lauantai 1. joulukuuta 2018
Toksinen maskuliinisuus
Kuulinpa nyt vihdoin yhden feministin suusta, mitä on toksinen maskuliinisuus. Se on ahtaita roolimalleja, kuten aggressiivisuutta, jota patriarkaatti pitää yllä. Joo, kyllä väärällä tavalla aggressiiviset miehet minustakin ovat myrkyllisiä, jos he ovat niitä, jotka huutelevat tummahipiäisiä neekereiksi tai baarin jonossa tai nakkikiskalla uhoavat tuntemattomille ja vetävät turpaan kännipäissään, tai niitä, jotka kotona vonkaavat seksiä ja kun eivät saa, pahoinpitelevät tai ottavat väkisin. Tällaiset ovat täysiä paskapäitä. Ei kukaan itseään kunnoittava mies heitä arvosta. Samaan joukkoon kuuluu muitakin miehiä: heitä, jotka raiskaavat porukalla, heitä, jotka sekaantuvat alaikäisiin, vaikka ovat itse muka apua hakemassa, heitä jotka potkivat bussikuskeja aivovaurioisiksi ja käyttävät systeemiä härskisti hyväkseen. Mutta missäpä piilee se patriarkaatti, joka näitä miehiä ja heidän tekojaan ja asenteitaan ruokkii? Onko yhteiskuntamme sellainen?
Tilanne on kaksijakoinen. Toisaalta yhteiskunta tekee paljon työtä syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja ongelmatapausten tukemiseksi. Toisaalta yhteiskunnassa on sisäänkirjoitettuna rakenteellista "sortoa" tai epätasa-arvoa, joka koskee kumpaakin sukupuolta, ja eri tavoin - patriarkaatista puhuminen ja jotenkin ehdottoman sukupuolittuneesti on sen sijaan vähintäänkin hämärää.
Luulen, että suurin osa toksista miehistä on yhteiskunnan alimmassa tuloluokassa, sosiaalisesti alakynnessä, osa varmasti myös kouluttamattomia tai matalasti koulutettuja, monenlaisista ongelmista kärsiviä miehiä. Osa ei ole edes virallisesti yhteiskuntamme jäseniä - he tulevat usein väkivaltaisista yhteiskunnista, joissa naisella ei ole arvoa, tuskin edes omaa identiteettiä.
Ja varmasti toksisia miehiä on myös yhteiskuntamme huipulla, siinä pienessä joukossa teknologista ja taloudellista eliittiä, josta feministit usein puhuvat patriarkaattina - tuohon joukkoon pääsee paitsi lahjakkuudella ja kovalla työllä myös aggressiivisuudella ja urasuuntautuneisuudella ja verkostoilla - mutta suurin osa miehistä ei ole tuossa joukossa eikä edes tahdo olla. Puhun nyt omasta yhteiskunnastamme, en Trumpeista, Putineista, Macroneista ja Merkeleistä, jotka ovat kyllä johtajia, mutta myrkyllisiä kukin omalla tavallaan, eivät aina maskuliinisesti myrkyllisiä, mutta todella tuhoisia, joko toimiensa tai ideologioittensa vuoksi.
Ne vaimonhakkaajat ja parisuhteiden myrkyttäjät, jotka itse tunnen ovat olleet melko alhaalla yhteiskunnallisessa hierarkiassa - sen sijaan heidän vaimonsa ovat saattaneet olla koulutettuja, toimeliaita, yritteliäitä, sanavalmiita, henkisesti ja sosiaalisesti yläkynnessä miehiinsä nähden, mutta jostain syystä yhdessä näiden miesten kanssa. Itse näen tällaisissa suhteissa melkoisen riskin, mutta minkäpä naiset sille voivat, että ovat usein parempia koulussa, ahkerampia, tunnollisempia, kypsyvät miehiä nopeammin ja että siten myös koko koulutusjärjestelmä suosii monella tapaa naisia - ja huom! tämä ei suinkaan ole naisten vika vaan pikemminkin tarjoaa heille paljon etuja. Ei olekaan ihme, että keskiluokkaa hallitsevat yhä enemmän naiset, myös työpaikoilla.
Yhteiskunnassamme on sektioita, joissa toksinen maskuliinisuus on vahvasti edustettuna, mutta sanoisin, että vain sektioissa, ei koko rakenteessa. On myös eittämättä patriarkaalisia yhteisöjä, kuten monet kirkon ulkopuoliset uskonnolliset yhteisöt ja moottoripyöräjengit. Niissä naisen asema ei ole sellainen kuin pitäisi olla, eikä ole miehenkään - roolimallit ovat usein liian ahtaita.
Ehkä pahin toksinen maskuliinisuus, mikä suomalaisessa kulttuurissa elää, on todellakin tekemisissä toksisuuden kanssa, nimittäin suomalainen tapa käyttää alkoholia ja kulttuurinen painolasti juoda vahingollisesti. Se periytyy usein isiltä pojille ja on todellinen ongelma. Hyvä, että nuoret ovat viisastuneet eivätkä juo enää niin kuin aiemmat sukupolvet. Toki naisetkin juovat - humalassa oleva nainen ei ole minusta lainkaan miellyttävä. Samanlainen mölytoosa, röyhkimys ja älypää se on kuin kännissä oleva mieskin, valitettavan usein, vaikka omalla tavallaan.
Lisäksi on huomattava, että esimerkiksi aggressio kuuluu aivan normaaliin ihmisyyteen, kaikille sukupuolille. Niinpä ahdasta miehisyyttä on sekin, että miehet kuohitaan hiljaisiksi hissukoiksi, jotka on alistettu matriarkaatille - onneksi Suomessa ei ole tällaistakaan asetelmaa, paitsi paikallisesti, joissakin yhdistyksissä, liikkeissä ja piireissä, avioliitoissa. Sellaisiin paikkoihin ja suhteisiin minulla ei ole hinkua, niin kuin ei ole patriarkaalisiinkaan. Molemmat ääripäät näyttävät minusta defensiivisiltä ja naurettavilta mutta ennen kaikkea vaarallisilta ihmiselämän kannalta.
Miehissä on tapahtunut muutosta. Esimerkiksi minua ei henkilökohtaisesti kiinnosta valta, en tahdo hierarkian huipulle. Minua ei kiinnosta koko hierarkia-ajattelu tai joku oppositio ja siitä kinaaminen vaan osaaminen, osallistuminen, läheisyys ja se, että saan ajatella ja tehdä asioita vapaasti mutta toisten kanssa ja siten, että näen, kuinka ihmiset menevät elämässään eteenpäin, olivatpa he miehiä tai naisia tai mitä sitten tahtovatkaan olla ja ovat. Ja tämän kaiken lisäksi minua kiinnostaa yksinolo ja hiljaisuus.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Toksinen...ihmisyys? Raamattu mm. sisältää paljon pohdintaa, havaintoja ja esimerkkejä siitä. Yksittäistapauksista kokonaisten kansojen toimintaan. Mitä tarkoittaa sitten se, kun joku tokaisee tuon perään... maskuliinisuus. Onko se sama vai eri asia kuin ilman sitä? Onko varmaa ettei se ole sukupuolittavaa politiikkaa?
VastaaPoistaErotellaanko siinä ihmisiä varmasti joltakin luotettavalta perustalta?
Nuo esimerkit mitkä Vesa toit esiin ovat minunkin mielestäni usein miesten, no, sanonpa nyt kursailematta, syntejä. Mutta jääkö tosiaan toinen puoli ihmiskuntaa vapaaksi omien toimintamallien muutosyrityksistä? Eikö heille ole olemassa teoriaa, jonka pitäisi muuttua paremmiksi käytänteiksi ja käytökseksi kotona ja yhteiskunnassa?
Itse ajattelen että myös siellä missä on valtaa toisen, toisten yli, on suuri todennäköisyys toksisuudelle. Mitä varmempi ja rikkaampi sosio-ekonominen-, kulttuurinen asema, sitä enemmän on muita ihmisiä oman jalan alla, vaikka oma henkinen hyvinvointi, positiivisuus tms. olisi millaista kukoistusta tahansa. Näin oli kysymyksessä mies tai nainen. Pelkästään se, että kokee olevansa viisas opastamaan tai blokkaamaan itsensä mielestä henkisesti rumia ihmisiä sivummalle, on kovaa myrkkyä. Tätä edustaa mm. puhe valkoisesta roskaväestä, white trashistä.
Vielä ihan banaali huomautus juuri siitä.
Monet alaluokan miehet ja naiset eivät ehdi kiinnittää näihin asioihin huomiota, koska heillä on taistelunsa kesken koko ajan toimeentulon turvaamisen kanssa. En lähtisikään siksi alaluokan naisilta vaatimaan, että kyllä teidänkin pitäisi tunnustautua rohkeasti feministeiksi puheissa ja teoissa, koska he tietävät etteivät naiset keskenään ole tasa-arvoisia. He tarvitsevat toisenlaista apua ja toisenlaisia pelastajia kuin uusia naiskielikäsitteitä. Ja ensin tietenkin itsekunnioitusta.
Sama koskee alaluokan miehiä. Myös siellä kuten heitä "ylemmillä" käytös voi olla kusipäistä ja esimerkiksi juuri viinanhuuruista ja suvaitsematonta, mutta ei heille mitenkään saa rehellisesti ujutettua syyllisyyttä patriarkaattiin kuulumisesta, kun tievät olevansa silti suurin piirtein kaikessa parempiensa, miesten ja naisten alapuolella.
Ylemmillä on silti sekä aseman että sananvalta heidän ylitseen aina.
jope
(toinen juttu. olen taas kelaillut handkeni kanssa ja törmännyt uuteen termiin tutkimuksen alueella, geopoetiikka. maistelepa sanaa hetki omalla kohdallasi. handkessa juuri nuo maantiede-silmät, ne maaston paikat, mulle aina merkityksellisiä niin kuin muutenkin kulkiessa. nyt menossa intohimoinen sienestäjä. tässä loistava klippi:https://www.youtube.com/watch?v=wWC1NFv7rGM
VastaaPoistajope, tuo toksinen maskuliinisuus on koko lailla surkea käsite, jos sillä yritetään sanoa jotain analyyttista - ja tosiasiassa sillä yritetään yleensä leimata todella yksioikoisesti isoja ihmisjoukkoja - pääasiassa toista sukupuolta tai miesten käytössä sillä erottaudutaan ja rakennetaan ryhmäidentiteettiä ja heimolaisuutta johonkin.
VastaaPoistaJos nyt sitten tosiaan lähdettäisiin reilusti siitä, että puhutaan yksittäistapauksista, ellei kyseessä selvästi ole johonkin kulttuuriin kuuluva epidemia. Esim. törkeät juomatavat tai joukkoraiskauskulttuuri, jonka hedelmistä tänäkin syksynä on uutisoitu melkein joka viikko.
tuo mitä sanot alaluokasta on juuri noin. ja huom! siellä on todella sympaattisia ja mukavia miehiä - niin kuin toki myös naisia. minua vituttaa suunnattomasti puhe white trashista ja muusta sellaisesta, koska se on aivan yhtä lailla stigmatisoivaa ja yleistävää kuin muukin rasistinen puhe.
kaikki turvapaikanhakijat eivät ole huijareita niin kuin kaikki alemman luokan miehet eivät ole white trashia. mutta kyllä on olemassa saastaisia rasistipunaniskoja ja vitun raiskaajahiekkakyrpiä, aivan taatusti on, ja heidän edesottamuksiaan, kummankin porukan, on ollut vähän liikaa esillä viime aikoina, ja en tykkää yhtään siitä, että tällaista porukkaa maassamme on.
Minä olen niin yksinkertainen, että olen sitä mieltä, että törkeästi käyttäytyvät suomalaiset, joista emme pääse eroon, pitää opettaa ihmisten tavoille ja turvapaikkaa / oleskelulupaa hakevat rikolliset eli myös nämä raiskaajat pitää ottaa talteen ja ajaa rankaisemisen jälkeen maasta. Emme tarvitse tänne yhtään Isis-taistelijaa, rikollista tai raiskaajaa lisää. Olen todellakin näin yksinkertainen näissä asioissa.
PoistaTuo on realismia, joka on ainakin ennen ollut tässä maassa hyve.
PoistaJope, geopoetiikka on hyvä sana - on myös paikkaan sitoutunutta ja paikkaa kuvaavaa topografista runoutta. Molemmat mulle aika tuttuja käytännön kirjoittamisessa (Vantaa, Termini, Ötzi, Karhunkivi, ja sit tää uusinkin joka on vasta uunissa mutta käytännössä valmis).
VastaaPoista(Juuri tuota ajattelin, Sveitsistä Vantaalle, Roomasta Keski-Suomeen. Handken kautta tunnen monia soppia tässä maanosassa. Intohimoinen sienestäjässä oppii tuntemaan kaksi metsää kahdessa eri maassa. )
PoistaVesa. Tuo oli erinomainen teksti.
VastaaPoistaKiitos, Juha!
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaPuoli seitsemässä oli vieraana Komin johtaja juho milonoff. Sanoi etsivänsä itsestään sitä puolta, joka toksista vielä jotenkin edustaa. Ois nyt joku sille ressukalke sanonu että oo huoleti, ei sussa mitään toksista oo. Tuntuu että nyt on oikein kilpaa älymystön toksisuuttaan todisteltava. (Sen velipoika ja riku rantala Docventuresissa kans kilpaa todistelivat toksisuuttaan.) Olen niin kyllästynyt tuohon älylliseen poseeraukseen.
PoistaJuha, sinulle annan kyllä täyden todistuksen siitä, että en ole havainnut sinun touhuissasi minkäänlaista toksisuutta, päin vastoin! Minussa on vielä sarkasmia välillä, mutta sen koen vain terveytenä, kippis!
PoistaKiitos.
PoistaMuuten Docventuresissa milonoff ehdotti toksisuudekseen päällepuhumista keskusteluissa. Onneksi vieraana ollut tutkija (nainen) toppuutteli sanomalla, että eiköhän tuo ole luinteenpiirre eikä sukupuolinen ominaisuus.
Madmen on tavallaan toksisuuden arkkisaagan Sopranosien sisarteos. Siinä se sihteerien pomotarkin on sisäistänyt kunnolla toksiset odotukset ja vartioi niiden noudattamista. Hieno sarja, vasta toista kautta olen menossa.
PoistaKun puhutaan kokonaisvaltaisesta, hyvästä maskuliinisuudesta ja terveestä, laajasta miehen mallista, miehet voivat halutessaan aloittaa vaikka kuuntelemalla vertaistensa - toisten miesten - kertomana mitä kokonaisvaltaisempi maskuliinisuus on ja joissain tapauksissa onneksi on jo. Tässä: https://summit.evolving-men.com
VastaaPoistaKyseessä yli 25 haastattelua (kuunneltavissa maksutta vuorokauden julkaisusta eteenpäin), alkaen huomisesta torstaista 13.12. Suosittelen lämpimästi - myös naisille. Ihan vaan että maailmankuvamme laajentuisi.
Hei Eleo,
VastaaPoistakiitos tästä, pitää tutustua! Minulla on se onni, että olen saanut elää todella mukavien ja muut miehet ja naiset (ja muut) huomioon ottavien miesten seurassa - toki muunkinlaisia eli toksisia on näkynyt.
