tiistai 12. helmikuuta 2019

Keskusteluni Saarikosken kanssa: HETE



Seuraava teokseni Hämärä ei tanssi enää (ilmestyy elokuussa Otavalta) on keskustelua Saarikosken myöhemmän ajattelun ja runouden kanssa, muiden ohessa. Voisi sanoa, että kyse on tähtiystävyydestä minun ja Saarikosken välillä. Tähtiystävyydellä tarkoitan sitä, että Saarikoski on mahdoton ystävä mutta saan kiinni Saarikosken ajattelusta ja maailmankuvasta ja hänen runoutensa pyrkimyksistä, ainakin joistakin etapeista. En jaa niitä täysin, joskaan en ole myöskään täysin eri mieltä, monessa olen jopa pitkälti samaa mieltä kuin Saarikoski. Joka tapauksessa olemme osia samassa galaksissa, saman painovoiman koossa pitämässä järjestelmässä. Siinä yksi planeetta ei voi juuri kysellä ja kapinoida, miksi on juuri siinä missä on.

Saarikoski päätti 1960-luvulla ryhtyä kommunistiksi, ja vähitellen aatteesta tuli hänelle maailmankatsomus. Elämänsä lopulla hän ajattelee kommunismia "tähtien tasolla", planetaarisesti. Tällä tasolla voin hyvin olla hänen kanssaan samaa mieltä, sillä ihminen olentona, fyysisenä olentona, luonnonolentona, samoin kuin koko planeetta asuinpaikkanamme, on vaakalaudalla nykyisen ahneen ja itsekkään elämäntapamme vuoksi. Niin, voitaisiin sitä nimittää myös globaalikapitalismiksi, joskaan en usko, että globaalikommunismi olisi vienyt sen parempaan tilanteeseen. Ehkä emme olisi edenneet näin voimakkaasti, koska maailma olisi toimimattomampi ja sekaisin kaikkialla.

Oli miten oli, Saarikoski asettaa tämän planetaarisen kommunismin konkreettisten yhteiskuntien yläpuolelle. Tavallaan se on virhe, koska Saarikoski tekee yhteiskunnallisesta aatteesta eli kommunismista haaveellista uskontoa. Toki se on parempi ratkaisu kuin vannominen yhteiskunnallisen kommunismin nimiin, josta Saarikoski itsensä erottaa. Saarikoski on tässä suhteessa realisti. Hänen mukaansa nimittäin myös sosialismi realisoituessaan sosialistisesti johdetuiksi valtioiksi voi merkitä fasismin kaltaista tuhoa, fasismin kaltaisia ilmiöitä. Tämän hän sanoo joskus 1970- ja 1980-lukujen taitteessa. Niin, mikä erottaa fasismin ja kommunismin lopputulokseltaan, ellei mennä yksityiskohtiin eli siihen, että toinen tappaa vieraita, toinen omia? Saarikoski tunsi jo Neuvostoliiton tilanteen.

Jaan Saarikosken ajatuksen siitä, että länsimaisissa yhteiskunnissa on ongelmia. Yhteiskuntamme näyttelevät vapautta, mutta yhtä kaikki elämänmuotoomme kuuluu -- mikäli siihen alistutaan -- ihmisen henkisen elämän tappaminen, ilon ja vapauden vieminen, tavaran ostaminen ja myyminen elämän keskeisenä sisältönä. Tässä Saarikoski asettaa vastakkain lapsen terveen vapauden ja kahlitun aikuisuuden, joka merkitsee hidasta marssia kohti yksilöllisestä vapaudesta luopumista ja kuolemaa.

Saarikosken suurin ongelma on hänen käsityksessään vapaudesta ja vastuusta. Ehkä tämä on hänen ongelmansa ihmisenä, ei niinkään runoilijana. Joka tapauksessa hän edustaa yhteisöllisissä ajatuksissaan ja teoissaan "väärällä tavalla" lapsellista, nimittäin itsekästä ihmistä: viinalla sikailu ja porvarillisuuden vastustaminen merkitsi hänen kohdallaan ihmissuhteiden rikkomista, vaimojen ja lapsien jättämistä ja uusien hankkimista -- tässä hän ei oppinut mitään; ehkä hän toisti tässä kipukohdassa jonkin alkutrauman, joka kuului vaikeaan isäsuhteeseen. Hän ei kyennyt ottamaan vastuuta asioista ja ihmisistä, joihin sotkeutui, ja niinpä hän sotki myös ajattelussaan monessa kohtaa yksilön vastuun elämästään länsimaisen elämänmuodon ahdistavuuteen, olematta kuitenkaan täysin väärässä jälkimmäisestäkään. Tämä on usein kommunistaustaisten ihmisten ongelma, nimittäin yksilöllisen ja yleisen tai yksilöllisen ja yhteiskunnallisen kategorioiden sotkeminen.

