tiistai 27. elokuuta 2019

Seikka jota en ole kylliksi tähdentänyt: islam, naiset ja valta (päivitetty iltapäivällä 28.8.)Olen monessa kohdin puhunut kriittisesti islamilaisesta patriarkaalisuudesta ja shariasta, koska siihen on pätevät syynsä. Shariaa ei pidä missään nimessä päästää laajamittaisesti Eurooppaan, vaikka se on jo valitettavasti totta rinnakkaisena perheoikeuden muotona esimerkiksi Iso-Britanniassa. Shariaa harjoitetaan myös Albaniassa, Kreikassa, Turkissa ja joillakin alueilla Venäjällä. Tällainen oikeuksien myöntäminen ei edistä yhteiskunnan toimivuutta tai tervettä monikulttuurisuutta vaan kätkee ongelmia ja hajottaa yhteiskunnan osiin hyvin perustavalla tasolla. Myöntyminen sharialle oikeuttaa ja käytännössä mahdollistaa naisten ja vähemmistöjen luvanvaraisen alistamisen muslimiyhteisöissä ja rajaa ne irti muusta yhteiskunnasta.

Mutta varsinainen asiani oli tämä: En ole kyllin usein kehunut musliminaisia, monesti hyvinkin kauniita ja hienosti käyttäytyviä, fiksuilta vaikuttavia ja rohkeasti toimivia, uutteria ja älykkäitä naisia. Heidän auttamisessaan ja voimaannuttamisessaan näen islamin reformaation mahdollisuuden. Heidät on saatava mukaan yhteiskuntaan ja muutokseen, sillä kenties vain heidän kauttaan voi alkaa jonkinlainen uudistuminen ja vallankumous islamin ikiaikaisissa miehisissä normeissa.

Ymmärrän, että ajatukseni asettaa naiset myös vaaraan, sillä ehdotukseni tarkoittaisi islamilaisen perhemallin maallistamista ja tasa-arvoistamista. Siksi yhteiskunnan tuen musliminaisia kohtaan on oltava ehdotonta ja asioihin puuttuvaa, ei vain oireiden hoitoa. Muutos auttaisi myös lapsia, joiden ei tarvitsisi vapaammissa perheoloissa jäädä turhien ja elämää rajaavien ja vahingoittavien sukupuolisääntöjen alle.

Voi tietenkin sanoa, että puhuessani näin suhteeni islamiin on sukupuolittunut. Kyllä minä uskon ihmiseen kokonaisuudessaan, miehiinkin, mutta ensin ihmiset on saatava loukusta ulos. Tarkoitan sellaisia uskomuksia, joiden mukaan miehet ovat syntyjään naista parempia ja arvokkaampia tai että heidän todistuksellaan on suurempi arvo. Tai että miehet voivat ensin metafyysisellä etuoikeudella ja lopulta fyysisellä uhalla hallita naisiaan ja tässä kaikessa on kyse kunniasta ja oikeasta toiminnasta. Nuo uskomukset eivät pidä paikkaansa, ne ovat kerta kaikkiaan muinaista höpötystä, jolla kontrolloitiin naisia ja harjoitettiin valtaa. Korostan, että uskon monien muslimien hyväntahtoisuuteen, mutta nämä Jumalan sanaksi ajatellut lait ovat kamalia.

Ahdistava ja tappava patriarkaalisuus tappaa miehenkin ja mahdollisuuden olla naisten ja toisten miesten kanssa sekä elää elämää, joka on jonkin arvoista. Sellaista on vastustettava kaikin voimin, kaikkialla, myös kristinuskossa ja sen eri haaroissa ja sektioissa.

On ihmisyys, johon saakka roolit eivät yllä, ja joka on tajunnut asian, ymmärtää, että kaikki vallan tavoittelu turmelee. Maailmassaoloon kyllä kuuluu valta ja valta-asemat, mutta oleminen vallantahtona, tahtona valtaan, on surkea, kuluttava olotila, tapahtuipa se sitten uskontojen, aatteiden, kulttuurien tai vaikkapa emansipaation nimissä tai minkä tahansa sukupuolella perustellun vallan sementoimiseksi.

PS. Luin juuri Anter Yasan valaisevan tekstin huntupakosta - sillä on mielenkiintoisia poliittisia kytköksiä myös Suomeen ja Pohjoismaihin, harjoittamaamme todelliseen valtiolliseen politiikkaan ja intersektionaaliseen ajattelutapaan. Lukekaapa anteryasa.fi ja "Iranissa nainen voi saada yli 20 vuoden vankeustuomion huntupakon vastustamisesta". Milloin alkaa laajempi länsifeministinen liike tällaista pakkoa kohtaan?
3 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Hyvin puhuttu, Jari, noin se on. Tuntuu hirvittävältä ajatella, miten vaikea muutos on. Ehkä se voisi onnistua länsimaihin siirtyneiden muslimien kohdalla, mutta jos sharia saa hallita, ei täälläkään tapahdu laajamittaista muutosta. Niissä yhteisöissä joissa on oma perhetuomioistuin, on peli menetetty.

  Huomasin tänään, että Anter Yasa puhuu näistä asioista paljon twitter-tilillään.

  Tuntuu suoraan sanoen hullunkuriselta, että olet brittinainen ja miehesi voi hallita kodin piirissä sinua täysin, äärikeinona vaikka pieksää, eikä ole tapahtunut mitään lainvastaista yhteisön silmissä - ellet itse murra täysin oman uskontosi koodia ja kerro poliisille. Tuntuu äärettömän vaikealta vuorelta kiivettäväksi. Siinä nainen ottaa murtaakseen yli tuhatvuotisen perinteen. Ei ole helppoa esimerkiksi perheenäidille tai nuorelle naiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä muuten linkki, jossa European Centre for Law and Justice selvittää sharian levinneisyyttä Euroopassa ja sen suhdetta ihmisoikeuksiin. Mielenkiintoista on, että jotkut valjopesevät juttua. https://eclj.org/religious-freedom/pace/la-charia-est-elle-compatible-avec-les-droits-de-lhomme-

   Poista