tiistai 26. marraskuuta 2019

Synkkä pedagogiikkaVaikka Veijo Baltzarin kulttuurienvälisen kokemuspohjaisen pedagogiikan viime vaiheet eivät näytä tuottaneen aivan niitä tuloksia, joita tietyissä piireissä odotettiin, olen varma, että Suomessa nähdään jatkossakin vastaavaa, yhteiskunnan kehittämisen kannalta tärkeää ajattelua ja toimintaa. En yllättyisi, jos tukijoukot löytyisivät sieltä mistä tähänkin saakka.

Ironinen osuus päättyy tähän...

Olen iloinen, että monet tytöt olivat itse älynneet tai saaneet voimia lähteä tämän rasvaisen äijän kourista. Luulen, että muitakin tapauksia tulee jatkossa esiin, joskaan ei välttämättä juuri teatterista.

Jos osaisin ennustaa uusia tuulia, sanoisin, että seuraava humpuukin lähde voi yhtä hyvin olla jonkin sortin noitapedagogiikka kuin kulttuurienvälinen kokemuspohjainen kasvatustyö. Tyttöjen välisenä voimaantumisena ja puoliperformatiivisena höpsöttelynä se ei ajaudu välttämättä tismalleen samanlaisiin vaaroihin kuin Baltzarin kultti, mutta neuvoisin herkkiä ihmisiä pysymään kaukana kaikenlaisista noitaliitoista.

Ihmisten välinen luottamus on elinehto, mutta samalla tulisi muistaa, että tuskin mikään muu kokemus on yhtä yleinen kuin petetyksi joutumisen kokemus. Jospa ihmisten välillä olisi enemmän lämpöä ja rakkautta eikä taistelua vallasta. Silloin myös terve järjenkäyttö saisi enemmän tilaa.

Aika pitkältihän näiden traagisten tapausten juurilta löytyy rikkinäisten, herkkien, sinisilmäisten tai rakkautta vaille jääneiden ihmisten yritys löytää jokin tasapainon, merkityksen ja mielihyvän lähde elämäänsä. Näitä ihmisiä kaikenlaiset saalistajat tai omaan narsistiseen humpuukiinsa uskovat osaavat etsiä ja löytää ja kahlita monin tavoin. Vahingot ovat mittavia.13 kommenttia:

 1. Luin artikkelin jossa iloisena ja mutkattomana asiana kerrottiin että feminismin uusissa ulottuvuuksissa "noituus" on iso asia. Feminismi ja noituus yhdistettiin toisiinsa teoreettisella että käytännön tasolla. Myynnin iskusana oli tietenkin, mikäpä muu, kuin tuo voimaantuminen. Vetoaa artikkelin mukaan varsinkin nuoriin.

  Tiedän taustan mikä nämä yhdistää. Siinä on isompaakin tavoitteellisuutta kuin tyttöjen välinen höpsöttely. Ja olen lukenut että myös tietynlaista seksuaalista ohjaamista saattaa kuulua asiaan. Ainakin ryhmäpaineen muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei ole leikkiminen noilla jutuilla, koska sinne menee repaleisia tai sinisilmäisiä tyyppejä ja sieltä tulee ulos entistä huonommassa kunnossa - näin pahimmillaan.

   Minä kannatan ihmisten hyvinvointia ja moninaisuutta, mutta anteeksi nyt vaan, nuo yhdistelmät liitettyinä tietynlaiseen pettymykseen ja katkeruuteen ja ideologiseen aivopesuun kuulostavat todella huolestuttavilta.

   En ihmettelisi, jos tietyt ihmiset lähivuosina julistautuisivat noidiksi. Mielessäni on jo muutama nimi, mutta en niitä tietenkään sano.

   Poista
 2. Ei ole syytä aloittaa mitään noitavainoa, sellaista en tahdo, mutta tahdon sanoa, että ihmiset voivat hankkia itsensä todella ikävään kuseen tekemällä asioita, joita ei ole heille tarkoitettu.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, en minäkään tiedä VB-casesta enempää kuin mitä Hesarista ja iltapäivälehdistä olen lukenut. Eniten ahdistaa uhrien puolesta. Sivutuotteena SDP kerää ikävää joskin ansaittua mainetta. Toivottavasti puolueen keskeiset henkilöt ymmärtävät jossain vaiheessa alkaa ajatella.

   Yleensä saalistajat, itsekin joskus haavoitetut ja narsistit osaavat hankkia uhrinsa. Eivät he välttämättä ole ollenkaan huonoja ihmistuntijoita valitessaan uhrejaan. Juuri tuo perusturvallisuuden järkkyminen on leima, jonka he tunnistavat, koska ovat itse siitä jotenkin osallisia.

