torstai 5. joulukuuta 2019

"Puhe Afrikan väestöräjähdyksestä on vanhanaikaista", sanoi Heidi Hautala, "on vain valtavaa köyhyyttä ja osattomuutta."*


37 kommenttia:

 1. Reilu miljardin ihmisen kasvu vuosina 1950-2018 ja kasvu jatkuu hurjana seuraavat vuosikymmenet.

  Mitäköhän tulevaisuuden vihreät sanovat ja miten he ovat ratkaisemassa ongelmaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vertailukohta: koko Euroopan väkimäärä on noin 740 miljoonaa. Afrikan väkimäärän odotetaan kasvavan varovaisimpienkin arvioiden mukaan 2,5 miljardiin vuosisadan puoliväliin mennessä eli tuossa ollaan kolmessa vuosikymmenessä. En usko, että edes vihreät voivat esittää jatkossa Hautalan kaltaista todellisuuden totaaliblokkausta.

   Poista
 2. Pysäyttävää.
  Tuttu tieto, mutta aina pysäyttävää.
  "Hyvyyden lähettiläiden" tärkein asia pitäisi olla hahmottettavissa tuossa kuvassa toimia varten.

  Ja todellakin, vieläpä tuon vuoden 2018 jättiluvun voi kertoa noin kolmella niin saadaan luku, johon asti (vähintään mennään), eli kolmeen miljardiin.
  Kolmeen miljardiin mantereella joka ei kykeny nyt miljardiaankaan pitämään elämisen syrjässä kiinni.

  Väestödenialismi on läntisen ihmisen suurin henkinen, ja tietoisuuden ongelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka sanoo ettö ihan ok, jos ilmasto lämpenee kolme, neljä, astetta?
   Niin.
   Väestön suhteen tuo asenne kuitenkin on totta suurimmalle osalle niistä ihmisisistä, jotka kuvittelevat tunnistavansa maailman ongelmat, ja jotka laittavat punaisen tai vihreän tai minkä värisen sydänmerkin tahansa rintapieleensä.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Näin käy, Jari. Sitten on muu globaali etelä, Intia nyt esimerkiksi.

  Tuntuu täysin turhalta ja tekopyhältä moni taistelu tässä elämässä ja yhteiskunnassa, kun katsoo tuota valtavaa merta joka nousee. No, ei auta, yksityisen ihmisen täytyy tehdä parhaansa ja minkä voi.

  Yhteiskuntien pitäisi suojata itsensä ja palauttaa itsensä totuuden tasolle. Tämä koskee myös afrikkalaisia yhteiskuntia.

  VastaaPoista
 5. Jope, jos ihmiskunta menehtyy johonkin, niin sitä ympäröivien ja sen puristuksissa elävien lajien katoon ja elinympäristöjen rapautumiseen tämän valtavan ihmismäärän ja sen tarpeiden vuoksi.

  Hiilidioksidi tulee kuitenkin paljon kauempana jäljessä, jos ajatellaan tulevaisuuden uhkakuvia, mutta on sekin yksi aines sopassa ja omiaan kiihdyttämään elonkehän epävakautta.

  VastaaPoista
 6. Maapallon tapahtuminen varinainen yläkäsite on Väestö.

  Väestön koon (=väestöpaineen) ja tietenkin väestön kulutustoimien eräs seuraus, yksi monista, on ilmastonmuutos.

  Kun tätä hierarkiaa ei nähdä, ei nähdä mitään muutakaan oikeassa koossaan.

  Tässä ajassa pitäisi muistaa alleviivata ja kiittää jatkuvasti kuinka Greta, hänen esikuntansa ja hänen fanikuntansa ovat ytimen ytimessä.

  Mutta GT-ilmiö ei tunnista maapallon pintaa, meriä ja ilmaa (ilmastoa) eniten muokkavaa asiaa, ylintä ja ensimmäistä ilmiötä, väestöä/nopeasti lisääntyvää väestöpainetta.

  Mistä sitten pitäisi kiittää?

  VastaaPoista
 7. Onnistuneesti korrektin sijaistoiminnon kehittämisestä.

  VastaaPoista
 8. Tuon peruskuvan lisäksi on läntisen Aaasian, erityisesti Lähi-idän alueen väestöpaine, joka on kriisilähtöistä.
  Siirtymät kuljettavat kriisit monissa eri muodoissaan mukanaan Eurooppaan.

  Kaksi miljardia (2000 miljoonaa) uutta syntyvää Afrikassa plus Lähi-idän miljoonat traumat liikkeelle lähteineinä.

  Pitäisiköhän Hautalan tosiaan alkaa miettiä näitä kuten Vesa kysytkin? Haaviston? Ja uuden hallituksemme kolmikymppisten suomalaisnaisten johtotroikan?

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, nykyisen hallitusporukan kunnianhimo on hyvien aikojen kunnianhimoa, kun sen pitäisi olla hätätilan toimintaa. Hätätilan ollessa päällä ei puhuta kunnianhimosta vaan välttämättömistä toimista. Mutta meidän hallituksemme elää hyvyyden, itsetyytyväisyyden ja kunnianhimon päiviä.

   Poista
  2. Ja näin voidaan sanoa, myös me kaikki olemme hyvien aikojen ihmisiä, kun tilanne ei ole ollenkaan se. Olemme ihmiskuntana lähteneet merimatkalle, jonka aikana laiva uppoaa. Jotkut toki pelastuvat, se on selvä, mutta edessä on suuri katastrofi.

   Poista
 10. Tietyn poliittisen porukan - ehkä jokaisen poliittisen porukan - strategia on kertoa totuus, ehkä järisyttäväkin totuus, kuten ihmisperäinen ilmastonmuutos, joka kuitenkin auttaa unohtamaan moni muita totuuksia tai siirtämään ne sivuun, jopa kieltämään ne, kuten Heidi Hautalan tapauksessa. Tai jos tahdotaan tulkita Hautalaa hyväntahtoisesti, niin voidaan sanoa, että HH ei tykkää ihmistä alentavasta kielestä ("ihminen ei ole pommi", "räjähdys") vaan painottaa osattomuuden ja hädän kokemusta.

  Hautala edustaa kuitenkin tyypillistä poliittisesti korrektia kielenkäyttäjää, joka ollessaan korrekti peittää ongelman valtavuuden ja analyysin ja ratkaisujen sijaan tarjoaa näkymän, jossa toimijat muutetaan passiivisiksi uhreiksi. Tämä on ihan tämän korrektin logiikan kielipelin mukaista eikä sinänsä Hautalan omasta ajattelusta peräisin.

  Toisin sanoen retoris-poliittisella tasolla ollaan korrekteja, mutta ongelmia ei diagnosoida riittävällä vakavuudella vaan ne pikemminkin peitetään.

  Aika tuttu kaava. Tulee toistumaan lukemattomissa yhteyksissä.

  Ei ole vain vihreiden ongelma, vasemmiston ongelma, oikeiston ongelma. Itse asiassa alkaa olla kaikkien ongelma. Todellisuus uhkakuvineen on massiivisen musertava.

  VastaaPoista
 11. On tietty tietynkaltainen vihreä (tai sinnepäin) kallellaan oleva porukka, joka ottaa puheet väestöstä ilmaston vuoksi jollakin tasolla henkilökohtaisella tasolla tosissaan, ja vetää siitä johtopäätökset: en synnytä yhtään lasta elämäni aikana.
  Tämä tarkoittaa siis että suomalainen tai eurooppalainen lapsi ei synny.
  Juuri muuta se ei tarkoitakaan...

  No, jos vaikkapa 100 miljoonaa lasta jää syntymättä tuon edellisen vuoksi se tarkoittaa vain sitä, että kymmenenmiljardin raja menee rikko vuoden tai kaksi myöhemmin, mutta menee samalla tavalla;

  ja se tarkoittaa myös sitä, että Euroopassa tulee entisestään tulijoille tilaa tulla ja viedä täällä syntymättömän paikka. Eurooppalaisten pienenpieni osuus maapallon populasta pienenee entisestään, väestön määrän maailmassa siitä kuitenkaan vähentymättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Synnytyslakko Suomessa on siis yhtä tyhjä kanssa...

   Jos ajattelee vain yksilön kannalta niin ainoa hyvää siinä se, että eipä tarvitse yhden lapsiparan (siis sen syntymättömän) ja hänen äidinrakkauteen hukkuvan äitinsä olla täällä kokemassa millainen on demografinen katastrofi vaikka 2050-luvulla.

   Poista
  2. Ajattelin, Jope, juuri että ainakin jonkin testin mukaan olen elossa 2050-luvun alussa. Tämä on siis aivan mahdollista. Siinä sitten vanhana tutisevana ukkona katselen, miten maailma murenee ympäriltä. Ja jos hyvyys on voittanut ja rajat aukaisu, olen täysin kusessa ellen ole varakas ja hyvässä kunnossa tai elleivät lapseni ole vieneet minua mukanaan jonnekin kauas.

   Poista
  3. Jos suomalaisten (vai pitäisikö kirjoittaa "suomalaisten" koska etnisyyksiä ei enää ole...?) syntyvyys pysyy 1,3:ssa sinne 2050-luvulle saakka ja samalla maapallon väestö kasvaa niin kuin demografiassa ennakoidaan, niin tulet näkemään reippaasti toisenlaisen maan kuin sen mihin synnyit 1970-luvun alussa.
   Onko se sitten Hautalan ja Haaviston, Ohisalon ja Li`n toteutunut Imagineland, se onkin toinen juttu...

   Poista
  4. Sen verran täytyy kuitenkin sanoa vihreiden ja vasemmiston kunniaksi, että he ottavat kantaa ongelmaan, joka koskee Eurooppaa ja se on ilmastonlämpeneminen. Me edistämme sitä - siksi on mittakaavaltaan oikein puuttua siihen.

   Globaalin etelän suurin ongelma on väestöräjähdys ja yhteiskunnat, jotka eivät kykene sitomaan tuollaisia väkimääriä. Emme lopulta voi sille paljoakaan, paitsi ehkä omalta osaltamme pesemään kätemme ilmaston lämmittämisestä. Väestöräjähdyksen valtavuuteen nähden ilmastotoimemme ovat kuitenkin hyttysen pieru.

   Mutta mikäs siinä, tehdään se mitä voidaan ja täytyy.

   Olisi vastavuoroisuuden kannalta mukava, jos miljardi ihmistä ei ryntäisi planeetan pohjoiselle puoliskolla. Auttaisikohan, Jope, se sinun lahjomisideasi siinä?

   Poista
  5. Vasemmiston imagineland on totta 2050-luvulla. Tosin se ei ole se haavamaa, jota he ajattelivat. Yritän päästä Lin ja Marian puheille 2050-luvulla tai ehkä jo 2040-luvulla ja vaihtaa muutaman sanan.

   Totta kai myös globaalia etelää koskevat aivan yhtä lailla hiilipäästöt. Mikäli yhteikunnat alkavat kehittyä siellä, hiilipäästöt ovat massiiviset. Syntyvyys pitäisi saada laskuun samaan aikaan kehityksen kanssa. Tarkoittaisi valtavia rakennemuutoksia koko yhteiskunnan skaalalla. Muutosta hidastavia ja ehkäiseviä tekijöitä on niin paljon, että hyvin epätodennäköistä on.

   Poista
  6. Olemme usein puhuneet myös lapsista. Tyttäreni elävät parhaassa tapauksessa 2090- ja 2100-luvuilla, joka tapauksessa vuosisadan lopulla, ja ehkäpä poikanikin, jos vähän miettii. Ei tule olemaan helppoa.

   Poista
  7. Raha auttaisi varmasti. Vieläpä niin, että tässä teille aluksi 500 miljardia.
   Saatte pitää puolet itse (siis johto), kunhan syntyvyys on alle kahden seuraavan 40 vuoden aikana.

   Siinä kasvu katkeaa varmasti.

   Kyynistä ehkä mutta noin ihminen toimii.

   Kun on kysy planeetan henkiinjäämisestä, kaikki keinot sallittu.

   Ilmastonmuutos on saanut nyt niin ison kollektiivisen vaikuttamishalun eteensä ettei sillä ole historiassa vertailukohtaa. Siinä on herätty.
   Harmi vain että siinä käydään vain yhtä taistelua, kun läpimurtautumisia on ympärillä monia muitakin.

   Itse en ole kovin ilmastoahdistunut.
   A)koska isot voimat on jo liikkeellä sen suhteen B) teknologia rientää koko ajan kiihtyvämmin apuun C) tiedän että lämmönnousuun yli kahdenkin asteen, tulemme sopeutumaan - ainakin monin verroin paremmin kuin maapallon vähintään 10-miljardisoitumiseen.

   Tietenkin se mikä pitää asian suhteen tehdä, pitää tehdä.
   Ei kuitenkaan yhteiskuntia halvaannuttaen. Olen siis tässä kerettiläinen ainakin jossakin määrin.

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Tuon rahapanostuksen kohdemaat ovat siis tuolla alempana kartalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmastonmuutoksesta puhuu käytännössä jokainen ihminen; iso osa koko ajan. Niin myös päättäjät. Ja puolueet. Todella isoja tilanteeseen puuttuvia lakeja säädetään ainakin Euroopassa.
   Tietoisuutta asiassa on. Tietoisuuden todistaminen on jo massailmiö.

