maanantai 20. toukokuuta 2019

Tänään Pasilassa noin klo 19


Poikani pahoinpideltiin ja ryöstettiin tänään alkuillasta, kun hän oli kävelemässä Pasilaa kohti. Hän oli ollut katselemassa kavereidensa skeittaamista ja päättänyt lähteä seitsemän aikaan kotiin. Kun hän oli päässyt Nordenskiöldinkadun päässä olevaan alikulkuun (ilmeisesti siinä kohtaa missä tie muuttuu Savonkaduksi ja jatkuu Pasilassa Ratapihankatuna), oli hänen takanaan kulkeneet, noin 25-30-vuotiaat Lähi-idän miehet puhutelleet häntä ja toinen miehistä oli sanonut huonolla suomella "Hieno kello." Seuraavaksi silmiin ja suuhun oli tullut taistelukaasua. Miehet olivat repineet kaulakorun, ottaneet sormukset ja kellon, ranneketjun, taskusta passin ja uuden kännykän. Pankkikortti oli ollut piilotettu niin että sitä he eivät olleet saaneet. Poikani tuli kotiin yhdentoista jälkeen vaatteet riekaleina. Hän ei ollut nähnyt omien sanojensa mukaan pariin tuntiin. Ensimmäisen puolen tunnin ajan oli ollut vaikea hengittää. Hän oli ollut selvästi sokissa, mennyt tien sivuun kalliolle toipumaan (pitää käydä tarkastamassa paikka, koska hän oli sekavassa ja todella stressaantuneessa tilassa selittäessään asiaa). Onneksi ei käynyt pahemmin, koska pojallani on aika paha astma. Se vielä olisi puuttunut, että nämä tyypit olisivat puukottaneet. No, tällaisia idiootteja täällä on vapaalla jalalla -- ryöstävät ja pahoinpitelevät ihmisiä keskellä päivää. Entä jos poikani olisi ollut kännissä ja lyönyt päänsä tai hoippunut autojen alle?

Missäköhän nuo saatanan hullut kuvittelevat elävänsä? Ovatko nämä niitä paperittomia, joista virkavallalla ei ole tietoakaan vai joitakin muita? Miehet olivat poikani mukaan irakilaisen tai kurdin näköisiä, hän puhui aluksi kurdeista. Heillä oli yllään mustat hupparit, toisella reppu ja vaaleat housut. Toinen noin 23-25-vuotias, toinen noin 30-vuotias. Ainakin toinen osasi siis jonkin verran suomea, vähintään tuon avausreplan verran. Toinen oli puhunut omaa kieltään, joka kuulosti poikani mukaan kurdilta.

Taistelukaasu oli poikani mukaan erittäin voimakasta -- ovat kavereineen joskus kokeilleet typeryyttään Virosta saatavaa Nato-kaasua ja sanoi, että "tämä kaasu oli Irakista" (tarkoittaa että sellaista ei saa ainakaan helposti Suomesta tai lähiseuduilta), lamautti pariksi tunniksi näkökyvyn. Sen verran oli saanut omalla syljellään silmiään puhtaaksi, että näki lähteä taas liikkeelle. Ei osannut selittää, miksei ollut pyytänyt apua. Sanoi kuitenkin, että kipu oli aivan järkyttävä, ihan kuin se olisi tullut selkärangasta saakka.

Nyt oli kuumeinen ja todella stressaantunut olo. Toivon sydämestäni, että tällaiset tyypit saadaan säilöön ja hevon vittuun täältä. Jos joku luulee, että tässä on jotain rasistista, niin ei ole. Poikani parhaat kaverit ovat mustia. Tämä ei tosin ollut ensimmäinen kerta, kun hän on ollut tekemisissä Lähi-idästä tulleiden tyyppien kanssa. Edellinen kertakin päättyi ikävästi, kun täysi-ikäinen mies tuli lääppimään heidän kaveriaan, 16-vuotiasta tyttöä. Sillä kertaa tämä aikuinen ukko sai turpaansa. No, kaikenlaista sattuu ja tapahtuu, ja olkoot vaikka mitä yksittäistapauksia, niin kannattaa olla varovainen. Luulen, että nämä häiskät vaikuttavat jossain Pasilan, Kallion, Sörnäisten ja Steissin alueella, koska poikani sanoi, että on luultavasti nähnyt toisen heistä aiemminkin. Pitää lähteä huomenna poliisin juttusille, vaikka en usko, että tyyppejä löydetään.

PS. Onko ok, että kaduilla on tyyppejä, jotka käyvät ihmisten kimppuun taistelukaasun turvin? Onhan se tietenkin eettisempää ja näppärämpää ryöstötilanteessa kuin verinen puukotus. Nämä tyypit eivät olleet nistejä (joilla usein on puukko ja Nato-kaasua mukanaan ja he myös käyttävät molempia uhatuksi tullessaan) vaan elantoaan hankkivia kavereita, jotka voivat toimia Suomessa näin. On mahdotonta sanoa, onko heillä muukin elatus maassamme ja onko tämä pelkkää vapaa-ajan toimintaa tai lisätienestien hankkimista. Tällä hetkellä olen lähinnä kiitollinen siitä, että poika on yhtenä kappaleena. Se minua ihmetyttää, että hän oli ollut täysin kyvyttömässä tilassa pitkään ryöstön jälkeen -- toki kaasu lamauttaa ja kirvelee aivan hulluna, mutta kukaan ei ollut kiinnittänyt huomiota siihen, että hän oli ollut aloillaan siinä alikulkukäytävän vieressä, jossakin lähituntumassa.

Tuli mieleen sellainenkin, että poikani tietyn nuorisomuodin mukainen pukeutuminen -- hiphop-tyyliin,  kello, kaulakoru ja sormukset esillä -- ei taida olla enää kaikkein järkevin valinta turvallisuuden kannalta. Vaikka suurin osa koruista olisi rihkamaa eikä kellokaan muutamaa satasta arvokkaampi, ovat ne kylliksi kiinnittämään huomion. Nuori kaveri puhelimensa kanssa kävelemässä tuon näköisenä on kuin kutsu rosvoille käydät putsaamassa blingblingit. Vaatteita eivät sentään vieneet, vaikka ne olisivat olleet vähintään yhtä arvokkaita kuin korut.


Vastaavia kaasuiskuja:

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/716557-harski-laukkuvaras-sumutti-kaasua-kasvoille-helsingissa-valvontakamerat-paljastivat


14 kommenttia:

 1. Nämä on niitä juttuja, joista pk-seudun asukkaat, ainakin nuoret, heidän vanhempansa tai nuorten kanssa tekemisissä olevat tietävät aika paljon enemmän verrattuna muuhun Suomeen. Ja kokemuksen kautta liian usein.
  Tuntuukin välillä turhauttavalta kertoa näistä niille, jotka elävät näiltä suojassa ja haluavat säilyttää itse luomansa ihannekuvan kaiken sujumisesta.

  Olen todella pahoillani Vesa tästä tapahtumasta, kuten jo kerroinkin.

  Oma kuusitoistavuotiaani onneksi viihtyy vielä hyvin kotioloissa, mutta puhuttu on suoraan siitä mikä on mahdollista ja missä.
  Onneksi ei tarvitse näistä puhua sen perusteella mitä on itse lukenut toissijaisista lähteistä.
  Tarkoitan yhtä paljon sekä asenteita tälläisten tapahtumien suhteen ohjaavaa tekstiä jostakin valtamediasta sekä myös äärilaidan vihapuhetta.
  Nämä on muutenkin tuttuja asioita kaduilta.
  Siis jos tietää mitä siellä tapahtuu. Tietämättömyys on kyllä mahdollista täällä pk-seudullakin kuten hyvin tiedämme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, oman poikani seikkailujen kautta olen kyllä tutustunut niin puukon kanssa heiluviin kantisnisteihin, varkaisiin, pillerikauppiaisiin kuin tyttöjä lääppiviin ja riitaa haastaviin (ja nyt myös ryösteleviin) maahanmuuttajiin.

   Mietin vaan, miten helppoa on tehdä seksuaalista väkivaltaa, kun se ei olekaan nainen jolla on turvasumute kädessään vaan miesjoukko, jolla on taistelukaasua. Siinä ei uhri tee hetkeen mitään. Minusta on aivan uskomatonta, että tätä touhua on. Poikani mukaan hänellä ei ole ikinä ollut ongelmia mustien kanssa - niitä on kavereissa vaikka kuinka, mutta valitettavasti Lähi-idän kavereilla on hieman erikoisia ajatuksia siitä, miten he voivat elää ja käyttäytyä.

   Jouduin pitämään hänelle melkoista puhuttelua siitä, että ei saa yleistää ja että ethän sinä menisi kaikkia suomalaisiakaan niputtamaan muutamien tapausten kohdalla noin. Valitettavasti ei mennyt ihan täysin perille, kun noita tapauksia tulee eteen. Olen toki varma, että jollakin voi olla kokemus siitäkin, että kyllähän "suomalaisetkin sumuttavat taistelukaasua silmiin ja ryöstävät juuri täysi-ikäiseksi tulleen nuoren miehen putipuhtaaksi kaikista niistä jutuista, mitä tämä sattuu pitämään arvokkaina" - hyvä että pankkikortti ei lähtenyt, kun oli niin epätavallisessa paikassa.

   Teimme rikosilmoituksen. Tekisi mieli ilmoittaa lehtiinkin tästä. Kaasu on tosiaan näppärä - ei jää kuin ylimalkainen kuva hyökkääjien tuntomerkeistä, kun näkökyky on pois - riittää että vetää hupun syvälle päähän ja sumuttaa heti kun saa toisen huomion.

   Poista
  2. Minä en tosiaan itse ajattele, että kaikki olisivat tällaisia, mutta vituttaa se lepsuus, että täällä saa pyöriä täysin pimeää porukkaa, joiden keinot hankkia elantoaan ovat tätä tasoa. Tuskin edes saavat hirveästi rahaa niistä kullatuista rihkamakoruista. Passi ja kännykkä ja kello ovat tietenkin arvokkaampia. Minua ei kiinnosta mikään kosto. Olisin kylläkin iloinen siitä, että tällaisia tyyppejä ei olisi kaduilla tai olisi mahdollisimman vähän. Omien tyttöjen kannalta huolestuttaa jatkossa. He tosin ovat kyllä tarkempia ja yritän varmistaa, että eivät liiku missä tahansa, mutta siltikin. Camoon, Helsingissä, kadulla, kauniina kevätiltana klo 19...

   Poista
  3. Joo, kiitos vielä. En ymmärrä, miksi tällaisessa tapauksessa pitäisi sanoa, että ei tiedä keitä tyypit olivat ja suojella tekijöitä vain jonkun suojavärin vuoksi (ihan täysiä kusipäitä ovat vaikka olisivat jotenkin heikommassa asemassa tai vaikka oransseja). Toivottavasti poliisille olisi tullut tyypeistä aiempia ilmoituksia ja saisivat heidät joskus kiinni. Eihän tällaisista ryöstöistä seuraa tekijöille varmaan juuri mitään, mutta kuitenkin. Harmittaa kovasti.

   Poista
 2. Näitä tapahtuessa en minäkään mieti että tulipa taas todiste oman asenteeni tai jonkun (kuvitteleman) käsitykseni tueksi. Yleistäminen ei toimi.

  Tässä on kuitenkin kysymys ihan arjesta.
  Esimerkiksi omien ja niiden lasten ja nuorten turvallisuudesta, jotka tuntee ja joille ei halua tapahtuvan mitään tuollaista. Suomi on tuossa mielessä valitettavasti muuttunut ja Suomen muuttuminen muutti mm. minunkin ajatukseni. Juuri tuossa järjestyksessä.

  Kantasuomalaisissa vastaavia juttuja tekeviä riittää.

  Mutta juuripa siksi on kysyttävä että onko ok, jos vastaavaa "uraa" havittelevia houkutellaan vielä muualta maahan lisää vapaan liikkuvuuden poliittisen agendan nimissä.
  Tai joiden oikeutta pysyä maassa puolustetaan erilaisilla abstraktioilla silloinkin, kun turvapaikkaoikeutta ei ole todettu ja maassa oleskelua rahoitetaan mm. rikoksilla.

  No, poikaasi kiinni käyneet voivat olla muutakin porukkaa, mutta totta kai tälläisiä ajatuksia herää.

  Haluan ajatella edelleen, että äärimmäisen harvat ihmiset tekevät mitään tuollaista, jos on oikeaa tekemistä, elämää ja työtä saatavilla. Mutta se polku taitaa olla täällä pohjolassa jo ummessa.
  Vai uskooko joku todella, että näistä taistelukaasu-miehistä saadaan hyvällä preppauksella hoitosuhdevajauksen poistavia lähihoitajia vanhusten- ja lastenhoitoon?
  (Pitäisi kai jopa yrittää uskoa niin, mutta vaikeaa se on.)

  VastaaPoista
 3. Siis tilanne näiden tyyppien suhteen on, että he ovat katsoneet rikollisen elämän kannattavaksi Suomessa. He saavat todennäkäisesti jostakin jotain "perustuloa", koska ovat Suomessa ja täydentävät sitten tulojaan ja elämistään niillä keinoilla, jotka ovat käsillä.

  En tiedä suomalaisista muita Nato-kaasun sumuttajia kuin nistit. Heillä on kaasu mukana perintätilanteissa jne. turvakeinona. Joillakin suomalaisilla naisilla on turvallisuussyistä kaasua. Mutta ryöstätarkoituksessa? En ole kuullut. Periaatteessa pulloissa voi - hankintapaikasta riippuen - olla ihan mitä hyvänsä myrkkyä. Tarkoitus on lamauttaa uhri. Porukoilla on myös erilaisia etälamauttimia käytössä. Aivan uskomatonta. Jos Helsingin keskustassa voitaisiin tehdä ruumiintarkastus saartorenkaaseen jääneille ihmisille, uskon, että sieltä löytyisi vaikka mitä. Niin, yhteiskunnassa suurimmalla osalla ihmisistä ei ole taistelu- ja puolustautumisvälineitä mukanaan mutta joillakin on, ja he ovat valmiit käyttämään niitä. Eniten varmasti veitsiä ja lyömäaseita.

  Itse vältän parhaani mukaan kaikkia tilanteita, joissa altistun väkivallalle. Toivon ja toimin parhaani mukaan, etten ikinä vahingoittaisi toisia ihmisiä - autolla liikkuessa tämä on tietenkin tärkeää ja siellä voi tehdä vaikka mitä vahinkoa pelkkää huolimattomuuttaan.

  Minusta ei ole kenenkään etu, että meillä on esim. paperittomia maassa. En osaa identifioida noita hyökkääjiä. Luulen, että he ovat hieman nuorempia kuin mitä poikani kertoi. Vanhemmalla täytyy kuitenkin olla jonkin verran maassaolemisen taustaa, koska oli vahvalla aksentilla murtaen puhunut suomea. Ei ole ilmeisesti kotiutunut kovin hyvin kun harrastaa katuryöstöjä - pitäisi ilmeisesti saada lisää rahaa kotiuttamiseen... Luulen, että saadaan lisää tovereita ja niitä, jotka löytävät toisensa ja iskevät viisaat päänsä yhteen, kun tajuavat mikä hölmölä Suomi on. Eihän täällä saa varmasti juuri minkäänlaista tuomiota ryöstöstä. Luulen, että ehdollista tulisi perusmuotoisesta ryöstöstä, koska ei uhrille aiheutettu mitään pysyvää vammaa tai haittaa. No, mitäpä tuollainen merkitsee, kun kiinnijäämisen riski on olematon ja asiaa vaikea ylipäätään näyttää toteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinänsä on turha korostaa näiden tyyppien etnistä profiilia, koska siitä ei ole edes varmaa tietoa, mutta ei tuo minusta kovin tyypillistä "suomalaista" käytöstä ole: kauanko taistelukaasuja on käytetty ja miten yleisiä ovat tällaiset keskellä päivää tapahtuneet selvin päin olevan ihmisen ryöstöt? Minusta toiminta osoittaa "ammittimaisuutta" - homma on hoidettu tehokkaasti ja harkiten mutta myös röyhkeästi ja riskit laskelmoiden.