   Kaikenlaiset kultit ja salaseurat ovat siitä vaikeita tapauksia, että yleensä niissä manipuloidaan ihmisen tarvitsevuuden kokemusta vieläpä hyvin rankasti menemällä henkisyyden, seksuaalisuuden ja hengellisyyden alueille tavoilla, jotka ovat pahimmassa tapauksessa vahingoittavia ja vinouttavia.

   Poista
 4. Noissa noitajutuissa on juuri tuollaisia juttuja, ideologiaa mm. Ja jos on niin että siellä ohjataan tiettyyn suuntaan seksuaalisuuttaan etsivä nuoria, niin eivätkö siihen ohjaajan asemaan itsensä esim. kokemuksensa tai ikänsä puolesta auktorisoineet ole samalla tapaa rasvaisia naisia kuin VB miehenä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan noin. Tätäkään ei ole varmasti korrektia sanoa. Mutta kyllähän tätä on tapahtunut jalkapallojoukkueissakin niin miksi ei sitten tällaisissa yhteyksissä. Kunpa ihmiset pitäisivät silmänsä ja aistinsa auki ja ymmärtäisivät ajoissa.

   Poista
  2. Tietenkään ei pidä leimata ihmisiä suotta. Tuskin kaikilla on tällaisia seksuaalisia tarkoituksia, mutta mukana voi olla myös tällaista. Eihän siinä mitään jos ihminen on jo valmiiksi esimerkiksi lesbo, mutta voi olla aika traumatisoivaa, jos sitten tulee vedetyksi sellaiseen, mikä ei ole oman seksuaalisuuden kannalta luontevaa. Huom! en nyt yhdistä juttuja niin, että näin tapahtuisi juuri erityisesti tietyissä piireissä, koska samaa voidaan tehdä missä yhteydessä hyvänsä, missä on tällainen halu. Ja ihan yhtä rasvaista nuoren ihmisen houkuttelu vastentahtoiseen toimintaan on naisen toimesta kuin jonkun äijän suorittamana.

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. VB on nyt saatavilla olevan tiedon pohjalta ajatellen pitkän linjan manipuloija ja varmasti itsekin narsistisesti uskoo omaan karismaansa. Hän on onnistunut kaappaamaan avustajansa samaan sotkuun ja sitten ovat nämä uhrit, nuoret naiset, joita on riittänyt. Tuon ikäisellä äijällä alkaa yläkerta pehmetä sen verran, että varovaisuus ja suunnitelmallisuus ja arviointikyky saattavat jo kärsiä.

   Kaikenlaisissa kulteissa on omat ongelmansa. Mikäli johtajuus on hajautettua ja "tasa-arvoista" eli perustuu eri tavalla ryhmäidentiteetille, tulokset ovat toisenlaisia tai ainakin reitti yksilölliseen pahoinvointiin on toinen. Luulisin, että lopulta tuloksena on yksilötason pahoinvointi. Syvällä kultissa elävä ja sen narsistisiin rakenteisiin / ryhmärakenteisiin mukautettu ei välttämättä tajua kärsivänsä, kunnes sitten jossain vaiheessa yleensä tulee psyykkisen maksun paikka.

   Poista
  2. Jari, tässä VB:n tapauksessa tyttöjen kertomukset ovat niin yhteneviä, että aivan varmasti näyttö riittää ainakin siihen, että VB:n toiminta tässä suunnassa käy erittäin hankalaksi. Eri asia on lähdetäänkö tässä käräjille. Luulen, että kaikki eivät sitä halua eikä siihen ehkä ole tarvettakaan. Pääasia on, että mies jäi kiinni teoistaan. Totta kai oikeudenmukainen rangaistus on aiheellinen sikäli kuin VB:n toimintaa voidaan tarkastella oikeudessa. Näytöt ovat hankalia. Tuli ikävä loppu tämän draamakuninkaan elämälle.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, en minäkään ajattele tätä asiaa ensi sijassa rikoksena, vaikka VB vaikuttaa täydeltä roistolta. Tärkeintä olisi näiden uhrien parantuminen ja pääsy takaisin kiinni elämään. VB:n kohdalla ei ole suurtakaan merkitystä sillä tuleeko tuomioita oikeudessa. Hänen toimintansa ehtyy näillä näkymin, ja mikäli se on ollut tuota kieroilua, se saa ansaitsemansa lopun. Totta kai olisi hyvä, jos mies tuomittaisiin, mikäli näyttöjä on, mutta kuten sanoit, näyttöjen saaminen on hankalaa.

   Poista