En ole henkilökohtaisesti huomannut sukupuolten välillä suurta eroa myrkyllisyyden suhteen - sekä miehissä että naisissa olen huomannut sen piirteen, että ympäristön myrkyttäminen onnistuu, ja siinä tapauksessa kyseessä on usein narsisti tai narsistisesta persoonallisuuden häiriöstä jossakin määrin kärsivä. Todella mulkkuja äijiä olen tavannut muutaman elämäni aikana, valitettavasti. Siltikään en sukupuolittaisi näin voimakkaasti toksisuuden käsitettä.
Mutta olennaisinta on, että yritämme kaikki parhaamme siinä missä olemme ja torjumme epätasa-arvoa.
Perhe on ollut itselleni se yksikkö, joka on hionut turhat itsekkyyden särmät ja muun paskan.
Hieno puheenvuoro, Juha! Toksisuus on jotain muuta kuin mielipide-ero tai ero siinä miten maailma aatteellisesti hahmotetaan - toksisuus on todellakin jotain vahingoittavaa. Huumeet ja päihteet, siinä usein yksi toksisuuden voimakkaimmista ilmentymistä, vaikka muitakin on, mutta yleensä puhutaan kyllä sairauksista, nimenomaan psyykkisistä ongelmista. Totta kai voi olla toksista miehisyyttä lievemmissäkin muodoissa, mutta on hirveää paskaa väittää, että elämme patriarkaatissa, jota luonnehtii toksinen maskuliinisuus. Ei sitä kukaan tervejärkinen voi uskoa. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö länsimaissa olisi vahingoittavia valtarakenteita.
VastaaPoistaKorjasin vain toiston. Nyt son paree.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Poista(Taas piti korjata...)
PoistaToksinen evoluutio... toksisiseksi muuttuneet evolutiiviset jäämät...
Jos toksisuuden käsitettä on käytettävä, tuo on minusta parempi. Kun käytetään ilmaisua maskuliinisuus, siinä tapahtuu ikään kuin dualisoiva projisointi. Maskuliiniteetti ottaa kontolleen evolutiivisen historian. Mutta sitten taas se, tai juuri se, että halutaan vedota evoluutioon siinä, missä se ei (enää) aseta funktiota, on toksisuutta. Voihan olla, että evolutiivisella ja biologisella paineella on jotain tekemistä sen kanssa, että naiset ovat ememmistönä (matalapalkkaisilla) hoiva-aloilla. Se että apinoiden naaraspuoliset poikaset valitsevat nallet ja nuket leikkikaluikseen usein toistetuissa testeissä ei tietenkään köy perusteluksi sille, että naisten pitäisi nykyään niin toimia (vaikka itsekin sitä atavistisen "toksisesti" halausivatkin). Tärkeää on vain huomata, että kyseessä on ehkä toksisanakronistinen jäänne jostain atavistisesta muinaisuudesta, jota on sitten "monistettu ja jäljennetty" näihin päiviin. Ja tätä toksisuutta noudattavat siis myös naiset. Simone de Beauvoir piti nykynaisen kontekstissa luontoa "naisvihamielisenä", ei siis kieltänyt luontoa mahdollisena kollektiivisena tuedostamattomana. Ei pitänyt sitä vain patriarkaatin keksimänä epätotena hallitsemiseen pyrkivänä ideana. Ristiriitaisena reaalisena paremminkin. Hänen ajatustaan vasten toksisuus on siis naisen paikan perusteleminen sellaisella evolutiivisella ominaisuudella, joka ei enää ole välttämätön selviytymisen kannalta. Evolutiivinen anakronismi siis. Ja miehen aggressiossa voi olla samaa anakronismia.
Mutta toisaalta voi myös ajatella, että jos synnyttävän naaraan hoivaava puoli halutaan kategorisesti kieltää (feminismin tai taloudeliisen kehityksen nimissä), silloin sekin voidaan ajatella toksiseksi idealisoinniksi. Toksisuus ylittää sukupuolisuuden rajat...
Siis vastustaessamme "toksisuutta" asetamme naisen paradoksiin, jossa hänen on kiellettävä ehkä sittenkin jotain itselleen atavistisesti todellista... onko naisen vaiettava silloinkin, kun häntä vapautetaan? Sama koskee tietenkin miestä...