   En siis osta sitä nuorten tai ahdistuneiden huolta, etteivät aikuiset/päättäjät välitä.

   Poista

 14. Keskellä twistin ja ryskeen ja valssin,
  tunnistan oloni, ont-i-halsin,
  kurkussa pala, ruotoinen kala,
  tunnustan, mukana olin minäkin:

  Halusta huikkasin, mällini ruikkasin,
  lapsia alulle tuikkasin -
  voi kunpa näkisin: siittänyt en pinteeseen,
  synkkään kurjaan huomiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jope, ilmastoasiassa tullaan toimimaan, se on selvää ja hyvä niin. Mutta mitä tehdään tämän toisen ongelman eteen? Olisi tosiaan hyvä lahjoa diktaattorit ja sanoa: teidän jokaisen valtiossa tulisi olla huomattavasti vähemmän ihmisiä 20-30 vuoden kuluttua kuin nyt. No, ehkä se olisi myös jonkinlaista yllyttämistä toimiin, jotka ovat ihmisyyden vastaisia, mutta reunaehtoja voisi antaa ja ohjata ehkäisyn suuntaan.

   Poista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, pelkään pahoin, että noin käy. Tulee mieleen, että tuo sinun twistisi kävisi sävellettynä aivan erinomaiseksi taustamusiikiksi jonkin groteskin lisääntymisapokalypsin lopputeksteihin!

   Poista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan oikein, se on veneiden pohjaan siveltävää ympäristöystävällistä vihreää myrkkymaalia ja mikäli Afrikassa ollaan, se voi yhä sisältää lyijyä ja muita vastaavia tehoaineita.

   Poista
 18. Vielä tuosta kuvasta. Se on vastaansanomaton totuus. Mielenkiintoista havaita ketä kiinnostaa.

  Se että nuo vuoden 2018 jättiluvut voidaan hyvin suurella todennäköisydellä kertoa suhteellisen pian kahdella (ja hieman pidemmällä aikavälillä kolmella) on toinen vastaansanomaton totuus.
  Mielenkiintoista nähdä ketä kiinnostaa.

  Jotta paradoksi olisi täydellinen, väestötotuudet ja niiden seuraukset kiinnostavat kaikkein vähiten juuri vihreitä ja eniten persuja.

  Vesa, sinun lapsesi eivät ole tämän harvaanasutun maan lukua paljoakaan lisänneet. Täällä ei ole harrastettu juurikaan väestönkasvua siittämällä.
  Viimeisen vuosikymmenen se on perustunut vain ja ainoastaan maahanmuuttoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jope, "hauska" nähdä vastaava kartta 10 vuoden päästä. Ovatko silmät auenneet - en usko, jotain mambojamboa pukkaa entistä kovemmin.

   Poista
 19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, olen myös sitä mieltä, että monikulttuurisessa yhteiskunnassa rakentavat sosiaalistumisen prosessit kestävät pitkään. Ja lopputulos on / voi olla aivan jotain muuta kuin perustoiltaan ennallaan säilynyt mutta parempi ja vahvistunut valtio. Yleensä tulos on juuri erilaisia omalakisia yhteisöjä, joille meidän taloudellinen ja sosiaalinen tukemme on kasvualusta ja mahdollisuus myös jatkaa omaa elämää. Jos valtion perusrunko on kyllin vahva ja maa varakas, normaali meno voi jatkua jonkin aikaa. Aina muutos ei ole kielteistä, ei suinkaan, mutta valitettavasti myös monenlaista ikävää oirehdintaa nähdään yhteisövoimien iskiessä yhteen. Minusta tällaiselta kehityskululta on turha ummistaa silmiään. Mitä enemmän maassa on ihmisiä, jotka eivät kuulu käsitteiden työvoima ja yhteiskunnan rakentajat alaan, sitä hankalammaksi menee.

   Poista
  2. Te alatte pikkuhiljaa varmasti kyllästymään minun hokemaani, mutta Jari, keskustelua eikä tervettä hätää synny, koska keskimäärin ihmisten kalloon mahtuu yksi planetaarinen hätä.
   Sellainen siellä kallossa jo on.

   Se on yhtä totaalinen ja suosittu kuin Titanic-elokuva.
   Se on myös toistaiseksi ainakin hajuton, mauton ja väritön ja politiikaton.
   Siihen voi ottaa kantaa vaikkapa vihannes-ja kasvistiskillä.
   Tai autokaupassa.
   Siitäkin se on mukava että kaikki, koko kermakin, on siitä tuohuksissaan.

   (tuossa voisi olla minun loppulauselmani ja tiivistykseni)

   Poista