torstai 25. heinäkuuta 2019

Ei ole helppoa olla huvilanomistaja näinä aikoina (päivitetty aamulla 26.7.)


Lueskelin tänään iltapäivälehdestä, että Li Andersson on rakennuttamassa huvilaa eli kesämökkiä Pohjanmaalle. Siitä mieleeni juolahti otsikkoon päätynyt vapaa käännös juuri poisnukkuneen Claes Anderssonin runokokoelmasta Det är inte lätt att vara villaägare i dessa tider vuodelta 1969.

Kesämökkeily ei ole myöskään näinä ilmastonmuutoksen aikoina mitenkään itsestään selvä arvovalinta, joten onnittelut Lille hyvästä valinnasta. Nuorella mökin rakentajalla täytyy olla jonkin verran rahaa, mutta mieluummin mökillä suomalaisen luonnon äärellä kuin ympäri maailmaa lennellen. Ehkä jokunen veistäjä, kirvesmies, maaurakoitsija ja sähköyrittäjä saa samalla työtä ja suomalainen puurakentaminen pysyy pieneltä osin elossa. Ja hiiltä sitoutuu hirsiin.

Ainakin minun mielikuvissani mökkeily tuo Anderssoniin pientä särmää ja ulottuvuutta, sillä mökin omistamisessa on jotain cityvasemmistolaisuudelle vierasta, sijaitsipa huvila missä hyvänsä. "Ihan tavallinen suomalainen kesämökki", niin kuin jutussa sanotaan, kuulostaa hyvältä.

Entä sitten tämä Claes Anderssonin kokoelma? Yhteiskunnalliset roolirunot ovat olleet sitä Anderssonia, jota olen tottunut lukemaan ja jossa olen nähnyt jotain hänen ydinajattelustaan.

Anderssonin runokokoelmassa näkyy humaani lämpö ja ymmärrys vähäosaisia, kuten mielenterveyspotilaita, alkoholisteja ja asunnottomia kohtaan. Kokoelmassa puhuu ruohikko, joka odottaa pakkasia ja kuuntelee kahden deekun puheita siitä, että se joka on aamulla hengissä, herättää toisen. Siinä puhuu vartija tai poliisi, jonka vuorolla selliin otettu mies on repinyt silmät päästään. Eri äänille roolitetut runot tuovat esiin yhteiskunnassa läsnä olevia mutta pois siivottavia kokemuksia.

Minulle Andersson ei ollut ensisijaisesti runoilija vaan kulttuuripersoona. Runoilijoina arvostan enemmän sellaisia vasemmistolaiskirjailijoita kuin Sonnevi ja Saarikoski, jotka eivät kyllä juuri vaivaudu paasaamaan oman maansa vähäosaisten puolesta mutta kirjoittavat muuten hienoa ja kestävää runoutta.

Luulen kuitenkin, että Andersson on runoilijanakin kirjoittanut juuri tuossa 60-luvun lopun teoksessaan jotain olennaista eläytyessään yhteiskunnan marginaaleihin - ja ottaessaan käyttöön roolirunon muodon, jota monet poliittiset runoilijat, kuten Sandburg ja Turtiainen, ovat ennen häntä hyödyntäneet.

Minä olen hyväosainen ihminen ja olen ostanut pikku mökin velkarahalla, jota hiljakseen makselen pois. Vaan oliko Claes Andersson itse huvilanomistaja, sitä en tiedä, ja jos oli, miten ironinen teoksen nimi siinä tapauksessa pitäisi tulkita? Se kai on kuitenkin tosiasia, että läheskään kaikki vasemmistolaiset eivät suinkaan ole tulleet köyhistä oloista tai ole työläistaustasta, päinvastoin, eikä aate tai sympatia vähäosaisia kohtaan sitä mitenkään edellytäkään, ei edes kovin köyhää elämäntapaa. No, onhan toisaalta niinkin että ei ihmisen tarvitse olla vasemmistolainen tunteakseen samanlaista sympatiaa ja auttaakseen vähäosaisia. Luultavasti on myös niin, että maailman dialektiikka on prosesseissaan liikkunut siihen suuntaan, ettei vasemmistolaistaiteilijan silmät enää kohdistu samaan tapaan vähäosaisiin tai samoihin kohteisiin kuin 50 vuotta sitten.

Tämä kirjoitelma on lähinnä ajatusvyyhti, joka lähti liikkeelle parista mökillä lukemastani uutisesta, mutta joka tapauksessa on aina iso juttu, kun joku pitkän linjan kulttuurivaikuttaja, kuten Claes Andersson, poistuu joukoista. Toisaalta poismeno saattaa myös kirvoittaa muita lukemaan ja tutkimaan tarkemmin, mitä ihminen eläessään on tehnyt ja sanonut. Ja onhan sekin hauskaa jos Li Andersson innostuu mökkeilystä, mitä se sitten hänelle tarkoittaakaan. Luultavasti hän ei kuitenkaan usko Roman Schatzin piikittelyä siitä, että mökkeily on ympäristökatastrofi ja sitoo väärin pääomaa.





