keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Ajatus



Sellainen itsestäänselvyys, jota olen pohtinut pitkään, putkahti nyt aamulla taas päähäni. Suomen pitäisi alkaa tosissaan rakentaa omaa humanitaarista maahanmuuttopolitiikkaansa monikulttuurisemmaksi. Uskoisin, että valtionjohdolla on jo nyt hyvä käsitys siitä, niin omasta kokemuksesta kuin lähimaiden kokemuksista, miten eri alueilta ja erilaisista sosioekonomiskulttuurisista ja etnisistä taustoista tulevat ihmiset pystyvät sopeutumaan maan oloihin ja tapoihin ja miten he ovat edenneet yhteiskuntaan sopeutumisessaan. Myös se on nähty, millaista kulttuurista rikkautta he ovat tuoneet mukanaan. Näyttöjä on vaikka kuinka monelta sektorilta ja vuosikymmenten ajalta. Minusta on ajan, vaivan, varojen ja turvallisuuden hukkaan heittämistä, ellei tässä aleta miettiä asioita monipuolisemmin ja vedetä johtopäätöksiä. Enkä tarkoita nyt vain sitä, että miten sanktioidaan rikoksia tai korjataan joitakin toimimattomia yksityiskohtia vaan tarkoitan todellista suunnitelmaa.

Tuntuu vähän ikävältä sanoa, mutta itse uskon, että lapset ja naiset ovat kaikkein potentiaalisin uussuomalaisten joukko, varsinkin humanitaarisessa maahanmuutossa. Toki yhtenäisiä perheitä pitää suosia. Miehiksi ehtineet kehitysmaalaiset, varsinkin jos he tulevat yksin ja islamilaisesta tai muutoin jyrkästi länsimaisesta poikkeavasta taustasta ja ovat matalasti koulutettuja, ovat yhteiskunnalle suurempi riski kuin voimavara. En puhu nyt ehdottoman kategorisesti vaan yleistasolla. Olen myös miesten puolella, mutta on oltava todellisuudentajuinen. Esimerkiksi uusruotsalaisen nuorison kehitys on melko huolestuttavaa seurattavaa, vaikka poikkeuksia löytyy.

Ajatellaanpa ihan realistisesti: jopa turvallisessa ja globaalisti ajatellen hyvinkin tasa-arvoisessa tai ainakin tasa-arvoon pyrkivässä yhteiskunnassa eläneet suomalaiset nuoret miehet ovat riski, kun koulutus jää matalaksi ja kytkökset yhteiskuntaan ja työelämään ovat heikot. Syrjäytymisriski on valtava. Jo heissä on paljon autettavaa.

Monet tulijoista ovat tässä suhteessa vielä paljon heikommassa asemassa kieli- ja työelämätaidottomina ja toisenlaiset yhteisönormit omaksuneina. Hyvin monet heistä ovat käytännössä elämänsä loppuun saakka autettavien joukossa, myös silloin kun pääsevät töihin matalapalkka-alalle. Mikäli heillä vielä on hyvin pitkälle länsimaisesta poikkeava käsitys ihmisarvosta, sukupuolesta ja elämästä ja sen järjestämisestä ylipäätään, on koulutuspanostus niin valtava jo perustasolla, että käytettävissä olevat resurssit kuluvat äkkiä kasvatukseen. Toisaalta oma perinteen ylläpitäminen saattaa alkaa hankalassa tilanteessa houkutella niin ettei edes koeta tarvetta sopeutua maan oloihin.

Niin, ei näiltäkään nuorilta miehiltä tarvitse kieltää apua, mutta meillä on jo nyt maassa vaikka kuinka paljon näitäkin ihmisiä, annetaan heille mahdollisuus saada apua ja myös näyttää osaamistaan ja sopeutumistaan maan rakentamiseen ennen kuin päästetään tämäntyyppisiä ihmisiä runsain mitoin lisää maahan -- vielä kun tilanne on se, että jokainen heistä tulee toisen turvallisen eurooppalaisen maan halki, tulisi harkintaa käyttää.

Sekin mahdollisuus olisi otettava vastuullisuuden nimissä huomioon, että ihmiset voivat palata rakentamaan omia maitaan, sillä muutoin nuo maat pysyvät ikuisina onnettomuuden ja ongelmien lähteinä, jotka eivät tyrehdy vaan tuottavat sukupolvi sukupolvelta yhä uudet tulijajoukot. Norja ja Tanska ovatkin palauttaneet tuhatmäärin esimerkiksi somaleja, ja jotkin syyrialaisetkin ovat lähteneet näistä maista takaisin. On uutisoitu siitäkin, että syyrialaiset naiset odottavat miehiään takaisin kotiin pistämään asioita kuntoon elämän jatkumiseksi.

Monikulttuurisuusnäkökulmasta ajatellen on paljon tehtävää. Nythän monikulttuurisuus tarkoittaa käytännössä eurooppalaisten yhteiskuntien täyttämistä muslimeilla. Maailmassa on kymmeniä miljoonia vainottuja kristittyjä, huonoissa oloissa eläviä muiden uskontojen edustajia, oppimishaluisia naisia ja lapsia. Panostetaan myös vuorostaan heihin, ei se ole yhtään huonompi tai vastuuttomampi ratkaisu. Joku kysyy, miksi muslimeja pitäisi syrjiä. Ei pidä syrjiä eikä ole syrjitty, juuri muslimeillahan Eurooppaa on alettu täyttää.

Toisaalta voidaan todeta, että islam on maailman toiseksi suurin uskonto ja kasvaa syntyvyyden myötä hurjaa vauhtia. Maailmassa on 27 islamilaista valtiota. Ehkä nekin voisivat tehdä jotain muslimien olojen kohentamiseksi. Monet näistä valtioista ovat lähinnä uskonnon ja sen tukeman yhteiskuntamuodon vuoksi - islamilainen laki ei erottele kirkkoa ja valtiota - jumittuneet kehityksessään vuosisatoja jälkeen länsimaista. Vai mitä pitäisi ajatella sellaisista maista kuin Afganistan ja Irak tai Somalia, joissa islam nykysin hallitsee ja joista Suomeenkin tulee ihmisiä? Mitä nämä valtiot ovat voineet tarjota kansalaisilleen?

Valtionjohdon kannattaisi myös todella miettiä, mitkä ovat mainospuheet ja mikä on todellisuus. Viittaan tällä esimerkiksi Sipilän moniosaajiin, muuntokoulutettaviin ja insinööreihin ja aivokirurgeihin. Rehellisyys olisi toivottava lähtökohta kaikella muullekin yhteiskuntasuunnittelulle, jossa ei todellakaan aina pelata niin kuin sanotaan, mietitäänpä vaikka sotea ja monia muita isoja projekteja.

Jos kansainväliset ihmisoikeuslait ovat sellaisia, että niiden avulla voidaan huomattavasti vahingoittaa toimivia yhteiskuntia ja tukea merkittävää rikollisuutta ja tuhoisia kansainvaelluksia, jokaisen valtion tulisi olla kehittämässä lakeja sellaisiksi, että ne korostavat myös ongelmavaltioiden omaa vastuunkantoa siinä, miten luodaan rauhaa, kestävyyttä ja turvallisuutta yhteiskuntaan. Oikeuteen saada apua kuuluu myös vastuita, sillä muutoin koko touhu on turhaa.

Koska emme elä ideaalimaailmassa eli vastuullisessa maailmassa, suunta on aivan toinen, valitettavan monessa kohtaa. Suunnitelmat ovat sellaiset, että ongelmat pitää saada leviämään mahdollisimman tehokkaasti ympäri maailman. Miksi? Koska jotkut hyötyvät siitä ja koska juurisyihin ei aiotakaan puuttua, päin vastoin ne kielletään ja korvataan erilaisilla syyllistämisillä -- jälkimmäinen on osin ideologista, osin praktista, osin tahatonta.



7 kommenttia:

  1. Vastuullinen kirjoitus.

    Näistä asioista ihmiset tuolla kaikkialla puhuvat, koska näistä asioista on puhuttava kuten muistakin asioista joista on puhuttava ja joista voi hyvin puhua.
    Näihin tärkeisiin kysymyksiin on mietittävä ratkaisuja kuten muihinkin tärkeisiin kysymyksiin.

    Olen ollut jonkin aikaa netin ulottumattomissa. Kun katsoin Versojen noin kymmentä viimeistä päivitystä tänään ensi kertaa, huomasin että täällä on etsitty edelleen vastauksia yhteiskunnan yhteisen hyvän suhteen. Ei ole olalla kohautettu sitä, mitä maassa tapahtuu tai jätetty muiden ajateltavaksi. Että joku hoitaa. Tai että ne tietää paremmin. Luen lehdestä. Kaiken. Se kaikki riittää. On se yksi kolumnistikin joka sanoo niin hyvin, että ollaan kuin 30-luvulla kohta. Miten osuvaa!

    Joo.

    Hämmästyin myös sitä, että kommentointia ei ole näihin kirjoituksiin ollut. Ensi nousi mieleen, että onko todellakin olemassa ihmisiä joiden mielestä esimerkiksi nämä käsitellyt asiat eivät ole osallistumisen ja keskustelemisen (= ratkaisujen etsimisen) arvoisia.

    Onko joillekin maailma todella niin valmis ja turvallinen tai projisoitu kokonaan muiden hoidettavaksi, ajateltavaksi ja ratkaistavaksi? Onko jollakin niin luja usko, ettei mitään pahaa voi tapahtua ja jos tapahtuu niin politiikon huolestunut otsa iltauutisissa riittää vakuuttamaan, että voimme hyvin jatkaa netfliximme katselua. Tai että tälläistä samaa on aina ollut. Jatketaan joogaa. Ihanaa. Tunnetta.

    Kansalaisyhteiskunnan perusjuttu on kansalaisten osallistuminen keskusteluun. Se on ilman muuta ihanne. Demokratian ja tasa-arvon aivan välttämätön osa.
    Olen varma, että tällä blogilla on paljon fiksuja ja inhimillisiä lukijoita.
    Toivon, että nämä asiat jatkuvatkin keskustelua lukijoiden päässä.

    Eurooppa muuttuu toiseksi. Sille ei voi mitään. Muutosta ei voi estää eikä tarvitsekaan. Mutta mikä muuttuu ja miten ja millä reuna-arvoilla, on merkittävin asia maanosamme asukeille. Siihen onkin nyt laajasti herätty. Suosittelen realismia, jos ismiä kaipaa. Ei tarvitse kiemurrella duunipaikan kahvihuoneessa eikä tv-studiossa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Jope!

    Mukava kun olet taas juttelemassa. Minä koen, että omassa elämänpiirissäni edustan tavanomaista ajattelua, sellaista maalaisjärkeä, jossa asioita ei tarvitse selitellä muuksi kuin mitä ne ovat. Toki yhtä lailla on läsnä suvaitsevainen diskurssi, jossa asiat eivät ole niin kuin ne ovat, vaan aina vähän toisin eikä siinäkään mitään. Se missä on jotain, on se, että kaikki on lopulta omien vika, olipa asia mikä hyvänsä. Jos joillakin kaikki on toisten vika, on tässä tapauksessa kaikki meidän vika, paitsi tietenkään itse ei olla missään vastuussa.

    Voi myös olla, että some ajatellaan sellaisena harmittomana viihdekanavana, jossa puhellaan niitä näitä eikä puututa politiikkaa. No, toisaalta kyllä sitten puututaan.

    Sen olen kyllä joidenkin viestien kautta saanut kokea, että ei pitäisi puuttua asioihin. Kaikki on aivan mainiosti. Kyllä viranomaiset ja johtajamme kertovat, miten pitää olla. Suu suppuun vaan ja ellei, kyse on vihassa vellomisesta ja vihan levittämisestä.

    No, myönnän että mulla meni pahasti satiirin puolelle seksihädänalaisten turvapaikanhakijoiden sukupuolihädän lievittämisen kuvaukset. Olisi pitänyt kuitenkin ymmärtää, että ne olivat ironiaa. Jaa, ehkä oli typerää tarttua satiirisesti noin kipeisiin aiheisiin.

    Eurooppa muuttuu ja me seuraamme miten ja lausumme siitä ajatuksiamme niin kuin demokratioissa kuuluu ja on velvollisuuskin tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus kun oikein ottaa pannuun hyssyttely ja pyykkäys, itselle tulee sellainen olo, että kyllä minä nyt lataan ja puhun suuni puhtaaksi - juuri sellaisesta oli kyse niissä parissa jutussa, jotka poistin. Minusta ei ole mitään ongelmaa siinä, että voin kirjoittaa todella kriittisesti pahoista ilmiöistä ja ihmisistä niiden irvokkuutta kuvaten.

      Poista
    2. Omasta vihastaan havaittua pahaa kohtaan ja negatiivisistä ajatuksistaan on täysi sananvapaus puhua.
      Se ei ole missään tapauksessa mitään vihapuhetta, vihanlietsontaa. Laki asettaa sellaiselle rajat.
      Ei "paremman" elämänkatsomuksen omaava nettiyhteisö esimerkiksi.
      Kuvitelkaa taidetta ilman vihaa ja inhoa?
      Mitä jää?
      Tai ihminen joka ei koe hämmennystä ja raivoa. Joka voidaan ohjelmoida oikein, vaikkapa tv-uutisten välityksellä.

      Kuka haluaisikaan olla Imagine-laulussa kuvattu olento?
      Ei kai kukaan?

      Myös paremman elämänkatsomuksen omaavat ihmiset ottavat muuten aivan vapaasti sananvapautensa vihata eivätkä tee siitä ongelmaa. Siitä vaan.

      Jos joskus menee yli, sellaistahan inhimillinen elämä on, aina voi netissä vaikka oman turhaumansa poistaa. Ei kai nämä lopullisia lausuntoja totuudesta ole. Etsintää ja puhetta kylläkin. Hyvä että valmis annettu ajatus ei aina miellytä! Se kertoo että on elävä organismi, jolla on reaktiokyky tallella.
      Valmisruokia pitäisi muutenkin välttää.
      Itse tosin pidän Saarioisten maksalaatikosta. Paistoin sitä iltaisin rautapannulla voissa pikkupoikana satoja kertoja kun vanhemmat oli usein iltatöissä usein.

      Poista
  3. Joo, noinhan se on, mutta pitäisi varmasti olla jo työnsä ja toimensa puolesta jonkinlainen esikuva, tai siis käyttäytyä esimerkillisesti. Tosin juuri tämä ei nimenomaan päde, jos on esimerkiksi nimeltä mainitsemattomasta poliittisesta suunnasta - no ei toimi kaikilla toisestakaan nimeltämainitsemattomasta suunnasta olevilla... Mutta ymmärrän korrektiuden ja tyylitajun merkityksen.

    Nykyisin tyylinkin kanssa saa olla tarkkana, ettei joku maalita, kamppaa tai masinoi epäsuosiota suututtuaan. Tätäkin tapahtuu ihan joka suuntaan ja jatkuvasti.

    Muuten, meillä on käyty viime viikkoina runsaasti keskustelua maksalaatikosta. 9-v. tytär on järkyttynyt, kun tajusi että herkullisessa maksamakkarassa on 25 pros SISÄELINTÄ! He he, lihasta hän pitää (tästäkin olemme keskustelleet monta monituista kertaa kun isosisko ei enää punaista lihaa syö) mutta sisäelin oli liikaa. Nyt on sitten tutustuttu eläinten anatomiaan ja otettu selvää, mitä kaikkia sisäelimiä syödään ja niitä vertailtu.

    Syyslomalla ukki tarjosi paistettu hirven vasan maksaa. Minä söin sitä leivän päällä ja oli ihan hyvää, vaikkakin aika voimakasta. Tämä aiheutti tyttäressä voimakkaita inhon tunteita. Aika hauskoja keskusteluja sinänsä. Tulipa vaan mieleen tuosta maksalaatikosta.

    Itse pidän maksalaatikosta, vaikka syön nykyisin todella harvoin, tuskin koskaan. Ehkä viimeksi 15 vuotta sitten? Koulusta on jäänyt lievä aversio maksakastikkeeseen, jossa oli todella isoja ja tiukkoja maksanpalasia. Niistä tuli muikea maku suuhun.

    Jos nyt oikein ajattelen, maksalaatikko ja itsetehty puolukkahillo, nam!

    VastaaPoista
  4. Jos eläimiä käytetään edelleen, on ekologista syödä siitä kaikki mahdollinen. Meillä kotona oli taas keskustelu siitä, että ekologisinta, tai eläinsuojelullisinta lihaa(??) on ns. teurasjäte, esim. halpisjauheliha koska se säästää (??) muiden eläinten elämiä, koska eläimiä tarvitaan vähemmin. Aikamoinen päätelmäketju, mutta voisi olla tottakin.
    Sisäfile on ikään kuin hiilidioksidinen kaukolento kaukomaihin, lauantaimakkara ja jauheliha tallinnanreissu.
    Heh, voi sen noinkin ajatella.

    Vielä ekaan vastausasiaasi. On se noin.
    Mutta samalla niinkin, että raivo, turhauma, suuttuminen voi olla oikeassa kohdassa mitä eeettisintä ilmaisua.
    Se on myös osa ihmisen psykologista itsepuolustusjärjestelmää. Oma raja tulee osoittaa välillä.

    Mutta kaikki täällä tiedämme kyllä missä mitassa, minkä maun rajoissa ja milloin.

    Myyttiä välimeren temperamentista tai saksalaisesta ekspressionistisesta kansanluonteesta pidetään edelleen yllä. Miksi suomalaisen tulisi olla kuin alivaltiosihteerin sihteeri, joka tiivistää asian asiakielellään kirjelmässään hallintoasiassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, siis noista viimeisistä. Aina valitetaan, että suomalainen mies on tuppisuu, mutta sitten kun se avautuu, mennään ihan kipsiin! Ehkä se perinteinen on sittenkin turvallisempi, "tekee eikä puhu"... he!

      Olen samaa mieltä: ei ole roskaruokaa sinänsä. On hyvää vanhan ajan meininkiä, että jos eläin tapetaan, se syödään viimeistä murua myöten. Tyttärelläni taisi olla vain psykologinen havainto ja inhoreaktio sitä kohtaan, että elävillä olennoilla on sisäelimet... Ja että myös niitä voidaan syödä.

      Poista