keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Juutalaisuus ja jesidismi
Olen ajatellut, että kun niin monet nykyajan länsimaisista hankkeista keskittyvät ennen kaikkea islamin aseman edistämiseen kristinuskon perinteisillä alueilla ja että kun äidin- ja isänvaistot tätä suurta maailmanuskontoa kohtaan ovat kovin suuret myös Suomen parhaimmiston keskuudessa, niin minun kiinnostukseni aivan vaistomaisesti suuntautuu pienempiin ja monella tapaa ahtaalla oleviin uskontoihin, nimittäin juutalaisuuteen ja jesidismiin.

Minusta sekä juutalaisuus että jesidiläisyys ovat etnis-uskonnollisina ja filosofisina maailmankatsomuksina todella mielenkiintoisia. Jesidejä on maailmassa eri arvioiden mukaan 70 000-500 000, juutalaisia noin 15 miljoonaa. Molemmat ryhmät ovat muslimien hallitsemien alueiden ympäröimiä. Määrällisen vertailukohdan kumpiakin vainoaviin islaminuskoisiin saa, kun todetaan, että muslimeja on maailmassa 1,6 miljardia ja heidän määränsä kasvaa hurjaa vauhtia kiitos räjähdysmäisen syntyvyyden. Toki kaikki muslimit eivät vainoa näitä epäuskoisia, mutta valitettavan ahtaalle sekä juutalaiset että jesidit joutuvat islamismin suunnasta. Viimeaikoina Isisin joukot ovat surmanneet, pahoinpidelleet ja raiskanneet jesidejä, ja aiemmin murhatöissä hääri Saddam Hussein.

Pelkällä Wikipedia-selailulla syntyy mielenkiintoinen kurkistus jesidien uskontoon. Kuulostaa melkein eurooppalaiselta postmodernistiselta synkretismiltä muutettavat muuttaen. Tämä on suoraan Wikipediasta:

Jesidismi on yhdistelmä zarathustralaisuutta, manikealaisuutta, juutalaisuutta, kristinuskoa ja islamia. Jesidit uskovat Jumalaan, joka on heille vain luoja eikä vaikuta enää maailmassa, ja joka on yhtä aikaa hyvä ja paha. Jesidien näkemyksen mukaan Jumala on jättänyt luomakunnan seitsemän pyhän olennon tai enkelin huomaan. Jumalan sijasta uskonnon keskushahmo on yleisesti riikinkukkona kuvattu enkeli Melek Ta'us. Jesidit eivät usko persoonalliseen pahaan. Islamin piirissä ”riikinkukkoenkeli” rinnastetaan usein Saatanaan, minkä vuoksi muslimit suhtautuvat jesideihin usein epäluuloisesti tai vainoavat näitä. Jesidit rukoilevat auringon suuntaan, ja he palvovat rituaaleissaan luonnonelementtejä: maata, tulta, vettä ja ilmaa. Jesidit uskovat sielunvaellukseen, mutta toisaalta he uskovat myös taivaaseen ja helvettiin. Jesidien myyttisen kertomuksen mukaan käärme pelasti luomakunnan tukkimalla Nooan arkkiin tulleen vuodon. Pyhiä kirjoja jesideillä on kaksi, Kiteba Cilwe ja Mishefa Res. Pyhäpäivänään jesidit pitävät keskiviikkoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti