maanantai 13. tammikuuta 2020

Nuoret muuttavat kaiken?Mediassa tuntuu elävän ajatus siitä, että nuoret murtavat kulutuskeskeisen elämäntavan. Onko näin? Minä en olisi asiasta oikopäätä noin varma. Tuntuu, että 50+-ihmiset ovat huomattavasti vähemmän kulutuskeskeisiä kuin nuoret. Toki vanhemmat ovat ehtineet jo kuluttaa vuosikymmenet, ja ihmisen kulutustottumukset ja tarpeet ovat joka tapauksessa erilaisia nuorena ja vanhana, mutta jotenkin tuntuu yliyksinkertaistukselta tuo ajatus, että pelkästään esimerkiksi ikä tai tiettyyn sukupolveen sijoittuminen ratkaisisi sellaisen asian kuin kulutustottumus.

Samanlaista on väliin uutisointi sukupuolen perusteella. Aivan kuin sukupuoli a priori kertoisi jotain ihmisen kyvystä hoitaa asioita tai että olisi erityisen hyvä, että jotain paikkaa x hoitaa sukupuolta y oleva tyyppi.

No, olen minäkin yleisesti ottaen sitä mieltä, että naiset ovat kokonaisuutena vastuullisempia monessa asiassa kuin miehet, mutta miehillä on taas sitten muita avuja. Mielestäni eri yhteisöissä ja organisaatioissa tarvitaan ennen kaikkea monipuolisuutta ja erilaisia yhteensopivia persoonia, erilaisia ihmisprofiileja, joskin myös rakentavaa kriittisyyttä ja kykyä haastaa.

Ei ilmastonmuutoksenkaan pysäyttämisessä välttämättä auta, että ajatellaan nuorten jotenkin erityisesti hoitavan asiaa. No, lapsia nuoret toki tekevät yhä vähemmän, ja ehkä autoilukin on vähentynyt, omistusasuntoja ei ole varaa tai halua hankkia, käydään ilmastomarsseilla ja tiedostetaan, että luontosuhde on kriisissä, mutta kaukomatkailu, kaupunkilomailu ja oman itsen ympäröiminen kulutusesineillä ja elämyksillä tuntuu kiehtovan kovasti ja roskat lentävät pitkin pientareita ihan entiseen malliin, ruokaa kipataan surutta roskikseen ja eksoottisten raaka-aineiden roudaaminen maailman ääristä ei herätä mitään vastarintaa, ulkona on kiva syödä hienosti tai pikaruokaillen...

Tämä kaikki on hyvin keskeneräistä ajattelua... Mutta ainakaan lähtökohtaisesti tätä planeettaa ei pelasta yksi porukka, yksi sukupolvi tai sukupuoli, vaan se, että kaikki osallistuvat... Vaikka voi toki olla, että ratkaisut, ne kaikkein vaikeimmat, jäävät sitten kuitenkin vain muutamien hartioille, ja heitä kiitetään tai kirotaan joka suulla.

Joka tapauksessa nuorille pitää antaa vastuuta, ja nythän sitä Suomessakin on tehty. Nähtäväksi jää, miten hommat hoituvat, ja miten ihmiset - nuoremmat ja vanhemmat - saadaan mukaan.

Nuorilla on toki se etu, että he sopeutuvat elämään maailmassa, joka on. He eivät haikaile menneitä. Nykyisten nuorten joukossa saattavat kasvaa myös ne ihmiset, jotka ovat valmiita rajuihinkin toimenpiteisiin planeetan hyväksi. Heitä ei kuitenkaan muisteta tulevaisuudessa kuluttamisen kriitikoina vaan isompien ongelmien ratkaisijoina.

Itse ehkä odottaisin radikaalimpia korjausliikkeitä nykyisiltä lapsilta, sillä heillä on mahdollisuus nähdä kulutuskeskeisen elämän kritiikkiä jo varhaisista vuosista lähtien.


29 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KYllä minustakin on niin, että nuoret ovat hyvin vahvasti kiinni kulutuskulttuurissa ja hedonistisessa tavassa käsittää elämä - kuluttaminen ja hedonismi ovat mahdollisuuksien moninkertaistuttua lisääntyneet sukupolvi sukupolvelta ja kulutuskulttuuri alkaa mielestäni ulottua jo ihmissuhteisiin - ihmisistä tulee kertakäyttökamaa tai kausiluonteisia soppareita, joista pääsee eroon tuosta vaan. Tämä trendi ei nyt sitten näy mitenkään erityisesti vain nuorissa, vaan tällainen kulttuuri ulottuu hyvin pitkälle elämänkaarella.

   Miten nuoret muuttuvat ja muuttavat maailmaa? He voivat havahtua itse, mutta tarvitsevat yhtä kaikki aikuisten mallia. Ei esimerkiksi Greta Thunberg ole tehnyt yhtään tieteellistä ilmastollista oivallusta, mutta hän on älynnyt mitä tiedemiehet puhuvat ja avannut suunsa - siinä hänen oivalluksensa, johon aikuiset ihmiset - lähinnä omassa perheessä käytyjen keskustelujen myötä - ovat hänet johdattaneet. Malleilla on keskeinen rooli. Nuoret voivat kyllä lähteä sitten radikaalisti muuttamaan asioita ja vaatimaan muutosta, koska tulevaisuus on nimenomaan heidän tulevaisuutensa.

   Kuitenkin näen, että muutoksen tulee olla kokonaisvaltaista. Muutoin muutokset jäävät hypetettäviksi ilmiöiksi, jotka kestävät aikansa kunnes kuihtuvat pois.

   Mutta nuorilla on esimerkiksi kuluttajina paljon sananvaltaa. Toki rahat joita he kuluttavat, tulevat usein vanhemmilta. Toistaalta nuoruuden käsite kattaa nykyisin niin ison ikähaitarin, että nuoret ovat samaan aikaan usein myös työssäkävijöitä, ja kun omiin lapsiin ei panosteta, panostetaan itseä helliviin elämyksiin ja kokemuksiin. Tähän kai nyt haetaan sitten sitä eettisyyttä.

   Poista
  2. Minulla ei ole erityisen ruusuisia kuvitelmia tulevaisuudesta, mutta eiköhän vapaaehtoisesti ja todellisuuden pakottamana saada kuitenkin jonkinlaisia korjausliikkeitä aikaan. Saapa sitten nähdä, mihin ne riittävät. Teknologinen kehitys ja uuden teknologian käyttöönotto voi ainakin länsimaissa olla nopeaakin, jos vain syntyy poliittista tahtoa. Toivon kuitenkin, että mitään pakkovaltiomallia ei luoda. Siihenkin olisi teknologiset valmiudet. Mieluummin mielekästä ohjausta ja vapautta kuin uusi Neuvostoliitto tai maailmanjärjestys, jolle moni antautuisi heti, kunhan ongelmat ja ongelmalliset ihmiset vain hävitettäisiin.

   Hyvin suureksi ongelmaksi jäävät kehittymättömät maat valtavine väkimäärineen: miten ne saadaan nostettua alennustilasta siten että ei synny valtavaa ympäristökuormitusta? On vaikea teeskennellä mitään helppoa ratkaisua niiden kohdalla, joskaan ei muuallakaan hurraamista ole.

   Poista
 2. On vaihtoehto että nuoret (vaikka eivät he mikään yhtenäinen "nuoret"-joukko olekaan) todella muuttavat kulutustottomuksia radikaalisti, mutta pelkäänpä että muissa yhtä keskeisissä kysymyksissä heidät imaistaan juuri siihen ensimmäiseen ajatusaaltoon, jota julkisuus, media, poliittinen yhtenäiskulttuuri tukee.
  Joissakin ilmiöissä se on jo selvästi nähtävissä. En nyt tällä kertaa nimeä mitään. Paha mieli kuulemma tulee.

  Verrattuna oman aikani nuoruuteen, nuoret tuntuvat sitten myös todella olevan varsin tietoisia kuluttamisen eri statuksista. Pitää olla tietyt merkit jne. Tietyt laitteet, tietyt logot. Ainakin mitä tulee teknisiin vempaimiin. Ilmastovallankumous kyllä joo, mutta kyllä se Omena pitää olla jolla se tehdään...

  Mihin nuoret ovat poliittisesti, filosofisesti matkalla, en tiedä.
  Ja jos nuorison liikehdintää oman tulevaisuutensa puolesta on, en tiedä mikä osuus nuorista siinä on mukana.

  Omalla mutulla ja havainnoilla sanoisin että nykyään nuoret vehtaavat toistenssa kanssa romanttisesti vähemmin ja ryyppäävät vähemmän kuin vastaava ikäluokka vaikka mun nuoruusiässä. Ne viettää keskenään rauhallisia iltoja toistensa luona, juttelevat ja ovat ns. kännykällä. Tämä on monen teini-ikäisen vanhemman kokemus.
  Ei siis että perjantaiksi pullo jotakin halpaa litkua ja vastakkaisen sukupuolen perään kuten oli....heh, siis tosi kauan sitten.

  Oma nuorisoni (1kpl) ei ole nielaissut ilmastoahdistusta sellaisenaan. Siten kuten se on lautasella tarjottu. Ei ainakaan vielä. On kriittinen "pelkkään" ilmastokauhuun ja ilmeisesti kaverit (tyttöjä) ajattelevat samoin. Hänen mielestään köyhyys ja väestönkasvu ovat suurimmat ongelmat. Ja ei ole muuten isän perintöä. Hyvät opet ehkä jossakin vaiheessa.
  Yleensä kuulemma historian opettajat kertovat niin kuin asiat oikeasti ovat (mullahan jäi siihen suuntaan luvut kesken...).

  Nuorilta ei halua viedä yhdelläkään signaalilla täyttä toivoa tulevista vuosikymmenistä, mutta toisaalta pitää puhua myös totta.
  Toivottavasti käy hyvin.
  Millään tapaa erityisen radikaaleina en minäkään nuorisoamme nyt osaa pitää. En myöskään gretalaisia.
  En koska viesti sieltä on vain osaviesti.

  VastaaPoista
 3. "Omalla mutulla ja havainnoilla sanoisin että nykyään nuoret vehtaavat toistenssa kanssa romanttisesti vähemmin ja ryyppäävät vähemmän kuin vastaava ikäluokka vaikka mun nuoruusiässä. Ne viettää keskenään rauhallisia iltoja toistensa luona, juttelevat ja ovat ns. kännykällä. Tämä on monen teini-ikäisen vanhemman kokemus.
  Ei siis että perjantaiksi pullo jotakin halpaa litkua ja vastakkaisen sukupuolen perään kuten oli....heh, siis tosi kauan sitten.

  Oma nuorisoni (1kpl) ei ole nielaissut ilmastoahdistusta sellaisenaan. Siten kuten se on lautasella tarjottu. Ei ainakaan vielä. On kriittinen "pelkkään" ilmastokauhuun ja ilmeisesti kaverit (tyttöjä) ajattelevat samoin."

  Aika täsmälleen samoilla fiiliksillä ja kokemuksilla mennään. En ole lietsonut paniikkia vaan kertonut faktat. Varmasti on niitäkin perheitä, joissa ollaan porukalla paniikissa, mutta epäilen että harvassa ovat. Ihminen on sen verran itsekäs olento, että jos ei vesi loisku kynnyksellä, niin nautiskelee vielä hetken ja katsoo, että josko sittenkin... Asiat ovat yksinkertaisesti liian monimutkaisia, jotta omilla teoilla katsottaisiin olevan suurta vaikutusta. Toki minä tolkutan käytännön asioiden kohdalla sitä muutosta, koska siitä se lähtee: roskat, vedenkäyttö, ostaminen, ruoan arvostaminen ja sen tekeminen itse, matkat jne. Siis kohtuullisuuteen pyrin kasvattamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tytär hyväntahtoisesti naureskelee näille mun "versoille", versoja check ja mikä se toinen nyt oli versoja bitch girl tms. Ilmeisesti kavereineen lukevat, koska palautetta tulee säännöllisesti: Taas uusia versoja...

   Poista
  2. Sillä tavalla hyväntahtoisesti 16 v. naureskelee ja antoi myös palautetta, että kirjoitan liian monimutkaisesti usein.

   Poista
  3. Tätä ei varmasti kannattaisi sanoa, mutta koska pitää suhtautua itseen myös huumorilla ja tajuta, että nuoret kapinoivat vanhempia vastaan, niin poika naureskelee mun ihmistsunamijutuille. Ei kuulemma ole mikään ongelma, kun aseet on keksitty.

   Poista
  4. Siis versoja bitch girl check on joku sanonta, ota siitä selvää, ilmeisesti joku tik tok - juttu.

   Poista
  5. Hah ha, hyvä penskat!

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eränuoret on hienoja tyyppejä, katson melkein joka viikko niiden kalastusvideoita ja muita vastaavia. Nämä tyypit pärjäävät hyvin, ainakin paljon paremmin kuin kaupunkien teoreetikot ja kuluttajat, jos jotain sattuu. On reippautta ja käden taitoja ja luonnosta nauttimista.

   Poista
 5. Näistä kaikista meidän havainnoista muodostuu aika erilainen kuva nuorista kuin mihin media on ihastunut: nuoret huutamassa ahdistustaan päättäjille tihkusateessa nuoren johtajansa motivoimana.

  VastaaPoista
 6. Nuoret länsimaissa voivat kyllä myös passiivisella isolla valinnalla muuttaa Euroopan ja Suomen kokonaan parissa kymmenessä vuodessa. Syntyyvyys. Tai siis syntymättömyys.
  Nyt täällä jo Nälkävuosien syntyvyys. Jo tämä, tai jos vielä alenee, niin vaikutus on valtava kaikkeen kaikilla tasoilla.
  Suurempi kuin vallankumouksen olisi.
  Voin olla väärässä mutta sellaisia tuntemuksia on ilmassa, että lapset jäävät yhä harvemmille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. (Kyllä tietty lapsia maailmassa riittää. Eivät he muualta lopu. Jono on katkeamaton.)

   Poista
  3. Ymmärrän kyllä myös länsimaisten nuorten aikuisten mahdollisen lapsettomuuden valinnan hyvin. En olisi keneltäkään vaatimassa.

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään huvittava ohjelma Ylen puheessa. Toimittajat kauhistelivat miten turistivirrat täyttävät pienet kylät ja kaupungit sesonkiaikaan, jos joku paikka nousee suosioon. Huom! Kauhisteltiin sitä mitä maksavat turistit saavat aikaan normaaleille asukkaille. En tiedä ymmärsivätkö, miten huvittavalta kuulostaa kun samat tyypit edustavat mitä todennäköisimmin rajat auki - tyyppistä ajattelumallia, jossa tuhatmäärin ihmisiä tulee käytännössä pysyväisaikaisesti johonkin paikkaan veronmaksajien elätettäväksi. No, tällaista on epäkorrektia edes sanoa, mutta ristiriita oli niin ilmeinen, että voisi kysyä mitä he todella ajattelevat hyvyyden imagonsa alla. Luulen, että ihmiset eivät juuri ajattele... Koska kuitenkin fanaattisesti kannattavat puolueita, joilla ei ole mitään hätää näiden vaarallisten ilmiöiden suhteen, pikemminkin niitä oikein odotetaan...

   Poista
 8. Kyllähän turistirysässä pyöriminen on hirveää mutta kun miettii ylikansoitettuja, vaarallisia ja sekavia kaupunkeja ja pahimmillaan valtioita, joissa elää vähintään sadoin tuhansin ihmisiä toisten maksamilla tuilla ja omilla bisneksillään ja sillä rajalla että hyvä kun lakeja enää käytännössä on, niin mites ne sitten muuttuvat yhtä-äkkiä toiveiden ja vapauden tyyssijoiksi... Aika huvittavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä tällaisia slummeja on maailma täynnä.

   Poista
 9. Kuulin aamulla matkalla töihin saman ohjelman. Siinä puheessa inkarnoitui maailman hahmottamattomuus juuri siten kun kuvasit.
  Salaiset tropiikin kaukorannat ja venetsiat kiinni, että siellä vain etujoukko voi olla ja käydä, mutta muuten 10-miljardinen maailma vapaasti miten tahansa mitä tahansa missä tahansa no limit..

  (tuohon aikaan tuolta taajuudelta saa useinkin kuunnella mitä huvittavinta puhe...journalismia. joskus ihan hyvääkin, mutta usein kalskahtaa. muistan aina kun sama porukka oli huolissaan keväällä siitä kun vaalien alla oli kovat pakkaset, että jos ihmiset eivät nyt äänestäkään ilmastoperusteella, siis heidän peittelemättä tarjoamallaan oikealla tavalla oikeaa puoluetta, kun nyt ei olekaan liian ilmastonmuutosleutoa... mietin että voiko kukaan enää ihmisiä, siis muita, tyhmempänä pitää. hyvä asenne tuohon hommaan. )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylellä on todella hyviä asiaohjelmia ja sitten on tätä jokapaikan hölötystä, jossa vetäjät ovat sinällään sivistyneitä ja tietenkin oikealla asialla mutta aivot ovat jääneet täysin lepotilaan ja jutuissa ei ole oikeastaan päätä eikä häntää, jos hiukan alkaa ajatella.

   Poista
 10. Pidemmän kommenttisi loppuosaan on vanha ja niin monessa koettu ja todettu pätevä selitys:
  -Ne todella haluaa sitä.

  Emme osaa nähdä syytä miksi. Mutta se on se syvällä oleva toive.
  Maailmanhistoria tarjoaa lukuisia esimerkkejä.
  Ja jos "ne" haluaa sitä, todennäköisesti se toteutuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta ettemme vaipuisi synkkyyteen, uskotaan me enemmän ihmisiin, siihen etteivät ne tyhmiä ole.
   Monet öyhöttäjät ovat ihmisiä. Tulee monelle ehkä yllätyksenä.
   Jostakin syystä ne ööt ajattelevat. Karkein paasaavin sanoin monet, mutta sentään ajattelevat. Kansan intuitiota omasta kohtalostaan ei kannata kenenkään mennä aliarvioimaan.

   Ei ainakaan kaukomaiden salatuista maagisilta saarilta, joista ei saa hiiskahtaakaan ja jonne pääsee vain jos oikea asenne elämään, rento ja iisi. Keskiluokan zen. Reppureissaajan parroitus. Aikaa ottaa chillisti. Höpöö.

   Poista
 11. Ylen tuotteita, ohjelmia, Arenaa...seuraan enemmän kuin mitään muuta. Parasta laatu on siellä.
  Joukkoon mahtuu sitten tietty keittiöpöytätason heittelyä.
  Niinku täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, paljon hyviä ohjelmia on ylellä, ja jos väliin hiukan ärsyttää, niin mitä sitten, eihän sitä täälläkään aina olla ihan timanttia saati puolueettomia vaan ihmisen asialla.

   Poista
 12. Kyllä.
  Mua ei ainakaan puolueettomuudesta voi syyttää.

  Ihan pyyteettömänä heikon ihmisen asialla koko ajan. Itseni laitan ensimmäisenä sivuun.
  Samalla näytä tasapuolisuuden mallia ja hyvää esimerkkiä siitä miten somessa argumentoidaan vain faktapohjaa koko ajan vahvistaen.

  VastaaPoista
 13. Joo, ei muakaan. Mielelläni ajattelen ensin oman kautta, vaikka yleisinhimillisiä kysymyksiä tulee pohdittua. Olen jättänyt vähemmälle joitakin aiheita, vaikka niistäkin riittäisi sanottavaa, mutta ehkä sitten joskus hiukan kootummin. Pitää yrittää jatkossa panostaa monipuolisuuteen.

  VastaaPoista