perjantai 24. tammikuuta 2020

Mitä tiedämme?*Mitä tiedämme Sannista, Minnasta?
- Löytyi irtopää Hämeenlinnasta.

Mitä tiedämme karkoitusmuutosta?
- Se aiheuttaa jäsenten puutosta.

Mitä onkaan turvaa rakentaa?
- Päivät punteilla pumpata, pakertaa.

Mitä olisi rakkaus, vapaus?
- Ehkä selfie... Yksittäistapaus...

On velkamme kova, sen maksamme,
me kehtaamme, kyllä, me jaksamme.


*En usko, että näitä yksittäistapauksia saadaan millään loppumaan. Ei tule tähän muutosta. Täytyy tyytyä lähinnä siihen, että oikeuslaitos jakaa tuomioita teoista ja ihmiset harkitsevat kykyjensä mukaan, millaista seuraa hakevat. On silti erittäin ikävä lukea lehdistä, että naisia ja lapsia tapetaan raa'asti niin kuin nyt tämä Hämeenlinnassa murhattu hyväuskoinen nuori nainen. Jää lohduton olo: Siitä, mistä ei voi puhua siten että saisi aikaan muutosta, on vaiettava. Olisi varmasti parasta, ettei näistä tiedotettaisi ollenkaan. Tietoa kaikesta mahdollisesta on aivan riittävästi. Korkeintaan voitaisiin filmata jokin viikinkiajalle sijoittuva kuvitteellinen Netflix-sarja Love tales, jonka ikäraja olisi 16+, koska sisältää erityisen syvää rakkautta ja graafista väkivaltaa. Tuollaiset sarjat ovat hurjan jännittäviä ja suosittuja. Niitä on mukava katsella illalla ennen nukkumaanmenoa, rentouttaa kummasti työpäivän ja perherutiinien jälkeen, kun saa ajatukset muualle. Muita vaihtoehtoja on tehdä uusi sarja Kyllikki Saaren murhasta tai kelata vähän uudelta kantilta Bodominjärven tapahtumia - nuo ovat pysyneet murhamysteereinä. Nykyajasta puuttuu tällainen mysteeriluonne, on vain tapahtumia, joiden kulku tiedetään mutta joille ei löydy tyydyttävää eli sopivaa selitystä.
15 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Jari!

  Humalatapot ja intohimomurhat taitavat olla kärjessä näissä tapauksissa.

  Kaksi keinoa: ei vedetä kännejä ja mietitään hiukan, millaiset ennusteet ovat parisuhteelle ja tilanteelle, missä tulee kiperä paikka esimerkiksi eron sattuessa. Eihän kaikkea voi laskelmoida eikä pidäkään, mutta jonkinlaista riskianalyysia kannattaisi tehdä yksityisesti, kun ei siihen yleisellä tasolla pystytä.

  Minuakin kiinnostaa kovasti erilaiset murhatutkimukset. Olen katsonut näitä Friin juttuja itsekin. Erittäin hyvä oli Mind hunters, joka käsitteli sarjamurhatutkimusten syntyä Yhdysvalloissa - siitä on tainnut tulla pari kauttaa Netflixissä.

  Murhan tutkimisessa kiinnostaa juuri metodi ja analyysi. Tietenkin on hyvä, että saadaan murhaajia kiinni ja voidaan ennakoida ja ehkäistä joitakin tapahtumia.

  Jokainen ihminen on potentiaalinen murhaaja, kun tilat ja olosuhteet loksahtavat ikävästi kohdalleen.

  Hyviä ajatuksia Saaresta ja Bodomista - ei mennä niihin tämän syvällisemmin, mutta yhteisössä on tapahtunut paljon muutosta. Naiiveja oltiin silloin ja naiiveja ollaan nyt, vaikka monenlaista edistymistä on tapahtunut, varsinkin murhatutkimuksissa. Toisaalta joku Ulvilan tapaus on sekin melkoista sotkua...

  VastaaPoista
 3. "Meidän aikamme suuria satuharhoja on se, että ihmistsunamia ja ilmastonmuutosta vähätellään. Nyt on sellainen kielipeli menossa. Ihmiset tahtovat aina satunsa."

  Tämäkin on totta - ja saduille on legitiimit poliittiset perusteet. Ei ole häpeä satuilla ja kieltää näissä asioissa, pikemminkin päinvastoin.

  VastaaPoista
 4. Tuo päivityksesi on kuin oma ikuinen vuodatukseni todellisuuden tilasta (taitavammin vain muotoiltu ja kirjoitettu): maamme menee tusinan "hyväntahtoisen" länsimaan kanssa uudeksi yllättävän nopeasti ja tarjolla on netflix-oopiumia, estetisoitua ja fiktioitua kuvavirtaa jottei tarvitse uusiin todellisuuskuviin ottaa kantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän suuntaan varmasti mennään. Ensin ollaan höveleitä ja hyviä ja sitten ollaan kusessa. Sanonpa että tämä nähdään. Ainakin siinä määrin, että maat jotka olivat suhteellisen yhtenäisiä ja turvallisia ovat pian suhteellisen eriytyneitä ja vähemmän turvallisia. Aivan heti tämä ei näy yhteiskunnassa, mutta muutama vuosikymmen ja näkyy niin että täytyy jo kääntää päätä ja olla menemättä tietyille alueille. Tällaista jakautuneisuutta on joka puolella länsimaissakin. Yhdysvalloista Suomeen tulevat ihmiset pitävät ihmeenä sitä, miten meillä voidaan olla vapaasti ja turvallisesti oikeastaan paikassa kuin paikassa ja käyttää turvallisesti julkisia - lapsetkin voivat liikkua julkisilla ympäri kaupunkia.

   Ruotsissa voi olla tilanne, että yhtenä päivänä omistat kohtuu kivan asunnon jossain Tukholman lähistöllä ja seuraavana aamuna asuntosi rappu on pommitettu paskaksi ja joudut miettiä siirtoa seuraavaan osoitteeseen. Asunnon arvo on laskenut yhdessä yössä.

   Poista
 5. Jari, ilmastonmuutos on otettu maassamme mielestäni todella vakavasti. On tehty päätös Suomen hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä. Juuri enempää ei yksi maa voi tehdä.
  Eri asia sitten mitä tehdään muissa maissa ja sekin toteutuuko suunnitelma meillä ja miten.

  Mutta vähättelyä ei mielestäni ole. On lähes mahdotonta seurata telkkaria ja radiota (ainakaan niillä kanavilla joita itse seuraan) puoltakaan tuntia ettei asia tulisi voimakkaasti esiin.

  Itse pelkään että näinä ilmastonmuutos-on-kaikki -vuosina (2020-2050) tapahtuu Euroopassa ja meillä samaan aikaa muita yhtä vakavia ja todella peruuttamattomia asioita.
  Väestöneutraalia maailmaa ei suunnitella.
  Muuttoneutraali (muuttoliikkeen molemminpuolinen tasapaino) Eurooppa on ajatuksena edelleen tabu.
  Kaiken pitää antaa tapahtua tulee mitä tulee. Mitä enemmin kaikki hajoaa osiinsa sitä ihkumpaa. Kukaan ei tosin tiedä miksi.

  Vain ilmasto on tällä hetkellä ainoa hyväksytty traaginen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Ilmastonmuutos tulee varmasti. Nyt korkeintaan ehdimme nostaa kädet ratilta ennenkuin tömähtää. Vähän sopeutua ja alkaa odottamaan hitaasti tulevaa viilenemistä sitten joskus.

   Väestömuutos tullee samalla varmuudella. Mutta se ei ole eikä olisi kuitenkaan fysikaalinen luonnonlaki sellaiselle maalle, joka on valinnut päättää itse omista asioistaan.)

   Poista
  2. Kyllähän ilmastonmuutos otetaan pääasiassa erittäin vakavasti, Euroopassa, varsinkin Pohjoismaissa, mutta siitä voidaan varmasti kiistellä otetaanko globaalisti kovinkaan vakavasti - minusta ei. Tähän se toiminta oikeastaan kaatuukin. Kiinassa päästölisäykset ovat kuukaudessa saman verran kuin Suomessa koko maan vuoden hiilijalanjälki. Toivottamalta tuntuu... Mutta uskon, että periaatteessa homma saadaan kuntoon, ainakin siinä suunnassa on toivoa ja mahdollisuuksia paljon enemmän kuin liikakansoituksen kohdalla.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Kyllä tottakai, globaalisti ei oteta.

  Mutta kun sitä suomipuhetta kuuntelee niin siinä on henki kaikki tai ei mitään ja kaikki riippuu nyt ja juuri sinun elintavoistasi.
  Asetu vain hiljaa ilmastokuritetuksi (vaikka verotus), koko maailma tila riippuu siitä että uhraat koko maailman puolesta (maailman joka ei ole talkoissa mukana).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, isoon perspektiiviin asetettuna homma ei ole balanssissa. Suomalaiset kyllä saadaan tässä asiassa kuriin ja nuhteeseen, rikkaimmat tosin jatkavat juhliaan, mutta perusperheet esimerkiksi on kohta siinä, että eipä paljon käteen jää, kun on velvollisuudet valtiolle ja pankille ja kauppiaille hoidettu ja perhe puettu, ruokittu ja leikitetty.

   Poista
 8. Ilmastonmuutos, väestönmuutos.
  Molemmat ovat ylikasvua, joka ei ole hallinnassa.
  Molemmissa on maat jotka antavat kaiken kasvaa yli kaiken järjen ja maat joissa kasvu on hallinnassa tai kääntynyt syntyyvyydessä jo rajuun laskuun (Suomi 1.34).
  Molemmissa seuraukset alkavat kumulatiivisesti kärjistyä lähivuosikymmeninä ja yhä kiihtyvämmin kohti vuosisadan loppua.

  Silti valtava epäsynkra kansainvälisessä kriisitietosuudessa. Ilmastossa täyshälytys, väestön suhteen, no, farssi....

  On myös eroja kumman vakavan muutoksen kukin kokee itseään tai lähipiiriään eniten uhkaavana. Ihminen voi nähdä eri uhkakuvat. Eri filmin - Jarin sanoin.

  Omassa filmissäni voin kuvitella lajimme ja läntisen yhteiskuntajärjestyksenkin selviytymisen vaikka jopa 2.5 astetta lämmenneessä maailmassa (jota en todellakaan toivo). Toki luonnon ja eläinten kannalta kamalaa se. Hirvittävää. Mutta ihmisen rakenteet ehkä kestäisivät.

  Toisessa filmissäni jossa tänne nykyisen pian 8 miljardin päälle syntyy 3-4 miljardia lisää väestöjen lähtiessä liikkeelle, en näe yhteiskuntajärjestyksien selviytymisen mahdollisuuksia lainkaan. Korkeintaan jonkinlaisen eliitin eristäytymisen selviytymiskuplat.

  Tämän vuoksi näistä kahdesta toisiinsa suorassa kytköksessä olevasta jättiongelmasta tiedän painottavani (pelkääväni) ihmisväestön arvaamattomuutta enemmän kuin lämmön nousua (joka on sekin vakavaa tuhoa aiheuttava).

  Monella tapaa ja monessa kerroksessa ja sananmukaisestikin ilmasto on minulle länsirintama, väestö -itä. Se jossa suurin tuho toteutui.
  Toki itä tässä ontuu konkreettisena suuntana.

  VastaaPoista
 9. Luulen, että saamme katseltavaksemme vielä useamman traumafilmin, ja päällekkäinkin, eikä ole ketään joka toimisi leikkaajan hommissa: monta filmiä päällekkäin, siinä kuvaa kaaoksesta.

  Tällaisissa yhteiskunnissa kuin Suomi ja Ruotsi ei tajuta, miten hyvin kaikki asiat ovat ja toimivat. Olemme eläneet jonkinlaista hyvinvoinnin kultakautta. Se ei tule kestämään.

  Tilanne on sikäli mielenkiintoinen, että joillakin alueilla, esimerkiksi teknologisesti ja ihmisen lääketieteellisen hoitamisen saralla otamme varmasti vielä jättiläisaskelia. On monia hyviä ja vastuullisia projekteja. Valitettavasti en näe sellaista yhteiskuntien tasolla ollenkaan samalla tavalla: en näe siellä suunnittelun laatua. Havainto on pelottava. Me elämmä ikään kuin hyvät ajat jatkuisivat ikuisesti mutta eivät ne jatku.

  Tuhon siemenet on kylvetty niin monella tapaa. Ylikansoitus on yksi isoimmista uhkatekijöistä. Sille ei luultavasti ole tehtävissä mitään. Se on ikään kuin ihmiskunnan kohtalo.

  VastaaPoista
 10. Vielä tuosta uutisesta. Uskomatonta. Julkaistu lyhyesti asia vain yhdessä mediassa (MTV). Tiedetään että turvapaikanhakija leikannut suomalaisen naisen kurkun tappavasti. Poliisi eikä sisäministeri ole kommentoinut millään lailla.
  Kuvatkin löydettävissä.
  Miksi hiljaisuus?
  Mitä tässä maassa oikein tapahtuu?

  Ohje: avaa Netflix. Siellä on sulle varmaan jotakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti koko pää on... No, olipa kiinni vaikkapa jollakin nahanriekaleella niin tämä nyt viittaa sellaiseen häpäisyyn, jota on nähty muuallakin, Suomessakin esimerkiksi Porissa ja oliko Kotkassa. Netflixissä tätä näkee myös Vikings-sarjassa ja Meksikon huumehommista kertovissa jutuissa ja myös Walking deadissa oli yksi jengi, joka teki tällaisia juttuja... Lähi-idän suunnalla on myös tapana...

   Kaikille ei vaan anneta pakkeja ilman että siitä seuraa todella kovaa palautetta. Murhaajalla kaverikuvia Hamasin porukoitten kanssa ja osoite on ilmeisesti... Ääh, olkoon, ei tässä mitään. Avataan Netflix. Ei kommentoitavaa.

   Poista