torstai 31. tammikuuta 2019

Esperi ScareTaitaa olla tämä Esperi Care kokoomuksen todelliset kasvot ja eetos. Yksi jäävuoripuolueen pinnan ylittänyt huippu.

Ei hyvältä näytä. Yhteiskuntamme siirtyy askel askelelta joko huijareiden tai humpuukimestareiden käsiin. Sitä tahdotaan joko imeä muutaman päähuijarin taskuun ja suuryhtiöiden haltuun ja sitä tietä siirtää varojamme veroparatiiseihin tai sitten suunnitelma on kuormittaa yhteiskuntaa lisäelätettävillä, veroilla ja veloilla.

Pahimmassa skenaariossa kumpikin porukka saa toiveensa läpi jossakin määrin.

Vielä oikein kärjistäen: On vain joukko opportunistirenkejä jonkun muun isännän kuin isänmaan asialla.

No, ehkä he sentään pitävät jotain rotia toimissaan säädyllisyyden nimissä, kun on vielä noita lakeja ja säädöksiä ja pakko hyvyyden julkisuuskuvaan sekä puolueet, jotka joko kampittavat toisiaan tai tekevät kompromisseja hyödyllistä liiketoimintaa edistääkseen.

Tämä oli nyt tällainen sivistymätön yleisönosastokirjoitus SPR-pohjaisesta bisneksestä, josta tuli erinäisten yrityskuvioiden ja -kauppojen myötä kansainvälistä kasvu- eli veroparatiisibisnestä ihmisten hädällä ja voimattomuudella.6 kommenttia:

 1. Luin erään kommentin ihmiseltä, joka ymmärsi selvästi kapitalismin ytimen. Hän muistutti, että Esperin ja näiden muiden etu olisi tietenkin (vastoin ensiajatusta) se, että henkilökuntaa on mahdollisimman paljon ja tilattu toiminta mahdollisimman laajaa, koska silloin kunnalle toimitettava laskukin olisi mahdollisimman suuri ja liiketoiminta entistä laajempaa. Yritys myy tietenkin mahdollisimman paljon, tietenkin.

  Tämä oli hyvä muistutus siitä, missä toinenkin todellinen vastuu on ollut koko ajan: kuntapäättäjillä ja lainsäätäjillä. Eli rahaa ja valvontaa ei ole satsattu riittävästi. Kokoomus tässä todellakin varmasti ykköspuolue, mutta ei se yksin ole näitä saanut ajettua läpi. Vastuu on myös muilla suurilla puolueilla. Kotikaupungissani esimerkiksi lähes toinen ykköspuolue on vihreät.

  Vaaleista siis tuskin saadaan kovasta halusta huolimatta pakotettua vain ilmastovaaleja. Yhtä tärkeiksi teemoiksi nousee lasten ja nuorten turvallisuus maassamme ja nyt vanhustenhoito.

  Viitaten tuolla aiemmin keskusteltuun Eija-Riitta Korholan kirjoitukseen totean, että ainakin tällä hetkellä omat arvopainotukseni tulevat olemaan nuo kaksi viimeksi mainitsemaani. Niissä on välitön hätä ja ne ovat asioita, joihin voidaan myös ratkaisuilla todellisesti vaikuttaa. Kasvot ovat tuossa edessämme näissä asioissa.

  VastaaPoista
 2. Jope, näinpä asiat ovat. Ei näistä saa millään ilveellä pelkkiä ilmastovaaleja. Vastuullisina ovat monet tahot tässä vanhustenhoidossa.

  Kokoomuksen ja kepun toimille - uskoisin että bisnespääministerimme historiaa kaivellaan huolella tänä keväänä - tämäkin tapaus on varmasti myrkkyä.

  Tämä saattaa mennä vähän ohi aiheen, mutta tulipa mieleen. Yksityisen ihmisen kannalta yksityiset hoivapalvelut näyttäytyvät usein houkuttelevina. En tiedä, onko näin vanhustenhoidon kohdalla, kun minulla ei ole niistä kokemusta, mutta luulisin että on.

  Mutta esimerkiksi itse en ole aikoihin käyttänyt julkista terveydenhoitoa. Lapsille ostimme joskus aikoinaan sairauskuluvakuutuksen, ja olemme käyttäneet pääasiassa yksityisiä lääkäriasemia. Niiden etu on asiakkaan kannalta nopeus, laajat tutkimukset vakuutusta vastaan ja asianmukainen hoito. Julkisella saman paketin saa parhaassa tapauksessa mutta yleensä armottoman hitaasti. Kun pitää valita istuuko muutaman tunnin päivystyksessä sairaan lapsen kanssa eikä välttämättä pääse edes lääkärille, vai lampsiiko suoraan jonottamatta erikoislääkärille, niin eihän siinä kauaa sellaista viitsi miettiä. Tai jos on tehtävänä laajat tutkimukset ja ne voi tehdä yksityisellä nopeasti tai vaihtoehto on se, että katsotaan kahden kuukauden päästä...

  No, saa nähdä miten sotehommat menee. Eniten tietenkin arveluttaa, mihin rahat lopulta menevät ja miten hoitojärjestelmä yleensä toimii. Pääkaupunkiseudulla on helppoa, kun on tarjontaa ja paikkoja, mutta entä sitten muualla.

  Isoja kysymyksiä on ratkaistavana, ja melkein joka puolueella on varmasti joku ase, millä mätkiä toisia.

  Luulen, että kepu on yksi suurimmista häviäjistä tulevissa vaaleissa. Sipilä on bisnesmies, ehkä hänen johdollaan on saatu viimein jotain tehtyä työllisyydelle (kuka sen sitten lopulta laskee oikein ja mikä on kenenkin ansiota), mutta onhan bisnestoiminnassa aina myös mukana ne lieveilmiöt, ja varsinkin jos valtion asioiden hoitoa ajatellaan pelkkien bisneskuvioiden kautta, ei niin etteikö valtiokin voisi tehdä kansalaisiaan hyödyttäviä asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyn itse siis työterveydessä. Joskus kun jotain akuuttia asiaa terveyskeskukseen on ollut, olen käynyt siellä. Oikeastaan minulla, kohta viisikymppisellä, ei ole vielä varsinaista sairaushistoriaa, joten en ole joutunut tekemisiin koko jutun kanssa. Hampaani olen hoidattanut täysi-ikäisenä yksityisellä. Nekin melko vähillä rahoilla, koska olen ennakoinut eli huolehtinut suuhygieniasta säntillisesti.

   Poista

 3. Sekin on todettava, että yksityisten yritysten pyörittämää vanhustenhoitoa, jossa laatua ja henkilökuntaa on taatusti riittävästi, on koko ajan ja on ollut niin kauan kuin jaksamme muistaa. Siis niitä joissa rahalla voi ostaa sen laadun. Se rinnakkaisjärjestelmä on pyörinyt kaikkien hallitusten aikana.

  En todellakaan väitä että se olisi väärin, toki ihminen saa käyttää omia varojaan itseensä, niin minäkin tekisin, mutta muistuttaa muutenkin maailman olomuodosta: reilusti hyvin toimeentulevat ihmiset pärjäävät millaisessa maailmassa tahansa. Siitä asemasta maailmaa voi hallita rahalla ja tarkastella periaatteiden kautta, joihin on varaa. Niin nuorena ja keski-ikäisenä. Niin yhtä hyvin oikealla kuin vasemmalla.

  Reilusti jo vanhuksia ja muita sairauksien vaivaamia en halua ahdistella minkäänlaisilla moraalisilla velvoitteilla. Siinä tilanteessa on tärkeintä selviäminen ja ihmisarvoinen elämä. Nyt tässäkin on selvinnyt se, että sitä ei vain ole tarjolla kaikille ihmisille tasavertaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei se mikään uusi ilmiö ole. Kun olin lapsi, emme koskaan käyneet yksityislääkäreillä, koska siihen ei ollut varaa ja silloin nähdäkseni julkiset palvelut toimivat hyvin. Nykyisin ne eivät toimi, paitsi lasten suuterveydenhoidossa toimivat. Eivät tosin toimi Attendollakaan eli Vantaan työterveyshuollossa. Aivan uskomatonta soopaa, esimerkiksi nyt opettajien työterveydenhuolto.

   Olen hoidattanut hampaani Megaklinikalla (en ole ottanut selvää yhtiön taustoista) ja käyttänyt hyväksi erilaisia tarjouksia sitoutumatta yhteenkään firmaan sen pidemmäksi aikaa (ei ehkä kovin moraalista tämäkään). Työterveydessä normaalit nuhakuumeet, mikäli on ollut pakko johonkin mennä. Terveyskeskuksessa hoidatin yhden käsivamman, ja se sujui hienosti.

   Näinhän se on: rahalla saa ja teslalla pääsee. Me hankimme kolmelle lapsellemme sairauskuluvakuutukset heti heidän synnyttyään. Vakuutusmaksuihin on mennyt useampi tonni heidän elinaikanaan, mutta kyllä niitä hoitojakin on tullut vähintään viisinkertaisella hinnalla (siis aivan vähintään). Onneksi tuli hankittua vakuutukset.

   Vanhusten hoitamisen pitäisi olla kunnia-asia. Saamme kiittää heitä paljolti siitä, että elämme tällaisessa maassa kuin nyt elämme.

   Poista
 4. Olet valitettavasti oikeassa tuon välittömän terveydenhuollon suhteen. Julkinen terveydenhoito ei ole enää entisen hyvinvointivaltiomaineensa veroinen. Lasten kanssa toki pitää toimia juuri noin, jos suinkin mahdollista.

  VastaaPoista