministeri, kaikista muista en tiedä, taitavat olla enemmän haaveilijaosastoa, mutta nyt on kaivettava irti kaikki siitä rosterista, mikä on koossa = pitkälti virkamiehistöstä, mutta johtaakin pitää osata. Tahtotila on varmasti kaikilla hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan todella mielelläni vastaan arviosi pm:stä. Onhan siitä rehellisyyden nimissä näyttöäkin. Ehkä Marin ja Kulmuni ovat halituksen realismi-osasto, kaksi nimeltä mainitsematonta muumi-osasto ja sitten aina reipas ja rohkea rkp on rkp oli kokoonpano milloinkin mikä tahansa.

   Päättäjille olivat he noista nyt keitä tahansa onnea ja taitoa ja tietoa maan hallitsemiseen tässä tilanteessa.

   Kävin äsken kaupassa joka noin 1oo m päässä. Aikamoinen paranoia alkaa olla päällä. Osa ihmisistä alkaa olla todella säikkyjä. No, siihen on kyllä valit. aihettakin.

   Poista
  2. Kaupassa ollessa huomaa levottoman ilmapiirin. Itse haen aina ison kärryllisen safkaa ja sitä sitten syödään porukalla suunnilleen viikko, mitä nyt maitoa on pakko hakea välillä lisää.

   Eihän tässä tosiaan syyttely ja osoittelu auta. Tilanne on mikä on, ja nyt täytyy vain selvitä. Toivottavasti hallitus on valinnut avustajansa oikein. Kaikille riittää hommia.

   Poista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä sellaista lopun alun meininkiä on. Nämä laajalle leviävät vaaralliset virukset ovat ilmaantuneet suunnilleen 10 vuoden syklillä - entä jos sykli tihenee vuosittaiseksi? Se olisi planeetan oma kuuri ihmistsunamille.

   Tulee väkisinkin mieleen: onko ekosysteemillä jokin varmuusjärjestelmä ja miten se tunnistaa esimerkiksi liikakansoituksen? Vai onko kaikki puhdasta sattumaa, ja kun väkeä on näin paljon ja kun kaikki liikkuu niin nopeasti, on lopputulos tämä...

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Panepidemiat ovat varteenotettava ehdokas ihmisten lukumäärän vähentäjäksi. Saa nähdä, mitä tapahtuu kun tämä nykyinen virus kunnolla leviää esimerkiksi Afrikkaan.

  Varmasti on niin, että ihminen itse ei hyvine toimineen koskaan kykene hoitamaan välttämätöntä väkimäärän laskuun saattamisen hommaa näin tehokkaasti varsinkaan puhtain omintunnoin. Tosin tarvittaisiin kokonainen virusten myrsky, että liikakansoituksen ongelma olisi hoidettu. Kaksipiippuinen asia: ihmiselämän varjeleminen ja säästäminen, joka nousee ihmisestä luonnostaan, ja ymmärrys siitä, että liika on liikaa. Missä on liikaa on oma kysymyksensä, johon kaikki vastaavat varmasti hyvin subjektiivisesti. Jonkinlainen vastaus olisi: joka mantereella on oltava sopiva määrä ihmisiä, sellainen määrä, että tullaan toimeen ja on yhä luontoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvää pohdintaa, uskaliaitakin ajatuskulkuja, ja erittäin mahdollisial

   Samalla kannattaa muistaa, että varmin tie ylikansoituksen pysäyttämiseen on syntyvyyden putoaminen alle kahden.
   Se on ainoa mikä takaa väestömäärän kääntymisen laskuun pysyvästi.
   Jos nyt vaikka kuolisi viisi (!!) kertaa toisen maailmansodan verran ihmisiä, ei kestäisi nykysyntyvyydellä kuin alle 10 vuotta ja väestömäärä palautuisi entiselleen.

   Toinen mahdollinen tie on sitten valtioiden infran romahtaminen
   esim. Afrikassa pademian ja pandemiakuolleisuuden kautta. Sen seuraukset olisivat myös karmeat. MYös meille eurooppalaisille.

   Poista
  2. Maapallolla on yksinkertaisesti lisääntyjiä liikaa ettei mikään enää riitä. Nyt on julkisuudessa päivittäin esillä kumulaatio.
   Sama kumulaatio toimii väestöräjähdysalueilla syntyvyyden suhteen.
   Noilla alueilla populaatiot monistavat/moninkertaistavat määräänsä koko ajan.

   On selvää että jokin tämän kaiken pysäyttää

   Poista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Väestöräjähdyksen kumulaatio piilottelee jossain varjoissa yleisessä tiedotuksessa, mutta eiköhän sekin vielä jossain välissä kaiveta esiin.

  Afrikan infran romahtaminen - siis useammassa valtiossa - ei ole kovin monen askelen päässä. En tiedä sitten miten siellä asia etenee. Kovin vaikea aika tämä on monelta kannalta.

  VastaaPoista
 16. Sitten on näitä:
  https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006454737.html

  Demokraattiset lakimiehet - kun pykälä painaa (jos se demoaa omaa demoa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulevat varmaan ettei rahvas (ja hallitus) tajua heidän ns. raitotievaunu-etiikkaansa.
   Tajuaa. Sen perusteet tajuaa koululainenkin.

   Mutta jos todellisuus ei riitä, on luotava rinnakkaistodellisuus vaikka kuviteltavissa olevasta oikeusfilosofiasta, kuten tuossa.

   Poista
  2. (Ikään kuin tuo tyyppi ja sitten vastaavissa tilanteissa se Kosken...no, olisivat jääneet opiskeluaikaisen pöytänsä ääreen argumentoimaan opiskelussa juuri löydetyin argumentein, arggh.)

   Poista
  3. Luin saman jutun. Eivät pitäneet perusoikeuksien mukaisena Uudenmaan eristämistä, mutta ilmeisesti olisivat koventaneet sitten muita rajoituksia.

   Jos tällaiset tyypit johtaisivat maata, mitä kävisikään? Toivottavasti ei ikinä.

   Akateeminen saivartelu pahassa merkityksessä on ihan eri asia ja pitäisi kuulua aivan eri tyypeille kuin asioiden akuutti hoitaminen.

   Poista
  4. Tuo ei mielestäni ole edes akateemista. Vaan pikkuvanhaa muutamaan sanaan sitoutumista. Ensimmäiseen tulkintaan, joka on mielestäni noin 20-23 -vuotiaiden heiniä.
   Taustalla on varmaan oman oikeusoppineisuuden korostaminen, oma brändi.
   Siksi nuo suoltaa haastatteluja viikottain.

   Poista
  5. Onhan se kiva saivarrella jossain italialaisessa hienostoasunnossa tai ahvenanmaalaisessa kartanossa yms. Aivan päättömiä realismin kannalta usein eräänkin korkeasti oppineen jutut. On vaan niin omissa sfääreissään, ettei oikein perspektiivit kohtaa. Mutta sananvapaus, kaikkeahan sitä saa ja voi esittää.

   Poista
 17. "Mikään minkä kanssa ihminen voi neuvotella ei ihmistä pysäytä."

  Jari, älä hukkaa tuota virkettä. Siinä on hyvin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, hyvä lause! Uusien virusten etenemistäkin ihminen voi säädellä ainakin karkeasti, mikäli niitä leviää kohtuullinen määrä. Mutta useampi yhtäaikainen ratkaisematon virus liikenteessä, ja neuvottelut ovat ohi. Mitä viruksia ja bakteereita muhii sulavan ikiroudan alueilla ja mitä tuotetaan noissa virustehtaissa, joissa ihmiset ja villieläimet ovat lähekkäin.

   Jokin kansainvälinen ärjäisy Kiinan suuntaan olisi paikallaan, mutta onko sellaista kuultu? En ainakaan ole huomannut.

   Poista
 18. Tässä lääkärin näkemys asiaan, jos jotakin kiinnostaa. Heti alussa tulee hyvä pointti, suurin asiantuntemus on ollut koko ajan WHO:lla. Meillä valittiin oma asiantuntija-oraganisaatio. Joka nyt sitten viikon myöhässä on kääntynyt WHO:n linjalle. Reinikainen pitää hyvin mahdollisena myös ns. ilma-aerosolitartuntaa, eli hengitysilmasta. Toivon todella että olisi väärässä.
  https://www.youtube.com/watch?v=H8uiZAkuCOc

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Parin päivän päästä tuolta lekurilta tulee jatkoa tässä asiassa videolla. )

   Poista
 19. Katsoin parikymmentä minuuttia tästä alusta. Puhuu järkeviä. WHO:n asiantuntemus on varmasti parempaa kuin THL:n. Mutta voi meitä... Kova on tämä sars-korona... Hyvin kuvasi hengitysteihin iskevän koronan ja ylätietulehduksesta alkavan taudin eroja.

  VastaaPoista
 20. Tällainen pitäisi olla pelikirja Suomessakin, toivottavasti ei tilaisuutta vastustaa koronaa mokata: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006456673.html

  VastaaPoista
 21. Todellakin.
  Ja samantyyppinen hätähuuto tuli WHO:lta jo pari vk sitten.

  Olen kai paskiainen, mutta sanon, että täällä piti pitää yllä uskoa THL:ään mahdollisimman pitkään. Kesti ennen kuin tajuttiin ettei kotimainen virologia olekaan pätevämpää kuin muualla.

  Nyt on kaikki maassa kiinni paitsi päiväkodit. Myös kouluissa käy päivittäin oppilaita tuhansittain.
  Tämäkin vastoin pelikirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ja silti on vielä pieniä mahdollisuuksia loiventaa juttuja. Testaaminen ja rajoittaminen.

   Poista
  2. Ja toki myös koordinoitu jäljittäminen: palkatkoot vaikka ihmisiä puhelimeen ja kontaktoimaan niitä joilla on todettu tartunta ja jotka ovat mahdollisesti altistaneet muita.

   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006460082.html

   Jospa sitten seuraavan ison hässäkän tullessa on valmiustila parempi.

   Poista
  3. Vaimon kanssa ihmetelty miksei ihmisiä lastentarhoissa testata.

   Päivittäin paikalla lapsia ja aikuisia kymmenissä laskettuna ja nämä taas kotona konktaktissa useisiin ihmisiin kotona ja lasten vanhemmat ehkä työnsä kautta useisiin eli koronahaavin koko on satoja ihmisiä koko ajan pelkästään yhdessä päiväkodíssa kerrallaan.

   Onko tässä todella niin kova subjektiivinen oikeus (päivähoitoon) että menee jo ohi ihmishengen?

   Lasten vanhemmiltahan ei kysytä kuuluvatko he yhteiskunnan kannalta välttämättömiin ammatteihin. Päiväkodit ovat de facto edelleen auki kaikille. Onko tämä myös siis ideologinen kannanotto terveysriskillä?

   Niille harvoille joilla on välttämätön tilanne ko. hoito olisi väliaikaisesti järjestettävissä yhteiskunnan taholta koronariskikin huomioiden erityisjärjestelyin.

   MUtta nyt tilanne se että pelkästään herran hallussa ovat penskat ja heidän openasa ja hoitajansa päivittäin. Ja ilman suojia, ilma testausta.

   Poista
  4. "Onko tässä todella niin kova subjektiivinen oikeus (päivähoitoon) että menee jo ohi ihmishengen?

   Lasten vanhemmiltahan ei kysytä kuuluvatko he yhteiskunnan kannalta välttämättömiin ammatteihin. Päiväkodit ovat de facto edelleen auki kaikille. Onko tämä myös siis ideologinen kannanotto terveysriskillä?"

   Sama kouluissa 1.- 3lk.

   Poista
  5. Tilanne on hankala. Jollain yleistasolla on varmasti johtajuutta, ja Marin vaikuttaa sinänsä jämäkältä. Mutta kyllä nyt olisi kerättävä tarkka tieto näistä epäkohdista ja pistettävä ihmiset, joilla on käytännöstä paras näkemys, paikkaamaan vuotokohtia ja koordinoimaan toimintaa. Kun yhteiskunta on toisaalta kuin puoliksi halvaantunut, olisi hyvä saada tarkempaa ja asioita täsmällisesti eteenpäinvievää päätöstä.

