tiistai 14. tammikuuta 2020

Tiistain turskahdus eli arkiekologisia kysymyksiäVedänkö vessan pikkuhuuhtelulla joka kerta, kun käyn kusella vai pitäisikö käydä takapihalla - maa kyllä imee sen verran, ja kyse on lähinnä häveliäisyydestä naapureiden suhteen - tai entä jos kusisin tarkasti lavuaariin ja laskisin hanasta vain muutaman desin päälle... Ehkäpä käyn takapihalla pimeällä ja kusen lavuaariin joka viides kerta tai pelkällä kusella käydessäni vedän pöntön pikkuhuuhtelulla kerran päivässä tai huuhdon pikaisesti bideellä enimmät... Kaupungissa tällaisessa ekologisuudessa alkavat tulla piankin normaaliuden ja sivistyksen rajat vastaan ja sitä tuntee itsensä aivan kahjoksi, kun edes ryhtyy pyörittelemään näitä kysymyksiä (ehheh), mutta kesäisin vastaavia ongelmia ei ilmene. Mökillä voi kusta minne hyvänsä pöpelikköön tai tien reunaan ja huusissa ei vesiä kulu - kädet voi pestä järvestä kannetulla, peltisäiliöön kipatulla vedellä ja huusista syksyksi ja lumen ajaksi kompostiin toimitetuista jätöksistä jää kuusen alle pikkuhiljaa nouseva maatunut kerros, joka sekin alenee talven painamana ja kasvaa mustikanvarpua... Ja kun sitä kääntelee lapiolla haisee vain maa... Niin, eihän siinä ole kuin havuja, koivun lehtiä, joitakin lastuja ja hiukan purua sahan jäljiltä ja kuollutta sammalen riivettä ja hajalle palanutta paperia ja ihmispaskaa... Riittää etten poimi mustikoita juuri siitä kohtaa... Avaruudesta tänne miljardeja vuosia sitten tullut vesi kiertää ilmakehän suojaamalla planeetalla, ja minäkin olen enimmäkseen vettä... Ja silti kierto muuttuu: ei mene montakaan vuotta, kun Suomen pohjavedet yhtiöitetään, osa kaupungeista on jo tehnyt tämän alueellisesti, yhtiöt pannaan pörssiin, niitä kaupataan ja fuusioidaan ja kaupataan yhä kauemmas, ylikansallisille yhtiöille ja pian maksamme oikeutemme allamme oleviin vesiivaroihin moninkertaisissa käyttömaksuissa - eikä tämäkään riitä; ostamme vesiämme takaisin osana cokista ja pepsiä ja olutta ja terveysvaikutteisia hiilihapotettuja vesiä ja altistamme hampaamme korroosiolle ja maksamme ja muut sisäelimemme alkoholille, kofeiinille, fenyylialaniinille ja lisäaineille... Ja millä kaikilla erottelumenetelmillä ja kemikaaleilla hyökkäävätkään kaupungit jo nyt valtavaa ihmispaskan vyöryä vastaan puhdistamoissaan ja mikä määrä hormoneja päätyy vesistöihin, joissa uivat kalat ja muut vedenelävät, ja sitten me ehkä itse ongimme ja pyydämme niitä verkoin ja merroin tai ostamme saalista kauppahalleista tai suoraan kalastajilta sunnuntaipäivällisen kohottajaksi... Nyt pitää mennä vessaan...


4 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, näin se on! Ei tarvitse sanoa "Matkailu avartaa", riittää kun miettii vähän kuselle mennessään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä säästelin idioottimaisesti vessanvetämistä joskus nuorukaisena kunnes tajusin, ettei se hyödytä ketään vaan on pelkkää ripittäytymistä. Heti kun joku keksii keinon millä meidän vessavedet kuljetetaan maailman janoisille, palaan käytäntöön.

   Rivitalomme kaukolämpöä en myöskään enää laske hiilijalanjälkeeni. 1000 kiloa laski heti kun vain valitsen omapäisesti ekokaukolämmön valikosta.

   Toinen asia josta vapauduin ihan äskettäin on hybridiauton hankkimisen ajatteleminen. Jos ajan korkeintaan 8 vuotta tuolla 2007 mallin corollallani ja alle 10 000 km vuodessa niin hybridiä ei pidä ostaa. En siis osta. Se on myös oleellista, ajaako vanhan autoni uusi omistaja enemmän kuin minä. Hesarista sain vahvistuken omiin oivalluksiini.

   Kun joku taas kysyy jossain, mitä teen ilmaston suojelemiseksi, vastaan lakonisesti numeroin: 3300 kg.

   Olen lopen kyllästynyt ilmastouutisiin.

   Ai niin. Ja sen aikaisempien sukupolvien syyllistäminen pitää lopettaa. Eivät nuo nuoretkaan gretalaiset heränneet kun vasta sitten, kun tiede julisti tylyt laskelmat. Matkustaminen ulkomaille nuorillakin taisi olla mielessä vielä pari vuotta sitten.

   Poista
  2. Juha, vaikutusmahdollisuuksia meillä on yksilöinä, mutta äkkiä nuo rajat tulevat vastaan, kuten hyvin esität. Voimme tehdä oman osuutemme, emme enempää.

   Minua huolestuttaa ihan todella, milloin vetemme kaupataan ulkomaille. Ei sinne puhdistettuja vessavesiä viedä vaan pohjavesiä. Tuossa minun vessapohdiskelussa oli pientä ironiaa mukana...

   Poista