maanantai 9. syyskuuta 2019

Terveisiä Tukholmasta


Tukholmassa ilmoitetaan joka päivä poliisille keskimäärin viisi raiskausta. Poliitikotkin alkavat vähitellen huolestua. Onhan kaupunki toki iso ja näinä metoon aikoina ilmoituskynnystä on saatu laskettua, mutta on tuo aivan järkyttävä määrä raiskattuja naisia, kun alkaa kertoa päiväsaldoa kuukausiksi ja laskea vuoden tulosta. Poliisin tavoittelemaan rikollisten joukkoon sopii esimerkiksi Rågsvedin poikkeuksellisen väkivaltainen sarjaraiskaaja, josta poliisi on levittänyt viime viikkoina piirroskuvaa - mies ei ainoastaan raiskaa vaan myös pahoinpitelee uhrinsa ennen raiskausta ja sen aikana. 

Moderaattien Elisabeth Svantesson on herännyt toden teolla. Hän pohdiskelee, että tarvittaisiin lisäresursseja poliisille ja oikeuslaitokselle. Turvallisia reittejä ja valvontakameroita... Mutta olisi enemmänkin - - tarvittaisiin isoa asennemuutosta yhteiskunnassa:

- Metoo får inte bli något vi pratar om tillfälligt. Vi måste fortsätta diskutera och lyfta frågan om hur vi beter oss mot varandra och var gränsen går.https://mitti.se/nyheter/alarmerande-valdtakter-stockholm/?omrade=hela-stockholm


Niinpä. Keskustelemalla sopivuuden rajoista tämäkin juttu selviää. Taitaa vaan olla, että suurin osa raiskaajista ei ole liiemmin seurannut poliitikkojen kohteliaita praattailuja ja diskuteerailuja tai ruotsalaista metoo-kampanjaa.*


Tulee mieleen vanha tarina. Mies on ollut ryyppäämässä kolme päivää. Kun hän viimein tulee kotiin, vaimo aloittaa kauhean ripityksen. Hän puhuu ja huutaa kolme tuntia putkeen ja mies makaa liikkumatta sohvalla. Viimein naisen kurkku on niin käheä, ettei hän saa suustaan pihahdustakaan. Hän jää katsomaan miestään. Mies vilkaisee vaimoaan, kaivaa taskustaan pullon, ottaa reippaan huikan ja toteaa:
- Minähän olen aina sanonut, että puhumalla ne asiat selviää.


*


Toivon, että Helsingin tai pääkaupunkiseudun ei tarvitse koskaan olla vastaavassa tilanteessa. Ja toki että ruotsalaisetkin saisivat miehensä kuriin.PS. Tänään Tukholman alueen poliisi tiedotti, että kuluvan vuoden aikana se on kirjannut miltei 70 ampumatapausta. Kuolonuhreja on 15, haavoittuneita parisenkymmentä.
Kova on meno länsinaapurin pääkaupunkiseudulla, kun mukaan lasketaan autopoltot, pommit ja veitsiväkivalta sekä muu vastaava. Mutta mikäs siinä, tämä on yksi puoli poliittista suunnittelua. Ihan ilmaiseksi eivät unelmat toteudu.

No, kunnon jykevälle ideologiselle yhteiskuntasuunnittelulle nämä väkivallanteot ovat vain yksittäisiä valuroiskeita, jos sitäkään -- niitä kyllä siistitään ja jaksetaan siistiä kustannuksia laskematta, ja kunhan rakennus on valmis, soraa ja sokkelimaalia päälle. Mutta ikävää on, että mitään tuollaista rakennusta ei ole -- on vain soraa ja sokkelimaalia...


Sekään ei olisi niin paha, mikäli jengiläiset ja huumetyypit ampuisivat toisiaan hengiltä jossain syrjemmällä, mutta kun reviirikiistoissa sivullisista kaupunkilaisista alkaa tulla uhreja, niin sillä on merkittäviä vaikutuksia kokonaisiin asuinalueisiin ja kaupunginosiin, yleiseen turvallisuuteen ja turvallisuudentunteeseen. 17 kommenttia:

 1. Turvallisia kulkureittejä naisille kaupungeissa toivoi moderaatti. Eikö pitäisi tehdä jotain sille, että siellä kansankodissa ja tasa-arvon ja keskustelun kultamaassa on turvattomia reittejä?
  Turvallisten kulkureittien rakentaminenhan rinnastuu muureihin joita vaikka Trump ajaa. Ja kun Malmökin on käyty ihan Suomesta saakka katsastamassa ettei siellä mitään ongelmaa ole. Miksi siis turvallisia reittejä?

  Vakavasti puhuen Ruotsin tilanne on surullinen. Yksi hienoimmista Euroopan maista on sallinut itselleen kaiken tuon. Pelko ja alistuminen.

