perjantai 10. tammikuuta 2020

Kiusaaminen


Kiusaamisen, yksityisen ja julkisen, tunnusmerkit ovat samanlaisia pikkulapsista ikäihmisiin ja puoluepolitiikkaan, ja nämä lainalaisuudet pätevät suuntausta ja ideologiaa katsomatta. Politiikassa tosin kiusaamisen ja likaisen pelin raja on vaikeasti määritettävissä ja helppo ylittää; kiusaaminen on lisäksi yleensä ryhmien välistä.

Kiusaamisessa on usein keskeisenä keinona eristää kohde, mitätöidä hänen ihmisarvonsa ja pilkata ihmistä jonkin ominaisuuden vuoksi. Yleensä taitava kiusaaja saa taakseen isot joukot, jotka katsovat oman asemansa kannalta kiusalliseksi olla vuorovaikutuksessa jonkin mitättömyydeksi tai huonoksi osoitetun kanssa. On jopa niin, että uhri pyritään saattamaan häpeän tilaan, niin että hän kokee oman olemuksensa epämiellyttäväksi ja lopulta peräti syyksi sille, että hän saa sitä kaameaa kohtelua, jota saa.

Häpäisty ihminen alkaa helposti uskoa itsekin olevansa syyllinen, tavalla tai toisella ja usein jopa jollakin sellaisella liki olemuksellisella tavalla, jolle hän ei itsekään mahda mitään.

Kiusaamisprosessi on ensinnäkin vaikea saada loppumaan. Usein on niin, että kun prosessi loppuu, kiusatun voimavarat on käytetty. Kiusaaja jää ehkä harmittelemaan sitä, että hänen kiusaamisaseensa on viety pois. Kiusattu on sen sijaan kaksinkertaisen korkean vuoren juurella. Kiusattu sekä keräilee olemattomia itsetunnon rippeitään että yrittää sopeutua ja taistella tietään takaisin normaaliin kanssakäymiseen, jota usein yhä hallitsevat entiset kiusaajat. Tämä on valtava taakka kiusatulle. Pienetkin asiat saattavat muistuttaa hetki sitten vallinneesta sortotilasta.

Käy monesti niin, että kiusattu ei jaksa. Hän karkoittaa itse itsensä aiemmin vallinneista sosiaalisista oloista, eristäytyy tai hakee uudet kumppanit.

On selvää, että ilmiön mittakaavat vaihtelevat sen mukaan, onko kyse yksilöstä, pienestä koululaistytöstä tai -pojasta, vai ihmisryhmästä.

Isoin kysymys jää kuitenkin mietityttämään: Miksi joku tai jotkut alkavat kiusata? Miksi jonkun ihmisen henkilökohtaisesta ongelmasta tai vallanhalusta tulee suuri yhteisöllinen ongelma, ja joku syrjäytetään tai saadaan syrjäyttämään itsensä jopa sen pitkällisen taistelun jälkeen, kun itse kiusaaminen saadaan kuriin?

Kiusaaminen on kuin ihon paloreaktio: Prosessi ja vaikutukset jatkuvat vielä pitkään sen jälkeen kun polttava esine tai aine on saatu pois iholta.

 Varsinkin poliittista kiusaamista on vaikea saada loppumaan, koska kiusaaminen on monensuuntaista ja osapuolet uskovat omaavansa parempaa tietoa siitä, mikä on oikein - kiusaaminen ja likainen peli taitavatkin kuulua olennaisesti politiikan dynamiikkaan.


*


Tämä juttu syntyi aika henkilökohtaisista lähtökohdista. Olen itse joutunut kiusatuksi - tuntuu, että silloin 70- ja 80-luvuilla homma oli hyvin yleistä, minut pelasti luultavasti se, että minulla oli kaksi veljeä, toinen vuotta ja toinen kahta vuotta nuorempi enkä jäänyt yksin - ja nyt olen selvitellyt oman 10-vuotiaan tyttäreni kiusaamista koko syksyn ja alkutalven. Tosin häpeällä myönnän, että itsekin teininä sorruin typeryyttäni kiusaamaan yhtä kylän poikaa eli Pekkaa siinä, ettemme ottaneet häntä mukaan Spiderman-jengiimme ja kerhomajaamme. Jälkikäteen ajatellen se oli törkeästi tehty, silloin asiaa oli vaikea ymmärtää kiusaamiseksi. Yläkoulussa kiusaajia ja suoranaisia sadisteja riitti, sain turpaani ja annoin takaisin kun pystyin. Jossain vaiheessa jouduin suunnittelemaan kulkureitit siten, etten kohtaisi kiusaajia. Lukiossa näitä kusipäitä ei enää näkynyt.
26 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aika samoilla linjoilla kanssasi, vaikka uskon, että joku kompensaatio laukaisee kiusaamisprosessin - sen jälkeen kyse on puhtaasta nautinnosta.

   On aivan saatanallisesti kiusaamisen nautintoon koukuttuneita ihmisiä, nämä voivat olla jopa pikkulapsia. Heistä pahimmissa on psykopaatin ainekset muhimassa. Jos heitä ei pysäytetä, he jatkavat hamaan maailman tappiin ja uusia päänahkoja keräten.

   Omaa tytärtäni kiusaava tyyppi näki miten tyttöni hätääntyi eräässä tilanteessa, jossa tämä toinen kokeili ns. kepillä jäätä. Siitä hätääntymisen hetkestä alkaen kiusaaminen toistui ja toistui ja meillä on siitä runsaasti dokumentaatiota. Että näin.

   Poista
  2. Ei siis tarvittu muuta kuin löydettiin toisesta herkkä kohta julkisessa tilanteessa. Kiusaaja on ennen kaikkea rajaton. Häntä on hyvin vaikea pysäyttää, koska vallantunne kumoaa normaalit sosiaaliset sopimukset ja näin turvatonkin ihminen pääsee kuninkaan paikalle.

   Poista
 2. Tärkeä asia, tärkeä kirjoitus. Valtavan monen ihmisen elämä on kiusaajien rikkoma.

  Edellisen ketjun lopussa kommentoin, ja Vesa fiksusti vastasi mitä ja miten tuhoisaa poliittinen kiusaaminen tässä ajassa voi olla. Tai mielipiteiden perusteella. Tai omien muita hitaammin päivittyjen arvojen vuoksi.
  Kiusaamisen yksi tavoite on lauman ulkopuolisuuden murskaaminen.
  Kannattaa olla tarkkana ettei ole yksi murskaajista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on, Jope, pitää olla herkkä, ettei itse kiusaa. On tärkeää pysyä tässä herkällä tunnolla. Edes omasta mielestä hyvät päämäärät eivät saa oikeuttaa kiusaamista.

   Jari, ajattelen siten, että kiusaaja on saanut kiusaamiselle mallin jostakin. Hän tuntee vaikuttamisen keinot. Lapsi on voinut saada mallin isommilta sisaruksilta tai vanhemmiltaan. Katsonut esimerkiksi pirullisen taitavan isän tai äidin tapaa teilata toinen vanhempi tai muu perheen jäsen tai tuttava tms. tms.

   Ihminen oppii mallista ja jää kiinni nautinnon ja vallan tunteisiin.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Jari, hyvä huomio myös neurologisten syiden mukana olosta. Niitäkin on monenlaisia ja ne yhdistyvät muihin osatekijöihin.

  Kiusaaminen on kiduttamista. Kiusaaja nautiskelee, monipuolistaa ja terottaa taitojaan, kidutettu kärsii mitä erilaisimmilla tavoilla.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Arvelisin, että vahvasti neurologisperäistä psykopatiaa ei pelkällä kasvatusmetodiikalla hoideta. Kun tapaukset vielä diagnosoidaan suhteellisen myöhään, ovat kasvatukselliset korjausliikkeet enää vaikeasti toteutettavissa. Ympäristön paine parhaassa tapauksessa varmasti hillisee jonkin verran käytöstä, mutta voi olla toisinkin. Kenties psykopaatti voi itse asiat tiedostaessaan saada aikaan muutoksia, mutta en tiedä kuinka yleistä tällainen on. Onneksi psykopatia on suhteellisen harvinaista.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin, kyse on kierosta teosta saatavasta voimasta, siitä että saa hallita toista. Ensimmäinen osuma suojattomaan täytyy tuntua tavattoman hyvältä.

   Poista
 9. Palaan vielä aiheeseen yhteiskunnallisen ilmapiirin kannalta johon jo tuolla viittasin.
  Kiusaamisen yksi kriteeri on valta-asema: vahvempi kiusaa heikompaa.

  Maa on täynnä sitä mitä kutsutaan maalittamiseksi. Se kohdistuu yksilöihin ja (usein kuviteltuihin) ryhmäidentiteetteihin.

  Äärioikelta tulee erityisen huonoa käytöstä. Kaatopaikkatavaraa somessa. Se on kiusaamista, usein pahimmillaan. Arvioisin näiden vihapuhujien määräksi muutama tuhat.

  Toisesta suunnasta tulee muutaman asteen sofistikoidumpaa tekstiä. Usein siihen liittyy opettava ja ylivarma asenne omista käsityksistään, noiden muutamien tuhansien ihmisten yli käyvä maalittaminen.
  Niin että valtavia määriä tavallisia ihmisiä tavallisinen ajatuksineen tulee ajatuksineen häväistyiksi ja syytetyiksi asioista joiden kanssa heillä ei ole mitään tekemistä.
  Tämän paremman ja paremmin (niin etteivät he itsekään siitä ole aina tietoisia) maalittavan enemmistön määräksi arvioisin satoja tuhansia.

  On ihan selvää missä tässä asetelmassa se valta on.
  Missä on se joukkovoima jota ei uskalla uhmata? Olla erilainen.
  Poliittisen nettikiusaamisen soisi loppuvan ennen ikäviä seurauksia mitä kiusaaminen usein tuottaa.
  Ja onko pakko lisätä että molemmilla puolilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ilmapiirissä maamme yleisimmät haukkumasanat, kiusaajien kivet juuri nyt ovat natsi, fasisti, rasisti.
   Kuvitelkaa miltä noita teräviä kiviä tai pakkasessa kovettuja lumipalloja usein hyvin heikkojen ihmisten tuntuu saada naamaansa jokapuolelta? Ja ilman mitään syytä.

   Ihan samalta kuin suvaitsevaisuuteen uskovien ihmisten toisenlaisia joukolta vihapuhujia.

   Toisaalta noita pahimpia kiusaamisen välineitä ei olekaan kuin tuo kolmen esimerkki mitä mainitsin, koska ne ovat myös suoria syytöksiä järkyttävistä rikoksista.
   Sellaisista syyttäminen ei voi eikä saa olla maan normaali olotila eikä somepalstojen vapaata retoriikkaa.

   Poista
  2. (Tietenkin itsestäänselvää on, että lasten ja nuorten kiusaamisesta vapaa elämä oppilaitoksissa, harrastuksissa ja kotipiirissä on kaikkein ensisijaisin. Mutta miten sitä voisivat olla takaamassa ihmiset jotka ovat joko rasisteja tai toisella tapaa ajattelevien ihmisten tavallisen ajattelun vahteja, kyttääjiä ja poliiseja?)

   Poista
  3. Olen täysin samaa mieltä. On järkyttävää syyttää toista natsiksi ja fasistiksi kevyin perustein - nuo ovat todella pahoja juttuja. Eikä se populistien rasismikaan kovin hauskalta kuulosta, joskaan ei ehkä ihan yhtä pahalta.

   Politiikka on laidasta laitaan populismia tällä hetkellä. Minusta ei ole mitään järkeä edes käyttää koko populismi-sanaa. Tai voihan sitä käyttää, mutta eteen joutuu pistää aina sitten tarvittavan määreen.

   Kyllähän sitä toisaalta fiksu ihminen näkee natsi-, fasismi- ja rasismi-sanojen käyttökontekstista, mikä niiden sisältö suunnilleen on. Usein vain mietityttää, tajuavatko käyttäjät itse millaisia määreitä ihmisiin liittävät. Luulen, että eivät aina tajua, usein eivät välitä ja joissakin tapauksissa tajuavat erittäin hyvin koska käyttävät aivan omiin tarpeisiinsa.

   Sitten on loukkaava puhe suvakkihuorista ja muista vastaavista, joka on ihan yhtä törkeää.

   Tuntuu, että vuodesta toiseen pyöritään samassa kehässä, pikkuisen vain asetuksia päivitetään.

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Tai ehkä se laukeaa"vahingossa" kuten iranilainen ilmatorjuntaohjus.

  Maailma oli vähän aikaa sitten aika absurdi. Iran kosti (!) USA:lle. He ampuivat 20 ballistista ohjusta (!). Maailma vapisi (some ainakin). Nyt alkoi suursota (!).
  No, nämä hurjat ohjukset osuivat maaleihinsa. Jonkin verran aaltopeltiä meni tukikohdissa läsään. Kukaan ei loukkaantunut. Mutta - vahingossa (?) yli 170 syytöntä siviiliä sai surmansa , kun ohjus "karkasi"(?).

  Trump tuli telkkuun. Puhui yllättävän kiltisti. Ylisti Iranin kansaa. Kuulin kun eräs kysyi: - Mitä ne on sille syöttänyt?
  Ehkä jotakin harmitti, kun mitään ei alkanutkaan ja Trump ei ollut Trump.

  Sorry, tämä kyynisyys nyt. Menen hoitoon. Nukkumaan. Rankka työviikko vaatii veronsa.

  VastaaPoista
 13. Maailma on tänään muutenkin aika paska.
  Tämänkin jutun lukeminen otti päähän: https://www.verkkouutiset.fi/jopa-200-ihmista-pidatetty-australian-palojen-sytyttamisesta/

  Nyt menen ajattelemaan kastepisaroita puiden lehdillä ja siten miten kaikki on hyvää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että en tutustu päivän uutisiin. Lepäilen, luen Bonhoefferin paria kirjaa, jotka tänään lainasin, tai katson jotain ihan älytöntä suoratoistosta, ehkäpä jotain Draculan uusista vaiheista.

   Poista
 14. Jari, kiitos hyvistä kommenteista. Tuli mieleen, että poistan tästä edeltä muutamia viestejä ihan siksi että asiat ovat kesken ja käsittelyssä, siellä ja täällä. Ei siksi että olisi muuten jotain sensuroitavaa. En tahdo, että kenellekään koituu ikävyyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katson siis, että edellä on puitu julkisesti kaikkien osalta liian henkilökohtaisia asioita, joihin joku jolle asiat eivät kuulu saa pääsyn. Rehellisyys on tärkeää, mutta on syytä pitää rajaa siinä missä mitäkin tulee esiin.

   Poista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista