lauantai 13. heinäkuuta 2019

TotuusTotuus tekee teidät vapaaksi vai Kuinka lohduton totuus voi olla?

Niin, totuus on usein jopa musertava, mutta jos totuudelle - sen esiin tulemiselle ja näyttäytymiselle totuutena - ei edes anneta mahdollisuutta, ei mahdollisuutta jää paljon muullekaan.

Nämä ajatukset pyörivät mielessäni, kun luin tätä Iltalehden blogia: https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2019/07/11/maapallon-pelastaminen-kavelemalla/.

Jos nämä asiat ovat totta edes osapuilleen, tarkoitan Afrikan väestönkehityksen ja kehitysavun olennaisen ytimen käsittelyä, menemättä ollenkaan puoluepoliittisiin ja ideologisiin lillukanvarsiin ja mieltymyksiin ja kielenkäyttöön, en tiedä mihin totuus voi ketään enää vapauttaa. Silleen jättämiseen? Puheeseen totuuden jälkeisestä ajasta, joka ironista kyllä koskee ihan jokaista erinomaisesta ja korrektista ajattelusta huolimatta?


PS. Olen auttanut ihan mielelläni afrikkalaisia taloudellisesti järjestöjen lahjoittajana, nenäpäivinä, maksamalla lasteni Unisef-kävelyjä. Minua käyvät sääliksi loputtomassa köyhyydessä ja kurjuudessa elävät ja niissä usein kuolevat naiset ja lapset. Olen kuitenkin alkanut ajatella, että kehitysapu olisi kiireesti sidottava väestönkasvun ehkäisyyn kaikkialla missä se uhkaa yhteiskuntien ja luonnon kestokykyä, koska mikä hyvänsä voimakkaasti ympäristöönsä vaikuttava laji hankkii vahvimmin tuhon itselleen lisääntymällä holtittomasti.
7 kommenttia:

 1. (Luen tuon artikkelin ja nuo luvut vielä uudelleen huomenna. Ja ylihuomenna. Ja neuvon jokaista oikeustoimikelpoista ihmistä, jota maailma kiinnostaa muutenkin kuin oman ideologisen navan ja poliittisen mukavuusalueen ulkopuolella, tutustumaan tuohon Vahteran artikkeliin.
  Jos asiat totta edes osapuilleen kuten sanoit, on kuitenkin lukemisen jälkeen keksittivä joku muu aihe, eikö? Tämä aihepiiri kannattaa jättää. Nämä numerot ovat olleet jo pitkään tuttuja, ja nyt entistä konkreettisempia, ja mikä tässä on muuttunut? Entistä syvemmälle suohon vajotaan mitä enemmän saadaan tietää. Voin alkaa harrastaa jotain muuta, kivempaa. Demografiaan ei olisi pitänyt koskea ensinkään! Numerot eivät ihmisiä kiinnosta ideoiden maailmassa, vaikka numerot kertovat ideoiden seurauksista suoraan. Ja varsinkin siitä kun idea on että antaa mennä ja olla ja tulla vaan. Vahtera ei saa tuolla työllään edes twitterin v-joita ironilittämään kuten tavallista, pienipieni maailma kiinnostaa enemmän. Itse nostan hattua korkealle kun joku jaksaa ajatella, ja laskea. )

  VastaaPoista
 2. Jope, kuuntelin tosi mielenkiintoisen jutun astrobiologiasta. Haastattelussa oli turkulainen tutkijapariskunta. En nyt muista pariskunnan nimeä mutta naiselta on juuri ilmestynyt alan teos, kai jokseenkin populaari esitys. Taidan lukea sen, koska kuulosti todella kiinnostavalta.

  VastaaPoista
 3. Googlailin: Kirsi ja Harry Lehto olivat nämä tutkijat.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä, täytyy tutustua...

  Ihmiskunta on kehittänyt uskomattomia asioita ja tieteellä ei tunnu olevan mitään muita rajoja edessään kuin luonnonlait. Silti sama ihmiskunta ei kykene pysäyttämään väestönkasvua siellä missä se on suurinta. Aikamoinen mysteeri? Tai jokin sisäänrakentunut tuhon koodi. Länkkäreillä "arvovalinta."
  Eurooppa on pääasiassa nihiloinut itsensä ja syntyvyytensä, vastaava kehitys muualla on meidän länkkäreiden toive, joka ei näytä kuitenkaan toteutuvan.

  Mitä auttamiseen tulee niin ajattelen samoin kuin päivityksesi loppulisäyksessä sinä. Ja täytyy myös todeta, että autettu on, ja massiivisisesti. Kuten Vahteran numerot (yleistä tietoa muutenkin) osoittavat. Lopputulema on kuitenkin maanosa joka kasvaa väestöltään uskomattomiin mittasuhteisiin suhteessa alueen elinkelpoisuuteen ja joka tulee lähettämään vähintään satoja miljoonia pois kumuloimaan tätä kaikkien meidän suoraan tai välillisesti tuottamaa ongelmaa kaikkialle muuallekin.
  Yksityiselle ihmiselle on ojennettava auttava käsi, se on selvä, kehitysapu on parhaillaan sitä(kin), mutta kun yksityisyys muuttuu miljardikokoluokan yleisyydeksi, tilanne on toinen.
  Meidän maksamamme pantti ei toimi, sille ei näytä olevan vastinetta todellisuudessa.

  VastaaPoista
 5. Afrikan pitäisi antaa auttaa itseään ja nopeasti. Myös kaikki hyvinvointivaltioiden vahingoittava toiminta tulisi lopettaa. Luulen että realistisempi skene on: mantereelle käy monin tavoin huonosti ja samalla meille kaikille muille, Euroopalle lähinnä, ennen kuin isot rattaat kääntyvät. End of the game, ainakin väliaikaisesti.

  VastaaPoista
 6. Tänään lisää tietoa tullut maamme entistä syvemmästä syntyvyyden pudotuksesta. Sama melkein kaikissa Euroopan maissa. Japanin tietä mennään Euroopassa. Samaan aikaan tietty koko maailman väestö kasvaa villiä hullun laukkaa.

  On selvää että ns. huoltosuhde putoaa Suomessa jyrkästi ja vielä jyrkemmin kuin on ennakoitukaan heikon syntyvyyden myötä.
  Mutta onko huoltosuhde kuitenkaan sellainen, jolla voidaan perustella miten vain erilaisia summamutikkaisia päätöksiä joiden toivotut seuraukset eivät kuitenkaan ole hallittavissa?
  Seuraa ainakin kaksi kysymystä.
  Onko mahdollista selvitä huoltosuhteen muutoksesta ilman laajaa maahanmuuttoa erilaisin keinoin? Tämä on mm. juuri Japanin valinta.
  Toinen: onko se maahanmuutto mikä esim. Vahteran esittämien skenaarioiden mukaan on odotettavissa varmasti sellaista maahanmuuttoa, joka voi tuota asiaa korjata, eli tulisiko maahamme todella ihmisiä jotka ovat valmiita kouluttautumaan lähihoitajiksi ja toimimaan pitkäaikaisesti sellaisissa töissä? Mikä osuus turvapaikanhakijoista on kouluttautunut vanhustenhoitoon?
  Tuonkin voi hyvin kysyä, koska sitä käytetään poliittisessa argumentaatiossa koko ajan vastausta tuntematta.

  Väestösiirtymien vauhdittaminen eri motiiveista, jotka eivät ole loppuun saakka mietittyjä tai ovat vain ideologisia, on täsmälleen yhtä arveluttavaa kuin seuraussokea rajat kiinni -ajattelu.

  Ihmisiä ei voi eikä pidä tietenkään laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta ilmiöistä voidaan ja pitää tietenkin puhua sellaisenaan. Puhutaanhan ääneen monien nuorien suomalaisten lapsettomuusvalinnoistakin. Todellisuudesta kannattaa alkaa muutenkin puhua viimeistään nyt, vaikka peli saattaakin olla pelattu, ja koko todellisuuteen eniten vaikuttava ilmiö koko maailman mitassa on maailman väestötilanne.

  VastaaPoista
 7. Nuo sinun esittämäsi peruskysymykset ovat aivan olennaisia, jos tahdotaan rakentaa yhteiskuntaa eikä tehdä pelkkää hyväntekeväisyyttä tyyliin "oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee".

  Vaikka nämä asiat on puitu täälläkin moneen otteeseen, voi sanoa jälleen kerran, että käsitteet pitää saada kuntoon ja samoin kokonaisarviointi siitä, mitä milläkin toimella edistetään ja mitä seurauksia valinnoilla todella on.

  VastaaPoista