torstai 5. syyskuuta 2019

Sanoakseni saman toisinMinä uskon, että ihmiskunta selättää ilmastoa lämmittävän hiilidioksidiongelmansa muutamassa vuosikymmenessä, jos asia vain alkaa riittävästi kiinnostaa ja eiköhän se ala, kun apokalypsilla päästään tekemään kunnolla rahaa ja politiikkaa -- muutoin en muutokseen usko, näin raadollisena näen ihmisluonteen -- potentiaalia on, koska länsimaisten ihmisten mielissä hiilidioksidivaikutus on jo isoin elämänhorisontti aikoihin.

Paljon suurempi ongelma, joka toki liittyy edelliseenkin, on biodiversiteetin köyhtyminen -- ihminen esimerkiksi raivaa tieltään metsiä Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Kaukoidässä. Miksi? Koska väestö kasvaa nopeasti ja vanhat kulutustottumukset elävät esimerkiksi unelmassa planeetan kasvavasta keskiluokkaistumisesta. Ihminen kaataa metsiä saadakseen tarvitsemaansa viljelyalaa, kasvatusalaa, louhiakseen mineraaleja sähköakkujaan ja digitaalisia vempaimiaan varten. Niin, kyllä ihminen kehittyykin digitaaliseen suuntaan ja sähkön suuntaan ja kulutustottumusten monipuolistumisen suuntaan, siitä ei ole epäilystäkään eikä sillä ole mitään rajaa. Kiinalaiset ja amerikkalaiset suuryhtiöt patoavat jokia ekosysteemit tuhoten - tuottaakseen vihreää sähköä. Tällä tasolla kapitalismi jyllää Kiinasta ja Yhdysvalloita Kongoon ja Indonesiaan.

Samaan aikaan ihmiskunta kasvaa räjähdysmäisesti -- kaikkein huonoimmissa olosuhteissa. Tämä on tabu, pyhä ja koskematon, josta ei puhuta. Tyhjiksi käyvät meret täytetään kalankasvattamoilla ja roskilla, elinkelvottomiksi kulutetut maa-alueet ja romahtaneet yhteiskunnat hylätään, kokonaisia ryhmiä ja kansoja siirtyy muualle aiheuttaen hävitystä vielä jokseenkin toimiville luonnonympäristöille ja yhteiskunnille -- siellä ja täällä. Kyllä, ihmisten vuoksi. Meidän länsimaalaisten  mutta myös muiden vuoksi.

Ehkä hiilidioksidiongelman selättäminen luo uskoa tulevaisuuteen. Mutta samalla tulisi toimia monella kentällä, sillä pelkkä ihmisperäisen hiilidioksidin määrän vähentäminen ei pitkälle auta. Väestönkasvu tulisi taittaa, kasveille ja eläimille antaa elin-, liikkuma- ja lisääntymistilaa ja -rauhaa. Suuria alueita tulisi rauhoittaa elämälle.

Viimeistään nyt täytyy ymmärtää: Ihmisen menestys luonnonolentona on kääntynyt itseään vastaan.

Kyse ei ole vain fossiilisille polttoaineille perustuneen elämäntapamme rajoittamisesta ja hylkäämisestä vaan hyvin paljon muustakin, koko homo sapiensin elinehdoista.

Onko tämä nyt sitten jotenkin pahasti sanottu? Enpä usko, ja silti minusta tuntuu, että moni on pahoittanut mielensä, kun en puhu vain hiilidioksidista ja kapitalismin pahuudesta niin kuin kunnon ihmisen kuuluu ja on oikeutettua puhua.

Niin, niistäkin on puhuttava, koska ne ovat ongelman ytimessä. Asiat ovat kuitenkin huomattavasti monimutkaisempia, ja yhä monimutkaisemmiksi ne tekee se, että suurin osa maailman väestä ei ole vielä edes kuullut näistä skenaarioista saati että ymmärtäisi mitä ne tarkoittavat tai ylipäätään uskoisi niiden pitävän paikkansa.18 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Jari, varsin varteenotettava näkökulma: orgasmin sijaan vavahduttava kipukokemus (myös meille länsimaisille kännykänselaajille) voisi olla tehokkaampi kuin huonosti hoidettu ehkäisyvalistus. Mutta jostakin ihminen sitten nautintonsa etsisi: Toisten rääkkäämisestä? Johtaisiko tämä sadismin ja väkivallan aaltoon, kun mielihyvä estettäisiin. Ehkä mielihyvä tulisi ohjata sitten toisaalle: esimerkiksi kourallisesta marjoja saisi räjähtävän oraalisen orkun... Liha taas oksettaisi.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Ihmiset kyntäisivät suut pensaassa pitkin mustikkamaita - ainakin näin täällä Suomessa, ja jos olisivat masokismiin taipuvaisia kävisivät suin surmin piikikkäiden vadelma- ja karviaispuskien kimppuun naama veressä.

  VastaaPoista
 5. Te olette nyt sellaisessa vauhdissa ettei voi kuin ihmetellä. Väistöniemi, orkut pois, oraalinen orkku...

  Ja tuo kuva, tosi kuva, maasta joka revitään sähköakku-hypnoosissa. Valtava panostus hiilidioksidin vähentämiseen samaan aikaan kun sekä lattia että katto romahtaa muualla. Ja nopeammin kuin +0,05 astetta vuodessa. Ja nopeammin kuin mitä merenpintan nousee: millin kaksi vuodessa.

  Kerran kuulin miehen lausuvan epätoivon tilassa rukouksen: Tulis saatana sota ja tappais kaikkki. Se oli kaunista siinä tilanteessa ja kelpasi varmasti sellaisenaan Jumalalle.

  Tiedättekö mikä mulle tulee mieleen aina kun Kiina mainitaan, intuitiivisesti, eräänlainen maailmanpoliittinen rukous kun näitä paradokseja seuraa: Tulis s-tana Kiina ja valtais kaikki.
  (Toki olen tietoinen Kiinan pimeästä puolesta, mutta jotenkin vaikuttaa että järki asuu jossakin siellä. Voi olla että väärin viestii alitajuntani, mutta ehkä se alkaa kaivata jotakin muuta kuin tätä länsimaista sekoilua. )

  VastaaPoista
 6. "Ehkä hiilidioksidiongelman selättäminen luo uskoa tulevaisuuteen. Mutta samalla tulisi toimia monella kentällä, sillä pelkkä ihmisperäisen hiilidioksidin määrän vähentäminen ei pitkälle auta. Väestönkasvu tulisi taittaa, kasveille ja eläimille antaa elin-, liikkuma- ja lisääntymistilaa ja -rauhaa. Suuria alueita tulisi rauhoittaa elämälle."

  Ihmisperäistä hiilidioksidia vähennetään tietenkin vähentämällä tulevien syntyvien määrää. Asiahan pitäisi olla ihan selvä, mutta se torjutaan aina eri maiden kulutusvertailulla. Että yksi suomalainen vastaa...jne.

  No, kun eurooppalaisia on enää 5 % maailmanväestöstä, nyt just just 10, tuokin argumentti kyllä menettää poiselitysvoimansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jope, täytyy vähän sarkastisesti sanoa, että jos maailma on tarkoitus pelastaa kommunismilla, niin sitten sitä kiinalaista kommunismia 2.0 tänne kiitos ja vähän äkkiä. Tämä eurokommunismi on hiukan liian sofistikoitunutta tähän maailmaan, koska se ei voi edes periaatteessa saada mitään järjestystä aikaan, niin epärealistista se yksinkertaisesti on. Siis aivan puhtaiden numeroiden ja toimenpide-ehdotusten valossa. En kyllä tiedä auttaisiko kiinalainenkaan versio. Ennustan, että jos maailma jotenkin selviää, syntyy kolme hegemonista suurvaltaa, jotka jakavat maailman keskenään. Mitä se sitten on, jää nähtäväksi. Ehkä länsi, Kiina ja jonkinlainen muslimivalta.

   Poista
  2. Tiedän, että tuokaan kolmio ei tiedä hyviä aikoja. Se voisi kuitenkin taata kolme erilaista elämäntapaa jotka voisivat jotenkin - sivistyksen asteen kohottua mahdollisen tosiasiat tunnistavan dialogin tasolle - luoda ihmisille ulospääsyn kaaoksesta, joka seuraa esimerkiksi ylikansoitukseksesta ja yli kaikkien yhteiskuntien pyyhkivistä kansainvaelluksista. Niillä voisi olla jokin yhteinen agenda keskeisissä asioissa mutta muuten ne lähinnä sietäisivät toisiaan ja antaisivat toistensa olla rauhassa, paitsi ehkä kaupankäynnin alueella.

   Poista
 7. Kaikki tiedämme kuinka Kiinan teollisuus jne. tuottaa luonnon kannalta kestämättömiä seurauksia. Kiina on valitettavasti vielä ainakin luontotuholainen. Ja voi olla pahin sellainen. Todella ikävä asia. Kiina kuriin!

  Mutta käsi sydämelle: pelkääkö kukaan Kiina väestömiljardia siinä mielessä samaan tapaan kuin muiden alueiden väestöjen mahdollisen väestökaaoksen erilaisia seurauksia?
  Minä en ainakaan pelkää.

  Kiina on monessa roisto,
  mutta mistä syntyy se perusluotto että ne hallitsee omansa? Sen yli miljardinsa?

  Ja tähän nyt ei oikein käy vastaukseksi diktatuuri.
  Kiinalaiset liikkuu täysin vapaasti. Stadi on mm. ollut heitä ihan täynnä koko kesän, niin kuin koko Eurooppa, ja monien kanssa olen jutellutkin. Vapailta vaikuttavat. Eräs perhe oli ajanut matkailuautolla Kiinasta Suomeen.

  VastaaPoista
 8. Jope, ei varmaan kannata liikaa romantisoida Kiinaa: vapautta on mutta se on suhteellista ja saattaa loppua kun valtio niin tahtoo. Kiina on muutoksentekijä ja pistää ihmiset kuriin jos tahtoo - se on sen potentiaali. Ihmisoikeudet voi olla niin ja näin. Islamilaisissa maissa myös saadaan porukka kuriin. Muutos on hidasta, voisi olla oma alueensa, koska niin olisi yksinkertaisesti helpointa. Länsi olisi länsi. Mitä nyt on. Tärkeintä olisi saada kaikki samalle kartalle siitä mitä tapahtuu ja mikä on olennaista. En usko kovinkaan suuria ihmiskunnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja koko heittoni näistä asioista saattoi olla ihan typerä. Tällä Euroopan meiningillä aika kuitenkin loppuu kesken, vaikka tarkoitukset olisivat kultaiset.

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Eurooppa, varsinkin sen läntinen Ranska ja Saksa-vetoinen osa, on hyväntahtoinen vanha viisas, joka ei ymmärrä enää kaikkea todellisuutta ympärillään. Vanha viisas uskoo, että kun se toistaa tiettyä sanastoa riittävän tiheään, myös todellisuus muokkautuu sen mukaan. Viisas on myös alzheimerin partaalla. Nuoremmat europiaanit hieman idemmässä on ehkä enemmän katuviisaita. Vähemmän sanastolla johdateltavissa.

  Kiinaa ei kannata ihailla. Kuten sanoin roistohan se on, mutta ei arvaamaton. Sillä on oman kertomansa mukaan "sadan vuoden suunnitelma."
  Ja mitä muuten tekee kiinalainen kun se muuttaa toiseen maahan? Lisää ko. maan vaurautta, työmahdollisuuksia ja tuo sinne monikulttuurisuutta, joka toimii. Onko tämä kanta myönteisen erotteleva, en tiedä. Mutta kai kansoja ja kulttureita kehuja saa?

  Jari, The Beatles. Kuka olisi vain kuka? Jokuhan voi olla myös Yoko.
  Neljän Liverpoolin hepun tarina on kyllä ihan Tolkienia.
  Miten se koko muusiikillinen matka ja muutos mahtui vain 7 vuoteen (1962-1969)? Siinä ajassa nykybändit tekee ehkä yhden albumin. Kun vertaa 60- ja 70 -lukuihin ei nykymusassa ehdi oikein tapahtua mitään.

  VastaaPoista
 11. Jope, tuo että jollakin on sadan vuoden suunnitelma, kertoo ainakin sen että he aikovat pysyä elossa. Eurooppa on vanha tutiseva papparainen verrattuna tuohon. En sinänsä ihannoi voimaa ja valtaa, mutta kyllähän kuitenkin se tekee vaikutuksen, kun joku tajuaa mitä pitäisi tehdä.

  Samaa mieltä olen yksittäisistä kiinalaisista maahanmuuttajista tai muutoin täällä esimerkiksi opiskelijoina vierailevista: lahjakkaita, ahkeria, tunnollisia, supertehokkaita, fiksuja, usein innovatiivisia ja nopeita omaksujia - siis unelmatyyppejä yhteiskunnan kannalta. (Puhun tässä omasta kokemuksesta.)

  The Beatles on ihan oma lukunsa. En tiedä nykymenosta, mutta jossain vaiheessa oli se idea, että artistit eivät edes tee enää levyjä vaan singlejä nopeaan levitykseen - nyt kai albumikokonaisuudet ovat taas enemmän arvossa tai ovat ehkä olleetkin aina itseään kunnioittavilla musiikintekijöillä.

  VastaaPoista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Jari, varmasti kävisi noin, keskustelu veisi ties minne! Useamman kirjoittajan teoksia on ollut viime aikoina jonkin verran - itse olen koettanut kerran, tai siis saimmekin varsin hyvän lopputuloksen aikaan Markus Pyörälän kanssa - hän oli tosin graafikko, mutta siinä teoksessa todella tärkeä kirjoittaja omalla taiteellaan (Kuka ampui Ötzin? - suunnittelimme ristiin ja rastiin juttua ja Markus antoi minulle ideoita miten johonkin visuaaliseen sommitelmaan tuli kirjoittaa.) Hommaa oli aika tavalla - vaikka ideoitakin syntyi toiseen tahtiin kuin yksin, oli yhteen sovittaminen iso homma. Meni kyllä meillä hyvin.

  Kivellä oli kulttuurikavereita jonkin verran - he vippasivat hänelle rahaa usein. Sitten oli myös Manelius, jonka kanssa hän jutteli (ruotsiksi), metsästeli ja kalasti - tämä tapahtui Siuntiossa. Kai Kivi yritti joskus Maneliukselle puhua suomeakin. Kerran he olivat metsälle kävelemässä. Tiellä tuli vastaan suomalainen ukko jostakin sisämaasta. Kivi kääntyi hetken päästä tämän perään ja jätti Maneliuksen yksin. Myöhemmin Kivi kertoi, että oli tullut mahdoton tarve puhua jollekin suomea ruotsinkielisellä alueella.

  Musiikissa - siis itse huomaan sen lähinnä populaarimusiikissa - on kyllä taso laskenut aivan huimasti sitten 60-70-80-lukujen.

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että Kivi ehti saada melko paljon erilaista yhteisöelämää (perheessään, Nurmijärvellä, kouluissa, yliopistolla, Siuntiossa jne jne) kokeakseen siihen mennessä kun alkoi kirjoittaa Veljeksiä. Ei varmasti ollut mikään kammiosäikky, joskin viihtyi myös yksin ja tunsi väliin olonsa hankalaksi.

   Poista