torstai 19. joulukuuta 2019

Tulevassa maailmassa eli Fibonatsin jono



Tulevassa maailmassa kaikki on kuin nyt, vain hiukan toisin, kuuluu vanha juutalainen ajatus. Ehkä joskus tulevaisuudessa ilmestyy sellainenkin elokuva kuin Fibonatsin jono. Se ei ole mikään Schindlerin lista vaan synkkä kertomus yhtäaikaisesta pahuudesta ja selviytymisestä. Jono, jossa ei lasketa pelastuvia vaan vähennettäviä.

Ajatelkaa: yhden yksityiskohdan muuttaminen muuttaa kaiken.

Se ei ole hyvä maailma, paitsi ehkä elonkehän uudistumisen kannalta, ja nyt paino on sanalla ehkä. Voi olla, että etiikan perusteet menevät uusiksi. Siinäpä sitä posthumanismia sitten testataan käytännössä, kun oma aikamme ei ollut hereillä vaan ainoastaan puhui ihaillen uudesta näkökulmasta mutta ei tehnyt riittäviä humanistisia korjausliikkeitä.

Tulevaisuudessa ei kenties enää kauhistella natsien ja kommunistien hirmutöitä, sillä omat, välttämättömät hirmutyöt ovat suurempia ja pahempia. Miljoonat uhrit ovat vaihtuneet miljardeihin.

Fibonatsin luku on ihmisen luku.

Ehkä tuokin lukujono tarvitaan, ettei viimeistä lukua ihmiskunnan kirjassa tarvitse kirjoittaa.

Pahoittelut synkistä mieleenjuolahduksista... En tahtoisi olla todistamassa Fibonatsin jonoa...









25 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Jari,

  asioiden tola taitaa olla surkea, kun tulee mieleen vain näitä tuhoamalla selviämisen mahdollisuuksia... No, en pidä näitä ollenkaan epärealistisina ajatuksina, vaan pikemminkin pelottavan todennäköisinä.

  Minun on vaikea ajatella, että Eurooppa käyttäisi tuhoaseita, korkeintaan eristämistä. Moni suurvalta tekee tarvittaessa mitä hyvänsä selviytyäkseen.

  Näyttää valitettavasti siltä, että globaalissa etelässä voi tapahtua megaluokan holokausti 2.0 koska siellä tapahtuu myös megaluokan väestöräjähdys. Myös Afrikan johtajat voivat näyttöjen perusteella lähteä hommaan mukaan.

  Tuhon keinovalikoimat ovat monet: avaruusteknologia, nanoteknologia, virukset ja muut taudinaiheuttajat...

  Toki niiden sijaan toivoisi radikaalia kehitystyötä, jossa planeetan väkimäärää lasketaan muutama vuosisata tasaisesti eikä laskuun päädytä järkyttävän kasvupiikin ja rysähdyksen myötä. Toki tämä on jonkinlaista jälkiviisastelua, koska juuri nyt tapahtuu noin, kellumme tapahtuman pinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon kylläkin, että jotkut Euroopan valtiot lyövät rajat kiinni, jos tulee isoja ihmistulvia. Tämä on ihan todennäköistä, jos pulssi on esimerkiksi 100 000 ihmistä vuodessa vuosien ajan. Sitä kun ei mikään valtio vaan kestä. Ja jos porukkaa tulee miljoonittain, jotkut tarttuvat varmasti aseisiin, tarkoitan myös siviiliryhmiä - voi olla realismia sekin, että aseet on kerätty mahdollisuuksien mukaan pois siihen mennessä, koska tuskin valtiot tahtovat, että syntyy täysi anarkia.

   Poista
 3. Kauneimmat Joululaulut tilaisuudessa Lappeenrannassa oli kirkkoherra Suomen Kuvalehden jutun perusteella kertonut, että maapallolla on loppu edessään noin vuonna 2040. Juttu kertoo tutkijaryhmästä, jonka mukaan ihminen kuluttaa nykyisellä vauhdilla luonnonvarat loppuun, ja saattaa planeetan peruuttamattomasti toisenlaiseksi 2040 mennessä.
  Ihmisiä oli sitten poistunut järkyttyneinä tilaisuudesta.

  Seuraavat kaksi kommenttia olivat, no, jossakin mielessä hauskoja.

  "Ensin on saatu ilmastopelottelulla aivopestyä pikkutytöt ja nyt raavaat kirkonmiehetkin. Hyvää joulua!"

  ja

  "Höpöjänsä puhuu tuokin kirkkoherra. Nämä kiihkouskovaiset lisäävät kirkosta eroamisia. Kuutena päivänä voidaan tehdä mitä vain, kunhan seitsemäntenä pyydetään ja saadaan anteeksi. Juuri osittain siksi en kuulu enää kirkoon ja maksa kirkollisveroa."

  Jälkimmäinen kommentti kertoo siitä miten pieleen nykyään "kiihkouskovaiset" nähdään. Näissä asioissa ovat aika skeptisiä. Mieluummin sitä mieltä että vain Jumala tietää. Kommentoija on tainut sotkea nyt vihreisiin kiihkouskovaisiin.

  Ensimmäinen kommentti on mielestäni osuva. Ajastamme kertoo sekin.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006348734.html

  Mitään mahdollisuuksia siihen, että kirkkoherrat ja nuorukaiset pelästyisivät karmeasti ja laajasti väestönkasvua ja väestöliikehdintöjä ei taida olla.
  Ei vaikka Suomen Kuvalehti tekisi jutun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkimmäinen kommentti kertoo siitä miten pieleen nykyään "kiihkouskovaiset" nähdään. Näissä asioissa ovat aika skeptisiä. Mieluummin sitä mieltä että vain Jumala tietää. Kommentoija on tainut sotkea nyt vihreisiin kiihkouskovaisiin, JOLLAINEN SIIS NÄYTTI OLEVAN TUO KIRKKOHERRAKIN.

   Poista
 4. Jari, vallan mielestä lisämiljardeja tarvitaan, niitä ei ole problematisoitu, ja lisäsatamiljoonia Eurooppaan.
  Näin on mm. Macron ilmaissut.
  Globaaleista megasiirtymistä haaveilee monenkirjava ja aika hyvin vallan kahvassa oleva poliittinen joukko.

  Ainoa tapa jonka jotenkin voin kuvitella tekevän sitä mistä puhut on ns. Euroopan linnoituksen synnyttäminen. Rajat, ja teknologiset muurit, aidat. Liikehdintöjen selvä pysäyttäminen Euroopan ulkopuolelle. Mutta sekään ei ole ongelmatonta eikä siihen nyt näytä olevan suurta poliittista tahtoa ainakaan läntisistä valta-asemista.

  Paikallisia tai valtiollisia sisällissotia tai anarkia-alueita monet tulevaisuudentutkijat ovat pitäneet hyvinkin mahdollisina jo pitkään. Yllättävissäkin Euroopan maissa. No, ne jokainen kyllä keksii itsekin.

  Mutta melkein mikä vaan on mahdollista. On mahdollista että tuleva historia yllättää meidät täysin. Kansa ottaa vallan Euroopassa ennen näkemättömällä tavalla. Ja määrittelee demokratian uudelleen. Itse pidän todennäköisenä alueellistumisen kehittymistä. Katalonia, Skotlanti...Visegrad. Pienemmät alueet ja pienemmät valtioryhmät ottavat vastuuta oman alueensa hallinnosta ja tulevaisuudesta voimakkaammin.

  VastaaPoista
 5. Kaikkein hitaimman ja optimistisimman kasvuennusteen mukaan ihmiskunta on vuonna 2040 9,2 miljardinen.

  Eurooppalaisia noin 700 miljoonaa, afrikkalaisia reilu 2 miljardia, aasialaisia reilu 5 miljardia.

  Suomen Kuvalehti. Ja Lappeenrannan kirkkoherra. Jään odottamaan artikkelia ja puhetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman, siis hyvin, hyvin optimistisen YK:n arvion mukaan aasialaisten määrä kääntyy alle 5 miljardin vuonna 2090, mutta afrikkalaisten määrä on ylittänyt jo 4 mrd rajan noilla kieppeillä.

   Keitä ovat vuonna 2100 eurooppalaiset? Sitä ei tiedä kukaan.


   Toinen vaihtoehto että ei puhuta maanosista ihmisen etnisinä koteina. On vain ihmiskunta. Ok.
   Mutta lisääntyminen on hyvin alueellista. Kuten myös jälkimodernien alueiden lisääntymättömyys.

   Poista
  2. Vielä, kylläpäs, multa nyt pukkaa. Etteivät nuo miljardit turruta, muistetaan se että jo parin miljardin väestö maapallolla on valtava ja mahdollistaa monipuolisen kulttuurien kirjon laajan maailmankaupan, että myös ihmisen aiheuttaman tuhon. Kaksi miljardinen väestö oli noin 1910-1920 luvuilla. Mitään ei puuttunut mahdollisuuksista.

   Poista
  3. Ihan sama miksi tuota miljardikonklaavia nimitetään, paskat on housussa, kotona ja puutarhassa. Jos eurooppalaiset on pääosin syrjäytetty omilta alueiltaa ja tilalla on matalasti koulutettuja kehitysmaalaisia, alkaa myös yhteiskunnan kaaos, elleivät kiinalaiset ole paikalla. Ai mistä tiedän? No, katsokaa kolmannen maailman yhteiskuntia. Enpä usko, että ne pelkästään miljardeittain muualle leviämällä erityisesti kehittyvät.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, erilaisten avaruusohjelmien ja -teknisen kehityksen hedelmänä voisi syntyä jotain tuollaista. Ne eivät olisikaan scifistä tutut avaruusoliot, jotka hyökkää vaan eliitti.

   Toinen, klassisempi juttu on ihmisten siruttaminen. Siruun voi ohjelmoida vaikka mitä. Sitenkin saadaan valvottua, eliminoitua ja rangaistua. Kun ihmisiä alkaa olla julmetusti, tulee varmaan tarpeelliseksi uudet kontrollin muodot. Kyse ei ole enää pelkästään vapaasta liikkuvuudesta ja rajattomuudesta.

   Poista
  2. Siru tulee varmasti. USAssa ja mm. Ruotsissa jo sirutettuja ihmisiä. Siihen tulee kaikki. Henkilöllisyys, pankki, "lupa ostaa ja myydä." Tuttu tarina tämä erään kirjan loppuosan lukeneille.

   Lähimaksu on muuten jos askel siihen suuntaan. Korttia vilautetaan. On loogista että seuraavaksi se vilautetteva siirtyy esim. käteen. Tekniikka on jo olemassa. Otsaan?

   Itse en lähimaksua käytä.

   Mitä eliittiin tulee niin toistaiseksi eliitti hyötyy ihmisten määrättömyydestä. Tulee halpaa liikuteltavaa työvoimaa. Rajattomuus on tietty sen ehto.
   Hassuinta on että sekä kapitalistinen eliitti että vasemmistolais-ideologinen elittii tässä ihmisalennusmyynnissä samalla puolella.
   Jenkeissä toki outo poikkeus. Trumpistit haluavat rajat kiinni. Demokraatit appoauki.

   Poista
  3. Tuntuisi itselle todella isolta kynnykseltä ottaa siru, siinä sitten olisi täysin koneen armoilla. Luulen, että erilaiset ihmisoikeusjärjestöt ideologisesta taustasta riippumatta suhtautuisivat kriittisesti.

   Uskon silti, että ainakin tiettyjä ihmisryhmiä aletaan siruttamaan. Vähitellen ehkä yhä isompia ryhmiä.

   Tietenkin syitä alkaa löytyä siinä vaiheessa, kun yhteiskuntien ylläpito käy yhä monimutkaisemmaksi tai kun väkivalta tai rikollisuus antavat aihetta.

   Jää nähtäväksi. Varmasti siruttamisen puolestapuhujiakin riittää.

   Poista
  4. Parin vuoden takainen TM-uutinenkin jo uumoilee sirutusta: https://tekniikanmaailma.fi/upotetaanko-sinuunkin-mikrosiru-se-tulee-tapahtumaan-kaikille/

   Katsellaan.

   Poista
  5. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/11/02/saara-sarvas-olen-kyborgi-miksi-otin-mikrosirun-ihoni-alle

   Tässä mennään jo human+ ja kyborgi -tunnelmissa...

   Voi vain kuvitella, mitä uusia mahdollisuuksia ihmisten manipulointiin & pakottamiseen tällainen sirutus antaa. Ei tunnu hyvältä idealta, mutta jos yhteiskunta niin tahtoo, niin tuohon suuntaan mennään.

   Poista
  6. Tietenkin tässä on myös monenlaisia hyötyjä, joita tullaan painottamaan ja jos yhteiskuntaa ja ihmistä halutaan rakentaa tuohon suuntaan, siis posthumanistiseen ja kyborgiseen, niin hyötyjä nimenomaan räätälöidään ja asia tehdään ennen kaikkea houkuttelevaksi - ei tätä pakoilla markkinoida vaan hyödyillä, huolenpidolla ja turvallisuudella.

   Poista
 7. Tuli mieleen tämän päivän aikana, että sekä Trumpia että Pekka Haavistoa tutkitaan näinä joulunalusaikoina virkarikoksesta.
  Aika hyvä pari. Kuvana tästä ajasta.

  Radiossa oli Stillerissä Kai Sadinmaan ja Päivi Räsäsen kohtaaminen.
  Siinäkin varsinainen pari. Suosittelen kuuntelemaan Arenasta, jos on tekemisestä puutetta. Päivi on ihan...no, en tuputa ajatuksiani hänestä.

  Mulla on aikaa nyt. Joululomat vietetään kolmen kesken ilman ensimmäistäkään painetta olla tai tehdä mitään. Joulu kyllä kotiin järjestetään. Pieni sään kylmeneminen ja merenpinnan jäätyminen olisi paikallaan.

  Kuopion ei sitten synnykään 1400 uutta duunipaikkaa. Voi olla hyvä päätös alueen lähiympäristön kannalta, mutta jos tuon Korkeimman oikeuden päätöksen vuoksi alkaa metsäteollisuus hiipiä meiltä Kiinaan tms. on kokonaisuuden kannalta päätös monikertautuvan huono. Myös ympäristön. Kunpa vain nyt ihmisillä jotka päättää pysyisi jäät hatussa.

  VastaaPoista
 8. Tässä vielä joulukalenrerin ihan välttämätön luukku:

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Maailman_v%C3%A4kiluku#/media/Tiedosto:Countriesbyfertilityrate.svg

  Älkää kuitenkaa avatko, jos olette Kauneimmat joululaulut tilaisuudessa tai tilassa tai tilaisuudessa puhutaan Gretan ilmestyskirjasta.

  VastaaPoista
 9. - Sä syyllistät tolla kuvalla.
  -En. Se vain näyttää.
  -Sulla on takana jokin ihan muu motiivi...
  -Niin onkin. Että nähtäisiin.
  -Mutta toi leimaa.
  -Numerot toimii paremmin kuin pelkät sanalliset arviot, jos pitää heti nähdä.
  -Mä en näe.

  VastaaPoista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon vain siinä mielessä miten tuollaiseen infoon (kuten tuon "joulukalenterin" luukussa) suhtaudutaan.
   On pari asiaa, mm. väestönkasvu ja väestöjen liikkuminen, joka jo aiheena herättää epäilyn noiden aiheiden taustalla olevasta "todellisesta" motiivista. Esimerkiksi rasismista. Siis kuvitellusta. Mutta sehän jo riittää siihen, että aiheet politisoidaan ja ideologisoidaan hiljentävästi.

   Tuo kuva kuitenkin kertoo silmänräpäyksessä väestönkasvun ytimen.
   Ilmastonmuutoksesta ei voida esittää toistaiseksi mitään vastavaa yhdessä silmänräpäyksessä (millä en tarkoita etten ottaisi vakavasti).

   Poista
  2. Kuvaaja merenpinnan nousun muutamasta sentistä ei hätkäytä. Vielä.
   Mutta tuo joulukalenterin luukku on totta tänääb.

   Poista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Siinähän se Afrikka hehkuu keskellä kaikkea kuin joulun tähti. Sanattomaksi vetää tähän syntymän ihme.

  Vesi nousee ja viha lisääntyy. Vedenpaisumus- ja joulukertomus jatko-osineen menevät ristiin. Näillä mennään. Eikä suinkaan parempaan suuntaan.

  VastaaPoista