sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Tammikuun suunnitelma
Minulla on suunnitelma tulevalle tammikuulle. Se käsittää kolme päälinjaa.

Ensinnäkin olen tutkimusvapaalla ja kirjoitan artikkelin Arvo Turtiaisen Tie pilven alta -kokoelman (1939) rakenteistumisesta, lajeista ja teemoista. Alustavien tiedustelujen mukaan projektista tulee mielenkiintoinen ja opin paljon.

Toiseksi viimeistelen suuriin globaaleihin aihelmiin keskittyvän runoelmani Hämärä ei tanssi enää, joka ilmestyy Otavan kustantamana elokuussa. Muutama seikka runoelmassa vielä hiertää, vaikka se muutoin on käytännössä valmis. Pitää päättää lähinnä säkeen pituuden suhde tiettyihin teemoihin ja hajottaa luultavasti yksi pidempi runo ainakin pariin osaan.

Kolmanneksi kokkailen. Jokaiseen tammikuuhuni on viime vuodet kuulunut borschkeiton valmistus, niin tulevanakin vuonna. Pitää kokeilla uusia reseptejä. Perhe on iloinen, kun on aina ruoka valmiina, kun tulevat kotiin töistä ja koulusta.

En taida antaa mitään uudenvuodenlupauksia. Tai no sen, että pyrin pysymään hengissä ja panostamaan proosailuun. Seuraava teos on idean tasolla valmis, pitää vain kirjoittaa se.

Sekin on kai sanottava, että en vietä tipatonta tammikuuta, kun en vietä sitä minään muunakaan aikana. Alkoholi ei ole minulle ongelma, kun käytän sitä niin vähän. Saatan siis lorauttaa johonkin juomaan tilkan venäläistä vodkaa, jota ostin viime kesäkuussa Pietarista vähän niin kuin näytteeksi.

Viime syksy oli raskas, enkä voi mennä takaamaan, että ensi vuosi olisi sen parempi, mutta ainahan voi toivoa. Erityisen iloinen olen siitä, että sain takaisin oman työhuoneeni täällä kotona, kun vanhin lapsemme lähti harjoittelemaan omaa elämää. Siirryn siis kaksi metriä etelään keittiöstä, joka on pitkään toiminut kirjoittamispaikkanani.

Oma huone on aina mahtava juttu. Minun ei ole koskaan tarvinnut matkustaa kauas saadakseni kiinni siitä, mitä tahdon tehdä ja sanoa.

Sen unohdin mainita, että tulevana talvena pakkeloin elämän jäljet tästä vajaan kymmenen neliön huoneesta, maalaan kolme seinää ja tapetoin yhden. Se on parin päivän juttu, mutta sen jälkeen huone on sitä mitä tahdon.

Ehkä eniten toivon kunnon pakkasia ja lumisadetta, jotta pääsen pihatöihin aamunavaukseksi ja iltaverryttelyksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti