perjantai 6. syyskuuta 2019

Fiksua puhetta Touko Aallolta


Olen tainnut sanoa itsekin joskus jonkun tympeän sanan Touko Aallosta silloin kun hän temppuili puolueensa puheenjohtajana. Tässä haastattelussa hän näyttää minusta fiksun puolensa. Jospa tämä onkin se todellinen Touko? Näkymät ovat avartuneet, hyvä! Ehkä juuri se, että pääsee hetkeksi pois politiikan kehyksestä, saa järjen juoksemaan. Voi olla, ettei ihan äkkiä haluakaan takaisin häkkiin, vaikka pääsisi.
16 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Luulen, että Aalto kauhistuu ulkopuolelta katsoessaan sitä, mitä saatiin aikaan ja missä hän itsekin oli mukana; tarkoitan kärjistettyä kahden leirin retoriikkaa (vihreät vs. persut). Nythän Ohisalokin alkoi kautensa "natsittamalla", mikä oli minusta kyllä aivan huti, kun mietitään maahamme kohdistuvia turvallisuusuhkia siten kuin sisäministeri voisi ne hahmottaa.

  Ei se tietenkään ollut Ohisalolta kuin yksi heitto, ehkä jokin signaali kannattajilleen, mutta minusta uhkien luominen Suomen muutaman natsin vuoksi on kyllä melkoista retoriikkaa, ellei tarkoitus ole sitten yhdessä SDP:n (vrt. Husu) ja Vasemmiston kanssa luoda tilanne, jossa tosiaan legitimoidaan puhe natseista, rasisteista ja äärioikeistosta koskemaan seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä vähintään neljännestä (25 %) ja voi olla että isompaakin osaa äänestävästä kansasta so. persuja ja heidän kannattajiaan tai äänestäjiään.

  Toivon, että näin ei ole, koska se olisi todella typerää sisäpolitiikkaa, varsinkin jos suuntaviivat ovat monessa suhteessa Ruotsin tapaisessa politiikassa, jossa valtiovalta touhuillaan on mahdollistanut rikostilastojen ja muun epävakauden aivan uudenlaisen, erittäin huolestuttavan kehityksen.

  Natseista päästään eroon, kun heille ei anneta jalansijaa. Ei se kuitenkaan käy siten, että aletaan aktiivisesti natsittamaan korkeimmalta ministeritasolta.

  Eduskuntapuolueet ja heidän edustajansa, samoin kuin oppositio, voisi kuitenkin siistiä puheitaan ja liennyttää tilannetta, koska ei ole kenenkään etu että ihmiset ovat toistensa kimpussa nimittelemässä toisia. Poliittiset linjaukset saavat erota tietenkin!

  Minustakin on kuvottava lukea vihapuhetta ja vittuilua, siitä tulee vain paha mieli ja ymmärtämättömien keskellä se herättää aina vain lisää raivoa. Toki päättäjät voisivat miettiä, millainen politiikka olisi jonkinlaisessa balanssissa, jos hoidetaan Suomen asiaa, silloinkin kun otetaan huomioon että Suomi on yksi maailman valtioista, jolla on kansainvälisiä sitoumuksia.

  VastaaPoista
 3. Omalta osaltani: minulle riittää sellainen politiikka, jossa suomalaista yrityselämää, jonkinlaista kannattavaa teollisuutta ja yleistä verotuspohjaa ei tuhota ja vaihdeta velkaantumiseen, koska em. asiat mahdollistavat hyvinvoinnin - terveydenhuollon ja koulutuksen jne. ylläpidon. Lisäksi tahdon politiikka, jossa turvallisuutta ei romuteta idealistisessa haaveilussa. On aivan sama, miltä puoluepohjalta tähän päästään. Ei tällaisiin toiveisiin tarvita poliisivaltiota tai äärikapitalismia vaan kohtuutta.

  VastaaPoista
 4. Hyvä avaus ja kaunis pyrkimys mutta mitenköhän käytäntö? Kun tulee tilanne vaikka seuraavaa hallitusta muodostettaessa.

  Persut on jo niin läpimaalitettu että en usko, että yleisesti kannatettavan muka-ei-vihapuheen lopputulosta voidaan pestä pitkään aikaan pois, vaikka joissakin fiksuimmista alkaa pientä katumusta olla havaittavissa.
  Toivon myös etteivät persut ala ihan avoimesti liikaa itseään anteeksipyytämään varsinkaan ratkaisuehdotustensa suhteen.
  Maan ainoa todellinen oppositiopuoluen kuitenkin. Luulisi demokratian sellaisen tarvitsevan.

  Vääräperusteisen ja ideologisen maahanmuuton rajoittaminen tai estäminen, maailman väestönkasvuun puuttuminen, kotimaisen tuotannon
  suosiminen niin ekologista syistä kuin taloudellisesa ovat sellaista inhimillisenmmän Suomen settiä, että noita tavoitteita ei ole mitään syytä alkaa laimentamaan sen vuoksi että maamme omenapuukyläläiset ja köyhemmät vihreäoksalaiset voisivat ajatella kovasti pinnistämällä edes yhden lämpimän ajatuksen persuäänestäjästä. Noissa tavoitteissa ei ole mitään mikä on radikaalia. Niiden vastustamisessa on.
  (ja mun ikihuomio: kun Linkola sanoo samat asiat, ne on kaikkien mielestä niin oikein niin oikein)

  "Parempi vihapuhe" on minut saanut kuitenkin astetta enemmän sitoutumaan johonkin muuhun kuin omiin päivän fiiliksiin.
  En halua olla täysin puolueeton enää, eli olen kai sitten vastakkainasettelun seuraus minäkin. Ilman muuta siis haluan nähdä päivän, kun ps muodostaa hallituksen ja sen tavoitteet testataan todellisuutta vasten.
  Vihreät saavat tulla ilman muuta mukaan:)

  (sorry, jos oli liian puoluepoliittista, mutta halusin määrettä vastakkainasettelu hieman avata. siis sitä miten totta se on.)

  VastaaPoista
 5. Jope, voi hyvin olla, että ps, kokoomus, kd, ja kepu (!) on seuraavan hallituksen kokoonpano. Voi olla. Voi olla että ei ole. Koskaan ei voi tietää. No, ei siitä Suomen oloissa mitään maailmanloppua tulisi, koska realiteettien tarjoama pelivara on mitä on.

  Olen sitä mieltä, että persut olisivat fiksuja, jos nyt keskittyisivät vain asiakysymyksiinsä ja kitkisivät kaikenlaisen likaisen pelin. Se merkitsisi iso edistysaskelta ja voittoa suhteessa vastapuoleen. Se riisuisi aseet. Vaikka hammasta purren itseään jalostamaan. Kyllä siinä politiikan teon tason olisi noustava toisessakin suunnassa.

  No, tämä lienee idealismia. Kuten sanoin, minulle on aivan sama kuka nuo toiveeni toteuttaa (en tietenkään ajattele, että puolueet olisivat minun toiveitteni toteuttamista varten), mutta hyvin epätodennäköistä on, että vasemmisto ja vihreät niitä toteuttavat, vaikka sekin olisi haluttaessa aivan mahdollista.

  Henkilökohtaisesti elän melko vihreästi, varmasti ihan yhtä vihreästi ekologisesti ajatellen kuin miltei kuka hyvänsä vihreä. Paljon on yhteistä. Kannatan kulttuurielämän ja koulutuksen tukemista niin kuin vasemmistolaiset. En silti jaa monia politiikan sisällöllisiä ambitioita. Tämä on tätä puuttuvien palojen logiikkaa. Toisessa suunnassa Halla-aho on suunnilleen ainoa järkevä poliitikko Suomessa, koska hän analysoi aivan oikein esimerkiksi nykyisen väestöräjähdystilanteen ja vaadittavat toimenpiteet. Emme tarvitse kansainvaellusten edistämistä, emme tarvitse turvallisuusuhkien järjestämistä maahan niin kuin Ruotsin demarit ovat järjestäneet maalleen jne.

  Paras yhdistelmä löytyisi eri puolueiden parhaista paloista, mutta on totta, että sellaista unelmatiimiä ei saada ikinä poliittisella kentällä kokoon - erot ovat liian suuria ja todellisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä unelmaa ei saada aikaan myöskään siksi, että on tämä kahtiajako, jossa ihmiset eivät voi juuri politiikan rakenteen vuoksi kuunnella toisiaan ja oppia toisiltaan. Typeryyttä esiintyy kaikkialla siellä, missä ei opita uutta.

   Poista
 6. Luulen muuten että maassamme vihreintä elämää elää myös se joukko jota valkoiseksi roskaväeksi on nimitelty päivitellen heidän asenteitaan maan suurimmassa mediassa ja joilta tuskin vihreille yhtään ääntä tulee.
  Kuka on mitäkin käytännön ja tekojen tasolla on eri juttu aina kuin se minkä kukin identiteetikseen kokee.
  Tuo joukko kyllä elää vihreästi olosuhteiden pakosta...
  Kulutusjuhlaa he eivät elä sen enempää kuin downshiftauksen ja elämäntapamuutoksien etuoikeutuksia. Heillä ei ole siihen resursseja. He elävät käytännön pakkovihreyttä.
  Mun tsemppi lähtee aina sinne.

