keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Kaksi ajatustaJo varhain oivalsin elämän koostuvan kahdesta vastakkaisesta tekijästä: sanoista, jotka voivat muuttaa maailmaa, ja itse maailmasta, jolla ei ole mitään tekemistä sanojen kanssa.

(Yokio Mishima)

Maailma on hajonnut ja vaikea, mutta eivät ihmiset tahdo nähdä tätä vaan yhä eheämmän ja yhä utopistisemman ideologian, joka etääntyy askel askelelta maailmasta -- ideologia kenties suojaa  sille antautuneet ihmiset, kunnes maailma tekee lopun niin ideologiasta kuin sen ihmisistä.


8 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Mishimahan kuului myös niihin, joiden pää ja ruumis eivät kestäneet maansa (Japanin) pelleytymistä (Jarin sanoin) hänen näkökökulmastaan.

  En tarkoita että jakaisin Mishiman poliittis-filosofisen ääritraditionalismin, mutta ymmärrän, tai ainakin niin kuvittelen, hänen romahduksensa tuosta syystä. Näki jotakin mitä muut eivät nähneet. Ei kestänyt sitä erotusta. Siitäkin tuo siteeraus mielestäni kertoo.

  VastaaPoista
 3. "...kunnes maailma tekee lopun niin ideologiasta kuin sen ihmisistä."

  Ideologia tappaa ihmiskunnan. Olisi aika piankin alettava ihastua realismiin, k a i k k e e n faktaan, pragmaattisuuteen, mahdolliseen mahdolliseen maailmaan, ei arvoidealistiseen projektioon.

  Jos tuo on mahdollista ilmastotietoisuuden suhteen, luulisi sen olevan myös muun olennaisen kanssa.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. "En tarkoita että jakaisin Mishiman poliittis-filosofisen ääritraditionalismin"

  Jope, en minäkään ole sitä jakamassa, vaan nuo Mishimahan sanat, jotka todella osuvat.

  Nykyisin, tässä identiteettipoliittisessa limbossa, ei voi oikein siteerata ketään, kun se koetaan heti siten, että on joko täysin omaksunut siteerattavan ideologian tai sitten vastustaa sitä - tämä pitää merkata selvästi. Näin ajattelu lakkaa. Minusta tuo M:n ajatus vaan on aivan loistava, siksi sitä siteerasin.

  VastaaPoista
 6. Tuommoista se on, kaikki pitää turvakoodata ettei joku ajatusten valvoja keksi puhujalle kuviteltuja tunteita tai asenteita. Itsesensuuriin ei pitäisi alistua.

  Itselläni on kyllä ihan avoimesti kulttuuritraditioon hyvinkin myönteistä suhtautumista. Olen varmaan jonkun tason traditionalisti sitten, koska uskon ylisukupolvisiin tehtäviin enkä ajattele että maailma olisi keksittävä kokonaan aina uudelleen. Mieluummin Mishima kuin Foucault.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jope, aivan sama juttu. Uskon asioiden kestävyyteen ja vähittäiseen korjaamiseen.

   Poista