   Kun miettii lapsia, joiden kohdalla hygienia ja muu vastaava on mitä on - esimerkiksi sormet suussa ja nenässä jatkuvasti, välillä ollaan nelinkontin lattialla ja maassa ja kosketellaan toisiin - niin ihme olisi jos ei koronan kantajia olisi paljonkin.

   Poista
  6. Nythän nuhakuumeet ja monet muut tartunnat kihomadoista rokkoihin liikkuvat todella tehokkaasti päiväkodeissa. (Näistä kaikista hyvässä muistissa kokemukset.) Aikuiset yleensä säästyivät muilta paitsi nuhakuumeilta, koska oli vastustuskykyä ja hygienian tajua, mutta saattoivat kuitenkin tuoda perheeseen jonkin sairauden. Nyt kenelläkään ei ole vastustuskykyä koronaa vastaan ja virus on todettu todella ärhäkkäästi tarttuvaksi, joten todella ihmettelen minäkin, eikö se leviä hyvin tehokkaasti päiväkodeissamme, jos vain yksikin kantaja paikassa on.

   Poista
  7. Varuskuntien tilanne myös kinkkinen, kun pääsevät lomille. Sitäkin kautta leviää korona, jos tartuntoja on. Hyvin hankalaa ja kallista tietenkin pitää varusmiehiä kasarmeilla koko palvelusaikaa, mutta pitäisi ainakin näin aluksi olla tiukempi tässä kohtaa. Ja koulujen luokat 1-3, tarkkuutta siihenkin. Myös valmistavassa opetuksessa olevat ovat lähiopetuksessa...

   Poista
  8. Eräs pragmaatikko-realisti ehdotti eduskunnassa, että koulut oikeasti kiinni, etäopetus seis, ja kaikki varhennetulle kesälomalle.
   Ensi kuulemalta ihan hyvä ajatus.

   Poista
  9. Varusmiehet voisi nyt myös kotiuttaa. Siis jos se olisi merkittävää koronan kannalta. Ei sieltä idästä juuri nyt ole vanha vainooja tulossa.

   Poista
  10. Vaikeita nuo koulujen lomille siirtymiset ja armeijan kotiuttaminen varmasti lain ja asetusten kannalta. Ruotsissa talouden rattaat pyörivät ja huonokuntoinen ja vanha väestö harvenee, meinaavat ilmeisesti että on sellainen win-win-tilanne kaikille niille, jotka ovat hyödyllisiä yhteiskunnalle eivätkä kuole. No, tuskin. Enemmän sellaista rajattomuuden kulttuuria ja pullaa ja puhetta -kulttuuria.

   Poista
  11. Näköjään juuri nyt Ruotsikin on kääntymässä rajoitusten linjalle... Tuli liikaa osumia heidänkin avomielisyyteensä.

   Poista
 22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvin sanottu, Jari. Siellä on todellisuus sosiaalisena konstruktiona ottamassa osumaa biologialta.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 23. Biologia vs. ideologia. Biologia voittaa.
  Biologia vs. realismi. Biologia voittaa. Mutta antaa tasapelin ajan kuluessa, toistaiseksi. Kunnes tulee takaisin haastamaan.

  VastaaPoista
 24. Muutenkin, luonnolla eli biologialla on lakinsa, luonnonlait, muttei merkityksiä.

  Ihmisellä on keksityt tarkoituksensa. Luonto on kova, ihmisoletettu pehmeä.
  Täynnä merkityskatkoja ja ketjuja joista ei ota enää pirukaan selvää. Katutappelussa voittaja on ihan selvä.

  VastaaPoista
 25. Niin, kyllä siinä kohtaa kun tappajavirus lähtee liikenteeseen, se pitää tuhota mieluummin ns. eristämällä (vrt. poltetun maan taktiikka) kuin vedota ihmisten oikeuksiin liikkua sotatantereella kuin kotonaan. Toisaalta on lohdullista, että biologia voittaa lopulta. Mutta se ei oikeastaan tarkoita mitään (koska ihminen ei tuota voittoa määritä.)

  VastaaPoista
 26. Kyllä. "Äiti maa" ei tunne tyytyväisyyttä, kostonhimoa eikä mitään, eikä luonto koe luonnonharmoniaa eikä edes monimuotoisuutta. Ihminenhän tuon kaiken ajatuksissaan määrittää.
  Yksittäiset eläimet toki kokevat tuskaa ja hätää, ja ihminen samalla lailla.

  Jos ihmislaji, luonnon suuri uhka poistuu maapallolta, luonto ei tunne siitä mitään iloa.

  Kun tämän ihan perusjutun ottaa esiin voivat monet loukkaantua.

  Vaikka luonto on kuitenkin tuollakin tavalla ylivertainen. Sekä luontoa että kuin kone.

  Toki voidaan aina mennä sen sisään, että emmehän me loppujen lopuksi tiedä mitä luonto kokee. Emme tiedäkään.

  Toisaaltahan raamatussakin puhutaan luonnosta joka tulee huokailemaan synnytystuskissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Raamatussa luonto on usein personoitu ja se on myös luomakunta, ei mikään kone, niin kuin on usein tulkittu. Toki Raamatusta on luettu myös ihmisen herruus luonnon yli. Mutta asia ei ole noin yksinkertainen, koska piti viljellä ja varjella maata, vaikka sai myös vallita veden kaloja ja täyttää maa ihmisillä. No, nykyisen ihmistsunamin ongelmista ei tietenkään noilla kirjoittajilla voinut olla mitään käsitystä. Toisaalta hybriksestä ja pahuudesta rangaistiin aina - vedenpaisumus ja kieltensekoittaminen esim.

   Poista
 27. Nämä peruspohdinnat Jarin kommentista lähtien saivat kuitenkin sen tajun takaisin, että aiheemme väestöräjähdys tulee kyllä ratkemaan biologiaa vasten. Ja ihmiskunta jää siinä varmasti tappiolle.

  Sitä sotaa biologian ja ylisuuren väestönkasvun välillä ei kuitenkaan soisi tulevan sillä se on karmea tilanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se sota voi olla kolmikymmenvuotinen, viisikymmenvuotinen, se todellinen kolmas maailmansota.

   Poista
  2. Joo, näin on. Toisaalta yksi tärkeä pointti. Koronasta ei olisi tullut maailmanlaajuinen ongelma, jos Kiinassa oltaisiin oltu avoimempia. Siis jos kommunistinen puolue ei olisi antanut salailuillaan ja valheillaan tätä pikku lahjaa maailmalle. No, aina voi jossitella, mutta ei siellä oltu avoimia tilanteesta.

   Onpa nyt suunnilleen viimeisen kuukauden aikana testattu EU:n toimintakyky ja yhteistyö: ensin hybridivaikuttaminen rajoilla, sitten biologinen ase. Paljonko annatte arvosanaksi? Olisi mennyt täysin vihkoon elleivät itsenäiset valtiot olisi hoitaneet asioita niin kuin parhaiten pystyivät, ei ehkä tyylipisteitä ropissut mutta hommia on paiskittu parhaalla tiedolla yksittäisten maiden toimesta ja toki hiukan yhteistyössäkin.

   Poista
 28. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on. Jos itsenäiset valtiot korvataan jollain yleishötöllä, mikään ei toimi. Varsinkaan tosipaikan tullen, joka tulee kyllä joka päivä.

   Koronakriisin alkutahdit on nyt soiteltu. Seuraukset ovat monella tapaa vakavia. Kuolemantapauksia, mahdollisia elinikäisiä haittoja (keuhkoihin), perheitä koskevia, kun ihmisiä kuolee yllättäen (vanhuksia mutta ehkä nuorempiakin, siis esimerkiksi keski-ikäisiä isiä ja äitejä, joilla jokin perussairaus tai muu altistava tekijä). Työpaikkoja ehtii mennä nurin, pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja firmoja. Mitä tarkoittaa lama Yhdysvalloissa siellä ja Euroopassa, vaikka mitä. Laineet iskevät korkeina pian sen jälkeen kun täällä on ihan oikein hetkeksi (ehkä kuukausiksi) suljettu puoli valtakuntaa ja otettu siksi välttämättömyyden pakosta taloudellista osumaa. Jne jne. Oikeastaan toivon vain, että nyt perustettu ryhmä saa homman koordinoitua ja toimimaan, ja että meillä Suomessa jatkossa on tässäkin kohtaa turvallisuuskulttuurin edellytykset valmiina, kun seuraava virus iskee.

   Poista
 29. Muistan kun tilanteen alussa eräs ministerimme käytti sanaa "EU-perhe".
  Nousi niskakarvat.
  Tässä tilanteessa perheenjäsenet ovat toimineet kukin yksin. Yllättäen valtio jonka piti olla liudentunut käyttöliittymä, onkin ollut se toimija jolta on voinut odottaa toimenpiteitä joilla kansalaisia suojataan. EU-kansalaisia ei ole nyt enää ollutkaan.
  Kriisi on siis paljastanut mihin niitä itsenäisiä valtioita tarvitaan.
  Toivon että tämä jää ihmisten solumuistiin.

  Rajoille on käyttöä, itsenäisyydelle on käyttöä edelleen.
  Minulle sellainen on totalitaarisen vastakohta. Rajattomuus ja valtiottomuus on poliittista totalitarismia sen sijaan.
  Yhteistyötä ja edes EU:n toimintaa se ei estä, mutta EU ei voi korvata sitä mikä on totta alueellisesti ihmisten kotiseduilla ja kotimaissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, minusta tästä olisi hyvä tehdä vähän analyysia. EU on ollut viime aikoina oudon etäinen, ellei lasketa EKP:n miljardeja, joilla se vakauttaa kriisiä. Mutta EU-perhe? Metafora, joka ei nyt ollenkaan osu. Tulee mieleen, että sinänsä arvokas rauhan projekti on aikamoista höttöä tosipaikan tullen, kun kyseessä on nykyinen ikävä vaikuttaminen. Kyllä näistä EU:n heikoista kohdista aivan varmasti puhutaan jossain idempänä. Eikä varmasti ole meille eurooppalaisille kunniaksi millaisia analyyseja siellä tehdään. Jos on kerran eurooppalaisten valtioiden unioni, niin kyllä sen pitäisi pystyä parempaan rajojensa suojelussa ja vaarojen signaloinnissa. Ei ollut mitään yhteisiä toimintaohjeita kriisin varalle valmiina? Vai miten tätä pitäisi tulkita?

   Poista
 30. Maailmassa on muutakin nyt kuin biologia vs. ihmisten systeemit.

  https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006461479.html

  Supo vs. ministeri, jolla on missio
  Kokemus todellisuudesta vs. ihmisen halu olla hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja en laske tietenkään itseänikään pois tuosta halusta olla hyvä. Ei kukaan. Eivät Supon asiantuntijatkaan.

   Ennustan seuraavaa:

   Aktiivinen kansanosasamme on pätenyt parin viime viikon aikana korostamalla kaikin tavoin tukeaan koronassa asiantuntijoihin.

   Tulevatko he nyt myös korostamaan täyttä solidaarisuuttaan myös Supon asiantuntijoille?

   Epäilen.
   Se kuuluisa "eri asia."

   Poista
  2. Jospa Marin tai Kulmuni osoittautuisivat tässä järki-ihmisiksi. Muiden kohdalla on varmasti "eri asia". Toivoisin, että taas ei alkaisi jokin jankutus näissä kysymyksissä, vaan keskityttäisiin oikeasti tärkeisiin asioihin kotimaassa. Onko kylmää ajattelua? Minusta ei.

   Poista
  3. Tarkoitan, että vihreiden kohdalla ainakin on "eri asia". Varmasti myös vasemmiston ja RKP:n. En nyt enää edes muista, millainen oli tehty päätös lopulta, mutta luultavasti mennään hyvällä tahdolla ja isolla riskillä. Kunhan ei tule tavaksi tai jotain muuta sellaista voisi tässä kohtaa olla ajatus.

   Poista