  Muuten. Jos joku kuvittelee että suomalaiset vain näitä Ruotsin tilanteita ihmettelevät (kuka mistäkin epäilyttävästä syystä) niin tilanne siellä on se, että kaikki tietävät. Ihan kaikki, kaiken.
  Siltikään suu ei uskalla sanoa. Jonkinlainen kangistuminen todellisuuden edessä koska ero ideaaleihin on niin iso ettei sen pitänyt mitenkään olla mahdollista. Muistuttaa shokkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen kauanko ruotsalaiset katselevat paskapoliitikkojaan. Ilmeisesti hyvin pitkään, kun mitään ei ole tehty eikä mistään opittu. Ei voi olla maailmassa yhtään niin hienoa ideologiaa, että sen kustannukset ovat tuollaisia. Mutta onpa vaan. Tämä on valtava häpeä ja kaikki kielto päälle. Jossakin vaiheessa tuon on revettävä.

   Poista
  2. ( Käytännössä tilanne että noin joka viides Ruotsin viime vaaleissa annettu ääni hylättiin poliittisista syistä. Siis nollattiin noiden äänten merkitys etu-ja jälkikäteen. Blokki. Ja tämä vielä avoimesti kerrottiin kuin demokratian voittona. )

   Poista
  3. Nyt kuitenkin jossakin määrin blokattujen teemat vuotaneet muihinkin puolueisiin, mutta kaikki on vielä keskustelun ja vihjailun tasolla. Luulen että vaikka siitä edettäisiin ei Ruotsilla ole enää potenttia tehdä käytännön tasolla asioille oikein mitään. Täytyy vain sopeutua. Alkaa integroitua omaan (saako niin sanoa?) maahansa.

   Poista
  4. Ruotsissa on erittäin korkea työllisyysprosentti mikä aina muistetaan mainita kun maasta puhutaan. Rinteen hallituskin haluaa ottaa mallia.
   Miten ihmeessä kuitenkin rikoskehitys tuollainen kun yhteiskunnallisen syrjäytymisen syyksi sanotaan aina osattomuutta yhteiskunnasta ja sen työnjaosta?
   Jokin menee väärin.

   Poista
  5. Ruotsi, suurten vastakohtaisuuksien maa.

   Sillä välin kun Greta Thunberg veneilee New Yorkiin pitämään ilmastopuhettaan, protestoivat Alan Hussen, Daniel Sahraei, Nawanan Ninkhom, Landy Khudhur Sabah Arafah, Hristos Goran Stankovic ja Daryo Ali Ahmed väärin leikattua ananastukkaansa sytyttämällä yli sata autoa tuleen ja rakentelemalla pommeja Göteborgissa.

   Sillä välin kun Stefan Löfvenin hallitus pohtii itse maahan junailemaansa väkivaltaongelmaa, erilaisen arvopohjan omaavat ruotsidemokraatit jätetään ulos.

   Millaisessa yhteiskunnassa tällainen on mahdollista?

   Maailman parhaimmassa hyvinvointiyhteiskunnassa, jolla on vahva demarikannatus, oma kilpailukykyinen valuuttansa ja toimiva teollinen tuotantoympäristö, maassa jonka valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen laskee, materiaalisesti ylivoimaisen rikkaassa maassa, jolla on varaa pumpata fyffeä konkurssin partaalla oleviin kuntiin ja jossa yhä saa huippukoulutusta yliopistoissa ja palkat ovat kunnossa.

   Niin, ja silti tilanne on se mikä on. Kaikki on ilmeisesti ollut liian hyvin liian pitkään. Osa alueista libanisoituu, ja jossain muurien takana porskutetaan entiseen malliin.

   Paradoksi on se, ettei Ruotsi taloudellisesti tuosta murene aivan äkkiä, mutta muuten säröjä alkaa tulla - juuri tämä nakertava nilkkimäinen väkivalta, jonka kirjo ja nousu on aivan käsittämätöntä, jos ajattelee, että maa on suunnitellut poliittiset manööverinsä huolella.

   Poista
  6. Huolella ja vastuullisesti, piti sanoa.

   Poista
 2. Tuossa kollaasissasi se tilanne tuli esiin. Mysteeriksi jää vain miten noin hyväosainen valtio, tarkoitan muutakin kuin taloutta, ideologisoituu niin, että aloittaa oman rapistumisensa omilla valinnoillaan ja vielä vauhdittaa sitä kuten vuosina 2015-2016.
  Jonkinlainen kaikkivoipaisuuden kuvitelma joka pääsi syntymään realistisen ja pragmaattisen sosialidemokratian rinnalla ja sisällä?

  Myös ruotsalainen kieli (en tarkoita nyt ruotsin kieltä ruotsina) on oma maailmansa, jossa monella tapaa erilaiset laimennukset ja varmennukset ja varovaisuudet ovat voineet kaivaa kielellisen ja tyhjiön jossa ei olla tietoisia siitä, ettei todellisuudesta enää oikein puhuta. Havainto ei muutu enää kieleksi jolla kommunikoidaan siitä mitä tapahtuu vaan siitä mitä toivotaan tai kuvitellaan tapahtuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jope, Ruotsi on järkyttävä esimerkki nykypäivältä siitä mitä on ontoksi kaivertuva poliittisen ideologian kieli. On huomattava, että onttoutta ei tee se, että jokin ideologia olisi lähtökohtaisesti "väärä" - eikä onttous johtu siitä että Ruotsissa olisi toisella puolella parempia puhujia kuin demarihitsarin suuremmissa joukoissa - itse todellisuus on osoittanut puheet ja ideat onttoakin ontommiksi. On kyllä mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu, jos Löfven joukkoineen ei saa tilannetta edes rauhoittumaan päin. Jaksavatko puhua kympin partureista ja yläluokan huumeongelmasta vai mistä ja kuinka kauan. On hyvin vaikeaa toimia korrektisti, kun päästää tilanteen tuollaiseksi.

   Suomen poliisi on päinvastoin toiminut oikein hyvin viime päivinä. Porvoossa ja muualla United Brotherhoodin tyyppejä kiinni, aseita pois ja valtavat huume-erät. Kyllä poliisi toimii, kunhan saa resursseja toimia!

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Jari, minusta Ruotsi on erittäin mukava naapurivaltio. Mutta en tiedä mihin tuo homma tuolla on menossa tätä rataa. On jotenkin surku, jos haihattelevat idiootit pilaavat mahtavan ja rauhallisen maan. En itse keksi mitään perusteita sille, miksi maa piti epävakauttaa nyt nähdyn mukaisesti.

  Suomalaisista sanotaan, että olemme sinisilmäisiä priimusoppilaita. Mutta olemme kuitenkin myös epäileväisiä, emmekä noin vaarallisen kohteliaita ja korrekteja, vaikka olemmekin usein olleet isompien alistamia - se alistuminen on toki vieläkin luonnossamme. Pitää miellyttää.

  No, totta kai hyvät kansainväliset suhteet jne. ovat erittäin tärkeitä ja on ensiarvoista olla mukana isoissa ja vakaissa ympyröissä, mutta pitää samalla säilyttää sellainen särmä, että mitä tahansa ei voida syöttää onnena ja autuutena vain sillä, että joku isompi niin sanoo. Kaikkein nolointa on toista suomalaista kyykyttävä suomalainen. Tämä asetelma tuntuu vahvistuvan monella tapaa.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Jari, enemmän minua pelottaa omat tyyppimme, jotka eivät hahmota, miten maailman meno tästä tulevaisuuteen on jatkumassa. Voi olla, ettemme mahda maailman megatrendeille mitään, mutta noloa on jos asenteemme on se, että alistutaan nyt kaiken varalta, ettei kukaan isompi ajattele meistä pahaa ja kun olemme kaiken lisäksi niin hyviäkin.

  Ruotsin maahanmuuttopolitiikka on ollut viime ajat yksinkertaisesti typerää. Työperäinen ja osaava muuttoliike on aina hyvä juttu, väittäisin näin ja sellaista tarvitsee jokainen maa, mutta se mitä nyt nähdään, on jotain aivan muuta. Se perustuu täysin naiiviin käsitykseen ihmisestä ja kulttuureista.

  VastaaPoista
 7. Ennen puhuttiin suomettumisesta. Se mitä minä laillanne pelkään, tai ainakin toivon ei koskaan tapahtuvaksi, on maamme ruotsittuminen siinä mielessä kuin tässä on tullut esiin. Jossakin määrin tämä on jo alkanut.

  Jari hauskaan kysymykseen vastaisin, että toivoisin naapurimaiksemme itsenäisiä, omanarvontuntoisia, kulttuuritietoisia, vapaita ja demokraattisia maita, joita vakaus hallitsee.
  Ja juuri tuollainenhan Ruotsi on ollutkin.


  Outo Schengen-ideologia ikään kuin hypnotisoi hyvät ratkaisukeskeiset maat. Ja ne maat jotka eivät suostu mukaan, halutaan pakottaa. Tästä ei tarvi teidän tykätä, mutta mun tsemppaus on tiettyjen Itä-Euroopan maiden puolella, vaikka toki toivoisin niille monessa enemmän demokratiaa klassiseen malliin. Mutta lopuutulos ratkaisee. Kysymyksen voisi esittää muodossa Puola vai Belgia?

  VastaaPoista
 8. Mun vastaus on Puola sillä varauksella, että maassa saa olla monenlaista väkeä. Toimiva ja moniarvoinen demokraattinen yhteiskunta on parempi kuin levällään oleva, vaarallinen ja "suvaitsevainen" yhteiskunta. Eli jos Puola ja Belgia ovat ne kaksi päätä, niin enemmän Puolan suuntaan, kunhan ihmisoikeuksista varmasti pidetään huolta. Ja miksei Belgiakin, mutta ryhdikkäämpänä versiona - siellä on kyllä kolonialismin ja Kongon vuoksi sellainen tausta, että jo pelkän oman syyllisyyden - johon lisätään aimo annos itsensä syyllistämistä ja varovaisuutta - vuoksi tulee menemään toiseen äärilaitaan eli eipä hyvältä näytä tuon maan tulevaisuus kansakunnan kokonaisuuden osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitan mm. tätä: juttu jo kolmen vuoden takaa, mutta tuskinpa on meno tästä tasoittunut, taitaa olla päinvastoin.

   https://yle.fi/uutiset/3-8808414

   Poista
 9. Sama vastaus ja sama varaus.

  VastaaPoista