torstai 14. marraskuuta 2019

Pentti Linkola oikeuteen?Odotan jännityksellä joutuuko kahdeksankymmentäkuusivuotias Pentti Linkola oikeuteen ajattelunsa vuoksi eli tarttuuko valtakunnansyyttäjä niihin puheisiin, joita eräskin ihmisoikeusoppinut on esittänyt. Elämme todella mielenkiintoisia aikoja. Suomen harvoihin aidosti vihreisiin julkisuuden ihmisiin kuuluva Linkola on kenties vihapuhe(näytös)oikeudenkäynnissä siksi, että esittää asiansa tavalla, joka ei sovi ihmisoikeusajattelijan pirtaan. Linkola on puhunut näin vuosikymmenet, mutta kenties nyt on vihdoin yhteiskunnallisesti kypsä hetki saattaa hänet oikeuden eteen.

Minusta kyse on siitä, että tietyt ihmiset eivät kestä kuulla sitä, että maailman kirjat ovat sekaisin, niin sekaisin, ettei mikään yksinkertainen utopia, varsinkaan ihmisoikeusoppineiden omat utopiat ja analyyttisesti ajatellen aivan helvetinmoiset käsitesotkut, niitä korjaa. En tiedä, onko kyse edes Linkolasta vai siitä, että joillakin ihmisillä on kiire ottaa julkinen tila haltuun ja betonoida keskustelu ja mielipiteidenilmaisu sellaiseksi, että se hyödyttää ennen kaikkea heidän omaa maailmankuvaansa. Joka tapauksessa viesti on selvä: Me voimme vaientaa kenet tahansa haluamme.

Ihmisoikeusoppineen tulisi ymmärtää, että Linkola ei ajattelussaan lähde ihmisen rajoittamattomista oikeuksista vaan biosfäärin kokonaisuudesta. Biosfäärin kokonaisuudessa on kyse ihmislajin ja muiden lajien suhteista. Tällöin myös ihmislajin edustajien määrä ja elämäntapa ratkaisee.

Linkola ei voi yksityisillä mielipiteillään mitenkään loukata afrikkalaisia eikä myöskään juurikaan vaikuttaa afrikkalaistyttöjen kohtaloon.

Vaikka emme pitäisi jostakin mielipiteestä, ei ensimmäinen reaktio tulisi olla sen kriminalisoiminen tai oikeuteen haastaminen. Ei minuakaan loukkaa se, että tietyt ihmiset yhä kannattavat aatetta, joka on tappanut yli 100 miljoonaa ihmistä ympäri maailman aivan lähihistoriassa, mutta ihmettelen kovasti, mikä saa ihmiset yhä uskomaan tuohon aatteeseen tai johonkin sen versioon.

On tietenkin historian valossa kiistämätön tosiasia, että tähän asti nähdyn kommunismin kaltainen aate olisi omiaan saattamaan ihmiskunnan yhä yhtenäisemmäksi ja vähälukuisemmaksi, mikäli tulevan kommunismin toimintamekanismi olisi sama kuin sadan edeltävän vuoden ajan.

Jos maailmassa olisi ollut moderneja kommunisteja (ja natseja) jo ajanlaskun alussa ja he olisivat siivonneet epämiellyttäviä ihmisiä pois planeetalta samaan tahtiin kuin viimeisen sadan vuoden aikana, niin miltei pari miljardia ihmistä olisi tapettu pelkän rauhan ja tasa-arvon saavuttamisen tähden. Siinäpä taustamaailmankatsomusta käytäntöön pantuna -- no, vasta 1900-luvullahan maailman väkimäärä on käynyt sellaiseksi, samoin kuin tekninen osaaminen, että massamurhat ovat toteutuneet tässä mitassa eli ei tuo minun laskelmani mitenkään tieteellinen ole. Niin ja on siinä tarvittu mielipuolisen raakoja johtajiakin ja pelolla hallitsemista, että kommunistit (ja natsit) ovat saaneet aikaan nuo ruumismäärät. Hyvät hallitsijat olisivat saaneet aikaan hyvää kommunismia, niinhän se menee... Vähän niin kuin hyvät natsit olisivat saaneet aikaan hyvää kansallissosialismia...


*

Itse ymmärrän Linkolan puheet siten, että valtavaan väestöräjähdykseen ei auta se, että esimerkiksi afrikkalaisille taataan eurooppalaisten kaltaiset kuluttajanoikeudet -- se merkitsee ekokatastrofin lopullista toteutumista. Eihän Linkola tahdo nähdä eurooppalaisiakaan kuluttajina, koska se edistää planeetan tuhoa. Tästäkin hän on puhunut järjestelmällisesti ja itse elänyt puheidensa mukaan. Jokainen voi miettiä Linkolan sanoja hänen omaa elämäntapaansa vasten. Jos ne loukkaavat jotakuta, kannattaa miettiä, miten oma elämäntapa loukkaa luontoa ja monien ihmisten elinoloja myös Afrikassa.

Mutta niin vain voi käydä, että Linkola on yksi niistä ihmisistä, jotka ennen kuolemaansa kokevat, mitä on kun hyvä ihminen päättää, että toinen ihminen on väärässä ja vaarallinen -- ei väliä sillä, mistä kokonaisuudesta väärässä olevan ihmisen sanoissa on kyse.


*

PS. Minusta Afrikan tyttöjä tulee kouluttaa. Se luo toivoa ja mahdollisuuksia. Eli tässä olen eri mieltä Linkolan kanssa. Mutta siitä olen samaa mieltä hänen kanssaan, että pelkällä koulutuksella ei väestöräjähdystä peruuteta. Se vaatisi myös miesten uudelleenohjelmointia. Se vaatisi globaalia väestösopimusta. Siinä olisi ihmisoikeutta jokaiselle ja oikeutta myös biosfäärille. On suuri harha, että maailma pelastuu kun ihmiset koulutetaan ja heistä tulee tiedostavia kuluttajia. Planeetan kantokyky ei riitä 10 miljardin tiedostavan kuluttajan mukavuudenhalun ruokkimiseen.

PS 2. Minusta Linkolan oikeudenkäynti ja mahdollinen tuomio vertautuisivat pienoiskoossa ja aikaan suhteuttaen Sokrateen ja Jeesuksen oikeudenkäynteihin, vaikka eivät kenties merkittävyydessään yltäisi samaan. Olisipa kuitenkin oikein laatukuva moraalisesti nuhjuisesta nykyajastamme. Jos valtakunnansyyttäjä on looginen, myös Linkolan puheet tutkitaan nykystandardien valossa, niin pimeästi kuin tämä valo valaiseekin asiat. Tämänhetkisen oikeuskäsityksen ja -käytännön perustoilta voi tosin käydä myös niin, että Linkolan puheet eivät johda oikeusprosessiin. Suoraan sanoen minua ei ihmetyttäisi sekään, että puheita ei tutkittaisi. Tällainen päätös paljastaisi lopullisesti ajattelun kaksoisstandardit sekä eri ryhmiin kuuluvien ihmisten erilaisen kohtelun. Pelkään, että edes tätä ei tunnistettaisi tai tunnustettaisi.
5 kommenttia:

 1. Tämä oikeudenkäynti olisi tietyssä mielessä hieno juttu. Se paljastaisi kaksoistandardit ja toisi esiin Linkolan varsinaiset globaalit argumentit. Joista todella monet ovat olleet faktisesti samoja kuin vaikkapa juuri sen poliittisen laidan, joka blokataan sivuun niin Suomessa kuin monessa muussakin "vapaan sanan" maassa.

  Kostean villapaidan tuoksuinen kalastajataata nähtäisiin uudessa valossa: siinä valossa mitkä ovat hänen argumenttinsa.

  Suvaitsevaisto rakasta Penaa vaikka hänen väitteensä olisivat jonkun toisen suusta (esimerkiksi) suoraa rasismia.

  Lisäksi maailman suurin ongelma (väestönkasvu, ja sen alueelliset muttujat) tulisi kertaheitolla esiin näkyvästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Linkolan oikeudenkäynti ja tuomio vertautuisivat pienoiskoossa Sokrateen ja Jeesuksen oikeudenkäynteihin, vaikka eivät tietenkään kenties merkittävyydessään yltäisi aivan samaan.

   Poista
  2. Noin juuri periaatteen, oikeuden ja totuuden kannalta; tuo oma kantani oli taktinen, kyyninenkin ehkä, ja myönnän, helvetinmoiseen turhaumaan perustuva myös.

   Poista
 2. Mietittävää myös siinä, että Linkola sai nuo asiat vapaasti sanoa 70-90 -luvuilla, mutta nyt kun hänen sanomansa alkaa konkretisoitua ja vahvistua todellisuuden markkereilla, häntä syytetäänkään vihapuheesta.

  Tämä kuvaa yhteiskuntamme hegemonian (typerä sana, mutta en muuta keksi) radikalisoitumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asia on juuri noin. Maailman kieltäminen on hegemonian keskeinen itselleen ottama tehtävä.

   Poista