perjantai 3. toukokuuta 2019

Totuudenpuhujat: Anter Yasa, case al-Taee jne.Minusta Suomessa on jokin ongelma, kun kaikkein suorimmin ja rehellisimmin asioista pystyvät puhumaan maahanmuuttajataustaiset vapaat toimijat -- ongelma ei ole näissä totuudenpuhujissa, arvostan heitä monessa suhteessa, vaan itse systeemissä, johon lasken yhtä lailla niin puolueet kuin median.

Tarkoitan nyt esimerkiksi Oulun raiskauksia, jotka toi julkisuuteen marokkolaistaustainen Junes Lokka, ja Hussein al-Taeen rasistisia toimia, jotka paljasti kurditaustainen aktivisti Anter Yasa.

Ymmärrän, että meillä on poliisi, joka selvittää rikoksia. Rikosten selvittäminen ei kuulu Junes Lokalle tai Anter Yasalle. Mutta poliisilla on myös velvollisuus tiedottaa kansalaisille keskeisistä ja yleisen turvallisuuden kannalta tärkeistä asioista. Minusta Oulussa riehuva ja osin vapaalla jalalla oleva rikollisporukka on tällainen. Tätä poliisi ei tehnyt Oulun tapauksessa ennen kuin se oli pakotettu Lokan aktivismin vuoksi toimimaan niin. En usko, että kyse oli tutkinnan vaarantamisesta. Myös media vaikeni ja avasi puheen vasta kun paine sosiaalisessa mediassa kävi liian kovaksi eli kaikki tiesivät jo.

On selvää, että ainakin osalla tiedotusvälineistä ja SDP:n toimijoista oli tieto Hussein al-Taeen epäilyttävistä ja rasistisista somevihajulkaisuista ennen vaaleja. Joku esti niiden esiin tulemisen. On myös oikeutettua tulkita, että al-Taee vähätteli tekojaan tai suorastaan valehteli puolueelleen ja äänestäjilleen, lykkäsi tunnustustaan niin pitkään kuin mahdollista, koska tiesi takuulla, mitä rehellisyydestä ennen vaaleja olisi seurannut -- vaikka tuskin olisi voinut kuvitella seurausten mittakaavaa.

En pidä läheskään kaikesta Lokan ja Yasan toiminnasta, kuten Lokan kielenkäytöstä ja ajatusten yksipuolisuudesta ja Yasan tunteenomaisista purkauksista, mutta mielestäni yhteiskunnassamme on jokin vialla, kun tärkeitä asioita pimitetään ja niiden täytyy tulla esiin näin -- on kuitenkin hyvä että asiat tulevat esiin ja on hyvä että on toimijoita, jotka eivät ole omaksuneet maan tapaa, koska muutenhan vaikka mitä olennaista jäisi tulematta esiin -- myös sellaiset seikat, jotka vaikuttavat joko rajatummin yksilöiden turvallisuuteen tai pahimmassa tapauksessa kansalliseen turvallisuuteen!

Isoin kysymykseni on: Missä ovat faktantarkastajat ja puolueeton media silloin kun heidän tulisi olla paikalla tällaisissa rikollisissa kysymyksissä ja niiden taustojen rehellisessä selvittämisessä? Miksi puolueet, kuten SDP, toimivat näin, tietoja pimittäen tai kyseenalaisia ehdokkaita listoillaan pitäen ja armahdusta jakaen? Mikä on tämä CMI, joka onnittelee al-Taeeta, kun hän viimein saa suustaan olosuhteiden pakottaman anteeksipyynnön? Missä on näiden toimijoiden uskottavuus? Nehän pesevät käsiään ja helpottavat omaa oloaan... Ja suurin osa tiedostavasta mediasta on vaiennut täysin Lokan ja Yasan löydöistä -- on tietenkin selvä, että tällaisten aiheiden paljastaminen ei kuulu heidän agendaansa ja heidän faktoihinsa.

Miksi tiedostava media ei lähtenyt selvittämään al-Taeen vihapuhelistaa, sitä ei kai ole vieläkään missään julkisesti nähtävissä? Media on kuitenkin voinut julkaista monen muun ihmisen vihapuheita ja jos olisi ollut kyse jonkin muun puolueen jäsenen vihakirjoittelusta, tämä ihminen olisi käytännössä lynkattu verbaalisesti ennen vaaleja.

Miettikääpä, mikä olisi esimerkiksi eduskuntavaalien lopputulos, jos SDP:n kansanedustajaehdokkaan elämä olisi tullut esiin ennen vaaleja. Väitän, että SDP:llä oli erittäin hyvä syy pitää suunsa kiinni. Niin, motivaatiota hiljaisuuteen löytyi roppakaupalla, se on selvää. Mikä oli puolueen ja median kytkös?

En voi päätellä muuta kuin että tietojen pimittämisen motivaatio liittyy nimenomaan valtaan. Asiat ovat yleensä monimutkaisia, ne eivät palaudu yhteen totuuteen, mutta niistä välitettävä tieto muovataan useimmiten siten, että se sopii eri intressipiirien valtapyrkimyksiin. Sananvalta on tätä. Kyse ei ole mitenkään itsestäänselvästi siitä, että pidettäisiin huolta kansalaisten turvallisuudesta, oikeuksista tai virallisten instituutioiden integriteetistä ja läpinäkyvyydestä.


PS. Minä en pidä al-Taeeta poikkeuksellisena, hirviömäisenä tyyppinä. Päin vastoin ajattelen, että hänen vihakirjoittelussaan paljastuivat hänen irakilaisen taustakulttuurinsa jotkin piirteet miltei kliseisesti. Kaikki irakilaiset eivät varmasti ajattele niin kuin al-Taee kirjoittaa, mutta miehen vihanilmaisujen kohteeksi joutuneet ryhmät ovat todella stereotyyppisiä. Kukapa muslimi ei Lähi-idässä vihaisi Israelia ja juutalaisia? Käsi sydämelle ja kyselytutkimusta tekemään. Kuka arvostaisi muslimimaissa homoseksuaaleja? Pahimmassa tapauksessa heitä pahoinpidellään, hirtetään ja potkitaan katoilta alas. Afrikkalaisia, kuten somaleja? Heitä pidetään yleisesti alempiarvoisina, olen itsekin kuullut tällaista kieltä, jopa afrikkalaisten kesken, niin, tämä asenne ei koske todellakaan vain valkoisia rasisteja. Shiiat ja sunnit eivät tule toimeen keskenään kaikkialla, vaan ryhmittymien välillä on levottomuuksia ja vihanpitoa, joista kenelläkään ei pitäisi olla epäselvyyttä.

Tuntuu, että al-Taeen vihakirjoittelu paljasti kaikkein tyypillisimmät ennakkoluulot, joista ainakin itse olen kuullut. Hän on noiden kirjoitusten perusteella oman kulttuurinsa perusäijä, joka tosin on oppinut ulkonaisesti myös läntisille tavoille, ja on hyvä, jos hän häpeää omia rasistisia ulostulojaan (al-Taee tuntuu käsittelevän niitä ikään kuin jonkin aiemman, häpeällisen persoonanmuodon tuotoksina, ilmeisesti kyseessä on irakilainen rasistinen sivu(kulttuuri)persoona, joka on nyttemmin voitettu?).

Minun käy monin tavoin sääliksi al-Taee, suoraan sanoen pelottaa miten hän selviää kaikesta ja millainen loppuratkaisu tulee olemaan. Mutta minusta hän ei ole antanut nyt sellaisia näyttöjä, että voisi olla kansanedustajana arvopuolueessa. Päätös on tietenkin SDP:n.

PS 2. Tässä Uuden Suomen Markku Huuskon juttu al-Taeesta. Kiitosta saa myös Yasa, oikeutetusti. Parempi myöhään kuin ei ollenkaan. Yksi jutun kommentoijista toteaa osuvasti: "Pelkästään demareiden osalta meillä voisi olla lelusalakuljettaja "Rami" eduskunnassa nyt ilman Yasan demareille ikäviä paljastuksia. Nyt yhdessä al-Taeessakin on kestämistä ellei täysin usko miehen erityisen taitaviin retoriikan tuotoksiin -- uskon että moni uskoo, nuo katumusmateriaalit ovat erittäin hyvin / ammattimaisesti tehtyjä."

9 kommenttia:

 1. Tässähän oli monia tärkeitä näkökulmia.

  Valtamedia käyttää kyllä sanaa faktantarkistus mielellään ja ikään kuin sulkien sisään itsensä sen ainoana mahdollisena suorittajana.
  Kuten nykyään ymmärretään, myös valtamediaa pitää samalla lailla tarkistaa ja erityisesti sen suhteen, miten ja millä perusteella tietoa valikoidaan julkiseksi tai jätetään kokonaan julkistamatta.
  Se mitä ei uutisoida, on usein suurin ja tärkein uutinen.
  Niin ei pitäisi olla.

  Jos joku miettii Lokkaa tyypillisenä vastatoimittajana niin ei pidä paikkansa. Lokka on äärimmäinen esimerkki.
  Sen sijaan on vaikka kuinka paljon valtionhallinnon ylimmistä virkamiehistä yliopistojen professeroihin, jotka täydentävät Suomi-kuvaa 2000-luvulla.
  Aivan välttämätöntä lisäinformaatiota, jos haluaa pysyä kärryillä mitä maassa tapahtuu.

  Demareihin erityisenä arvopuolueena en ole uskonut pitkään aikaan. Jo se miten usein sieltä suunnasta korostetaan erilaisia arvokäsitteitä ikään kuin muiden sanojen korvaajana ja kaiken keskustelun kaikenselittäjänä, kertoo siitä käänteisesti. Siitä puhe mistä puute. Muutama hokema heillä on. Ja pakkomielle, miten ne on toteuttava maksoi mitä maksoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se mun käsite "arvopuolue" oli kyllä puhtaasti ironiaa...

   Poista
 2. Demareilla on ollut hieman ongelmia taustantarkistusten suhteen: esimerkiksi Oulun imaami homokommentteineen ja pyrkimyksineen olla vaiti moskeijassa tapahtuneesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

  Minusta al-Taee oli jotenkin sympaattisen oloinen eri esiintymisissä. Nyt kun tausta tulee esiin, näyttää jotenkin päälle liimatulta. En usko, että tausta on puhdas. Yasa on joissakin yhteyksissä ilmaissut, että hänellä on materiaalia muihin asioihin liittyen. Saa nähdä, tarvitseeko niitä käyttää.

  Lokka on törkyturpa ihan turhaan. Hän voisi suunsa siistimällä olla paljon tehokkaampi. En sinänsä usko hänen melko yksipuoliseen ajatteluunsa eli siihen, että hän saa sillä laajaa poliittista kannatusta. Saa varmasti jonkin verran.

  Tuon Vehkoo-casen aikoihin aloin ottaa selvää hänen jutuistaan ja kuuntelin aika paljon hänen lähetyksiään ja luin mitä hän kirjoitteli Facessa jne. Siis minusta hänestä voi sanoa, että on hänen puheissaan selviä rasistisia piirteitä - tosin ne kohdistuvat sosiaaliturvaa hyväksikäyttäviin ja ulkomaalaistaustaisiin seksuaalirikollisiin mutta oikeastaan myös kotimaan seksuaalirikollisiin. Mutta natsi? Ei hän ainakaan edusta sen materiaalin pohjalta mitä minä sain eteeni mitään sellaista, mitä ymmärrämme perinteisesti kansallissosialismilla tai natsi-Saksan natseilla tai uusnatseilla - en kiistä sitä, etteikö hän voisi saada tukea jutuilleen noista piireistä. Tosin sanoi jossain haastattelussa (vai oliko siippansa), että voisi kannattaa lastenraiskaajille kuolemantuomiota eli "uunittaa" heidät. No, luulenpa, että aika moni suomalainen

  Pääsanoma oli, että ei pidä päästää epämääräistä joukkoa maahan. Se oli sitten sitä natsismia varmaan. En nyt ota kovin voimakkaasti tähän kantaa, kun en tunne Lokkaa. Mutta kyllä ne natsikortit ja natsipellekortit nousevat helposti - esimerkiksi jos vastustaa "vääränlaista" rikollisuutta ja sosiaaliturvakeinottelua voimakkaasti. Itse asiassa reaktiota on varmasti voimistanut se, että hän kutsuu etenkin suvaitsevaisia naisia "suvakkihuoriksi" - tosi typerää ja aivan turhaa ja pimeää. En nyt tähän juttuun puutu tämän enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että nykyisin "rasistin", "äärioikeistolaisen" tai "natsin" nimityksen ansaitsee sillä, että suhtautuu kriittisesti islamiin ja kytkee siihen esimerkiksi terrorin ja seksuaalirikokset. Suvaitsevan kannan mukaan ei ole mitään korrelaatiota islamin eli rauhan uskonnon ja terrorismin ja kasvaneiden seksuaalirikosten välillä. Eli joka yhdistää epätieteellisesti ja ennakkoluuloisesti nämä asiat, on rasisti, äärioikeistolainen ja natsi. Näin minä tämän asian suunnilleen hahmotan. Korjatkaa, jos olen väärässä. Ja huomatkaapa, että minä en väitä tämän korrelaation olevan olemassa, tarkastelen vain tilastoja ja ilmiöitä kun jotain esitän. Yleisesti ottaen minusta naisen asema on eri kulttuuripiireissä (joihin myös uskonto kuuluu) erilainen. Voi olla, että joidenkin mielestä ei ole, mutta se ei ole kovin uskottava kanta.

   Poista
 3. Se kuitenkin, että media ei nähdäkseni ole antanut mitään krediittejä Lokalle Oulun seksuaalirikosvyyhdin tuomisesta päivän politiikkaan. Minusta se oli todella tärkeä teko - siis yhteiskunnallisesti, koska päästiin puhumaan ihan oikeasti tärkeästä ruohonjuuritason turvallisuusongelmasta. Minusta on turha vähätellä asiaa.

  Vehkoon kaltaisia faktantarkastajia tällainen tuontirikollisuus ei kiinnosta, en ole ainakaan huomannut hänen juttujaan lukiessani mitään sellaista. Mielenkiinto on muualla. Näistä asioista laajasti sanoen "hyvät" ihmiset vaikenevat, koska ei kuulu puhua. Mielenkiintoinen lähestymistapa, enkä ole koskaan ymmärtänyt tällaista vieraskoreutta. Raiskaajat ovat paskiaisia, olivatpa mistä taustasta hyvänsä.

  Oulun tapahtumat (symbolina kaikille muille Suomen seksuaalirikostapahtumille, joita on runsaasti isoimmissa kaupungeissa, siis aivan liikaa, ja ihmiset reagoivat tähän kyllä) olivat yksi iso teema vaaleissa ja luultavasti jonkinlainen motivoija äänestyspäätöksissä, vaikka suurin osa puolueista asiasta vaikeni niin hyvin kuin osasi. Ellei Lokka olisi tullut esiin, poliisi ja puoluekenttä olisi ehkä persuja lukuunottamatta vaiennut.

  No, tällaista tämä on, joka porukalla on omat tabunsa. Eiväthän nuo seksuaalirikokset mihinkään ole loppuneet vaalien jälkeen niin kuin eivät vanhusten ongelmatkaan, nehän ovat olleet pitkään läsnä, mutta niistä ei nyt vaan kovin aktiivisesti puhuta. Itsekin olen antanut olla, koska aika raskasta on paasata asioista, joista kuitenkin on tietoa, jos sitä yhtään viitsii kaivaa. Törkeitä suomalaisten ja törkeitä tänne muuttaneiden tekoja. Jokainen liikaa ja jokainen ansaitsisi paljon nykyistä kovemmat tuomiot. Vaikka Ruotsi on monessa suhteessa hyvä maa, tälla saralla en toivoisi samaa kehitystä - siellä aletaan olla todella pahoissa ongelmissa seksuaalirikollisuuden suhteen, mikä on erittäin valitettavaa.

  VastaaPoista
 4. Tänään onkin sananvapauden päivä, jee! Hienoa. Tässä oli yksi minusta hyvin perusteltu juttu, jonka voin kyllä ihan hyvin allekirjoittaa omalta osaltani, en jonkun kanssa tai jotain vastaan.

  http://timo-vihavainen.blogspot.com/2019/05/sananvapauden-puolesta.html

  VastaaPoista
 5. Olipa Vihavaiselta tärkeä kirjoitus. Ehkä jopa aikakirjoihin jäävä, myöhemmille sukupolville ainakin, tutkijoille.