Juha,
VastaaPoistahyviä ajatuksia. On myös otettava huomioon, että evoluutio ei ole pelkkää historiaa, vaan myös olemisemme perusta. Toki voimme sitä ohjata ja nykyisin jo manipuloidakin eri tavoin. Ihmisen evoluutio ei enää aseta esimerkiksi lisääntymisen funktiota siinä määrin kuin aiemmin, koska väestöräjähdys (olipa Heidi Hauta siitä mitä mieltä hyvänsä).
Naiset ovat enemmistöä matalapalkkaisilla hoiva-aloilla, mutta huom! yhä enenevässä määrin myös "keskiluokan" tasolla, mikä tarkoittaa esimerkiksi koulutus-, tiede- ja tiedontuottamisinstituutioita - tarkoittaa sanoa todella monta instanssia yliopistoja myöten. Nehän ovat täynnä nimenomaan naisia! Ihan ylimmillä portailla yhteiskunnassa tulee lasikatto vastaan, ja kohta sekin on varmasti murrettu.
Suoraan sanoen: minulla menee tämä kaikenlainen keskustelu siinä vaiheessa yli, kun kaikki on pelkkää konstruktiota (joko eettistä tai toksista) ja ihmisruumis, biologia, vuosituhansien ja miljoonien aikana kehittynyt evolutiivinen perusta kaikkine hormonaalisine, sosiaalisine, psykologisine jne. ulottuvuuksineen pelkkä sosiaalinen sopimusasia eli valta-asia.
Siinä vaiheessa nauran räkäisesti, koska keskustelu on saavuttanut hulluusasteen, josta ei ole paluuta - en edes lähde mukaan.
Juu, ja Juha en tarkoittanut missään nimessä keskustelua sinun kanssasi, koska se on aina maltillista.
PoistaMikään ei muakaan niin kiusaa kun evolutiivisen pohjan kategorinen kielto puolustettaessa puhdasta ideologista konstruktivismia. Sehän tuon mun kommentin ydinkin on.
PoistaJuu, ihan totta, tästä ollaan samaa mieltä - ja tästä mielipiteestä voi kyllä tulla myös kuraa niskaan, varsinkin jos mies tällaista esittää: se mies voi olla toksinen ajatuksissaan...
VastaaPoistaJa kuitenkin tasa-arvoa voi edistää ja puolustaa "verisesti" kieltämättä (kulttuuri)evoluutiota. Kulttuuri on vapauttanut ihmisen monistasta välttämättömyyksistä, joihin ei siksi enää voi vedota eikä myöskään kieltää kategorisesti, ikäön kuin tyhjän kauhuisessa paniikissa. SE on niin miesten kuin naisten tajuttava. Ja me miehet olemme saaneet etumatkaa ja valistuksen kulttuuri on kuronut sitä kiinni. Prosessi jatkuu ja hyvä niin.
PoistaJuha, ilman muuta. Minusta on vain hyvä, että sukupuolet saavuttavat mahdollisimman suuren mahdollisuuksien tasa-arvon, mitä kaikkea sillä nyt sitten tarkoitetaankaan. Ja toki myös samasta työpanoksesta tulee maksaa yhtäläinen korvaus jne. Henkilökohtaisesti en näe elämän tai edes uran tarkoituksena valta-asemaan pääsyä vaan hyvin tehtyä työtä - se voi sitten joskus viedä vastuullisiin tehtäviin, joista saa liksaa vähän enemmän. No, tämä viimeinen ihan vaan sivuhuomautuksena.
PoistaItse olisin nostamassa opettajien, sosiaalityöntekijöiden, sairaanhoitajien jne. palkkoja, koska he tekevät todella tärkeää työtä, rakentavat tätä yhteiskuntaa fundamentaalisesti ja muodostavat sellaisen turvaverkon, joka usein nappaa ihmisiä kuilun partaalta. Sama poliiseille. Arvostan heidän työtään.