  Itse, en kuulu em. joukkoon, mutta esimerkiksi minä, vuosikymmenisen leftwingeröinnin taakseni jättäneeni työskentelen sen sijaan kuntasektorilla naisvaltaisella alalla eli toteutan nimenomaan vasemmiston yhtä ideaalia, toki muille.

  Näissäkin tunnelmissa voit kuvitella miltä alkaa tuntua somen ja twitterin lukemattomat päivystävät persuvahdit.
  Joku sanoo jossakin jotakin jotenkin väärin ja siitä valtava kalabaliikki ja osoittamisen hurma: tuo tuolla, tuo tuolla sanoi noin! Ottakaa kiinni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jope, tiedän kyllä olosuhteet ja sen ketkä tässä tosielämässä ovat niitä vihreitä: köyhät ihmiset, ei ole varaa kulutuselämään tai haluja niukkuuden ja oman hyvyyden demonstroimiseen sosiaalisessa mediassa. Nuo persuvahdit ovat siitä huvittavia että he ovat samalla itse jääneet persuihin kiinni eikä paljon muuta näy. Typerimmät persut ovat todella typeriä, niin kuin ovat typerimmät vasemmistolaiset, vihreät ja demarit - toki tyhmyys ja tyhjyys saattaa sijaita yksilöllisesti hieman eri tasoilla.

   Poista
  2. Ps:ssä on todellakin läpityhmää porukkaa.
   Ja valitettavasti jonkun verran sitä pahinta lajia, rasisteja.

   Vasemmistossa on porukkaa joka on kuin pilvessä taikaseinistä, joista nostaa rahaa ja subjektiivisia oikeuksia.
   Ja vasemmistolaisen ylivallan salarakkaita.

   Porvarit jätän nyt poikkeuksellisesti rauhaan, kun maamme rikkain promille on saanut ylleen tuomion.
   Mainittiinko missään muuten sitä kuinka monelle prosentille suomalaisista ja täällä asuvista tuo promille kustantaa ylöspidon, suojan ja hoivan?

   Poista
  3. ( Tajuamisen hetki: olen näköjään sekä valkoisen roskaväen että yrittäjäonnistujien ystävä. Pitääkö olla huolissaan? )

   Poista
 7. Jope, eikö tuo ole sitä juurevaa suomalaisuutta :) ja olethan sinä pitänyt palvelu- ja opetusalankin puolia.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olisi tärkeä tavoite: todellisuus, ei mikään näppärä ylhäältä katsominen. Aloin suunnitella tästä pientä hanketta. Katsotaan kuinka käy.

   Poista
 9. Väistöniemellä vuonna 2099 on 25,7 miljoonaa asukasta. Keskilämpötila on +1,6 astetta korkeampi eli maissi kasvaa kunnolla. Helsinki on uusi Berliini. Sitä on siirretty kuitenkin metri sisämaahan päin merenpinnan nousun vuoksi. Ilmastonmuutos on voitettu. Ihmisillä on otsassaan Sampo-merkkinen siru, jossa on kaikki: rahat, status ja maailman kaikkien asiakaspalveluiden yhteiskeskus. Valtio on yksityistetty. Yksityinen omistus on valtiollistettu. Ihminen saa uuden lajinimen: enkelinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskonnoista hyväksytään enää vain selkästi yksijumaliset uskonnot ja monijumaliset uskonnot. Joko ihan selvä peli tai täysi sekoilu. Kolmiulotteisuus on siis teologiassa kielletty. Filosofiassa sallitaan enää hesarin nelikenttä. Politiikassa on enää yksi puolue, mutta kansasta kukaan ei tiedä mikä se on. Mutta se ja sama, se on arvojen asialla.

   Poista
 10. Jope, en ihmettelisi vaikka jotain tuonkaltaista olisi 80 vuoden päässä. Emme tiedä ja mitä kaikkea muuta on. Jos Eurooppaan on tullut se 200-300 miljoonaa afrikkalaista, joista Macron puhui, tuollainen väkimäärä on ihan mahdollinen. Lämpötilakin on. Onko kepu noussut kuolleista kun maatalous kukoistaa? Mitä tapahtumia ihmisten siruttaminen on vaatinut, mitkä uhkat sitä ovat edeltäneet jne jne.

  VastaaPoista