perjantai 22. maaliskuuta 2019

Pyhäkkö Oulussa eli kertomus oletuksista ja valikoidun tiedon jakamisesta (päivitetty 22.3. klo 18.35)Viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa suomalaisia puhuttivat Oulun raiskaustapaukset. Oulussa hyvät ihmiset, kirkkoherrat ja tiettyjen poliittisten puolueiden edustajat muiden muassa, vaikenivat, olivat sokissa tai syyttivät tavallisia oululaisia rasismista ja tragedioilla ratsastamisesta -- siis valtavan raiskausepidemian aikana ja yhä uusien tapausten tullessa esille.

Oulun moskeijaan kohdistunut ilkivalta -- esimerkiksi rakennuksen ovelle virtsaaminen ja ikkunan rikkominen sekä tavaroiden rikkominen sisätiloissa -- herätti kuitenkin evankelisluterilaisen kirkon edustajat paheksumaan tekoja ja painottamaan, että maassamme jokaisella on oikeus harjoittaa vapaasti uskontoaan.

Sinänsä suoraselkäistä toimintaa, koska vähemmistöjä on aina hyvä puolustaa ja rikoksiin puuttua, mutta melko valikoivaahan tämä kirkkoherrojen lähimmäisten ja heikoimmassa asemassa olevien tukeminen oli, kun raiskausten uhreille ei riittänyt vastaavaa julkista empatiaa.

No, lopulta kaikkien oli pakko tavalla tai toisella tuomita raiskaukset tai ainakin pitää harmistuneena suunsa kiinni, kun tapausten mittavuutta ja vakavuutta ei enää voitu padota julkisuudelta.

Lopulta joku heitti pyhäkön käytävään savukranaatin. Media ei ole osannut nimetä tekijöitä, kun poliisikaan ei ole saanut mitään selville. Monessa suunnassa on tosin aavisteltu rasismin nousua -- jatkuvan ilkivallan taustalla olisivat rasistiset suomalaiset, jotka osoittavat mieltään muslimimiesten tekemiä raiskauksia kohtaan.


*


Pyhäkössä on turvakamerat. Kameroiden sisällöstä ei ole tullut tietoa julkisuuteen. Käräjäoikeuden pedofiliaoikeudenkäynnin asiakirjat ja tuomio on julistettu salaisiksi. Poliisi ei ole saanut tekijöitä kiinni eikä ilkivaltaa selvitettyä, jäljet kylmenevät. Muslimiyhteisö haluaa vaieta tapahtumista. Kaikki nämä asiat yhdessä herättävät joitakin epäilyksiä...

Paikan SDP-kytköksinen imaami Abdul Mannan on mutissut partaansa ja lopulta vaiennut. Kalevan haastattelema, uhrin lähipiiriin kuuluva henkilö ihmettelee suuresti, miksi yhdyskunnan puheenjohtaja Mannan ei ole tukenut uhrin perhettä hyväksikäyttötapauksen tultua ilmi. Minä en ihmettele: kuka nyt vapaaehtoisesti alkaisi puhua totta tällaisessa tapauksessa, kun kyseessä on yhteisön maine ja raiskaaja on moskeijan puhevaltaisten eli miesten mukaan "hieno mies" ja "tuomittu ilman todisteita".

IS:n tietojen mukaan "3 vuoden ja 8 kuukauden vankeustuomin saanut Asoev Muso on ollut arvostettu islamilaisen yhteisön jäsen. Häntä on pidetty oppineena ja korkea-arvoisena henkilönä. Tämän vahvistaa myös Muson asianajaja Meeri Luolavirta:

- En tiedä onko hänellä mitään virallista asemaa yhteisössä, mutta hän on vastannut siellä uskonnon opetuksesta. Yhteisön sisällä hän on ollut hyvin arvostettu henkilö, Luolavirta kertoo."


Ollaksemme rehellisiä imaamin käytös ei poikkea luterilaisista uskonveljistään ja -siskoistaan -- eiväthän hekään ole välittäneet Oulun raiskatuista tuon taivaallista, ainakaan julkisesti. Lähipiiriläisen mukaan Mannan on päinvastoin sanonut, että jos he ottavat yhteyttä poliisiin, se aiheuttaa ongelmia moskeijalle.*

Uuden-Seelannin veriteon jälkeen Mannan on julkisuuteen kertonut pelkäävänsä muslimeihin kohdistuvaa terroria. MTV:n uutisten mukaan muslimiyhteisö on lausunut seuraavaa:

"Tällaista (ilkivaltaa) tulee tapahtumaan uudestaan niin kauan kunnes media ja poliitikot ottavat voimakkaan kannan vastustaa kaikenlaista vihaa ja islamofobiaa, lausunnossa kirjoitetaan."

Yhdyskunta on esittänyt lausunnossaan median ja poliitikkojen jättävän yleensä vihapuheen ja tiettyjen ryhmien uhriksi joutumisen huomiotta.

Se, mitä Abdul Mannan ei kerro, on että Oulun moskeijan viimeaikoina kokema ilkivalta on todennäköisesti protestia kyseisessä pyhäkössä tapahtuneesta raiskauksesta, mutta ilkivallan tekijöinä ovat luultavasti muut kuin kantasuomalaiset rasistit, nimittäin raiskatun tytön lähipiiriin kuuluneet ihmiset eli toiset muslimit. Nyt julkisuuteen tulleet tiedot moskeijaraiskauksesta tukevat ajatusta.


*

Itse ymmärrän täysin, jos ilkivalta on peräisin siitä, että turhautuneet vanhemmat, sukulaiset tai perheen ystävät osoittavat mieltään pyhäkössä tapahtunutta raiskausta kohtaan.

Voihan käydä ilmi sekin, että moskeijaan kohdistunut ilkivalta on sekä kantasuomalaisten rasistien että turhautuneiden muslimien tekosia. Viimeisten ilkivallantekojen osalta jälkimmäinen tuntuu kuitenkin uskottavammalta, sillä ainakaan yleisessä tiedossa ei ole, että Oulun nuoret turvapaikkaa hakeneet raiskaajat olisivat olleet aktiivisesti mukana moskeijan toiminnassa toisin kuin oli 10-vuotiaan tytön raiskauksesta tuomittu 44-vuotias Koraanin opettaja. Myös paikan imaami on kieltänyt yhteyden.


*

Saapa nähdä, mitä kaikkea tämän asian tiimoilta vielä ilmenee ja miten kauas taaksepäin asioita tutkitaan ja miten asiasta uutisoidaan.

Korjaako media esimerkiksi virheellisiä oletuksiaan rasistien teoista, jos saamme parempaa tietoa?

Asiat eivät ole useinkaan niin mustavalkoisia kuin tahdotaan ajatella tai sopisi omaan agendaan.

Tärkeintä on, että uutisoinnissa pidetään kiinni faktoista. Jos jotkut ovat tietoisesti vyöryttäneet syitä ilkivallasta joko kantasuomalaisten tai muslimiyhteisön jäsenten niskaan, on se todella törkeää ja antaa ikävän kuvan näistä toimijoista.


*

En yleensä lainaa vaihtoehtomedioita, mutta Murha.infosta löytyvä haastattelu, jonka on tehnyt alunperin PT-media, on paljonpuhuva. Jokainen voi suhtautua siihen niin kriittisesti kuin tahtoo, mutta tällainenkin skenaario on otettava huomioon. Itse uskon, että se selittää osan tapahtumista, joskaan ei varmasti jokaista ilkivallantekoa. Tulevaisuus näyttää, mikä on totuus, jos siihen koskaan päästään tai halutaan päästä.

Tässä suora lainaus haastattelusta:

"Muuan Oulussa jo lapsesta asti asunut irakilainen 40-vuotias mies kertoo, että ei ole uskonut alusta astikaan, että moskeijan tekojen takana olisi kantasuomalaisia. Irakilainen on työskennellyt vuosia Oulun naapurikaupungissa Iissä pizzeriassa ja asunut Oulussa. Nykyään mies asuu Tukholmassa, mutta hänellä on tiiviit yhteydet Oulun suuntaan, sillä hänen perheensä asuu siellä edelleen.

– Jossain vaiheessa nousi esille huhuja, että moskeijassa oli tapahtunut epäsopivia tekoja. Esille tuli jotain lapseen tai lapsiin kohdistuvia seksuaalisia tekoja. En usko, että kyseessä oli mikään systemaattinen toimi vaan lähinnä yhden pervertikon tekosia. Tiedän kyseisen miehen (Asoevin) vaikka en tunnekaan häntä.
Irakilaisen mukaan kaikki Oulun muslimit tietävät mikä taho on moskeijan tuhotöiden takana. Kukaan heistä ei yritä syyttää teosta suomalaisia, se on lähinnä suomalaisen median sepittämää tarinaa.
– Ainakin osan tihutöiden takana on jonkinlainen kosto ja turhautuminen siitä mitä on tapahtunut. Suomalaiset eivät ymmärrä sitä, että muslimiyhteisö on pieni ja kaikki tietävät mitä tapahtuu yhteisön sisällä. Toisaalta useimmat muslimit eivät ymmärrä mitä suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtuu. He eivät osaa kuin tönkkösuomea, eivät lue lehtiä, eivät seuraa uutisia ja ovat ihan pihalla mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu.

– Kun alkoi levitä huhua niin tietyt tahot kiehuivat (irakilainen ei halua mainita erikseen mitään tahoa, mutta luultavasti hän tarkoittaa tässä seksuaalirikoksen kohteeksi joutuneen tytön puolella olevia ihmisiä). He ovat moskeijan tihutöiden takana. Itselleni tämä asia on aivan selvä. Oululaiset ovat mukavia ja välittömiä ihmisiä, eivät he tee tihutöitä."*


Yksi mahdollisuus, mikä on maailmalla aivan tavallista, on että moskeijan ilkivallassa on kyseessä shiiojen ja sunnien tai vastaavien ryhmittymien välisestä kähistelystä, mutta en osaa arvioida, millaiset voimasuhteet Oulussa vallitsevat, ja onko tällainen selitys uskottava. Tuntuu kuitenkin oudolta, että kantasuomalaiset olisivat menneet moskeijan sisätiloihin ja rikkoneet jotain. Se olisi varmasti huomattu kameroista.

14 kommenttia:

 1. Kiitos tästä esiinnostosta. Kirkon entisenä jäsenenä vtuttaa erityisesti tämä:

  "Oulun moskeijaan kohdistunut ilkivalta -- esimerkiksi rakennuksen ovelle virtsaaminen ja ikkunan rikkominen sekä tavaroiden rikkominen sisätiloissa -- herätti kuitenkin evankelisluterilaisen kirkon edustajat paheksumaan tekoja ja painottamaan, että maassamme jokaisella on oikeus harjoittaa vapaasti uskontoaan. Sinänsä suoraselkäistä toimintaa, koska vähemmistöjä on aina hyvä puolustaa ja rikoksiin puuttua, mutta melko valikoivaahan tämä kirkkoherrojen lähimmäisten ja heikoimmassa asemassa olevien tukeminen oli, kun raiskausten uhreille ei riittänyt vastaavaa julkista empatiaa."

  Ja kaikki muukin tässä esiin tullut vtuttaa, joka toki osaksi on tuttua valtamedian pienellä kirjoittelusta ja ei-valtamedian kiitettävistä faktan tarkistuksista.

  Ja mulla on aina myös se sama teema kaiken tämän keskellä:
  Miksi hemmetissä tämä kaikki ei näytä kiinnostavan ihmisiä enemmän?
  Kaikki mahdolliset mahdollisuudet tässäkin blogissa läpikäyneenä olen entistä enemmän hämmennyksissäni.
  Onko ideoiden maailma niin vetoava, ettei todellisuutta voi katsoa?
  Mistä syntyy tuo janussydän, jossa toinen puoli on yhtä inhimillisyyden mittaa ja syliä ja kuuluvasti lämpöä ja hyvyyttä täys - ja toinen puoli valikoi jääkylmän politisoinnin ja ideologismin hengessä omaa hvyyttä tukevat asiat.
  Eräänlainen Kertomus sokeudesta tämäkin.

  Ilmaisin asian tässä nyt hieman banaalin runollisesti, koska konkretia tuli Vesan päivityksestä esiin sellaisenaan.
  Rotherhamin jälkeinen maailma....
  -Siis mikä? kysyy sydämettömyydessään huoleton. Kun ei kiinnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000006044761.html

   Sanoma-talonkin on reagoitava.
   Kaikesta valtamediastakin huolimatta olen varma, että keskustelu tämän maan edeskäypien twittereissä tulee tästä olemaan laimeaa.

   Poista
  2. Kymmenvuotiaaseen ja lapsiin käsiksi käyviä on nimitettävä myös nimellä, joka kertoo mikä on aikuisen ja tuon ikäisen välinen seksuaalisuhde. Alkaa p-kirjaimella.

   Poista
  3. Olen ihan satavarma, että Oulun imaami puhuu paskaa minkä ehtii, koska pelkää asemansa ja edustamansa pyhätön puolesta. Ilta-Sanomien toimittajan Mirja Rintalan kommenttipuheenvuoro kertoo hyvin paljon ja on asian ytimessä. Tässä valehdellaan nyt niin paljon, että kun tietää pedofiilien toiminnan, en yhtään ihmettelisi, vaikka tekijän jäljiltä löytyisi muitakin uhreja. En väitä että näin on, mutta mikään ei tulisi yllätyksenä.

   Poista
  4. Tämä ei kiinnosta hyviä ihmisiä, koska totuus on liian iljettävä ja rankka ja horjuttaa omaa ideologiaa ja ihmiskuvaa.

   Muutenkin on mukavampaa kamppailla asioista joiden vuoksi ei tarvitse menettää yöuniaan - elellään utopioissa ja hankitaan symbolista lisäarvoa ja voimaannutaan yhdessä.

   Näissä pedofialikamppailuissa näkyy vain pohjatonta lohduttomuutta. Arvostan suuresti perhettä joka nousi yhteisönsä määräysvaltaa vastaan - aivan mahtavia ihmisiä, en voi kuin kunnioittaa!

   Suomalaiselle, joka näitä edes ajattelee, sataa korrektia paskaa tai lähinnä hyljeksyntää niskaan.

   Minulle on ihan sama onko pedofiili jonkin uskonnon edustaja vai ateisti, mutta hän on ihmisyytensä tuhonnut ihminen.

   Poista
  5. Joku voisi kysyä sulta Vesa (ja multakin), että mikä pakkomielle sulla on näihin?

   No, jos ei maamme suurin pahuus joka kohdistuu vielä nuoriin ja lapsiin kiinnosta ja herätä sanoja, ajattelua ja sydäntä niin mikä sitten herättää?

   Luulen että jos nämä uudet viime vuosien raiskaustapaukset ja hyväksikäyttöringit olisivat kantasuomalaisten tekemiä, maamme olisi jo mentaalisessa hälytystilassa ja Kansalaistorilla olisi jättimäinen mielenosoitus joka vaatisi 100 lainmuutosta ja kaikkien miesten kollektiivista katumusta ja anteeksipyyntöä. Vaadittaisiin lopullista feminististä vallankumousta.

   Mitä nyt?

   Joku vtun Oscar-gaala jutskailu niin kuin tänään aamulla radiossa ylen kavavilla. Ja merentakaisen toisen mantereen pressaehdokas-asettu höpinää.

   Ei nää jupit ja hipsterit (sama asia!) herää mihinkään.

   Enkä minä muuhun vaadikaan herämään kuin edes kiinnittämään omaan todellisuutemme huomiota.

   Poista
  6. Jope, näitä pikku hankaluuksia vastaan voidaan esimerkiksi nostaa kapitalismi-kortti, eiköhän sillä kuitata ihan kaikki.

   Ja Oscar-gaala on tietenkin tuhannesti tärkeämpi.

   En henkilökohtaisesti aio vetää tähän feministejä mukaan, koska asia ei heitä kiinnosta, mutta evankelisluterilaisen kirkon toimijat kiinnostavat kovasti. Milloin he avautuvat vähän enemmän?

   Voin sanoa, että tämä on yhteiskunnallisesti ihan pikku juttu, kunhan elellään 10 vuotta.

   Yhden ihmisen elämässä tämä on tietenkin helvetti, se on selvää.

   Poista
  7. Korostan vielä, että tässä tapauksessa minua kiinnosti eniten, millaista viitekehystä ja millaisia oletuksia ja tiedonantoa asian ympärille rakennettiin.

   Ymmärrän uhrin suojelemisen. Sen sijaan en ymmärrä, että asioissa jää aina niin paljon spekuloimisen varaa ja että tietyistä asioista on hyväksyttävää vaieta ja toisista asioista kaikki tahtovat puhua julkisesti.

   Poista
  8. Minuakin kiinnostaa kirkon rooli eräänlaisena jumalakortin omaavana asioiden pehmustajana ja kristillisesti ymmärretyn humanismin monopolin ainoana asianomistajana.

   Kielen suulle on hyvä asettaa vartija kuten sanassa sanotaan (Päivän sanassa itse asiassa juuri tänään... monta sanaa ottaisin takaisin itseltäni)
   mutta sillä tuskin tarkoitetaan kaikessa hyväntahtoista hölmöyttä ja asioiden tiedostamattomuutta.
   Tai jopa valintaa olla kuin asia ei koskettaisi lainkaan.

   Maamme on tosiaan ihmeellisessä tilassa: "Sen sijaan en ymmärrä, että asioissa jää aina niin paljon spekuloimisen varaa ja että tietyistä asioista on hyväksyttävää vaieta ja toisista asioista kaikki tahtovat puhua julkisesti."

   Poista
  9. Voi olla että kun tätä aikaa katsotaan myöhemmin, todetaan että hiili nieli meidän todellisuutemme.

   Poista
  10. Joo, niin hyvä kun hiilinieluja onkin rakentaa, yhteiskunnassamme tapahtuu samalla paljon muutakin, ja sellaista että pitäisi olla hereillä.

   Miten muuten on: jos tänne pitää saada vuoteen 2030 mennessä 1,4 miljoonaa uutta ihmistä ulkomailta, millaiset odotukset silloin korostuvat maan hiilijalanjälkeen ja millä tarvittavat neutraloinnit hoidetaan?

   Jos tulijat ovat ahkeria ja fiksuja kiinalaisia tai muita innovatiivisia ihmisiä, jotka perustavat tuottavia firmoja, asiaa kannattaa harkita kai jossakin merkityksessä, mutta jos tulijat ovat osaamiseltaan korkeintaan suomalaista peruskoulutusta vastaavaa tulonsiirtojen saajaa, on asia moninkerroin ongelmallinen. Tuossa jälkimmäisessä tapauksessa en tahtoisi olla veronmaksaja vuonna 2030.

   Poista
  11. Korostuvat po. kohdistuvat - mieti mikä määrä rakentamista ja infraa; kohoavatko nämä asumukset ja alueet ja väylät aurinko- ja tuulienergialla... Todella ristiriitaisia odotuksia tulevaisuudelle ja toisaalta samoista suunnista.

   Katselin eilen Haaviston tentin. Erittäin sympaattinen puoluejohtaja ja kauniita kuvaelmia tulevaisuudelle. Sitten kun puhuttiin siitä, millä kaikki rahoitetaan, kupla puhkesi.

   No, suurimmalle osalle juttu menee läpi.

   Minä pidän Jeesuksen sanoista: Eikö se, joka ryhtyy rakentamaan tornia, mieti ensin kustannuksia ja onko hänellä siihen varaa...

   Poista
  12. Mietin samaa eilen. Rahaa tuohon, ja tuohon, resursseja myös tuonne, hyvityksiä metsänomistajille jotka eivät hakkauta metsäänsä, kansalaispalkkaa tietty kaikille...

   Tuota ei ihme kyllä nimitetä populismiksi mutta sitä itteäänhän se on.

   Fiksuna miehenä, uskon hyväntahtoisesti niin, Haaviston täytyy kärsiä siitä helppoheikkiydestä jollaisena hänen täytyy esiintyä vaalitaktisista syistä. Halu hallitukseen on kova.
   Puolto ydinvoiman käyttämiselle ilmastotilanteen vuoksi sentään tuli.

   Poista
  13. Joo, ei toteudu vihreä unelma eikä puhdistu maailma hiilidioksidista ilman ydinvoimaa.

   Haavistosta ei sinällään pahaa sanaa. Mies pelasti vihreät, mutta kyllähän kokonaisuus oli vahvasti populistinen. No, se ei ole Pekan vika.

   Poista