lauantai 27. heinäkuuta 2019

Greta Thunberg ja Ruotsin autopalotAntisosiaalinen ruotsalaisnuoriso on intoutunut polttamaan kesän aikana  tolkuttoman määrän autoja. Aivan tarkoista lukemista en ole selvillä, mutta kun useampana yönä on yksistään Etelä-Ruotsin kaupungeissa tuhottu kymmeniä autoja, on kokonaismäärä pikemminkin sadoissa kuin kymmenissä. Poliisin tutkimukset eivät yleensä etene ja mikä pahinta, polttokekkerit jatkuvat.

En ole huomannut, että ilmastoaktivisti Greta Thunberg olisi puuttunut twiiteissään nuorison huveista syntyvään hiilijalanjälkeen. Minusta Ruotsin poliisin olisi kuitenkin jo korkea aika ottaa uudet keinot ja näkökulmat käyttöön, koska se itse ei tunnu saavan kuriin nuorisoa - jengiläisiä, kaupunkinuotioiden loimusta pitäviä yökukkujia tai ekoterroristeja, voimiaan kokoavia fasisteja tai vasemmistoanarkisteja, kukapa näistä tietää.

Ehdotan, että Greta Thunberg pitää mediapressin tai kokonaisen kiertueen Ruotsin lähiöissä ja valistaa ruotsalaisnuorisoa siitä, miten tuhoisaa autojen polttelu on, mikäli ilmastonmuutostaistelu tahdotaan voittaa. Ei ole väliä, onko autoja tuhottu viihde-, kulttuuri- tai ideologiasyistä - yhtä kaikki hiilijalanjälki on ruma ja turha ja koituu kaikkien tappioksi. Tilannehan on miltei sama kuin ampuisi sodassa omia juuri kun joukot ovat lähteneet etenemään. Sitä paitsi autot eivät Ruotsista polttamalla lopu.


Jos Gretan puheilla ei saada ilmiötä aivan loppumaan, olisi sekin erävoitto jos antisosiaalinen nuoriso onnistuttaisiin agitoimaan jonkinlaisen kapinan nimissä jokaperjantaiseen autonpolttolakkoon. Mikäli asiat etenisivät kaavailemallani tavalla, olisi yksistään siinä perusteita Nobelin rauhanpalkintoon.

5 kommenttia:

 1. Asialla siellä on äärioikeisto, se on varmaa. Ne yrittää näin provota ja ohjata vihaa. Siinäkin mielessä sopisi toivomasi kannanotto hyvin Gretan hyvän agendaan. Älkää kuitenkaan kertoko tätä ruotsalaisille, som nog vet lite bättre. Idea: ehdottamasi autonpolttolakko ja lisäksi autonkäyttölakko joka kuun parittoman viikon perjantaisin Ruotsiin. Ei tulisi päästöjä pakokaasuista eikä autopaloista. Ja poliisit voisivat näin ansaitusti hengähtää edes joskus. Saataisiin myös kerättyä tärkeää tietoa siltä varalta, jos ilmiö rantautuu Suomeen muuallekin kuin Espoon Matinkylään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vantaalla on ollut nyt kolme autojen tuhopolttoa Viertolassa. Todella hankala arvioida, kuka polttaa, mutta veikkaan että nuoriso / rikolliset / pyromaani.

   Ruotsin poliisilla taitaa mennä vakavammat jutut edelle prioriteeteissa.

   Autopaloista: monikulttuurissa monet tekijät ovat mahdollisia, monikulttuurissa asiat ratkeavat nopeasti ja tylsästi.

   Poista
  2. Jälkimmäinen piti olla siis monokulttuurissa...

   Poista
 2. Noin se näinä aikoina menee: todellisuus jättää auki mikä on ironiaa, farssia ja mikä on ihan totta vaan sellaisenaan.

  Paljon on tullut seurattua Ruotsin tuhansia autopaloja viime vuosina, väkivallan aseellistumista ja viranomaisten otteen menettämistä siellä kouluista, pelastuslaitokseen ja poliisiin.
  Kai sitä miettii vain, että kaikki se on jo tossa pienen meren takana.
  Ja toivoo, että jo-sana on tuossa edellisessä virkkeessä turhaa hötkyilyä.

  Itse olen vuosia ihaillutkin Ruotsia monessa asiassa. Pari kotisankariakin on sieltä peräisin. Viime aikoina suhde on muuttunut. Ja ihmisiä ne on ruottalaisetki, hyvää niillekin toivoisi. Miten niille nyt noin kävi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä, että Ruotsi on yhä monin tavoin mallimaa ja sitten taas yhdeltä laidalta - varsinkin alueellisesti - hapertuu kovaa kyytiä. Poliittiset ja käytännön turvallisuuteen ulottuvat seuraukset ovat kyllä jännä juttu seurata.

   Poista