keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Rip Keijo K äläkä takas tuu (samana)Minustakin sellaiset hahmot kuin Keiju Sateenkaari tai Keino Kateensaari tai Keija Aarnislade mainitakseni nyt vain joitakin kuvitteellisia esimerkkejä olisivat paljon kivempia tyyppejä kuin Keijo Kaarisade, joten ihan oikein meni: Satiiri ja parodia on ehdottomasti blokattava! Se Turun sanomien Aisa Kantolakin...


*

Oikein ajatteleminen velvoittaa, joten alista mielesi, tunteesi ja ilmaisusi hyvyyden ja kivuuden palvelukseen. Joskus se voi vähän kirpaista ja etäännyttää spontaaniudesta ja arkijärjestä, mutta yleensä ei kunhan muistat Keijonkin paljon käyttämän protokollan, jota on helppo laajentaa netistä ihan kaikkeen muuhun. Niin turmeltunut Keijokaan ei ollut, ettemmekö voisi häneltä jotain oppia -- tässä siis Keijon kultaiset säännöt:

Ennen kuin naurat (tai teet jotain muuta) jollekin asialle internetissä (tai missä muualla hyvänsä)...
Muista tarkistaa muilta (oikeilta ihmisiltä):

1. Onko asia hauska (eli oikein)?
2. Onko sille lupa nauraa (tai voiko sitä kommentoida vai pitääkö blokata, myös omasta tietoisuudestaan)?
3. Kuka on vitsin (lausuman) takana (tämä seikka määrittää itse asian merkityksen, totuudenmukaisuuden ja oikeutuksen)?

Tuntuuko hankalalta? Älä välitä, äkkiä se automatisoituu. Ja mikä parasta: Näin opimme koulimaan omaa villiä ja pahimmassa tapauksessa turmeltunutta mieltämme ja sen aiheuttamaa mielipahaa toisille, varsinkin valtiolle ja sen edustajille, ja toki myös systeemipolitiikalle ja ennen kaikkea: kehittämään itseämme hyvyyteen, joka on yhtä kaiken muun hyvyyden kanssa ja jonka toiset (meitä parammat ja heidän hyvät yhteisönorminsa) määrittelevät.


*

Olisikin huomattava, että Keijon tapaus ei kerro mitään sananvapauden rajoittamisesta vaan vain ja ainoastaan yhden pahan (fiktiivisen) hahmon turmelevan satiirin blokkaamisesta yhdestä turhanpäiväisestä yhteisö- ja mikroblogipalvelusta. Eikö niin?

Eli:

Ei valta turmele, satiiri turmelee!

Eli:

Ongelma ei ole paikoin parodiahorisonttia puhkova todellisen poliisin twittertili, vaan parodiatwittertili, jota jotkut eivät kykene erottamaan poliisin virallisesta tilistä ja harmistuvat sitten jälkikäteen omasta typeryydestään tai ylipäätään pöyristyvät parodiasta!

Eli:

Parempi oikea mieli kuin huumorintaju, suhteellisuudentajusta ja kriittisestä kulttuurisesta lukutaidosta puhumattakaan!

Ja vielä:

Jos olet jo riittävän hyvä ihminen, siirry seuraavalla tasolle: Ala hyvän poliittisen poliisin ilmiantajaksi tai lievemmin Ilmianna poliittinen vastustajasi (miksi sellaisia pitää olla...) Twitterille ja Facebookille (no itse asiassa, miksi niitäkään...)!


PS. Itse en ole millään puolella vaan vapaan ja vastuullisen puheen puolella, mutta seuratkaapa millaisia reaktioita Keijo Kaarisateen kohtalo herättää eri ihmisissä. Mielenkiintoista luettavaa...

Minua kiinnostaa, missä vaiheessa ihmisiltä katosi lukutaito ja kyky kestää kritiikkiä, ymmärtää satiiria ja parodiaa kulttuurisena itsetunnistuksen ja itsekritiikin muotona ja missä vaiheessa ne korvautuivat tosikkomaisuudella, totaalisella idealismilla ja ulossulkemisella ja pahimmillaan ilmiantomentaliteetilla ja kaksilla standardeilla.

Elämme sanan varsinaisessa merkityksessä pienten ihmisten aikaa, viimeisen ihmisen aikaa à la Zarathustra.

PS 2 Millä olennaisuuden asteella Keijo Kaarisade eroaa Charlie Hebdosta, ellemme mieti mahdollista "poliittista sijoittumista". Miksi aika harva tuntuu tajuanneen, että Keijon twittertilin kuvaan oli miksattu suomalaiset poliisivermeet ja maailmankuulun stand up -koomikko Louis CK:n naamavärkki?12 kommenttia:

 1. Maailmassa on vihre. Virhe. Se pitää blokata.

  Nämä naurut eivät pidennä ikää.

  Satiirille ei pidä antaa valtaa.

  -

  Tässä esimerkki miten alas toimitustyö voi vajota. Epäkohta! Karkki jäi saamatta. Perhe järkyttyi.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006064980.html


  Ei ole satiiria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, oli kyllä myös melkoinen idiootti siellä vaaliteltalla karkkikorin haltijana. Se on selvä, että tuollaiset jutut rekisteröidään valppaiden toimittajien piirissä.

   Poista
 2. "Minua kiinnostaa, missä vaiheessa ihmisiltä katosi lukutaito ja kyky kestää kritiikkiä, ymmärtää satiiria ja parodiaa kulttuurisena itsetunnistuksen ja itsekritiikin muotona ja missä vaiheessa ne korvautuivat tosikkomaisuudella, totaalisella idealismilla ja ulossulkemisella ja pahimmillaan ilmiantomentaliteetilla ja kaksilla standardeilla."

  Olen sitä mieltä että nollapiste nähtiin loppukesästä 2015. Kansalaistorilla pidettiin silloin huutoäänestys hyvän asian puolesta pahaa blogikirjoitusta vastaan. Unelmatorilla. Kansanedustaja laskeutui silloin lavalla Lampenius-kyykkyyn ja huusi: nollatoleranssiii! Mielen Betoni on siitä eteenpäin vain vahvistunut kosteuden haihtuessa.
  Nyt blokataan varmuuden vuoksi kaikki mikä vivahtaakin...kaikki missä voi kuvitella kuulevansa kalskahduksenkin jostakin minkä voi kuvitella kuvittelevansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nollapisteet ovat mielestäni monistuneet vähän sinne sun tänne. Ihmiset jotka ovat koulutettuja ja kirjoittelevat niin monimutkaisia analyyseja kulttuurista ja yhteiskunnasta, että niitä moni tuskin ymmärtää eivät yhtä-äkkiä ymmärrä mitään, jos näkökulma ei vastaa omaa. Asiat kääntyvät päälaelleen jne. jonkin paikallisen eli merkityksettömän ja hyvin pienen poliittisen detaljikädenväännön vuoksi. Juuri niin kuin sanoit: kuvittelun kuvittelusta...

   Poista
 3. Vapaa ja vastuullinen puhe on hyvä sääntö.
  Vapauteen kuuluu myös huumori, joka ei ivaa eikä sorra, mutta joka paljastaa asiat joskus myös housut kintuissa ja vastuullisuuteen kuuluu oikein käytetyn vapauden kunnioitus, keskustelu ja kuuntelu.
  Kenenkään ei tarvitse loputtomasti irtisanoutua milloin mistäkin ja blokata milloin mitäkin ja ketäkin, kun ymmärretään ettei sitä populaatiota jossa elää voi koskaan eikä mitenkään pakottaa yksimieliseksi. Maksimiyritys sen suuntaan tehtiin Neuvostoliitossa ja natsien Saksassa eikä onnistunut.
  Huonon ajatuksen voi todistaa huonoksi vain paremmalla ajatuksella.
  Väärän tiedon vain varmemmalla ja laajemmalla tiedolla.
  Eikä kauneus ole aina paremmuuden kriteeri.

  VastaaPoista
 4. Vapaa ja vastuullinen puhe ja halu jatkaa keskustelua vaikka kaikki ei olisi samaa.

  Aina puhe ei ole kaunista kun eivät ole aiheetkaan.

  Käsi sydämelle: Onko esimerkiksi ihmiskunnan valtava kasvu uhka vai mahdollisuus luonnolle, ilmakehälle, yhteiskunnille - pitääkö puhua kauniisti ja sanoa "höpsis mikä kysymys, sehän on yksityisasia", puhutaan mieluummin siitä miten mahdollistamme kaikille yhtäläiset ihmisoikeudet jne. Siitä on kiva puhua. No, kun siitä sitten aletaan puhua, niin eihän siitäkään saa omaa kaunista kokonaisuutta jos puhutaan esimerkiksi 10 000 000 000 - 12 000 000 000 yksilöstä. Onko heidän asioitaan helpompi ajaa kuin 7 000 000 000 ihmisen maailmassa, joka on yhä enemmän rikki?

  No, en toisaalta usko, että näitä asioita hoidetaan pelkällä puheella. Siksi onkin mukavampi jutella jostain kevyemmästä.

  VastaaPoista
 5. Jos joku ei tiedä mistä hölistään: https://kaarisade.home.blog/

  -blogiosoitteen sain hesarin jutun sivuilta: https://www.hs.fi/nyt/art-2000006065927.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jope, kiitos linkeistä, itse pongasin asian tänään Piraattipuolueen Janne Paalijärven kirjoituksesta

   http://usvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273918-vihapuhepoliisi-keijo-kaarisade-on-poistunut-keskuudestamme

   En ole seuraillut Keijoa kuin ehkä parin kuukauden ajan, mutta monet makeat naurut on saanut nauraa.

   Ehkä Keijo palaa vielä!

   Poista
 6. Kun kivapuhe alkaa olla noinkin paranoidia, on se äärimmäisen ja tahattoman parodian alalaji. Ko. laji on ei-toivuttu vapaassa maassa, mutta se taitaa olla jo hyvien ihmisten ns. uusi normaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta, ei Keijon ole pakko itse palata - hänen parodioimansa tilit ja paikat ovat yhä kaikkien luettavissa. Olen alkanut vierailla niissäkin (twitter ja facebook-ryhmät - joo, mullakin on jonkinlaiset lähinnä stalkkausta:) varten olevat facetunnukset, vaikka en olekaan facessa läsnä enkä siellä henkilökohtaisesti vaikuta.)

   Poista
  2. Nyt on alkanut tulla esiin Keijon sukulaisia: oliko serkku, äiti jne. näitä: Kivapuhe Ilmari, Vihtori Kivapuhe (Veijon serkku), Jesus Keijo (Keijon apostolit), KeijuKaarisade, Keijo Kaarisateen haamu, Bootleg Keijo (fani)... Pilvin pimein...

   Poista
 7. Atte Kaleva kirjoittaa hyvin tästä Keijon kohtalosta:

  http://attekaleva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274073-parodia-kuuluu-sananvapauteen

  Hän tosin tuntuu vierittävän syyn Keijon kavaltamisesta ja vihapuhekäsitteen käytöstä pääasiassa vihervasemmistolle, mutta kyllä (toki Kaleva tämän jotenkin myöntää) kokoomuksenkin väki on ollut aktiivisena tässä touhussa. Kyse on lähinnä valtaapitävien keino kontrolloida heihin itseensä kohdistuvien epämieluisten asioiden puhumista (ja usein todenpitävää sellaista, vaikka olisi kiedottu parodian tai satiirin verhoon) yhtä lailla kuin viattomien ihmisten suojelemisesta rasistisilta puheilta jne.

  VastaaPoista