  Toivottavasti en nyt itse syyllisty tunteiden keksimiseen muille, mutta minun on helppo kuvitella tietynkaltaisen ideologian (sen -valta) omaavien ihmisten tarttuvan allekirjoittajista muutamiin nimiin kovasti tuohtuen. Ei nuo pointit kuitenkaan muuksi muutu oli allekirjoittajana kuka inhokki tahansa.

  Sitten tuohon toimittaja Vehkoon.
  Varmasti hyvä, varmasti merkittävä aikamme journalisti, mutta joutuu kysymään itseltään aivan varmasti jossakin vaiheessa sitä minkä toit esiin: miksi tietyt aihepiirit eivät kiinnosta lainkaan, miksi sen ohikatsominen minkä suurin osa suomalaisista näkee ja merkittävänä kokee ja joka on tuottanut uhreja jo ihan riittämiin.
  Ja muutenkin näistä maamme parhaina pidetyistä journalisteista tuoksuu aina jonkinlainen dress for the success. Oikeina pidetyt asiat kuin huokuvat heistä. Nato, ilmastoradikalismi, EU, vapaa liikkuvuus jne.
  No, jonkun rasismin kanssa ei tulekaan olla kuin yksi asenne, tuomitseva, se on poikkeus.

  Mulla on ehkä naivi kuva kovista toimittajista, mutta se menee jotenkin niin että he ovat niin kovia ammattilaisina kaiken merkittävän informaation perään ettei heitä voi kukaan yhdistää mihinkään tunnistettavaan agendaan, oikeaan tai väärään "asenteseen", mistään pk-seudun kuplista nyt puhumattakaan. Suomen merkittävimpinä pidetyt toimittajat varmasti, uskon, pyrkivät tuollaiseen ja osa heistä pitääkin itseään lahjomattomina, mutta samalla lukemattomat mediaa seuraavat kokevat kuitenkin, ja usein hyvin perusteinkin, ihan toisin. Ei savua ilman tulta?

  Esimerkki. Muistan kuinka kauan sitten pidin MTV:n Rauli Virtasta hyvänä riippumattomana toimittajana. Mies ja kamera sotatantareella. Sitten rivienväleissä alkoi olla raportoinnin ohella selvää kannanottoa kunnes ei enää rivien väleissäkään. Virtanen putosi edistyksellisen ihmisen selvästi läpinäkyvään kuoppaan. Ja jutut oli sen mukaisia. Eikä siinä mitään jos olisi jokin muu kuin toimittaja, mutta mun toimittajaihanne on edelleen puhdas mitään tietoa pelkäämätön reportteri, ei poliittinen pedagogi.
  Ja nythän Rauli onkin vihreiden ehdokkaana vaaleissa. No, ei muuta kuin onnea vaan.

  Mutta Vihavaiselta tärkeä. Toivottavasti herättää keskustelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä niin tärkeä kirjoitus, että olisin ollut samaa mieltä olisipa kirjoittaja ollut kuka hyvänsä.

   Puolueetonta journalismia on yhä vähemmän, mutta aina ilahtuu kun sitä löytyy.

   Eniten mua rasittaa tyhjänpäiväinen ideologinen selittely ja asian sivuun erehtyminen. Siitä aina kylläkin huomaa, että jokin vaivaa asiassa jota käsitellään - on vaikea kiinnittää luontevasti liturgiaan, vaikka monilta pääasian syrjään sysääminen tuntuu luonnistuvan hyvin. Selitellään esimerkiksi seurauksia ilman sitä kaikkein ilmeisintä syytä jne.

   Poista
  2. Siellä Vihavaisen jutun perässä oli myös hyviä kommentteja, puoleen ja toiseen, esimerkiksi Seppo Oikkoselta ja viimeiseltä anonyymiltä, joka uskalsi haastaa kirjoituksen yksityiskohtia, tarkasti mietittäviä pointteja!

   Poista