   Poista
 4. Maassa on paperittomia tuhansittain. Jokainen vähänkin yhteiskunnan kanssa muutenkin kuin median välityksellä tekemisissä oleva tuntee myös seurauksia.
  No, asia korjataan sillä, että seuraavaan neljän vuoden aikana laitetaan paperit kuntoon. Meillä on sama matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mikä ratkaisu on sitten se, että kaikille tai mahdollisimman monille järkätään paperit? Ovatko asiat sillä kunnossa? Luulenpa, että pahimmillaan sama ryöstely ja opittu elämäntapa jatkuu hyvin monilla, elleivät tarjotut tuet ole massiivisia. Toiset varmasti parantavat tapojaan ja ovat halukkaita elämään normaalisti, mikäli omat taidot ja halu muuttua riittävät viemään uudenlaiseen elämään (tässä saattaa olla jonkinlaista kohtaanto-ongelmaa, koska eihän Suomi ole ihan helppo yhteiskunta selvitä omin avuin). Jos on kouluttamaton, kielitaidoton ja taustat tuollaisessa katuelämässä jne. niin aika heikkoa on eteneminen. No, eivät ole helppoja kysymyksiä nämä eikä niihin löydetä ihan helposti keinoja millään idealismilla tai realismilla. Kiinnostaa nähdä, mihin Rinne bussikuskina meidät kuskaa vai saako bussiaan liikkeelle alkuunsakaan.

   Poista
  2. Eihän se ole mikään ratkaisu valtiotasolla, että hankitaan mahdollisimman paljon "ihmisoikeuksia" mahdollisimman isolle porukalle. Eikö ratkaisu ole se, että ihmiset tuntevat olonsa mielekkääksi yhteiskuntarakenteiden puitteissa ja pystyvät toimimaan niiden mukaan omalla panoksellaan yhteisöelämää rikastuttaen ja tukien? Tämä on minusta paljon tärkeämpää kuin se, että jaetaan oikeuksia ja tukia sinne ja tänne. Tuettavia riittää aina, se on selvää, mutta tuettavien haaliminen ei kerro oikein mitään siitä, miten yhteiskunta säilyy toimintakykyisenä. Ääh, vaikeita asioita, mutta ehkä meillä on tässä jotenkin yhteinen matka...

   Poista
 5. Ruotsissahan on jo eräänlainen poliittiinen panttivankidraama ollut menossa vuosikausia menossa.
  Suuri määärä työelämän ulkopuolella olevia saa kansankodin omaa (de facto) kansalaispalkkaa.
  Paikallinen rinnepuolue saa heiltä takuuäänet, kunhan takaa kansalaispalkan jatkon ja muutenkin laajojen oikeuksien pysyvyyden. Koulutusta eikä kielitaitoakaan tarvita, koska "omilla alueilla" on omat lait ja oma tulkinta vapaudesta: vahvimman oikeus.

  Tälle panttivankidraamalle on monta nimeä. Yksi oli ainakin solidaritet.
  Kaikki tietää, mutta mitään ei enää oikeasti voi.

  Tuo on tietysti osittainen kärjistys, mutta myös osittainen kuvaus eräästä nykykäytännöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsista on kehittynyt suurvalta - ei suinkaan kolonialistiselle politiikalle vaan humanitaariselle maahanmuutolle perustunut suurvalta. Mielenkiinnolla seuraan, mitä siellä solidaarisuudelle tapahtuu.

   Poista
 6. Huh. Ei tuohon pysty muuta sanomaan.

  Ajatus joka ei lakkaa vaivaamasta on se, miten väkivaltaa itse paenneet toimivat noin. Kysymys on tietenkin yksinkertaistava, mutta se vaivaa päätäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin voi kyllä sanoa. En minäkään osaa vastata. Entä jos väkivallasta on tullut tapa elää, selviytyä? Uskon, että takana on rankkoja tarinoita, aivan varmasti. Sellaisia, jotka saisivat hiukset pystyyn, ja tämä on vain pikku rutiinia. Mutta sitten taas miettii, tahtoisiko niitä tarinoita kuulla. Millä puolella niissä tarinoissa ollaan, väkivallan kokijoina vai tekijöinä vai molempina? Väkivaltaisilla alueilla kokee varmasti kumpaakin.

   Poista