lauantai 7. joulukuuta 2019

Politiikkaviikko


Katsoin vasta nyt torstain A-Talkin jakson Mitä seurauksia hallituskriisillä on? Lopussa oli studiossa puhetta siitä, miltä poliittinen tilanne ja hallituksen touhu näyttää kansalaisten silmin. Yleinen käsitys niin hallituspuolueissa (tai hetken aikaa toimitusministeriöpuolueissa) eli sdpssä ja kepussa kuin oppositiopuolueissa eli koksuissa ja persuissa oli se, että ihmiset ovat varmasti hämmentyneitä.

Olen itse samaa mieltä. On ollut todella hämmentävää katsoa sdpn ja keskustan sekoilua ja poliittista kvanttimekaniikkaa. Hämmentävää on myös miettiä, miten jotkut, kuten vihreät ja vasemmistoliitto, voivat aidosti antaa tukensa Rinteelle, joka on kompuroinut pitkään puheissaan ja joka lopulta uhrasi Paateron. Myös Haaviston toimet odottavat selvittelyä. Jonkinlainen poliittisen pelin kauhun tasapaino hallituspuolueiden välillä vallitsee, ei luottamus, ja tämä on tietenkin oletettavaa, koska kaikki tahtovat säilyttää asemansa.

Täytyy sanoa, että vaikka en ole koskaan ollut kokoomuksen kannattaja, Antti Häkkänen oli studiossa todella hyvä, aivan erinomainen. Hän olisi hyvä puheenjohtaja koksuille. Orpo ja Mykkänen ovat aivan eri sivulla, ovat olleet jo pitkään. Toki opposition edustajilla Häkkäsellä ja Purralla oli helppo osallistua keskusteluun, jossa paineet olivat Lohella ja Tuppuraisella. Jälkimmäisten esiintyminen akuutin kriisin keskellä oli kiusallista katsottavaa, vaikka muutamia hyviäkin hetkiä keskusteluun mahtui.

En jaksa uskoa, että kepu pysyy pohjaltaan vihervasemmistolaisessa hallituksessa loppuun saakka ja tarkoitan tällä mahdollisesti jäljellä olevaa kolmea ja puolta vuotta. Ainakin nyt näyttää vaikealta. Veikkaan, että yhä hankalammaksi menee, kun kepun kannatus laskee alle kymmenen prosentin, eikä siihen kulu kovinkaan kauan. En myöskään usko, että hallituksen pitkän tähtäimen ohjelmallinen kunnianhimoisuus saa kansalaisilta tukea, kun käy ilmi mitä se tarkoittaa käytännössä. Vaikeaa tulee olemaan pitää hallitus koossa, vaikka päämäärät olisivat hyviä.

Tilanne on monin tavoin pirullinen. Pitäisi toimia ympäristön hyväksi, saada aikaan uudenlaista aktiivisuutta työllisyydessä ja ottaa huomioon maan toimintakyky hyvin monella tasolla. Jos tuleva hallitus epäonnistuu, ei seuraavallakaan ole häävi tilanne. Todellisuuden paineet ja poliittiset paineet iskevät joka puolelta.36 kommenttia:

 1. En ole mikään nelikenttä-uskovainen mutta kun muistelen minne kohtaa sijoittuivat Sanna, Maria ja Li (uuden hallituksemme johtavat ministerit) niin pitäisikö nyt olla huolissaan ajattelun ja politiikan radikalisoitumisesta, äärilaidoille hakeutuneisuudesta?
  Vai menikö se niin, että vain tietty osa nelikentän laidasta on vaarallinen, joku toinen laitaosa vain toivottavaa ja kannatettavaa?

  No, joka tapauksessa: uuden hallituksen kolmikymppisillä johtajilla on edessään merkittäviä päätöksiä ja johtamista monin tavoin yhä monimutkaisemmaksi käyvässä maailmassa, jota ei aina voi hallita "pelkillä" arvoilla ja niiden statuksilla.
  Ideologia kulkee varmaan mukana, mutta toivon myös kykyä nähdä kokonaisuuksia, hankkia lisää ja lisää tietoa, ja tehdä realismin kanssa kompromisseja ensisijassa aina realismin hyväksi.

  VastaaPoista
 2. Näitä kaikkia sopii toivoa. Paaterokin saatiin takaisin ministeriksi.

  VastaaPoista
 3. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006336841.html

  Meille on useinkin kaivattu ns. blokkihallituksia Ruotsin malliin.
  No nyt on. Sdp, vihreät, vas. ovat ainakin samaa sukua, väriä ja maata näillä johtajillaan.
  Katri "mualta" yrittää hengata mukana.

  Joidenkin mukaan tuo otos suomalaisista johtaa maamme entisestään syvempään jakoon. Saas nähdä. Toivotaan ettei.
  Odotan myös suuria julkisia ilon ilmauksia ja kiitoksia varmasti tasa-arvoisesta maasta varsinkin niiltä joille sukupuoli merkitsee paljon (vaikka toisaalta "sillä ei ole merkitystä.") teorioilla tai ilman.

  Meillä kotonakin on myös naisvalta 3:4. Lasken naaraseläimemme myös mukaan, tietysti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä miehiä vakituisesti talossa 1, poika silloin tällöin, 3 naista ja 3 naarasmarsua. Hyvin tullaan toimeen.

   Poista
 4. Olihan tämä kaikkinensa outo näytelmä. Rinne saatiin syrjään ja pientä säätöä ministereihin. Sen kun vielä tietäisi mistä kaikesta muusta on kyse. Varmaankin puolueiden kannatuksesta. Seuraavaksi luultavasti tarkastellaan Suomen suvaitsevimman puolueen paineensietoa ja integriteettiä. Ihme politiikkaa kyllä.

  VastaaPoista
 5. Valtamedia on nyt alkanut käyttää termiä "punavihreä" nyt ihan vapautuneesti Sanna-Li-Maria -blokin myötä, ja ilman ironiaa.
  Nyt kun meillä todella on punavihreä-hallitus, sieltä poliittisen arvonelikentän eskstremistiseltä laidalta, niin kaipa tuota termiä saa viimein muukin väki käyttää. Tuohon joukkoon kun liittää vielä Pekan niin radikaali hallitus meillä ainakin nyt on. Maailma on valmiina pelastettavaksi niin kotona kuin muualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punavihreä ei minulle ole mitenkään ironinen määre sinänsä, koska se on ihan kuvaava, paitsi ei aina vihreiden kohdalla, koska välttämättä heidän ajamansa ratkaisut eivät ole niitä vihreimpiä ilman muuta, vaikka tarkoitus on hyvä.

   Suoraan sanottuna tunnen nykyisin monissa asioissa enemmän lämpöä punaista kuin vihreää kohtaan. Ongelma on monissa punavihreissä hankkeissa se, miten rahoitus hankitaan - jatkuva velanotto ei ole hyvä minusta, varsinkin jos pistämme tulevaisuuden ihmiset eli omat lapsemme vielä senkin maksamaan. Toisaalta joskus ihmisten tukeminen ennakkoon ja vaikkapa velkaa ottaen on parempi kuin toimintakyvyttömyys, joka maksaa järkyttävästi.

   Ihmisiä ei kuitenkaan ole tarkoitettu mielestäni tukiriippuvaisiksi, ja minusta näyttää että usein punavihreä politiikka on kallellaan tähän suuntaan globalisoituvassa maailmassa: kun työt liputetaan ulos maasta (ja poliittisesti tämä annetaan tapahtua) eikä uutta työtä tai sen edellytyksiä osata luoda, maksetaan ihmiset tyytyväisiksi - sitä ennen on kuitenkin annettu asioiden valua käsistä... Rahaa on myös loputtomiin kaikkeen hyvään...

   Uudessa hallituksessa minua ei haittaa lainkaan ministerien ikä, sukupuoli tms. Olen huolestuneempi toimintakyvystä ja ohjelman realistisuudesta ja seurauksista. Tarkoitan ohjelman toteuttamisen mahdollisuuksia ja kustannuksia. Toivottavasti jollakin pysyy myös laskin kädessä ja kuunteleva kontakti ihmisiin, joille ja joiden avulla ohjelma toteutetaan.

   Poista
 6. Tod. hyvä.

  Virkamiehet ministeriöissä osaavat laskea, toivotaan. Kokemattomuudesta sitten itse hallituspolitiikan johdossa on vaikea kuvitella olevan varsinaista hyötyä, mutta voihan ollakin.

  Olet oikeassa siinä, että punaisessa ja vihreässä politiikassa melkein jokainen aloite sisältää sen, että jostakin/joltakin otetaan rahaa oman aloitteen (joka voi olla hyväkin) toteuttamiseen. Hyvätkin teot maksavat tässä maailmassa. On siis aina joku jossakin joka maksaa, oikeasti. No, jos ei oteta maailmalta lisävelkaa niin se on suomalainen nettoveronmaksaja ja yritys, jonka sen (hyvinvointivaltion keskeisimmän ja tärkeimmän otuksen) työllistää.

  Ymmärrän tulonsiirrot hyvin tiettyyn rajaan asti mutta sitä en minäkään suostu tajuamaan, että hyväksyttäväksi todellisuudeksi muuttuu aika ison ihmisryhmän elämän ylläpitäminen pelkästään tulonsiirroilla. Senkin ymmärrän väliaikaisena tilana tai poikkeustapauksissa, mutta en pitkäkestoisena asiantilana. Puhumattakaan asuinalueista joissa tulonmuodostus perustuu suurimmaksi osaksi yhteiskunnan tileiltä omalle tilille siirrettyyn rahaan.
  Se ei ole hyvinvointivaltion idea lainkaan.
  Työ, ja mieluiten tuottava työ, on sen idea, jotta syntyy todellista hyvinvointia jota voidaan myös jakaa.

  Ilmastokäyttäytymistä voi tietenkin alkaa myös ohjata lukemattomilla rangaistusveroilla (verotuksella joka on aina luonteeltaan valtion harjoittama pakkokeino), mutta miten pitkään elinkeinoelämä (joka tämän kaiken hyvän ja lystin sitten kuitenkin maksaa reaalityöpaikkoina) sitä jaksaa katsella.
  Jää nähtäväksi.

  Valkoinen nuori suomalainen heteronainen on tarpeeton määre tätä uuden hallituksen johtoa määritettäessä (kuten vastaavan pitäisi olla vanhojen valkoisten miestenkin johtaman hallituksen suhteen). Merkittävää on se millä realismilla hallitus kykenee johtamaan em. aitoa suomalaista hyvinvointivaltiota.
  Uskotaaan nyt ainakin toistaiseksi että pystyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän pitää lisätä huomautus siihen yhteiskunnan kokonaisuudessa pieneen detaljiin, josta nyt on noussut iso melu eli tähän al-Holiin. Minusta tämä homma olisi pitänyt hoitaa avoimin kortein. Siellä on 10 naista ja 30 lasta. Olisi ollut mukava tietää yleisellä tasolla keitä nämä ihmiset ovat. Olisi jotenkin helpompi ymmärtää.

   Sanon ihan suoraan, että jos siellä on radikalisoituneita Suomi-etnoja eli kiihkomuslimeiksi kääntyneitä, terrorisotaan lähteneitä valkonaamanaisia, niin en näe mitään syytä hakea heitä tänne valtion toimesta, lapset voi hakea, vaikka sekin on monin tavoin vaikeaa kaikille. Jos siellä taas on alunperin jostain muualta - esimerkiksi lähialueita tai Afrikasta - olevia radikalisoituneita musliminaisia, niin vielä vähemmän ymmärrän heidän hakemistaan riesaksi tänne, vaikka jossain vaiheessa olisivat Suomen passin onnistuneet hankkimaan. Heidän lapsensa, jotka eivät ole välttämättä koskaan asuneet Suomessa... Niin, minusta he voisivat mennä äiteineen kotimaahansa, jos se on esimerkiksi Somalia, Syyria tai vastaava maa, johon voi palata. Näiltä naisilta pitäisi voida ottaa kaksoiskansalaisuus, siis Suomen osuus, pois. Jos lapset tahdotaan tänne pelastaa, niin siitä vaan, mutta ei noilla akoilla tee täällä mitään enkä ymmärrä miksi heidän pitäisi tänne enää tullakaan.

   Paljon riippuu siitä, mitä tietoa näistä naisista ja perheistä on. Sitä tietoa olisi pitänyt olla kaikilla asiasta päättävillä ja on törkeää - minusta yksittäisenä kansalaisena - jos joku utopiaporukka on tätä salassa junaillut. En ymmärrä.

   No joo, ehkä saamme myös kansalaisina tästä lisätietoa, että on helpompi ymmärtää. Jonkinlaisena kuriositeettina asian ymmärrän, mutta jos vastaavasta toiminnasta tulee maan tapa ja perusteena on oikeusvaltio, niin huolestun todella.

   Poista
  2. Kuten itse totesin aiemmin äitejä ei pidä palauttaa jos rikos/sotarikos/ihmisoikeusrikos-tutkintaa ei ole heidän kohdallaan tehty.
   Terrorismin tukemiseen tai pahimmassa tapauksessa toteuttamiseen sitoutuneen ihmisen palauttamisen ei luulisi olevan kenenkään minkäänlaisen motiivin mukaista.
   Vaikka näyttää olevan.
   Niin ainakin jos taustoja ei avata kunnolla.

   Itse en ymmärrä punaista vihreää ideologista radikalismia näissä kysymyksissä. Tuollaiset pyrkimykset eivät ole humanismia, inhimillisyyttä tms. Vaikea hahmottaa edes mitä siellä takana on.
   Miksi joku on enemmän kiinnostunut vaikkapa terroristin tai sellaisen tukijan ihmisoikeuksista enemmän kuin uhrien tai potentiaalien uhrien ihmisoikeuksista ?

   Tässä tapauksessa ensisijasuudessa on oikeuden toteutuminen. Syyrian rasistisen ja terroristisen sodan syylliset, millä puolella, ne ovatkin olleet, on saatava tutkintaan ja tuomiolle siellä missä sellainen vain on mahdollista.
   Ohisalon ja Haaviston olisi ehdottomasti avauduttava pian miten tuo tehdään näiden "Suomen kansalaisten" kohdalla.

   Poista
  3. Täysin samaa mieltä. Jos tätä asiaa ei avata, se on iso pettymys ja luottamuksen rikkomista. Koko tämä operaatio on kummallinen. Ei mene minulle läpi maailman parantamisena. Juuri tällainen idealismi vie minusta vihreiden uskottavuuden. Lapsia pitää auttaa, mutta tuo muu porukka - minulle on aivan sama vaikka hortoilisivat aavikolla lopun elämänsä.

   Poista
 7. https://www.is.fi/politiikka/art-2000006338164.html

  Vaarallista maailmanparantamista.
  Kommenteissa rinnastus suomalaisten lasten ja nuorten mielenterveystyöhön oli osuva. Ja pari muutakin.

  Tulee heti mieleen kunnan vuokratalot, naapurosto, päiväkodit, koulut, sosiaalitoimi jne. ja jne. joka tämänkin porukan ottaa vastaan oikeasti kun nämä ideologiset "käpyläläiset" ottavat tätä kaikkea vastaan vain hörhösissä periaatteissaan, ideoiden tasolla ja pitävät tätäkin kuin omana saavutuksenaan ja osoituksensa inhimillisyydestään.

  Jos lapset tuodaan Suomeen, se perusteltuakin, olisi heille ehkä paras sijoittua sisä-Suomeen eikä valmiiksi alueille joista jo löytyy fund, myönteisyyttä.

  VastaaPoista
 8. On aletteva käyttää tietyistä hallituksen politiikoista ääri-etuliitettä, koska sitä he tosiasiallisesti edustavat. Niin myös itsensäkin ilmoittamana. Ja siitä äärimmäisyydestään vielä hyveen tehneenä.
  Suomessa on todellakin kaksi (2) ääripäätä.
  Asetelmaa ei voi muuksi enää lavastaa kielileikeillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sanaton. Tarkoitan siihen asti, että saamme tietää ketkä kaikki tuolta tulevat.

   Ikävää on, että poliittinen tilanne on kaapattu siten että todellakin ääripäät hallitsevat. Tästä ei hyvää seuraa.

   Poista
 9. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006339101.html

  Tuo.
  Onhan Pekan ja muun hallituksen täytynyt olla tästäkin tietoinen!
  Millaisille ideologsille ekstremisteille tämä maa on hallittavaksi annettu??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "– Olemme kertoneet vierastaistelijailmiöön liittyvistä uhkista varsin avoimesti julkisuudessa ja olemme informoineet ilmiöön liittyvistä uhkista ja muista ongelmista myös valtionjohtoa ja muita viranomaisia, sanoo Suojelupoliisin viestintäasiantuntija Minna Passi.

   Supon mukaan Irakin ja Syyrian konfliktialueelta palaavat henkilöt todennäköisesti lisäävät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa.

   – Arvioimme, että alueelta mahdollisesti palaavat naiset todennäköisesti jatkavat terroristista toimintaa, verkostoituvat keskenään ja integroituvat jälleen kotimaisiin jihadistisiin verkostoihin, Passi kommentoi."

   Miten voi olla mahdollista että maan ylimmän tiedusteluviranomaisen (valtiollisen poliisin) lausunnosta huolimatta maamme poliittinen johto suunnittelee palautusta?

   Alan todella olla huolissani näistä ääri-ilmiöistä ja turvallisuuspiittaamattomuudesta.

   Poista
  2. Ääri-ilmiöillä tarkoitan tässä yhteydessä maamme johtoon päässeitä ideologisia trolleja....

   Kyllä. Nyt vituttaa. Minna Passin lausunto on kova, ja selkeä. Piittaamattomuus siitä törkeää.

   Poista
  3. Ai miksikö? No kun ovat mitä ovat, minkäpä itselleen mahtavat ja kun on valtaan päästy niin antaa mennä vaan... Jos ideologiasta voi olla humalassa, niin se on tätä.

   Poista
  4. Ja: "Supon käsityksen mukaan Isisin toiminnassa mukana olleet naiset ovat yleisesti osallistuneet lähinnä eri tyyppiseen tukitoimintaan, kuten värväykseen, propagandan tuottamiseen, rahoitukseen ja muihin tukitehtäviin.

   – Myös aseellinen toiminta on ollut mahdollista. Naisilla on myös ollut keskeinen rooli jesidivähemmistöön kuuluvien naisten ja lasten orjuuttamisessa.

   Alueelta mahdollisesti palaavat lapset tarvitsevat todennäköisesti laaja-alaista tukea vuosien ajan.

   – Jos integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan ei onnistu, on mahdollista, että myös heistä muodostuu ajan oloon turvallisuusuhkaa, Passi toteaa."

   Poista
  5. Millainen legioona sosiaalityöntekijöitä, avustajia ja poliiseja näitä tulijoita tarvitaan vahtimaan, jos sieltä tulee isisnaisia ja pahimmassa tapauksessa ujutetaan jossain vaiheessa siipat perheenyhdistännän kautta mukaan. Voi vittujen kevät miten kujalla nuo vihreät voivat olla - siinä on meillä sisäministeri ja ulkoministeri. Nehän on kuin jostain sketsistä näine touhuineen. Minulla ei ole tähän mitään ideologista kantaa, mutta näyttää pahasti arvostelukyvyttömiltä ihmisiltä. Anteeksi kovat sanani, mutta ei voi mitään.

   Poista
  6. Yhden maahamme elinkaarellisesti integroitumattoman hintalappu on noin 1 - 1,5 miljoonaa. Sen kun kertoo lentokonelastillisella Suopon turvallisuusriski äitejä niin voidaan laskea kuinka monta sataa ihmistä käy koko elämänsä töissä pelkästään maksaakseen veroillaan kaiken tämän oudon mustan hyvyyden.
   Plus kaikki inhimmillinen häikkä siihen päälle.

   Sanasi eivät ole kovia. Sellaisen asenne joka suhtautuu tähän, että ihan sama, tuollainen nyt kato on vaan tää uusi aika ja milleniaalinen relativismi, on kova ja sydämetön asenne maailmaan.
   Maria. Li ja Pekka edustavat mulle ideologista teflonia, jonka pintaa mikään ei raaputa.
   Muut ehtivät mukaan kyllä.

   Poista
  7. Miten helvetissä tämä porukka integroituu? Osa heistä on saanu kansalaisuuden turvapaikan myötä ja lähtenyt kuitenkin muualle suoraan tappamaan tai tukemaan oman uskontonsa toisen haaran tai muiden tappamista. No, tämä on valinta ja kertoo kaiken halusta integeoitua, mutta sitten vielä se, että joku neropatti keksii lähteä pelastamaan tätä porukkaa, se minulta menee täysin yli eikä varmasti kukaan tutki mitään mitä nämä ämmät ovat tehneet. Heitä tuodaan tänne toisten kiusaksi ja ristiksi oikein hyvää hyvyyttään... Uskomatonta. Ja jos siellä on syntysuomalaisia mukana niin aivan sekaisinhan tuollaiset ovat. Mutta paijaamalla paranevat, eikä tässä ketään muita autettavia olekaan... Salaoperaatiot tämän pohjasakan tuomiseksi maahan, lapset pois lukien, voi järkikulta... Voidaan sanoa: mitä haittaa 10 naisesta? No joo, mitäpä haittaa 10 potentiaalisesta terroristista, jotka aivopesevät vähintään perheensä... Mutta voihan ihminen muuttua... Just joo. Prioriteetit ovat kohdillaan, ja tämän vuoksi um sekaisin ja asioita puidaan ympäriinsä. Kertoo paljon vihreiden toiminnasta. Ikinä en enää tätä porukkaa äänestä, vaikka jokusen kerran niin olen tehnyt.

   Poista
  8. Taitaa olla tästä eteenpäin niin että Supon, virkamiesten ja muiden sanat ovat paperia, kun ideologien hyvyys jyllää. Aikuisen ihmisen silmiin täysin epäuskottavaa touhua. Nämä poliittiset hyväkkäät, jotka tämän junailivat, eivät tule koskaan maksamaan tästä pätkääkään paitsi ehkä joinakin menetettyinä ääninä. Mutta huijattavia tässä maassa riittää takaamaan jatkossakin menestyksen. Ei tässä oikeasti ole kyse mistään hyvyydestä vaan puhtaasta ideologisesta idioottimaisuudesta. Miettikää joku kantis jossain telottamassa ihmisiä tai myymässä huumeita tai tekemässä pahojaan, niin että vangitaan ihan syystä? Tulevatko Pekka, Li ja Maria hakemaan charter-lennolla kotiin ja järkkäilevät kaiken kulisseissa? Eivät vitussa tule, eivät korvaansa lotkauta.

   Poista
  9. Tai jos tällainen hullu muistaa ottaa lapsen mukaan tai teettää pahanteon lomassa sellaisen itsellään, niin varmaan sitten juu...

   Poista
  10. Ainostaan se auttaa, että on islamistinen terroristi, silloin kuuluu hädänalaisuus läpi niin kovasti, että on pakko rientää apuun. Eikö tuollainen terrorismi olisi normaalioloissa jo lastensuojelullisen toimenpiteen paikka, huostaanottohan siitä meikäläisenkin lapsille tulisi jos minä alkaisin tuollaista edes suunnitella...

   Poista
  11. Jäljellä on oikeastaan vain yksi maailmankatsomuksellinen valinta. Valinta relativismin ja realismin välillä.
   Kun relativismiin sekoittuu unelmafantasiahöttöä on sen entistä vaarallisempaa.

   Lapsia otetaan huostaan monista syistä.
   En tajua miten terroristinen tai terrorismiin suuntautunut äiti (arvii Supon) joka raahaa lapsensa maahan jossa käydään rasistista sisällissotaa ja on itse siinä osallinen, on sellainen hyvä äiti ettei lasta voi häneltä ottaa huostaan.

   Koko tämä case sisältää sellaisia järjettömyyksiä että sitä on vaikea käsitellä. Vastapainona sitten nuo hyyvyyden tefloniset lähettiläät varmoina suunnitelmiensa universaaalista oikeutuksesta.

   Poista
 10. Korostan vielä, että en ole tässä sinänsä mitään ideologiaa tai poliittista näkemystä vastaan, vaan arvioin tätä ihan normaalia järjenkäyttöä ja oikeustajua vasten. Vaikka näitä päätöksiä tekevät ihmiset olisivat mistä hyvänsä puolueesta, minusta päätökset olisivat aivan pimeitä ja ennen kaikkea toisia riskeeraavia ja mahdollisesti vahingollisia - joka tapauksessa toisia kuormittavia.

  Toki tällaiset tilanteet aiheuttavat vaikeita päätöksiä. Mutta niitä voitaisiin hyvin tehdä toisinkin yhtään etiikasta tinkimättä.

  Kun vielä tiedostaa, mikä on planetaarinen tilanne yleistasolla, kaikkine uhkakuvineen, niin tällaisesta pienestä detaljista vain käy ilmi, miten järjetöntä ja sokeaa ideologiaa ministerimme ajavat toimillaan ja missä heidän prioriteettinsa ovat asian järjestämisessä. He eivät ole tämän eivätkä varsinkaan tulevan maailman ihmisiä, he eivät edusta todellisuudentajua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Korostan vielä, että en ole tässä sinänsä mitään ideologiaa tai poliittista näkemystä vastaan, vaan arvioin tätä ihan normaalia järjenkäyttöä ja oikeustajua vasten. Vaikka näitä päätöksiä tekevät ihmiset olisivat mistä hyvänsä puolueesta, minusta päätökset olisivat aivan pimeitä ja ennen kaikkea toisia riskeeraavia ja mahdollisesti vahingollisia - joka tapauksessa toisia kuormittavia."

   Juuri tuo on se: relativismi vs. realismi.

   Poista
 11. Kaikkein rasittavinta tällaisessa keskustelussa on sitten se, kun joku sanoo: Taidat olla natsi, kun et ole universaalin ihmisyyden ja ihmisarvon puolella.

  Minulla on varmasti hieman omalaatuinen ihmisarvokäsitys, mutta ajattelen, että ihminen voi omalla toiminnallaan menettää yhteiskunnallisen luottamuksen ja varsinkin tappamalla tietoisesti ja ideologisista syistä toisia, menettää myös jossain määrin ihmisarvonsa.

  Ihminen siis menettää myös ainakin jotain ihmisarvostaan nimenomaan tekemällä ihmisyyden vastaisia tekoja. Tuollainen ihminen varmasti on ihminen siinä missä muutkin, mutta ei hän voi olla kansalainen samaan tapaan kuin toiset. Ei häntä voida tuoda turvaan alueelta, jossa hän on tehnyt rikoksia ihmisyyttä vastaan - ja pahimmassa tapauksessa todeta lammasmaisesti: Emme voi selvittää onko hän tehnyt jotain lähtemällä rasistisen sodan aktiiviseksi toimijaksi / mahdollistajaksi / tukijaksi. Koska hän on onnistunut saamaan maamme kansalaisuuden, hänet täytyy viedä turvaan.

  Tällaiset terroristit laidasta laitaan ovat täysin hyödyttömiä ihmisiä yhteiskuntaan. Heidät tulisi eristää yhteiskunnasta tai mikäli heillä on kahden maan kansalaisuus, tulisi Suomen kansalaisuus ottaa pois jo yleisen itsearvostuksen vuoksi...

  Tiedän, että tämä ei nyt kuulosta punavihreältä libaralismilta, mutta ajattelen että ihminen tekee kohtalonsa myös itse. Jos valitset sen tien, että alat tappaa toisia, olitpa sitten mistä uskonnosta tai ideologiasta tai puolueesta hyvänsä, olet tappanut jotain itsestäsi ja omasta ihmisyydestäsi.

  Minun mielestäni esimerkiksi Breivikin kaltaiset otukset voitaisiin nihiloida hyvällä omallatunnolla. Miksi käyttää heihin yhtään paukkuja? Näiden palaavien isistaistelijoiden sijoituspaikaksi voisi hyvin suunnitella alueen vaikkapa jostakin kaukaa muualta ihmisasutuksesta. He olisivat turvassa, he saisivat opiskella ja tehdä jotain yleishyödyllistä työtä, mutta myös muut olisivat turvassa. Ei heihin tarvitsisi käyttää liikaa paukkuja. Ei heitä tarvitsisi yrittää ymmärtää, ja jos he haluaisivat pitää kiinni rasistisesta ideologiastaan, niin siitä vaan, riittäisi että he eivät voisi kohdentaa sitä muihin. Nämä taistelijat menettäisivät normaalin vapautensa olla osa yhteiskuntaa. Se olisi aivan oikein heille heidän käytöksensä perusteella, ja yhteiskunnallisesti on hyvin vaikea arvioida ihmistä muutoin kuin käytöksen perusteella.

  Edesvastuuttomuustapauksissa ihmiset voitaisiin sijoittaa vankimielisairaalaan tms. No, voitaisiin laitokselle keksiä joku kauniimpi nimikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon realistisen maailman mahdollisuuksien (ja rajoitusten) esiin tuomisesta seuraavaan olet fasisti tms. kielipelleilyyn/öyhötykseen ei pidä suostua. Siis sen sellaisen kohteeksi.
   Itsestään tuollainen leimaaja oikeastaan vain puhuu.

   Harmillista että nopeissa tunnekuohuissaan todella fiksunkin maineessa oleva putoaa siihen kuoppaan.
   Twitter on mm. häpäissyt mm. suomalaisen lakimiesprofessorin liian nopeiden ajatusten julkaisualustana viime viikolla. Esimerkkejä twitteristä tulee jatkuvasti.

   Nyt kun on täysin selvä että maassa todellakin on vähintään kaksi ääripäätä, jako tuntuu syvenevän entisestään.
   Ne ihmiset ja tahot jotka julistautuivat ilman-muuta-ei-ääripääksi, siis jollaisia hokeman mukaan piti olla vain se yksi, ovat jo poistaneet kaikki itseään koskevat epäilykset: niitä ei ole.

   Kun ottaa huomioon mitkä tahot ovat vaikka tässä ko. aiheessa osoittaneet realismia (UM, Supo...) taidan alkaa toivoa mahdotonta: virkamieshallitusta.
   Vaikka 2 vuoden koeajaksi.
   Missä sellaisen hallituksen puolesta saa äänestää?

   Poista
 12. Nappasin ihan rändömisti Iltalehden al-Holin uutisen kommenttilaatikosta jonkun naisihmisen ajatuksen. Tällaisia tavalliset ihmiset miettivät ja minusta aivan oikeutetusti - ei tarvitse miettiä mitään ideologiaa:

  "On kyllä täysin käsittämätön uutinen, jos kansanmurhaan osallistuneet ulkomaalaistaustaiset naiset tuodaan Suomeen veronmaksajan piikkiin.

  Huomattavaa on, että Syyriassa syntyneillä lapsillakaan ei ole mitään kontaktia Suomeen, ei kansalaisuutta, ei sukua, ei mitään muutakaan kuin kaksoiskansalaisuuden aikoinaan saanut äiti, joka on terrorismiin ihan oma-aloitteisesti sitoutunut. Miten nämä lapset tulevat toimimaan tavallisissa kouluissa ja päiväkodeissa? Summalla joka tähän tuhoon tuomittuun operaatioon menee, olisi jälleenrakennettu Syyrian kaupunkeja ja kouluja iso määrä. Lasten oikeuksissa ratsastetaan tässä täysin törkeällä tavalla."

  No, tässä on vain yksi aspekti mukana, mutta vastaavia kommentteja tulee vaikka kuinka paljon ja hyvin eri näkökulmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun äidit on tutkittu ja todettu terrorismiin syyttömiksi, voin ehdottaa listaa kaupunginosista vaikkapa Helsingissä ja Espoossa, miksei myös Loviisassa ja Raaseporissa, joista ostetaan kaupungin vuokra-asuntoja jonne ko. äidit sijoitetaan integroitumaan.
   Yleensä mennään näissä tapauksissa (persu)lähiöihin asumaan, mutta nyt kyllä voisi alkaa vihreistä omenapuukylistä, jotta pääsee suoraan yhteisöllisyyteen ja kyläjuhliin mukaan ilman ns. sosiologista luokkaretkeä.
   Tätä politiikkaa voisi harjoittaa muutenkin enemmän.

   Poista
  2. Hyvä, tämä olisi oikea reitti! Varmasti saataisiin paljon vihreitä ja vasemmistolaisia perheitä ja pariskuntia, jotka voisivat ottaa jopa kotimajoitukseen nämä kurjat kulkijat. Eiköhän Pekankin asuntoon sopisi joku perhe vaikkapa tuetulle vuokralle.

   Poista
 13. Kannattaisin lämpimästi harmaata, mautonta, täysin näkymätöntä virkamieshallitusta. Äänestäisin heti tuollaisen vaihtoehdon puolesta. Puolueet voisivat olla omia poliittisia ompeluseurojaan ja niitä voisivat kannattaa ne, jotka tahtovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virkamieshallitusta siis lähdemme ajamaan. Ilmoitamme tukemme heti. Pitkä ura tosiasioiden parissa lasketaan ainoaksi eduksi pestejä jaettaessa.

   Poista

 14. Kyllä, sellaisen lieventävän asian tahdon tuoda tässä julki, että toki olen sitä mieltä, että naisten osallisuus sotarikoksiin tulee selvittää. Suomesta käsin se vain on kovin hankalaa. Jos tulisi vapauttavia päätöksiä asiassa, niin sitten olisi arvioitava näiden naisten asemaa vanhempina uudelleen. Mutta pidän hyvin raskauttavana todisteena arvostelukyvyttömyydestä, että joku lähtee terroristiseen sotaan turvallisesta maasta.

  VastaaPoista