keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Anonyymi todistaminen ja sivulliset uhrit


Ruotsissa jonkinlaiseksi ilmiöksi tai ainakin uudehkon ilmiön ensimmäisiksi signaaleiksi ovat nousseet rikollisten sivulliset uhrit. Tottahan uhrit ovat auto-onnettomuuksissa, ryöstöissä ja vastaavissa liki aina sivullisia, sitä en tarkoita, vaan tarkoitan uhreja tyyppiä "keskelle katua murhattu todistaja" tai "harhaluoteihin kuollut / luodeista vahingoittunut sivullinen". Kyse on ennen kaikkea jengijutuista, jotka ovat lähteneet länsinaapurissa hiukan lapasesta. Ja sivulliset uhrit eivät ole suinkaan ainoa ongelma, joka jengeihin kytkeytyy.

Edellisiin liittyen ilmestyi tänään HS:n analyysi, jossa Petja Pelli pohtii sitä, miten Ruotsin oikeuslaitos on uudistamassa todistuskäytäntöjään, jotteivat sivulliset joutuisi koston kohteiksi. HS:n juttu keskittyi tähän nuoreen äitiin, joka ammuttiin kadulle Malmössä: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006241967.html

Tukholmassa puolestaan yksi alamaailman merkkihenkilöistä, gambialaistaustainen 35-vuotias Lamin Dibba, on kulkenut vapaalla jonkin aikaa vankilasta päästyään. Joillakin tyypeillä on ollut ajatuksena päästää hänet päiviltä.

Tähänastinen saldo on se, että Dibban 18-vuotias, juuri kesällä Gambiassa vihitty vaimo pääsi hengestään elokuussa Råckstassa saatuaan sivullisena osuman. (https://mitti.se/nyheter/skotten-begravs-ndella/)

Pari viikkoa myöhemmin Dibba oli taas tähtäimessä, tällä kertaa Nackassa, mutta luodit osuivat ensin asunnossaan olleeseen miesopiskelijaan ja myöhemmässä yrityksessä täysin sivulliseen taksikuskiin. Kumpikin haavoittui, opiskelija menetti näön toisesta silmästään, ja taksikuski pääsi osumista huolimatta ilmeisesti vähemmillä ruumiinvammoilla. (https://polisen.se/aktuellt/handelser/2019/september/8/08-september-2057-morddrap-forsok-nacka/ ja https://mitti.se/nyheter/skottlossning-sondagskvallen-skadade/)

Dibban tilanne on se, että hän on tällä hetkellä 24/7 poliisin henkilökohtaisessa vartioinnissa. Siinä kuluu muutama verokruunu poikineen.

Nämä lähinnä kuvaavina esimerkkeinä tilanteesta.


*

Nyt Ruotsissa on alettu siis pohtia anonyymina todistamisen mahdollisuutta. Kieltämättä hyvä homma, koska todistajien riski joutua listityksi on suuri, kun maassa on keinoja kaihtamattomia ja mistään piittaamattomia jengejä. Lähiaikoina on ilmeisesti uusia tärkeitä vankilastavapautumisia, ja tämä lisää ampuma-aktiviteettia kaduilla. Näille porukoille pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta sääntöineen ja omantunnonetiikoineen on lähinnä vitsi ja alusta, josta kupata irti hyvä toimintaympäristö.

Lainsäädännön muuttaminen maan nykyisiä olosuhteita vastaavaksi on varmasti oikein, mutta mitenköhän viranomaiset pääsisivät kiinni itse ongelmaan eli näiden jengien olemassaoloon? Miten varjella täysin sivullisia? Ei taida löytyä helppoja ratkaisuja, jos löytyy ratkaisuja ollenkaan. Oikeudenkäyntikäytäntöjen uudistaminen ei korjaa itse asiaa.

On kyllä saatettu paskamaiseen välikäteen paitsi kansalaiset myös Ruotsin poliisit. Täytyy olla aikamoinen intohimo ammattiaan kohtaan, että viitsii ja ennen kaikkea uskaltaa poliisin töitä tehdä tietyillä alueilla.

Ehkä ruotsalaispoliitikot diskuteeraavat tämänkin homman selväksi hyvässä yhteisymmärryksessä, pilkkovat kakun ja syövät sen ja samalla säästävät kakun.

PS. Joku voi sanoa, että onpa taas juttuja - tällaista on ollut iät ja ajat monissa länsimaissa, muusta maailmasta puhumattakaan. Oma tyrmistykseni perustuukin siihen, että puhumme maailman mittakaavassa demokratian ja hyvinvoinnin huippumaasta. Ruotsi on nyt lähtenyt luisumaan kehityskulkuun, josta harvoin on paluuta parempaan. Ihmettelen ihmisiä, jotka haluavat tällaista yhteiskunnan muutosta. Ihmettelen niin poliitikkoja ja poliittisia puolueita kuin kansalaisia, jotka pitävät nämä poliitikot ja päättäjät vallassa omaksi tappiokseen.

13 kommenttia:

 1. Vad? Malmössahan käytiin päiväkävelyllä katsomassa ettei siellä mitään ongelmaa ole?
  No, päiväkävely ei ole ehkä se kaikkein luotettavin tiedon lähde. Siitä voi kuka tahansa kirjoittaa vaikka valeuutisen jonka ei pitänyt sellainen olla...
  Ideologiset päiväkävelyt tuottavat rinnakkaistodellisuutta moniin tarpeisiin. Niille on aina kysyntää.

  Mutta vakavammin todettuna tulee todella valitettavasti menemään niin, että kun läntiset ja pohjoismaiset tasa-arvoyhteiskunnat alkavat olla yhä enemmän tekemisissä toimintamallien kanssa, joissa nauretaan meidän arvoillemme, joudumme joko luovuttamaan pelin meitä vahvemmalle ja alistumaan tai uusin luovin keinoin laittamaan vastaan. Pelin hinta on iso. Pohjoismaisen yhteiskuntamallimme aito oikeudenmukaisuus, kansalaisten turva ja tasa-vertaisuus.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Voisimme luvata vielä ruotsalaiselle väistösiirtyjälle vaikka oman huoneen kodeistamme. Sipilän malliin.)

   Poista
  2. Hyviä ehdotuksia, luulen että tulijat integroituisivat hyvin ja toisivat lisäarvoa maallemme.

   Poista
  3. Ruotsin ongelma on minusta suoraan sanottuna se, että ovat täysin sinisilmäisiä turvallisuusasioissa. He ovat antaneet vaarallisten tyyppien ottaa osan yhteiskunnasta haltuunsa ja nyt ei auta mikään pehmyt keino, koska nämä tyypit eivät ymmärrä sitä pehmodiskuteerausta ja kieltä, mitä ruotsalainen järjestelmä heille puhuu. Lopulta tarvitaan armeija pysäyttämään nuo jengit, koska ne keskustelevat asein. Luulen, että lainsäädäntö alkaa muuttua muiltakin osin kun 10 vuotta eletään.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari, siinä vaiheessa kun kotimajoitusasia tulee ajankohtaiseksi, toivon sydämeni, että saat oikein mukavan naisen länsinaapurista majoitettavaksi.

   Poista
  2. Minusta on jännittävää, miten puhtaasti ideologisilla päätöksillä saadaan aikaan yhteiskunnallinen todellisuus, jota ei enää pystytä saman ideologian keinoin käsittelemään. Pohjoismaisille sosiaalidemokraateille tulee yllätyksenä, että kaikki maailman ihmiset eivät ole pohjoismaisia sosiaalidemokraatteja heti ja ilman muuta kun saapuvat Ruotsiin - eivätkä ole välttämättä edes 10 vuoden päästä eivätkä siitäkään 10 vuoden päästä.

   Poista
  3. Nämä maat mistä Ruotsi ottaa humanitaarisia tulijoita, ovat koulutuksellisesti pääosin täysiä takapajuloita. Yhteiskunnan arvot on rakennettu aivan eri tavalla kuin Ruotsissa ja käsitys esimerkiksi sukupuolten roolista on jotain aivan muuta kuin ruotsalaisella feministillä. Sitten kun otetaan kerralla ja jatkuvasti valtavia ihmismääriä, ei homma oikeastaan voi kuin mennä pieleen.

   Poista
 4. Miksi nuo tulijat ja jengiläiset muuttuisivat ruotsalaisiksi sosiaalidemokraateiksi, koska heillä on selvästi valtaa, asuinalueillaan ainakin, jonka he ovat ottaneet ja jota he aika suvereenisti pitävät?

  Jos väkivallalla saa yliotteen, miksi antaa sitä pois? Itseään heikommille?

  Iso osa integroituu, se on totta, ja hyvä, mutta toinen iso osa ei, ja ei ole ruotsalaisilla kykyä sen enempää kuin on tai olisi meilläkään ketään pakottaa. Jengiläiset ovat kingejä "omalla" maallaan. Luonnonlaki. Valmius häikäilemättömyyttään vs. yhteiskunta joka miettii mitä se tekee koko ajan väärin, ja miten me voisimme ratkaista tämän kaiken julkisella debatilla.

  Sen lisäksi iso osa sos.demien äänistä Ruotsissa tulee noista lähiöistä. Sos.dem. säilyttää nämä äänestäjät jos sos.dem näyttäytyy suurena ystävänä joka ei vaadi eikä pakota ja takaa vielä tulonsiirtojen jatkumisen.
  Ei ole minun vertaus tietynlaisista lunnasrahoista.

  Ruotsissa on lisäksi korkea työllisyyaste, joka muistetaan meillä aina mainita. Silti jengiläisten määrä tuhansissa, eli takana ihan selkeä valinta elää Ruotsissa täysin omilla säännöillä täysin omalakisesti.
  Tämä romuttaa perinteisen selityksen maailman pahuudelle: syrjäytyminen ja sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus. Näin ainakin Ruotsin tapauksessa.
  Maassa jossa töitä olisi ja erilaiset moneen kertaan varmistetut oikeudenmukaisuudet ovat kuin uskonto.

  Tarvitseeko meillä valmistautua samaan, se ratkeaa päätös päätökseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla jengeillä ei ole aikomustakaan olla mitään muuta. Luultavasti halveksuvat yhteiskuntaa. Joku syrjäytyminen on aivan naurettava selitys. He ovat paikan kuninkaita, ja kukapa heitä horjuttaisi. Tulijoita riittää, bisnes kukoistaa.

   Poista
 5. Kuvitellaan tilanne. Eurooppaa, läntistä osaa, kohtaa suuri lama, 90-luvun alun tyyppinen tilanne tai se potenssiin kaksi. Se on erittäin mahdollista, tietenkin. Talousjärjestelmät romahtavat toisinaan, ja kaikki joskus viimeistään. Syitä tähän voisi on lukuisia.
  Seuraus hyvin laaja työttömyys ja maksimaaliset leikkaukset tulonsiirtoihin.
  En nyt keksi tässä mitään uutta uhkakuvaa, mutta ajatellaan mitä silloin tapahtuu. Kaduilla on tietenkin sekä "kanta" että muuta väestöä.
  Millainen sitten tilanne Tukholman, Brysselin, Antwerpenin, Hampurin jne. tietyissä lähiöissä on tuossa tilanteessa? Ei riitä viikonloppuna poltetut sata autoa kuin mikä Stokiksessa jo yleistä.
  En halua ajatellakaan pidemmälle.

  En vastaa mutta mietin onko viritetty eräänlainen aikapommi?
  Jos ajattelemme ettei läntinen kulutusyhteiskunta voi jatkaa loputtomasti tällä tiellä ilmastonmuutoksen vuoksi
  niin onko ihan varmaa että läntinen yhteiskuntajärjestelmä voi sen sijaan todella perustua jatkuvasti kasvaviin tulonsiirtoihin yhä laajenevalle väestönosalle?
  Huom! Kannatan tulonsiirtoja, ne ovat paras osa hyvää hyvinvointimallia,
  mutta eikö ole selvää, että jossakin kohtaa ne kääntyvät aseeksi meitä itseämme vastaan, viimeistään silloin ku nresurssit loppuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mikään maa kestä tuollaista rikollisuutta loputtomiin mikä Ruotsissa on nyt viritelty alkuun. Tulee todella paljon epävarmuutta ja sitten sitä kovaa ja kohti osuvaa aitoa toimintaa.

   Ruotsi on menestyvä yhteiskunta, mutta silläkin on heikkoutensa. Ei siitä voi tulla laajassa mitassa tulonsiirtoyhteiskunta. Juuri tuollaisen taloudellisen romahduksen sattuessa alkaa rytistä. Mitäpä demarit sitten lupaavat kansalle? Korttelit roihuavat, ja niin taitaa käydä ilman lamaakin.

   Poista