keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Aikamme ilmiöt ja niiden selittäjätAikamme ja varsinkin tulevaisuuden psykologia, sosiaalipsykologia ja sosiologia saavat vielä selitettäväkseen mielenkiintoisia persoonallisuuteen ja kollektiiviseen käytökseen kuuluvia ilmiöitä: väkivaltarikollisiin samastuminen ja heihin rakastuminen; yksilönvapauksia ja yksilön psykologista ja sosiaalista kehitystä tuhoavien kulttuuristen ja uskonnollisten järjestelmien ja mallien puolustaminen ja niiden leviämisen mahdollistaminen erityisesti sellaisten ihmisten toimesta, jotka eivät itse usko mihinkään metafyysiseen tai uskonnolliseen ja jotka jopa kritisoivat omissa maissaan maallistuneeseen yhteiskuntaan sopeutunutta uskonnollisuutta kaikin mahdollisin tavoin; narsistiset hyvyydenosoitukset joita muut kustantavat; ajattelu, jossa kaikki mahdollinen on tehtävä juuri nyt sillä ja sillä sektorilla vaikka ei olisi käsitystä niistä seurauksista ja lopputuloksista, joita tuosta kaiken tekemisestä tietyllä sektorilla koituu kaiken tapahtumisen toimeenpanevalle yhteiskunnalle, varsinkin kun vaikutukset päätöksistä ovat epäselviä; yleinen paniikki pikemminkin kuin suunnitelmallisuus; tornien rakentaminen kustannuksista välittämättä; suurten joukkojen luominen ja kokoaminen; kaiken panostaminen yksittäisiin asioihin; ihmisten leimaaminen ilman tutkimista, oman mielipidevallan ylläpitämiseksi; kaikkein hankalimmista ratkaisuista unelmoiminen ja niiden edistäminen, vaikka niiden toteutuminen olisi epätodennäköistä ja kallista ja epäonnistuminen merkitsisi toimivien ja toteuttamiskelpoisempien ja edullisempien järjestelmien romuttumista; jne. jne.

Luulen, että näiden ilmiöiden varsinaiset selittäjät ovat vielä toinen jalka olemattomuudessa. Voi myös olla, että psykologinen, sosiaalipsykologinen ja sosiologinen selittäminen ja analyysi vähenevät tai keskittyvät toisenlaisiin ilmiöihin, koska se on yksinkertaisesti helpointa olosuhteet huomioonottaen...


2 kommenttia:

  1. Tämä, ja tuo edellinen...kovaa tekstiä, mutta mitä muuta mieltä itsekään voisin olla tästä henkisestä tilasta, jota hyveenä pidetään. Ja joka toteutuu tekoina, jotka ovat monin tavoin itsetuhoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KYllä, yritin kirjoittaa niin avoimesti, että noihin sanoihin sopii monenlaisia ilmiöitä, mutta tietenkin tässä tulevat tietyt ilmiöt nopeasti mieleen. Minusta hyvyys ja itsetuhoisuus sekoittuvat nykyajassa kummallisella tavalla.

      Poista