Suhteeni Saarikoskeen on ristiriitainen, mutta joka tapauksessa Hämärä ei tanssi enää keskustelee Saarikosken arvokkaan perinnön kanssa. En tiedä, mitä hän olisi ajatellut nykykommunismista jota vasemmistolaisuudeksi kutsutaan, mutta luulen, että hän ei olisi ollut kovin tyytyväinen tai ainakaan lähellä puoluepoliittisia pyrkimyksiä, sikäli kuin asiaa voidaan arvioida hänen kirjoitustensa perusteella. Tai mistä sen tietää. Yhteistä Saarikoskelle ja nykyvasemmistolle on ajatus siitä, että yhteiskuntamme on mätä, henkisesti kurja ja ahdistava paikka. No, osittain se onkin, mutta ei se heidän yksipuolisilla konsteillaan tästä parane. Ehkä joku zizekiläinen kommunismi voisi tarjota joitakin ratkaisuja...

Omasta näkökulmastani kapitalismi sellaisena kuin se nähdään ja kuvataan -- tarkoitan globaalikapitalismia, olipa se sitten läntistä tai kiinalaista -- on monessa syypää siihen haavoittuvuuteen ja katastrofien reunalla elämiseen, jossa nyt olemme yhteiskuntina ja planetaarisesti. Toisaalta kapitalismilla on avuja, jotka rajoitettuina, heikennettyinä ja muunneltuina toimisivat, samoin kuin sosialismissa on avunsa. Mutta minusta on vahingollista ajatella, että globaali kommunismi olisi vastaus globaalin kapitalismin ongelmiin. Kommunismi ei toimi käytännössä yhteiskunnallisena järjestelmänä, vaan siitä tulee helposti fasismia niin kuin on nähty viimeisten sadan vuoden ajan. Globalistisena liikkeenä siitä tulisi fasismia aivan varmasti.

En näe muuta toivoa kuin vastuun, jota on kannettava kaikkialla. Jokaisen maan tulisi auttaa itseään ja toisiaan vaihtamaan vähitellen globaalikapitalistinen horisontti hyödyttömänä ja vahingollisena mutta myös pitämään väkensä kiinni elämässä ja leivässä. Pitäisi elää kohtuudella, liikoja ahnehtimatta. Pitäisi kyetä elämään omaa elämää ja omanlaistaan elämää ympäristön ehdoilla ja niitä kohentaen, mutta ei siten että koko maailma on yksi suuri sekasotku, koska sellaisessa maailmassa voivat elää vain voimakkaimmat.

Runoudella ei ole paljonkaan tehtävissä tässä. Siksi ymmärrän, miksi Saarikoski karttoi lopulta yhteiskunnallista runoutta, miksi hän juoksi pakoon omaa jättiläistään, joka uhkasi kaatua hänenkin päälleen -- olihan se ruhjonut itäisessä Euroopassa miljoonien elämän. Ehkä hänen ajatuksensa yhteiskunnasta, joka murskaantui realisosialismin myötä, ei antanut muulle sijaa, vaikka hän eli jo nykyisten katastrofien aattoa ja olisi voinut halutessaan nähdä.

Minulle runoudella on arvoa ennen kaikkea runoutena, mutta on sillä myös arvonsa todistamisena ja todistamisessa: tällaista elämää me elämme 2010- ja 2020-lukujen taitteessa, tämä ja tällainen on maailmamme tila.



*

Tässä kaksi Saarikosken haastattelua. Ensin luultavasti 1970-luvun lopulta, sitten vuodelta 1969.

Ja tässä sokeriksi pohjalle poliittisempi haastattelu, jossa Saarikoski toteaa epäonnistuneista yrityksistä hoitaa globaaleja ongelmia esimerkiksi YK:n kautta: "ihminen ei pystynyt olemaan ihminen", epäonnistuminen johtuu siitä, että "meitä on liian monta". Ruotsin hän näki läntisen demokratian mallimaana niin hyvässä kuin pahassa, mutta ajatus jäi kutkuttavasti auki. Näissä olen -- varsinkin nykynäkökulmasta -- Saarikosken linjoilla, sikäli kuin hänellä on jokin yhtenäinen yhteiskunnallinen ajatus, ja tästä jatkan runoelmassani, kenties pessimistisemmin kuin Saarikoski itse olisi koskaan jatkanut, mikäli hän joskus olisi kirjoittanut neljännen osan Tiarniaan -- sellaisesta neliosaisesta runoelmasta hän joissakin haastatteluissaan puhuu.





6 kommenttia:

  1. Paljon mietittävää. Tämä saa kiinnostumaan Penasta uudestaan. Katsonpa myös nuo haastattelut.

    Globaalikapitalismi, globaalifasismi, globaalikommunismi.
    Globaali vihreä valta?
    Minkä noista kaa? Fasismi ja kommunismi ovat jo näyttönsä antaneet, mutta miksi ihmeessä ihmisellä edelleen kuvitelmat ykseydestä, maailmansäännöistä, maailmanhallituksista jne. elävät muissakin muodoissa? Mihin tarvitaan yhtä Eurooppaa? Miksi exitit ja kataloniat eivät saa toteutua, miksi niistä on tehty pahan tai tuhon tie synonyymi?

    Ymmärrän hyvin että vastuunkantaminen saattaa onnistua paremmin, mutta onko valtava hallittava ja hallitseva yksikkö koskaaan oikeasti minkäänlainen reaalinen mahdollisuus edes? Ajattelen, että jos ihminen kavahtaa fasismia, kavahtaa hän ihan varmasti myös kommunismia ja sen ymmärryksen myötä myös globalismia, jos ei vielä seurausten niin toimintavan, joka antaa vain yhden oikean mahdollisuuden vastata oikein, myötä.
    En tajua mitenkään kuinka esim. vasemmistolainen ihminen voi kannattaa one world-ajattelua mutta kieltää sen motivaattorin, free trade-ekonomian samaan aikaan.

    VastaaPoista
  2. Ei ole eikä tule milloinkaan olemaan mitään reilua yksi maailma - meininkiä, se on täydellistä epärealismia. Saattaa tulla joku kontrollin muoto kyllä, pakotettu ja ahdistava one world mutta se on silloin ihmisen tuho fasismin tai kommunismin tapaan.

    Suomessakin voisi olla parempi järjestää reilu Against Rape -kampanja kuin kyhätä näitä Against Hate -juttuja, jotka saavat käyttövoimaa tästä iankaikkisuuteen jatkuvista raiskauksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin saavat lisäterästettä...

      Hyvä maailma on tärkeä tavoite, mutta silloin täällä pitäisi elää toisenlaista mittaluokkaa ja toisenlaisia arvoja haluava ihmiskunta. Ja porukkaa pitäisi olla vähemmän - ei voi mitään, se on kiinni näinkin banaalista seikasta.

      Poista
  3. Hei, älä viitti. Onhan Against Rape: Me too. Tieteski.
    Tai no...
    Sehän ei toki koske ihan kaikkea mitä tapahtuu.
    Välillä tuntuu että sillä on muurit monen todellisuuden torjumiseksi ja se hoitaa vain omaa pihatonttiaan.

    Toinen asia. Pidän tuosta mitä kirjoitat päivityksen alussa sun ja Saarikosken suhteesta. Häpeilemättä sanot ikään kuin jatkavasi keskustelua, vaikka toinen on kirjoilla jo tähdissä.

    Itse koen ehkä jotain samanlaista lukijana, tosin liian harvoin, mutta silloin toki vahvasti. Mulle syntyy fanituksia joihinkin tekijöihin ja niiden kirjat kiinnostaa tuotantojen mittaisina. Myös tekijöiden ajatukset tekstien tuolla puolen kiinnostavat. Vanhanaikaisestikin.

    En oikein osaa edes ajatella pitäväni yksittäisistä kirjoista, vaan jos jonkin luoma kirjallinen maailma mutttuu merkitykselliseksi, haluan lisää vaikka jutut voisivat olla ihan erilaisiakin. Lukija ei toki jatka keskustelua kirjoittamalla mutta ehkä sitten lukemalla ja "kirjoittamalla" lukuprosessiaan.

    Teoksia ja tekijöitä ei toki voi hallita. Ei edes seitsemästi luettua. Mutta jotakin niistä jää. Suurimman osan luetuista kirjoista unohtaa. Ne jotka jäävät hahmoina tajuntaan eivät kuitenkaan poistu päästä enää vaan ne kävelee tossa rinnalla. Luulen että Pentti on sulle sellainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me too on ansioistaan huolimatta ekslusiivinen liike, koska se pystyy kannattajakuntasa poliittisen vakaumuksen (?) vuoksi käsittelemään vain tietynlaista seksuaalista ahdistelua ja häirintää. Se ei ole tässä mielessä universaali tai kata edes yhtä yhteiskuntaa ja sen naisia / nuoria. Se on nyt nähty niin moneen otteeseen vai onko jollakin esittää muuta todistusta?

      Sen sijaan olen huomannut, että tietyt metoohenkilöt ovat viimeaikaisten törkeyksien ansiosta saaneet lisäpotkua puheisiinsa, mutta eivät suinkaan esille tulleita pahantekijöitä koskien. Puhe on käännetty heihin, jotka hekin raiskaavat, irrottavat päitä ja heittävät happoa jne. jne. No, kuten listasta huomaa, ihan kaikkea eivät kaikki tee, joskin suurin osa pahasta koskee ihmisiä ihonväriin ja taustaan katsomatta. Minun tarkoittamani Against Rape -kampanjatoive koski nimenomaan kaikkia tekijöitä ilman että ketään alettaisiin puolustella ja siten että puhe käännettäisiin toisaalla.

      Poista
  4. Ja joo, Saarikoski, samoin kuin Tranströmer ja Sonnevi, ovat tuollaisia runoilijoita jotka ovat jääneet hahmoina tajuntaan. Vastaavia prosaisteja ja filosofeja on myös ja muitakin runoilijoita.

    VastaaPoista