lauantai 30. maaliskuuta 2019

Helvetin masentavaa -- jätetäänkö juustotkin syömättä?Ylen kertomaa Kiinasta.

Mikäli olen ymmärtänyt oikein, Kiinaa (tai esimerkiksi Intiaa) eivät sido mitkään kansainväliset päästövelvoitteet vuoteen 2030 saakka, johon mennessä ilmaston lämpeneminen pitäisi olla pysähtynyt 1,5 asteeseen. Massiivisesti saastuttavaa hiilivoimaa nousee noissa maissa yhä tappavalla voimalla, vaikka suunta on pienenemään päin.

Helvetin masentavaa, jätetäänkö juusto syömättä, talo lämmittämättä, tehdäänkö iloinen joukkoitsemurha ei-minkään vuoksi?

Millä lihaksilla noihin voi vaikuttaa?

Lopetetaan raskas teollisuus Suomesta, muutetaan 10 neliön kerrostalokoppeihin,
syödään kauraa suoraan tuutista, lämmitetään talot omalla paskalla,
kirjoitetaan lyriikka lyijykynällä...

Kertokaa joku. Eihän tähän ole muuta ratkaisua kuin laajat ja pakottavat kansainväliset sopimukset.

Olennaisinta on mielestäni, että toimitaan itse oikein ja vaikutetaan myös päättäjiin, mutta ei langeta mihinkään moraaliseen ylemmyydentunteeseen suhteessa kehenkään, koska sillä ei ole käytännön merkitystä lopputuloksen kannalta, ainakaan siinä merkityksessä kun nyt voidaan uumoilla, unelmoida tai manifestoida.

Jottei kauneus ihan unohtuisi maailmasta: Air by Son of a Bach.

Tai miksi ei myös Passacaglia.

Niin kauan kuin on elämää, on se sentään ihanaa, on ihana hengittää, vaikka edes toivoa ei olisi.


6 kommenttia:

 1. En tajua miksi ne ei tee noita voimaloitaan ydinkäyttöiksi. Maa joka lentää pian Marsiin ja jonka teknologia on huippuluokkaa muutenkin.
  Tietenkään ydinteknologiakaan ei voi olla muuta kuin ylimenokauden ratkaisu. Vaikkapa vuoteen 2100 saakka.

  Ilmastoteot ovat hyviä ja oikeamielisiä edelleen, vaikka ei niillä mittakaavassa EU:n hymypoikaoppilas Suomi vs. Kiina ja muukin maailma, ole enää muuta kuin symbolista merkitystä.
  Kalliita symboleita valtiotasolla kylläkin meille kaikille.

  Muuta todellista toivoa tässä asiassa ei taida olla kuin toiveajattelu, että Aurinko puuttuu peliin ja alkaa laiskan kauden.

  On myös aloitettava ilmastotavoitteiden ohella valmistautuminen ja varautuminen ilmaston lämpenemiseen. Kylmää realismia tämä, ei tarkoitettu latistamaan eikä synkistämään kenenkään mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (kylmä realismi on hemmetin epämukava alue mulle henkilökohtaisesti; sitä on vain pakko opetella käyttämään. kadehdin aikakausia kun ongelmat olivat ihan toisenlaisia eivätkä näin... biologisia ja kemiallisia.)

   Poista
 2. Jope, ei noissa ajatuksissa ollut mitään pahaa. Lisäsin tuonne pari riviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten ystävämme Jari on usein sanonut saamme takuulla elää Tyrmistymisen aikaa ja se tarkoittaa uutta lämpimämmän ilmaston mutta myös kansainvaellusten aikaa - kumpaankaan emme ole varautuneet Euroopassa kunnolla.

   Poista
 3. Totta. Jos lämpötila nousee ennemmän kuin kaksi astetta, väistämättä, miltä nyt näyttää, on oikein varautua siihen.
  Jos kaikki EU-maat pääsevät hiilineutraaleiksi valtavilla panostuksilla ja osin uhraten osan yhteiskuntiensa toimivuudesta, hienoa, kai, mutta ilmastonlämpenemistä se ei estä eikä pysäytä. Epämiellyttävä totuus.
  En ymmärrä täysin miksi tämän viestin julkisuudessa tuoja, esim. politiikko ammutaan julkisuudessa heti alas.
  Ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä ei uskontoa kuitenkaan pitäisi tehdä. Täytyy toimia, mutta vain luonnontieteelliset faktat ratkaisevat.
  Jos muu maailmaa jatkaa tuon jutun malliin, lämpeneminen yli kahden asteen on varmaa ellei sitten Aurinko sattumalta juuri nyt ala passivoitua.

  Olen alkanut ajatella, että kulutusta, maanista matkustamista tai eksoottisten herkkujen ja lihan kuluttumista, voi alkaa vähentää muistakin syistä. Itse voin ja vähennänkin lihaa jossakin määrin, mutta kyllä samalla tiedostan toimieni ohuuden. Enkä aio muuttaa koko maailmankuvaani ilmastomaailmankuvaksi, yhden asian liikkeeksi.
  Niin ihastunut (kyllä) en tähän katastrofiin ole.

  VastaaPoista
 4. Mittasuhteet ovat ihmisiltä aivan kadoksissa ja juuri siksi minulla on vaikea hypätä mukaan ja ahdistua mitenkään.

  Tiedostan että elän henkilökohtaisesti ilmastoystävällisesti ja voin vielä petrata. Minusta on yksinomaan, siis yksilötasolla, tekopyhää osallistua mielenosoituksiin ja sitten lentää jonnekin rentoutumaan, kirjoittamaan tms. Mennä vaatimaan jotain ja itse omalla yhdellä teolla tuhota käytännössä oma ilmastokamppailunsa vuosiksi. Pitää aloittaa itsestä. En usko että ihminen todella uskoo ilmastonmuutokseen, jos hän lentelee ympäri planeettaa tai sitten hän vain kestää todella suuria kognitiivisia ja eettisiä dissonansseja.

  Sitten isoon kuvaan: ei suomalaisten lennot maailmaa juuri muuta mutta edustavat kuitenkin symbolisesti törkeää luksuselämää joka on kaikkein tuhoisinta planeetalle, jos ajatellaan yksilön vaikutusmahdollisuuksia.

  Ainoa tehokas tapa torjua ihmisen keinoin i-muutosta ovat laajat ja velvoittavat kansainväliset sopimukset ja nopea satsaus teknologiaan, aluksi ydinvoimaan, jossa siinäkin on riskinsä mutta hallittavat. Tästä täytyy pitää ääntä ja kansainvälisesti painostaa Kiinaa ja sen nykyisiä alusmaita, Intiaa ja Yhdysvaltoja, Brasiliaa, Indonesiaa jne ja Euroopassa muuttaa suhdetta maailmankaupan ilmastovahingollisuuteen.


  Sitten on muita tekijöitä jotka eivät ole ihmisen käsissä mutta niitä ei kannata vahvistaa omin toimin.

  VastaaPoista