keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Derrida Keskustasta ja vähän minäkinFilosofi Jacques Derrida kirjasi John Hopkins -esitelmäänsä "La structure, le signe et le jeu dans le discours des sciences humaines" 1966 profeetallisesti Rinteen ja Marinin hallituksen ja miksei jo Sipilän hallituksen kokoonpanon paradoksit sanomalla:

"Keskusta on kokonaisuuden keskellä, mutta koska keskusta ei kuulu kokonaisuuteen, kokonaisuuden keskusta on muualla. Keskusta ei ole keskusta."

No niin, Keskustan ominaisuus on se, että se ei koskaan ole Keskusta. Varsinkaan tässä hallituksessa se ei ole keskusta, eikä oikein kuulu kokonaisuuteen. Keskusta itsessään, kudoksena, on kuin pienoiskuva kuulumisesta ja ei-kuulumisesta. Tarkoitan yksittäisiä kansanedustajia ja alkuperäistä kiistaa heidän asennoitumisessaan. Ensin tämä kiista pudotti pääministerin palliltaan, mutta joskus se voi romahduttaa koko rakenteen.

Vulgaaristi mutta huomattavan osuvasti ja ontologisen tarkkanäköisesti asia voidaan ilmaista myös vanhalla kliseellä: Kepu pettää aina.

Juuri näillä sanoilla Derrida ei spekulaatioissaan etene, mutta saattepa vielä nähdä, että Keskusta ei olisi Keskusta, ellei se pettäisi.

Saattepa nähdä. Käy vielä toteen, että "Keskusta ei ole keskusta", ei ainakaan se Keskusta, joksi hallituskumppanit sen kuvittelivat.

Häipyvä Keskusta - se häipyy hallituksesta ennen kuin se häipyy kokonaan puoluekartalta. Tämä tapahtuu ennen vuotta 2023, jännitettäväksi jää vain, milloin Keskusta ei enää ole Keskusta.

Mielenkiintoista tietenkin on, että Keskusta tarvitaan hyvin usein hallituksen kokoonsaamisen takuumieheksi, kun otetaan huomioon puolueen paradoksaalinen luonne: ei-Keskusta. 


*

Vitsi meni ylipitkäksi. Olisi pitänyt vain sanoa: Jo Derridan mukaan Kepu pettää aina ja sitten sitaatti: "Keskusta ei ole keskusta." Tai: Keskustaideologit ovat lukeneet liikaa Derridaa, dekonstruktion idea on kaapannut puolueen kokonaan, tai harmi vain että kepulaiset ovat lukeneet filosofiaa, joka ei ole enää kovinkaan kiinnostavaa. 

Ehkä tällaisen vitsin voisi esittää filosofian opiskelijoiden pikkujouluissa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti