lauantai 29. joulukuuta 2018

Virpi Butt




Lehdistö on tänään kertonut, että paloittelumurhaaja Virpi Butt, nykyisin komeasti Lucrezia Francesca Pandora Butt, vapautuu vankilasta maanantaina. Elinkautinen kahden ihmisen äärimmäisen raa'asta murhasta on hänen tapauksessaan kestänyt viisitoista ja puoli vuotta. Rikosseuraamuslaitos ei ole puoltanut vapauttamista, ja psykiatrisen vankilasairaalan lausunto on vapauttamista vastaan. Helsingin hovioikeus tahtoo kuitenkin päästää naisen vapaaksi, sillä hän on osoittanut myönteistä kehitystä avolaitoksessa.

Miten ihmeessä vankila-asiantuntijoilla ja oikeuslaitoksella on näin eriävä kanta? Miksi toiset tahtovat pitää naisen kiven sisällä, toiset päästää hänet yhteiskuntaan joidenkin uusien yksilöllisten ominaisuuksien, kuten opiskeluinnon ja päihteettömyyslupauksen, vuoksi? Miten kukaan voi taata, ettei tämä nimensä suureelliseksi muuttanut tyyppi murhaa uudelleen, kun sille päälle sattuu -- asiantuntijoiden mukaan riski on jopa korkea?

Minusta Suomessa elinkautinen voisi olla tällaisten vaarallisten tapausten kohdalla pidempi. Parasta olisi jos tällaisiin tekoihin syyllistyneitä ei päästettäisi ikinä takaisin yhteiskuntaan yleisen turvallisuuden vuoksi. He voivat opiskella ja kehittää itseään vankeudessa, sillä tuskin kovin moni on heitä vapautumisen jälkeen palkkaamassa ja ottamassa vastuulleen.

Olen yksinkertaisesti sitä mieltä, että jos joku on ottanut asiakseen paloitella ihmisiä ja vieläpä syödä heitä, pitäisi pelin olla pelattu loppuelämäksi. Suomalaiset murhaajat tulisi pitää lukkojen takana vankimielisairaalassa tai vastaavassa, ja muut raakoja murhatekoja tehneet karkottaa maasta sinne mistä ovat tulleetkin. Jos tämä ei onnistu, pitäisi lainsäädäntöä muuttaa siten että onnistuu.

Jotenkin tuntuu, että hovioikeus on mennyt mukaan Buttin manipulaatioon tai elää oman humaaniutensa pilvilinnoissa, ja saamme vielä tulevaisuudessa lukea jotain pahaa tapahtuneeksi. Toivon, että näin ei käy. En kuitenkaan ymmärrä, miksi jollakin on luottamusta tällaista murhaajaa kohtaan yli sen mitä asiantuntijat sanovat.

Jos elämme parhaan mahdollisen maailman sijaan pahimmassa mahdollisessa, voin kuvitella seuraavaakin. Karmivin skenaario on, että poliittiset tahot ymmärtävät yhteiskunnassamme tapahtuvan tulevaisuudessa niin graaveja tekoja tiettyjen haluttujen mutta selvästi turvallisuutta heikentävien valintojen vuoksi, että on helpompaa jos saadaan tasapainon vuoksi yhteisöjämme sulostuttamaan minimirangaistusten myötä tietty määrä mahdollisimman erilaisia murhamiehiä ja -naisia, heidän joukossaan hyvä suomalaisedustus ja tietenkin myös raakalaismainen suomalainen naishirviö. On oletettavaa, että psykopaatit tappavat tai murhaavat uudelleen muutamia ihmisiä, mutta tappio on kohtuullinen siksi, että nämä otukset vetävät magneettien tavoin huomiota itseensä muista asioista ja tapauksista, joita ei tahdota käsitellä yhtä avoimesti ja julkisesti. Toivon tietenkin, että tämä on aivan pähkähullu ajatus ja kuuluu maailmaan, jossa emme koskaan elä.



2 kommenttia:

 1. Mikä tahansa on mahdollista, mikä tahansa polittinen absurdia. Kirjoitin jus tän Juhan blogiin:

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005950251.html

  Huh.
  Nyt pitää siis alkaa pelätä että todellisuus voi vaikuttaa vaaleihin.
  Täh.
  Mutta jos vaietaan siitä mistä voi puhua, ehkä niin ei käykään. Puolueilla on siis vielä toivoa siitä että he saavat määritellä mistä todellisuudesta puhutaan.

  Kafkaa, jota ei voi muuta kuin itkeä ja nauraa.

  Muutama viikko sitten kun oli kylmää ja pakkasta, kuulin kuinka toimittajat puhuivat tosissaan aamuradiossa siitä, että jos pysyy kylmänä, voi kylmä talvi vaikuttaa kevään äänestyskäyttäytymiseen. Siis väärään suuntaan. Koska ihmiset ovat heidän mielestään niin typeriä.

  Ja nyt tuo linkkaamani juttu. Tämä menee ihan absurdiksi.

  VastaaPoista
 2. On tosiaan uskomatonta, jos suomalainen puoluekenttä tunkee päätään perseeseen yhä syvemmälle: ei mene 10 vuotta, kun kukaan ei voi olla huomaamatta, mitä tarkoittaa, että elämme kansainvaellusten aikaa ja miten se sotkee yhteiskunnat, jotka eivät ole varustautuneet siihen.

  Jo nyt voidaan nähdä, mitä Ranskassa, Saksassa, Englannissa ja Ruotsissa on tapahtunut. Niissä ei mene kovin hyvin tämän kysymyksen suhteen, vaikka ollaan eletty vielä suhteellisen hyviä aikoja.

  Globaali tilanne vaikuttaa aivan kaikkeen. Nyt herää kysymys: ketkä kuvittelevatkaan elävänsä jossakin lintukodossa tai Impivaarassa, jota ei kosketa se mitä maailmassa juuri nyt tapahtuu? Nämä ikävät lieveilmiöt iskevät paitsi rakenteellisesti myös ikävien yksittäistapausten tasolla (murhat, raiskaukset, name it) koko yhteiskuntaamme. Edes nykyhetkessä mikään ei ole lainkaan abstraktia vaan vuositasolla jo nyt puhutaan maahanmuutonkohdalla miljardien menoerästä. En tarkoita normaalia maahanmuuttoa, jossa ihmiset tulevat työskentelemään tänne.

  VastaaPoista