51 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hei Jari, olen hyväosainen, tiedän sen varsin hyvin. Mutta hyväosaisuus, entä jos tuuli alkaa käydä kunnolla jostakin suunnasta, niin mitä se on sitten? Palikat voidaan jakaa hetkessä uusiksi.

    Parasta hyväosaisuutta voi olla myös se, että on valinnut tai saanut hyvän osan, joka ei ole mitenkään kiinni siinä mitä omistaa tai mitä ajattelee itsestään. Hyvä osa on olla tyytyväinen siihen mitä on.

    Hyvää kesää sinulle ja mukava saada sanallinen kontakti pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sana sinulle Jari minultakin. Kuten huomaat tuosta väestöjutusta, en ole päässyt eteenpäin enkä haluakaan. Kysymys väestöstä maailman merkittävimpänä asiana koskettaa minua päivittäin. En kykene asiaa mielestäni deletoimaan. Syyt ja motiivit tietänet. Ja mitä en ole ilmaissut suoraan, sen näet.

      Sinun blogiasi käyn myös lukemassa ja sitä tiettyä aihettasi lukuunottamatta, joka on tärkeä mutta joka todella olemukseni ohi menee, koen tekstiesi kautta itseni kanssa usein paljastumisen hetkiä.
      Tänne olen sinua pariin kertaan siteerannut ja pari tekstiäsi olen itseni vuoksi tallentanut henkilökohtaisista ihmisenä kasvun toiveiden syistä.

      Mun elämä Jari on aika pientä. Vähän ihmisiä, vähän muuttujia, yksityisesti niin ainakin.
      Hyväosaisuutta koen niin kauan kun koen kiinnostusta maailmaan myös sen verhojen takana ja terveyttä.

      Poista
  5. Jari, paljon on mikä menee ohi olemukseni. Niistä asioista en puhu. Ja toisaalta niistäkin mitä puhun on aina riski sanoa jotain pieleen. Mutta puhua täytyy tästä läsnäolevasta maailmasta, koska muutoin se ei jäsenny. Eniten ihmettelen että ei puhuta. Totta kai on paljon henkilökohtaista mistä en julkisesti puhu, koska niiden puheiden paikka on muualla.

    Ihan arkisessa elämässä on paljon sitä että emme tunnista toisen olemusta ja siitä seuraa ongelmia.

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Jari, tohtorin tutkinto on ollut minulle tärkeä juttu itsessään ja toki se on ollut myös työkalu, joka on mahdollistanut yhtä ja toista (työtä). En kuitenkaan ajattele itseäni tohtorina tai dosenttina tai muuna sellaisena kuin hyvin harvoin, nimittäin silloin kun joku muu ottaa asian puheeksi. Valehtelisin jos sanoisin että nuo asiat eivät ole minulle tärkeitä, kyllä ne ovat, nimittäin osana kuljettua matkaa, mutta eivät titteleinä tai jonkinlaisen laadun takeina. Onneksi minua on kutsuttu useammin vajakiksi kuin tohtoriksi, tosin asiayhteydet eivät ole aina olleet kovin mieltäylentäviä.

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Jari, perimmiltään on juuri noin. Kiihtyvässä kaatumisessa ihmiskunnalla ei ole muuta päämäärää kuin kaatuminen, mutta ehkä ainoa mitä me ihmiset voisimme yhdessä päättää on, että katsoisimme miten ja missä asennossa rojahdamme nurin. Tuntuu kohtuuttomalta, että noin 100 vuotta riitti siihen että ihmiskunta lisääntyi 2,7 miljardista liki 10 miljardiin ja sitten mennään yli senkin... Kyllä, tähän olen itsekin osallinen ja toki moneen muuhunkin vajavuuteen, joita en tässä paljasta.

    VastaaPoista
  10. Oikeastaan tässä ei voida muuta kuin katsoa sivussa ja virrata sen mukana mitä tapahtuu. Kun mulla joskus aikaa teen lehti-ja somekierroksen. Katselen mitä suomalaiset vaikuttajat ajattelevat julkisesti. Vaikkapa monessa kohtaa arvostamani Sarasvuo jne. Ja monet muut. Katson myös mitä lehdissä kirjoitetaan ja mistä aikamme kolumnistit kirjoittavat median lasitaloissaan ja mihin ilmiöihin he ottavat kantaa. Mitkä asiat Yle nostaa esiin...

    Nyt noin pari vuotta olen ällistyneenä ja jo turtuneena seurannut että maailman väestötsunami, niin kuin Jari sitä nimittää, ei kerää huomiota juuri koskaan eikä lainkaan. Se kaikki tapahtuu kuin sitä ei olisi olemassakaan. Ainostaan muutama vaikuttaja ja pari politiikkoa (kaikkein "väärimmästä" puolueesta) nostavat sen esiin säännöllisesti saamatta kuitenkaan minkäänlaista keskustelua, havahtumista aikaan, reagoinnista puhumattakaan.

    Somessa ja mediassa käydään kuitenkin samaan aikaan yhä enemmin keskustelua sanavalinnoista, siitä mistä kirjaimista milloinkin pitää irtisanoutua ja mistä ei. Siitä mikä on oikeaa ja väärää aikalaisuutta.
    Se muistuttaa minun silmissäni murrosikäisen ihmisen peilaamista ja loputonta kelailua siitä, mitä hän näyttää muiden silmissä. Makrotaso ei kiinnosta, mitä mikrompaa sen kiinnostavampaa. Ja huipuksi : ihmiset onnistuvat demonstroimaan noiden millimetrin kokoisten statuspäivitys kamppailujensakin kautta toistensa välille mitä radikaaleimpia eroja. Keskustelu eli kulttuurisota on kiinnostavampaa kuin muu. Myönnän tässä olleeni mukana itsekin.

    Ilmasto isoista asioista kiinnostaa, hyvä niin, mutta mikään muu ei. Väestödenialismi tietoisena tai tiedostamattomana on ajan henkeä.

    Rasismi on pahuutta, eikö? Vaikka onkin nyt niin, että pieni etujoukko suomalaisia on äänekkäästi ja itsevarmasti sitä mieltä että vähintään puoli miljoonaa suomalaista on tietoisia rasisteja.
    Mikä olisi yhtä ruma sana ihmiselle, joka suhtautuu välinpitämättömästi ja huolettomasti, kuin rasisti ennakkoluuloihinsa, siihen, että maapallon väestö on jo nyt miljardeja liikaa ja liikamiljardeja on vielä syntymässä?
    Tai ihmiselle jonka mielestä väestönkasvuun ei ole mitään oikeutta puuttua siellä missä se tapahtuu? Tai ihmisille joka ottaa kiinnostavana mahdollisuutena vastaan väestöjen edessä olevat kaaossiirtymät?

    En haluaisi antaa tukea tuollaiseen syyllistävään ohjaavuuteen, joka on tuttua kyllä tänä päivänä muista aihepiireistä , mutta soisin toki, että ihmisten tietoisuus maapallon vähintään kymmenmiljardisoitumisen seurauksista kasvaisi ja pian, ja aiheesta tulisi ilmastonmuutokseen havahtumisen kaltainen asia.

    Väestönkasvuun on jo kerran havahduttu. 70-luvulla. Silloin meitä oli juuri ja juuri 4 miljardia. Seuraukset sitä seuranneesta on havaittavissa maailmassa nyt.
    Mitkä ovat seuraukset siitä mitä on vielä odotettavissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja samaan aikaan, kaikesta tästä huolimatta, on jatkettava elämää normaalisti henkilötasolla.
      Nykyään puhutaan ilmastoahdistuksesta.
      Miksei väestöahdistuksesta?
      Olen kokenut sellaista kyllä, mutta en anna sen pilata omaa, eli paran rakkaani, elämää.

      Väestön moni asian jotenkin tiedostava hoitaa myös ajatuksella, että enpä ole itse enää sitten katsomassa.
      Siihen en kykene, vaikka en olekaan asiaa kadulla julistamassa.

      Mutta varmasti se osa minusta joka minussa on poliittinen, yhteiskunnallinen jne. pitää tätä aihetta ylivoimaisesti ensimmäisenä ja asia on mielessäni päivittäin.

      Osaan huolestua, kiinnostua muustakin yhteiskunnallisesta, mutta arvioin maailmaa, kotimaatani ja kotimaanosaani, niiden lähitulevaisuutta, väestötilanteen ja sen moniulotteisten seurauksien kautta ensisijaisesti.

      Poista
    2. Tämä huoli ajaa aivan olennaisesti yli kaiken identiteetteihin jne. liittyvien poliittisten huolten koska a) asialle ei tehdä käytännössä juuri mitään b) koska se koituu kohtaloksemme aivan toisella tasolla kuin jokin arvo tai identiteetti.

      Poista
  11. Aikamme ihminen on syvästi naurettava ja identiteetitön jollakin hyvin perustavalla tasolla. Identiteetitön ja mielensä kadottanut ihminen haalii itselleen identiteettejä ja ominaisuuksia mutta ei kykene juuri mihinkään makrotason päätöksiin.

    En tiedä kannattaako jotakin Husun hölinää ottaa kovin vakavasti. Varmaanjjos on persu, se tuntuu myös henkilökohtaisesti. Toisaalta hän ajaa teolla oman ryhmänsä etuja. Siinä mielessä tietenkin kannattaa huolestua, että kyseessä ei ole pelkkä huono käytös ja arviokyky vaan strategisen aggressiivinen koeponnistus sen suhteen, mitä voi sanoa. Jos normi saadaan siihen, että mikä hyvänsä vähemmistöasema (esim. ihonväri) antaa sananvapauden suojaa, niin totta helvetissä Husun kannattaa tuo koettaa. En tosin tiedä puhuuko hän sosiaalidemokraattina vai suojavärin teflonpinnan takaa. Perussuomalaisissa on takuuvarmasti rasisteja, mutta kaikki heistä eivät ole rasisteja. Onhan niitä rasisteja sosdemeissäkin. Ja uhriutujia jne jne. Tämä on juuri tätä aikamme sairasta dialektiikkaa. Ja jonkun on kustannettava koko paskaa.

    Jos puoluekanta ei ole vakaumus ja sen pilkkaa eivät koske samat säännöt kuin esim. uskontoja, niin sitten on varmasti paikallaan myös suomalaisen historian kirjoittamisen korjaaminen. Ei ole enää perusteita uskoa, että jotkut sosiaalidemokraatit kuolivat 100 vuotta sitten vakaumuksensa puolesta... No, tässä rinnastuksessa näkyy, miten vaarallisilla vesillä Husukin onkii ja parantaa maailmaa eli eturyhmänsä asemia. Riidanhaastamista pahimmasta päästä.

    Harmi kun en nyt kännykällä jaksa naputella kovin pitkiä viestejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Husun touhu on sinänsä ristiriitaista, että esim. Halla-ahon on linjannut ettei suomalaisuus ole kiinni ihonväristä. Jos Husu taas puhuu sosiaalidemokraattina, niin eiköhän persut ole sen noin 5000 äänen verran vähemmistöasemassa. Tosin nyt kannatus on varmaan sosdemejä korkeammalla.

      Husu lietsoo faktisesti vihaa ja käytännössä nostaa persujen kannatusta, koska on satavarma että Suomesta löytyy ihmisiä aika lailla joita ärsyttää tuollaiset avautumiset. Husun somalitausta tulee väkisinkin kohostetusti esiin, ja kaikki tietävät että persuissakin on runsain joukoin niitä nettoveronmaksajia, jotka käytännössä maksavat maahanmuuttajien, kuten somalien, elämän täällä. Nämä esiintulot ovat erittäin typeriä siitä huolimatta, että rasismi on todellinen ongelma. Typeriä ne ovat siksi että tosiasiat huomioon ottaen ne lisäävät rasismia.

      Poista
    2. Noin on. Ja kuvitelkaapa tilanne, jossa väestön lisääntyminen seurauksineen olisi yhtä iso asia yleisessä keskustelussa kuin, mitä esim. rasismikeskustelu on. Tai ilmasto, tai EU. Tai se mitä milloinkin jenkkien päivänpolitiikassa tapahtuu.

      Tuohon Husuun se, että en oikein edes tiedä mitä on olla perusuomalainen. Jos on äänestänyt niitä niin onko ihminen silloin määritelmällisesti "perussuomalainen."

      Juttelin pari vuotta sitten somalialaisen kanssa, joka halusi keskustella kanssani lähinnä siitä, miten Somaliassa menee, miten maan asiat voitaisiin saada kuntoon, mitä hänen itsensä pitäisi tehdä asialle, voiko hän itse tehdä mitään. Se oli hienoa. Fokus oli täysin kohdallaan, tunsihan hän oman maansa asiat somalialaisena paremmin kuin suomalaisista kukaan.

      Husu joka tekee yleistyksiä ja määrittelee ihmisiä äänestyskäyttäymisen perusteella lähes rikollisiksi (sitähän aktiivinen rasismi on), on aika pihalla. Toki tuo identiteettejä jahtaava ilmapiiri tulee mm. somesta vastaan muutenkin.

      Itse luotan ihmisiin siinä, että jokainen ajatteleva ihminen pitää itsensä rasismista ja rasisteista erossa. Asenteissa on toki jokaisella korjaamista, myös uhrautujilla.

      Vitsi: väitän ylpeästi, seurauksista piittaamatta, että vasemmistoliittolaiset ovat salaa... kommunisteja, kaikki.
      (Menikö joltakin ohi? Vai tuntuiko etteihän nyt olla kommunisti ole oikestaan mitään? Ei edes historiallisessa katsannossa. Mitä se sitten tarkoittaa kun väite ei tunnu miltään? )

      Poista
    3. Siinäpä sitä sitten onkin valinnan varaa: Neuvostokommunismi, kiinalainen kommunismi, kuubalainen, afrikkalainen, kambodzalainen... No mutta onhan eurooppalainen kommunismi, siinä on vielä toivoa, kun ei ole lyönyt läpi kuin älymystön ideologiana.

      Arvo Turtiainen sanoi, että totuuden kanssa puhujalla täytyy olla nimi ja hänelle se oli kommunisti. Tässä mielessä, siis Turtiaisen määritelmän mukaan, olen mieluusti kommunisti, mutta en poliittisin kaiuin.

      Poista
  12. Tässä on vielä sekin, että persut siivoavat jatkuvasti rasistisia tyyppejä pois puolueestaan ja maailman kehitys menee siihen suuntaan että löytyy yhä enemmän poliittisia, taloudellisia, ekologisia jne. järkiperusteita heidän ajamilleen asioille. Sitä mukaa kuin puolue valtavirtaistuu mutta säilyttää oman vaihtoehtonsa yleisvasemmistolaisille puolueille, sen kannatus kasvaa. Juuri tätä kehitystä vasten Husun avautumiset ovat myrkkyä sosdemeille sillä ne ovat putoamisvaarassa seuraavien vaalien aikaan. Vihreät ja persut noustavat yhä kannatustaan, ja luulen että persut ovat aika suurella todennäköisyydellä isoin puolue ensi eduskuntavaaleissa. Jos Husu tahtoo auttaa omaa puoluettaan, olisi fiksumpaa pitää suu kiinni tai miettiä mitä sanoo ja miten asiat sanoo.

    VastaaPoista
  13. Voi olla jopa niin että kokoomus, persut ja vihreät ovat isoimmat puolueet seuraavissa eduskuntavaaleissa,kuka tietää...

    VastaaPoista
  14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  15. Jari, nyt avautui vajakkius, avuttomuus ja hätä. Niin, vajakkius ei ole huonoutta, se on ihmisen ominaisuus, tai osa hänen olemustaan. Sitä joko on vajakki tai ei ole. Mutta kai vajakiksi voi myös tulla? Luulen että minulle on käynyt niin kun olen kuunnellut ja ymmärtänyt. Toki teen senkin varauksen omaan vajakkiuteeni, että ymmärrän kenties väärin.

    VastaaPoista
  16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  17. Jari, tämä "sitten kun" on muistakin yhteyksistä tuttu helvetin tie, joka on tunnetusti reunustettu hyvillä aikeilla.

    Ihmiskunnan tulisi katsoa peiliin ja myöntää, että nyt on korkea aika pakottaa suunta toiseksi. Oikeuksien rajoittamisen tulisi olla mahdollisimman monessa asiassa ihmisoikeus ja arvo sinänsä.

    Niin, kyllä elämä menee monin tavoin pilalle tai huolettomuuden tuolle puolen kun havahtuu. Toki pienessä mitassa ihmiselämä tarjoaa paljon, onnellisuuttakin, mutta kun on käristyskupolin ja tsunamin varjo läsnä niin senkin ymmärtää toisella tavalla. Yksinäisyys saattaisi voimistaa nuo kokemukset sietämättömäksi, ymmärrän sen.

    VastaaPoista
  18. Jari, laitoin sulle tuolla aiemmin ketjussa muuten terveisiä.

    Mutta pari sanaa lisää vajakkiudesta ja myös itsevarmuudesta, josta olet kirjoittanut.
    Mun täytyy tunnustaa, että olen ollut elämässäni aikamoinen alisuoriutuja välinpitämättömyyteni/huolettomuuteni kautta mutta samalla myös aika itsevarma, liiankin. Jos jossakin pöytäseura tms. olen ollut se, joka on pitänyt keskustelua yllä reippain ottein. Tai se joka on näyttänyt suuntaa, että nyt tuonne ja sitten tuonne, ja perässä ovat seuranneet. Tietämättä seuranneensa heikointa lenkkiä.
    Pari minun ihmisenkokoluokassani suuruudenhullua "projektia" olen saanut unelmatasolta eteenpäin itseäni viisaampien silmissä, uskomaan siis heitä juttuihini, vaikka mitään todellisia mahdollisuuksia toteuttamiseen ei ollut.
    Sen aika alkaa olla ohi, onneksi, niistä on aikaa.

    En ole kovin ujo edelleenkään, mutta en halua olla juurikaan sosiaalinen koska en tiedä miten ihmisten kanssa tässä ajassa oikein ollaan. Epävarmuus on kasvanut nopeasti minussa. Tätä on nopeuttanut myös raivoraittius.
    Jos jossakin on nurmi, minne asetun lepäilemään, tämä siis kuvainnollisesti että konkreettisesti, menen mahdollisimman kauas. Hiljaista junan kuljettamaan miestä minusta tuskin tulee, mutta vajaa olemisen tila kasvaa koko ajan. Vahva tunne, tieto, väärässä ajassa olemisesta vaikka tietää, että juuri tämä aika ja paikka ovat minullekin.
    Monilla ihmisillä sitä paitsi monet perusjutut ovat paremmin hanskassa kuin mulla mikä lisää eroavaisuuden tunnetta. Ennen kuvittelin luonteeni ja huolettomuuteni kautta saaneeni syntymälähjaksi etumatkaa, nyt koen olevani selvästi takamatkalla. Perhe ja ammatti on jotenkin reilassa, mutta monissa muissa asioissa en ole ikätasoryhmässäni, hah...
    Mulla on oikeastaan yksi ainoa lahjakkuuden laji, se on kyky päättää todella nopeasti asioita, en sido kaulaliinaa kahta minuuttia kuten eräs tuttavani. Tämä asia jonka luulin ennen tekevän minusta varsinaisen ei-vajakin, onkin pudottanut, tai siirtänyt minut sivuun vajakkioppilaaksi, koska hitaampi ehtii pidemmälle ihan oikeastikin ja viisas miettii toisenkin kerran. Kiva muuten kirjoittaa kliseisesti, koska ne on niin totta.
    Itsevarmuus joka ei perustu vahvaan ja turvalliseen lapsuuteen onkin valeitsevarmuutta ja kun se hajoaa sitä seuraa korostunut turvallisuushakaisuus. Luulen että juuri siksi mietin mm. sitäkin mihin väestöjutut ovat meitä viemässä niinkin huolestuneesti. Se on oikeastaan ihan hyvä asia sittenkin näin päin.
    Vajakki pelkää myös tulevaa, eikö, ja myös muuten kuin omalta kohdaltaan, koska maa jalkojen alla ei järkkyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (siis: koska maa jalkojen alla ei SAA järkkyä)

      Poista
  19. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jari, sinun innoittamanasi ostin Kuusen teoksen divarista noin pari vuotta sitten. Se on uskomattoman hieno ja monipuolinen katsaus tilanteeseen, joka olisi vielä 80-luvulla ollut selvitettävissä. Olisi kieltämättä kiehtovaa tutustua Kuusen ajatusmaailmaan ja eläytyä kirjoitusprosessiin. Se minua ihmetyttää, miksi monet muut yhteiskunnallisia asioita pohtivat eivät alkaneet tosissaan nostaa Kuusen arvokkaita näköaloja esiin ja tuoda niitä osaksi yleistä keskustelua kansainvälisestikin, jolloin asia olisi saanut painoarvoa.

      Kivi-romaanin kirjoittamisessa on monia haasteita, joten kypsyttelen sitä kaikessa rauhassa.

      Poista
  20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koin nyt kirjoittaneeni toisen ihmisen blogiin ehkä liian omakohtaista juttua, sillä eihän tämäkään Vesan päivytys mikään terapiaistunto ole, mutta jääköön nyt tuohon, kun ehdit vastata ja koska en tule hakemaan eduskuntaan demareiden ehdokkaana enkä muidenkaan puolueiden:)

      Poista
    2. Jope, mukava että kirjoitit tuon yllä olevan - juuri näin keskustelujen pitää rönsytäkin.

      Poista
  21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  22. Tuo kulttuuripersoonan käsitys syntyy siitä, että Andersson oli melkoinen yleismies ja ehti toimia monella alueella, taiteen eri saroilla, politiikassa, yleisemmin kulttuurivaikuttajana. Jos kysyt esim. huippupianistilta, oliko C. A. tämän mielestä lahjakas muusikko, niin epäilenpä että ei ollut jne. Hän ei ehkä nouse aikansa kirjailijoiden kärkeen, mutta oli kuitenkin kelpo kirjoittaja, jolla oli asiaa. Kokonaisuudessaan Andersson oli kuitenkin nimenomaan persoona, joka varmasti muistetaan. Olennaista on kai se että kukin saa olla kulttuuripersoona tavallaan. En kuitenkin usko, että kenenkään kannattaa erityisesti pyrkiä kulttuuripersoonaksi, koska siitä tulee lähinnä olo, että tuo on joku tyrkky. No, minä en tahdo erityisesti olla kulttuuripersoon, mutta olisihan se mukava että joku kuolemani jälkeen muistaisi että tuollainenkin oli.

    Muuten, oletteko huomanneet, että yllättävän vähän on ihmisiä, jotka muistetaan jostain keskeisestä ajatuksesta tai ideasta, jota he ikään kuin ruumiillistavat. Historian saatossa näitä toki kertyy, mutta ei välttämättä kovinkaan monta esimerkiksi yhdestä sukupolvesta.

    Mikä oli C. Anderssonin keskeinen ajatus? En pysty sanomaan. Mutta varmasti sellaisen voisi löytää esimerkiksi hänen tuotannostaan. Minulla tulee kuitenkin ensimmäisenä mielikuva empaattisesta ihmisestä, joka osasi monta asiaa ja kykeni olemaan tekemisissä monenlaisten ihmisten kanssa - ei kuitenkaan mikään nykyajan "verkostoituja", joka etsii kontakteja, joista voisi hyötyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos minulla olisi asiaa psykiatrille, olisi Anderssonin oloinen kaveri varmasti sellainen johon voisin luottaa.

      Poista
  23. "Muuten, oletteko huomanneet, että yllättävän vähän on ihmisiä, jotka muistetaan jostain keskeisestä ajatuksesta tai ideasta, jota he ikään kuin ruumiillistavat."

    Tuo on hyvä. Se on paljon vaadittu, mutta samalla kohtuullisesti: yksi elämä, josta jää jäljelle yksi johtoajatus.

    Tai tapa elää.

    (Mulla oli joskus ihan nuorena sellainen idea, toive, että voisi olla niin yhtä itsensä kanssa ympäristössään, että sen mitä on, voisi ilmaista yhdellä sanalla. Kalastaja. Maalari. Vaeltaja...)

    Linkola on tietenkin sellainen mistä iso väite jää mieleen. Ja on kulttuurissa ja politiikassakin niitä. Pekka Kuusi?

    En tiedä sitten voiko ihminen olla oikeasti mitään 1:1:een. Mielikuvissa, muiden mielikuvissa kyllä voi.

    VastaaPoista
  24. (Jos ottaa tietyn ikäpolven suom.ruots. kirjailijat jotka itse yhdistän mielessäni, Andersson, Kihlman, Tikkanen, Donner, niin mulle ehkä pienimmän mutta selväpiirteisimmän tuotannon tehnyt, Tikkanen, on kolahtanut eniten, vaikka suurimmaksi osaksi sen kuvaamat jutut eivät osu henk.kohtaisesti minuun lainkaan, kuten ei henkilötasolla kyllä muidenkaan. Tikkanen kirjoitti kyllä sellaisen yleisen väitteen ihmisluonnosta sitten muuten ettei sitä voi helposti ohittaa. Andessonista mulla enemmänkin sellainen mukavan tyypin ja perusviisaan muistijälki. Kesän alussa luin sen jotakin niistä Otto-romaaneista. Lukiessa nousi mieleen oma vanhuus sitten joskus. Vähän jopa hirvittäen. )

    VastaaPoista
  25. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  26. Ketään ei tietenkään pidä latistaa ja tyrmätä tyrkyksi ilman että siinä on taustalla asiaa. Andersson ei ollut tyrkky, tällainen mielikuva minulle välittyy. Jotkut isotkin taiteilijat ovat tiettyjä kausia elämästään eläneet julkisuudesta ja julkisuudelle ja palanneet sitten varsinaiseen asiaan. Jotkut ovat myös hyvin sosiaalisia olematta sen kummemmin tyrkkyjä.

    VastaaPoista
  27. Kulttuuripersoonia voi tulla vastaan yllättävistä suunnista. Toivottavasti en syyllisty nyt ikärasismiin, mutta ihmisiä jotka ovat aidosti kiinnostuneita kokonaisuuksista, yleissivistyksestä monella osa-alueella, maailmasta jonkinlaisena jatkumona, sukupolvellisena tarinana ja tietenkin juuri siksi tulevaisuudesta (muutenkin kuin ilmastonmuutoksen näkökulmasta) tuntuu olevan enemmän, persuntumalta ainakin, vanhemmissa ihmisissä.
    Nuoret ovat näissä asioissa, mututuntumalta sorry taas, kovin pikselöityjä. Kiinnostuneita ja kovin tietäviä kyllä, mutta usein parin, kolmen asian kannalta vaan.
    Keskustelukin on vaikeaa jos kuvaamani jatkumon perusasiat ovat hukassa tai ne ovat vain joitain anekdootteja. Klikkauskulttuurituntemus on aika yleistä.
    Vaikea hahmottaa jos ei esim. tunne historiaa lainkaan ja koko ajan tunne, että kaikki tämä tapahtuu ensimmäisen kerran. Tai sitten on puhe vain yleistyksistä: "tämä on ihan kuin 30-luvulla" mutta jokin ajanjakso esimerkiksi on vain yksiulotteinen typistys kuin tv-sarjan aikalavaste.

    Hyvä esimerkki on täydellinen virhekuvitelma, että ihmisten liikkuminen ja kansainvälisyys olisi ollut jotenkin vaikeampaa niinä aikoina kuin maiden väleillä oli tulli, rajapuomi ja rajavartija. Kannattaa tutustua Euroopan ja eurooppalaisuuden tarinaan ennen kuin ajattelee että nyt elämme jotenkin upeasti vapaammassa maailmassa.

    Sitten taas tämä väestöasia, joka sitten on se asia joka todella tapahtuu ensimmäisen kerran sekä kasvun mittasuhteiden, että väestösiirtymien osalta, jää yhdeksi jutuksi muiden jatkoksi täydellisesti liian pienenä asiana. Vaarallista historian- ja numeroidentajuttomuutta. Trumpin typerät twittermöläytykset sen sijaan ovat kuin elämän-ja kuoleman kysymyksiä. Mittasuhteet mättävät.

    Kovin ennalta-arvattavia ovat ihmisten kannat nykyään. Sellainen ihminen ei ole hyvällä tavalla kulttuuripersoona vaan aikalainen paljaimmillaan. Mr. and Mrs. Klik.

    VastaaPoista
  28. Jope, pikseköityminen on iso haaste esimerkiksi opetuksessa - varsinkin jos puhutaan kulttuurista, kirjallisuudesta jne. Miten opettaa keskeisiä asioita, jos oppilaiden taustatiedot ovat olemattomia ja tiedonprosessointi, arviointi ja - hakeminen huonolla tolalla. Sama näkyy aikuisilla: ovat ideologioiden vietävissä, kun suhteutuskyky on mitätön. Trumpin kommentointi tuntuu olevan nykyajattelun kriteeri. Kukaan ei juuri kysele, mistä Trump on oire...

    Jari, olen viime vuosien aikana tavannut läheisen asioissa neljää psykiatria. Periaatteessa osaavat asiansa hyvin, mutta kommunikoinnissa on parantamisen varaa. Toki he eivät olleet mitään psykoterapeutteja. Naiset taitavampia kuin miehet, ehkä yleisempaattisuutensa ja tunneälynsä vuoksi, tällainen heistä ainakin välittyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin juuri, ideologia tai yhden uhkakuvan maailmankuva, oikea asenne, ryhmätunne jne. on tullut tietämisen, tuntemisen ja oman kokemisen tilalle.

      Poista
  29. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  30. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  31. Avun hakeminen, löytäminen ja saaminen on iso prosessi ja vaatii usein apua hakevan ympärille tukiverkoston ja tietenkin avuntarvitsijan jonkinmoisen käsityksen tarpeestaan. Nuoret ja vanhat miehet ovat varmasti haasteellisia ryhmiä. Kokemus ei ole ollenkaan huono opettaja. Andersson oli tehdä itsemurhan joskus 80-luvulla kun joutui sellaisen vainoharhaisuuden valtaan, että epäili sairastavansa hiviä. En tiedä mistä hän oli saanut asian päähänsä. Ilmeisesti auttajakin joutui tässä hakemaan apua, mutta ensin oli tehtävä ratkaisu ettei hyppää parvekkeelta.

    VastaaPoista
  32. Hassuttelu: Jos koko hallitsemattoman väestönkasvun maailma hakisi tilanteeseen psykiatrista apua niin kovin vähässä olisi hoidon mahdollisuudet, koska potilas ei itse tahdo parantua. Entä jos silmittömään ideologiaan ( mahdollisuuksien realismin kustannuksella) olisi saatavissa tautiluokitus? Mikähän se olisi? Rajaton persoonallisuus? Yksisuuntainen(sic) mielialahäiriö?

    No, toivottavasti tuo ei ole sopimatonta. Vakavat mielenhäiriöt ovat tuttavapiiristä tuttuja. Niissä ihminen tarvitsee tukensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä juuri noin, mutta totuuden nimissä Eurooppa ja muu maailma, vähän eri sävyin, on juuri nyt totaalioikosulussa. Pitäisi parantaa ihmiskunta mutta menee toivomiseksi ja selittelyksi. Keinoihin ei edes mennä.

      Poista
  33. https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4est%C3%B6nkasvu#/media/Tiedosto:Countriesbyfertilityrate.svg

    Katsokaapa miten suurella (!) alueella kokonaishdelmällisyysluku on 2 - tai alle, mikä olisi koko maailman mitassa yhtä kuin maapallon väestön jatkuva aleneminen, vaikkapa sinne Paloheimon laskemaa ideaalia kahta miljardia kohti.
    Nyt sen sijaan matka käy kohti vähintään kymmentä, kahtatoista miljardia.

    Tämän tunnustaminen, että asia on yhteinen ja yleinen, mutta se on myös paikallinen ongelma kuten vaikkapa tuo kartta osoittaa, on outo todellisuuden kieltämisen muoto, johon me emme hae psykiatrian apua, vaikka tauti on kaikkien kohtaloksi.

    VastaaPoista
  34. On paljonpuhuva kuva. Näyttää melko keskittyneeltä tuo väriläiskä, mutta kun alkaa miettiä maantieteellisesti ja luonnollisessa koossa niin Afrikka ja eteläinen Aasia eli oikeastaan globaali etelä ovat aivan valtavia ja mosaiikkimaisia alueita. Väestökokous pitäisi saada aikaan.

    VastaaPoista
  35. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  36. Jari, myönnän sinulle omasta puolestani heti - presidentistä en tiedä - kultaisen peniksen, johon on kaiverrettu sanat: Penis joka sanoi ei sanoi kyllä elämälle.

    Globaali etelä on karismaattisen herätyskristillisyyden uutta leviämisaluetta. Kokisin että kristinusko voisi kertoa, että maa on jo täytetty, nyt voidaan keskittyä jumalanpalvelukseen. Tämä voi olla vaikeaa useassa paikassa kasvavalle mutta vainotulle seurakunnalle. Muslimiyhteisöjen kohdalla koen rajoituksen sanoman julistamisen vielä hankalampana. Ehkä voimme lopulta laulaa Leevi and the Leavingsin sanoin: Vittu me kusessa ollaan rakkain...

    VastaaPoista
  37. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  38. Jari, sinulla on askeesissasi hyvä asia, pidä siitä kiinni, niin ei mene pieleen. Askeesi, katumus ja rukous ovat isoja voimia, näin uskon. Mitä niistä seuraa, sitähän emme aina näe ja tiedä, mutta yksilöelämälle ja luonnon varjelulle ne antavat raamit: kulkeminen, hengitys, niukkojen jälkien jättäminen, hyvä esimerkki.

    VastaaPoista