lauantai 29. helmikuuta 2020

KysymysMinua aivan todella kiinnostaisi tietää, mitä olisi rauhaisa ja toimiva monikulttuurinen uuskommunismi  rajoiltaan avoimessa monietnisessä eurooppalaisessa oikeusliittovaltiossa ilmastonmuutoksen ja räjähdysmäisen väestönkasvun ja massamuuttojen maailmassa: miten se rahoitettaisiin ja kuka siihen lopulta suostuisi ilman pakottamista ja ilman massiivista rangaistuskoneistoa? Ja jos tuollainen onnela saataisiin aikaan, miten se varjelisi omaa pysymistään? On puhuttu, että jonkinlainen perustulo olisi liima, joka pitäisi hässäkän koossa.

Luultavasti tähän kysymykseen löytyisi vastaus, jos osallistuisin kesällä Tutkijaliiton kesäkouluun, jossa on aiheena - ei enempää eikä vähempää kuin - Planetaarinen kommunismi, ja juuri niillä argumenteilla, joita olen itse uumoillutkin: kommunismia tarvitaan ajamaan kapitalismi alas ja lopettamaan maailmanloppu, joka kapitalismi yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa on.

Kesäkouluun voi lähettää kriittisiä papereita. En tiedä missä menee kriittisyyden raja, mutta kai kommunismikin on ajateltavissa nietzscheläisittäin: jos se ei tapa, niin kaipa se sitten vahvistaa.

Täytyy sanoa, että symppaan ajatusta paremmasta maailmasta, jota ei pyöritä epäoikeudenmukaisuus ja vähäisempien ryöstäminen. Silti kommunismi on Jarin sanoja lainatakseni peruutuspeilikäsite. Tiellä on niin valtavat joukot murhattuja, vangittuja, ryöstettyjä ja kotiseuduiltaan siirrettyjä ihmisiä ja ideologisista syistä aiheutettua kidutusta ja tuskaa, että jättäisin käsitteen historiaan, aivan kuten fasismin ja muut sorron ja ihmisyyden loukkauksiksi osoittautuneet ideologiat.

Lähtisitkö etsimään kommunismin ideaa ruumiskasoista tai raiskatuista joista, järvistä ja metsistä, sillä niihin törmäät, kun kuljet historiassa läpi kommunismin sovellusten?

17 kommenttia:

 1. "Tilanne vaatii uudenlaisia näkökulmia ja koealustoja poliittis-ekologisen mielikuvituksen laajentamiselle ja vielä tuntemattomien kollektiivisten subjektiviteettien etsimiselle."

  Tuossahan se on sanottu. He sanovatkin sen itse.

  -Mielikuvituksen
  -laajentaminen
  -kollektiivisten
  -subjektiviteetti

  Ilmassa on nyt sellaista ryhmäytymistä että minun mielikuvitukseni alkaa nyt laukata villisti: pakoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minun on ihan hirveän vaikea yhdistää tieteellistä ja edistyksellistä näkökulmaa (ilman ironiaa) siihen, että mietitään kommunismista ratkaisua maailman ongelmiin.

   Jos kapitalismi saadaan tuhottua ja sen lopullinen ratkaisu, niin toisella puolella odottaa kommunismin historian ehdotus lopulliseksi ratkaisuksi: joko olet kanssamme vapaaehtoisesti tai olet ilman päätä.

   Tästä näkökulmasta kommunismi voisi olla - historiansa perusteella - avain myös jättimäiseen väestönkasvuun. Kommunismi tappaa kotona, julkisessa tilassa ja viidakossa.

   Kommunismi onnistuu vain kun ihmisistä tehdään epävapaita subjekteja eli hallintoalamaisia. Mistään muusta ei ole näyttöä.

   Tai no toki on poikkeusyksilöiden eli kaikenlaisten älykköjen ja diivojen omia yhteisöjä, jotka hajoavat yleensä jäsentensä valtakamppailuun ja narsismiin.

   Mutta mikäs siinä: otetaan kommunismi vielä kerran mahdollisuudeksi - ihmisethän ovat nykyään huomattavan jalomielisiä ja pyyteettömiä otuksia. Kyllä se tällä kertaa...

   Poista
  2. Toki jos kommunismi samastetaan hyvyyteen, oikeudenmukaisuuteen jne jne täysin ylihistoriallisesti ja puhtaan käsitteellisesti, niin siitä vaan, mutta sitten pitää myös hajottaa maailma täysin, jotta noita käsitteitä voidaan käyttää, ja siihen pääsemiseksi joudutaan turvautumaan väkivaltaan ja uusjakoon, joka ei ihan helposti suhtaudu pääkäsitteisiin. Mutta mikäpä minä olen sanomaan, en ole noin edistynyt ihminen.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo viimeinen lause on niin tosi kuin olla ja voi - sen voisi lähettää sinne kesäkouluun.

   Poista
 3. Tämä uuskommunismi höpinä alkoi vallata somea viime vuoden aikana eri muodoissaan
  Nyt sitten akateemisia workshop-pajoja viritellään.

  Parodiakin siitä (kommunismista) on ollut sellaista että annettiin ymmärtää että kyllä uuskommunismista sittenkin voidaan alkaa kehitellä maailman ratkaisua.
  Osa selvästi innostui. Vanhat parrat ja uudet joilla oli henkinen vanha parta. Ikään kuin postmodernismi jne. aikakausien välissä olisi puhdistanut tuhoisaksi aiemmin osoittautuneen ismin.

  Mulla tulee tuosta kaikesta mielestään homeopatia, uskomushoito. Mikroskooppisia pisaroita marxismia juomaveteen ja kaikki paranevat, koko planeetta alkaa tervehtyä...

  Kommunismia ei onneksi luonnollisessa todellisuudessa tarvita köyhälistöjen tai sorrettujen auttamiseen. Sellaista monopolia ei enää ole.

  Pelkään pahinta että tuo kertoo juuri siitä mistä on aiemminkin sanailtu. Troijan Ilmastolla ja Hiilellä tullaan salaa sisään tekemään maapallosta kollektiivia.
  Moni on tästä puhunut jo pitkään.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi sinänsä mukava mennä pariksi päiväksi tuollaiseen porukkaan kuuntelemaan mitä siellä on mielessä. Sinänsä hiukan ihmettelen, että mennään noin suoraan kommunismin nimissä. Ymmärrän kommunismin metaforana mutta on siinä sittenkin paha kaiku... Ei voi mitään, vielä kun itse tekevät tämän käsitteistyksen. Sinänsä riittävästi erilaisia toimivia mutta periaatteiltaan omaleimaista kollektiiveja on ok, mutta miksi ihmeessä sen pitäisi olla kommunismia? Tavoitteena identiteetitön ihmismassa, jolla täsmälleen samat ajatukset ja käsitteet ja päämäärät?

   Poista
 4. Edelleen: "entäs kommunismi" oli aivan oikein kysytty.

  Kommunismi ei ole ollut vain teoria, hypoteesi tai käsitteistö.

  Planetaarisen kommunismin workshopit 1800-luvun puolivälistä vuoteen 1917 saivat siitä eteenpäin aikaan sellaisen tuhoketjun että sitä tuskin tullaan koskaan ylittämään.

  Senkin vuoksi tuo kommunismin käsitteellä leikkiminen on todella outoa ja kummastuttavaa.

  VastaaPoista
 5. Minäkin kysyn: Voisiko tieteellinen toimija ihan pokkana julistaa kesäkoulunsa teemaksi Planetaarinen kansallissosialismi tai Planetaarinen fasismi ja siinä mielessä kuin Planetaarinen kommunismi eli mahdollisuutena tehdä hyvää eli kommunistien kielellä hajottaa kapitalismi ja pistää ilmastonmuutos kuriin?

  Miksi ei fasismi olisi aivan yhtä kova keino pistää kapitalismi kuriin, jos fasismi ymmärrettäisiin jotenkin hiukan toisin - taisteluna ilmastonmuutosta vastaan ja uutena kollektiivisuutena?

  Tässä ei ole käytännössä mitään eroa. Minusta tämä on yksiselitteisen kyseenalaista, ajattelipa miten hyvänsä, mutta nykyinen sosiaalinen todellisuus sallii tällaisenkin perversion tai pahuudella flirttailun, joka sitten onkin suurinta hyvyyttä.

  Minulla ei ole mitään Tutkijaliittoa kohtaan tai yhtään sen toimijata kohtaan, mutta harkintakyky on pettänyt.

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Jari, Tutkijaliiton toiminta on erittäin asiallista yleisesti ottaen. Tarkoitan käännöksiä ja muuta. Kommunismista puhuminen on vain outoa. Toki tätä on ollut aiemminkin. Kun iso osa porukasta on kuitenkin vasemmistolaisia tai vihreitä, niin kommunismi saattaa olla lähellä sydäntä, vaikka ei se tietenkään ole noin yksioikoista. Varmasti siellä on ihan eri käsitys kommunismista ja sen lähtökohdista, hyvin idealistinen ja teoreettinen. Kapitalismin ja kolonialismin ja patriarkaalisuuden pirut on tapettava, maailma pelastettava ja mikäs muukaan siihen olisi vastaus kuin kommunismi. Hätätila tarvitsee tymäkät lääkkeet.

  Huovinen olisi tässä ajassa elementissään. Eihän tämä nyt niin valtavasti kaikin osin 60-70-luvuista ja 80-luvun alusta poikkea. Tarkoitan, että jos Huovinen olisi elossa, nuori ja voimissaan, niin kirjoittaisi ajastamme ja sen ihmisistä. Ihmettelisi, että mitä tässä maassa tapahtuu. Saisiko kirjojaan julki, sitä en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvostan kovasti Huovista, omaääninen, rehellinen ja terävä kuin mikä.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on ja sympatiaakin löytyy vaikka kansanmurhaajien aatteelle. Se vihollinen, se vihollinen...

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista