tiistai 20. marraskuuta 2018

Talonpaikka, ajatusViileä päivä, ei vieläkään kylmä, kuljen ohi tontin, josta purettiin talo. Paikalle tuotu kaivinkone on perannut korkeat maavallit vanhan asumuksen kohdalta. Ne seisovat tontin reunoilla kuin jättimäisten tiimalasien hiekka. Kallio on tuotu esiin. Se on kolmena hyllynä. Nyt hyllyt murretaan uuden talon tieltä. Valtava piikkauskone ja dynamiittia, räjäytysmatot. Jotakin murenee ja murennetaan, ihmiseltä yleensä tahto. Halu peittää oma tahto ja viisaus sopeutumisella on nykyihmistä määräävä voima, halu kätkeytyä mahdollisimman suureen laumaan, lauman hyvyyteen ja vapauteen olla näkemättä, jottei näkeminen paljasta jotain - pienintäkään heikkoa kohtaa ei saa löytyä. Pitää kuluttaa oikeita asioita, pitää kommentoida oikeita asioita, pitää viettää aikansa oikeiden asioiden ja ihmisten parissa - valmiiksi näperreltyjen asioiden parissa, valmiiden mielipiteiden ja kritiikkien valossa, näitä haluja saa todistaa minne meneekin. Älä antaudu keskusteluun, väittelyyn, ajatukseen, älä puhu, älä näe, älä hyvää tai pahaa, älä edes katso tosiasioihin päin, sopeudu, ole alamainen. Tuomitse viesti viestintuojan mukaan. Olet paha, jos näet, olet paha jos avaat suusi, olet paha jos kykenet erottelemaan asioita ja puolustat jotakin tärkeää. Pidä ihmiset etäällä - ui samuudessa. Nykyihminen on valtava nynny, ja usein uskomattoman typerä omaksi tappiokseen. Onnea nykyihminen, onnea  sosiaalinen kupla, onnea tulet vielä tarvitsemaan matkalla omaan häviöösi, mutta onni ei auta sinua pätkääkään.

4 kommenttia:

 1. " Pitää kuluttaa oikeita asioita, pitää kommentoida oikeita asioita, pitää viettää aikansa oikeiden asioiden ja ihmisten parissa - valmiiksi näperreltyjen asioiden parissa, valmiiden mielipiteiden ja kritiikkien valossa, näitä haluja saa todistaa minne meneekin. Älä antaudu keskusteluun, väittelyyn, ajatukseen, älä puhu, älä näe, älä hyvää tai pahaa, älä edes katso tosiasioihin päin, sopeudu, ole alamainen. Tuomitse viesti viestintuojan mukaan. Olet paha, jos näet, olet paha jos avaat suusi, olet paha jos kykenet erottelemaan asioita ja puolustat jotakin tärkeää. Pidä ihmiset etäällä - ui samuudessa. Nykyihminen on valtava nynny, ja usein uskomattoman typerä omaksi tappiokseen. Onnea nykyihminen, onnea sosiaalinen kupla, onnea tulet vielä tarvitsemaan matkalla omaan häviöösi, mutta onni ei auta sinua pätkääkään."

  Tuohan on Janten lain päivitys nykyaikaan, yksilön käytökseen kollektiiviselle tasolle. Älä ole mitään sellaista, mitä suuri enemmistö ei ole.

  VastaaPoista
 2. Jope, no niin on, ja tuntuu että se on monille kategorinen imperatiivi siinä miten he toimivat. Esimerkiksi näin: jos joku yrittää normaalisti, kohteliaasti ja asiallisesti keskustella ja huomauttaa, että asiat ovat huomattavan monimutkaisia ja että osataan sitä meidönkim leirissä elää itsepetoksessa, niin heti on pari toppuuttelijaa paikalla hiljentämässä aidon keskustelun. Tällaisissa tilanteissa näkee yhteiskunnan pienoiskoossa. Tärkeintä on pitää kiinni viiteryhmän tarinasta, kaikki muu, jopa totuus on alistettu sille. Surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitäis vain antaa olla ja asioiden tapahtua. Varmaan kiva don´t worry, be happy-asenne, mutta jos joku ei halua vaikuttaa, sen vallan kyllä aina joku toinen ottaa. Tämä että pitää nyt vain ajatella positiivisesti on sitä oopiumia kansalle.
   Toki katson, että itse määrittelen mikä on (minulle) positiivista eikä mikään kukaan muu.
   Asioiden puheeksi ottaminen kuten esität on minusta aina mitä myönteisintä ja asioiden kritisoiminen se vasta onkin. Alistuminen ja hiljeneminen vaikka kuinka autuas hymy kasvoilla on mulle, mun käsitykseni mukaan, juuri negaa ja ankeuttavaa.

   Poista
 3. Jope, minä olen itse luonteeltani perustoiltani yleensä realisti, mutta ilmaisen itseäni melko pessimistisesti (tai siis lähden siitä, etten ainakaan haihattele perusasioissa). Jotkut eivät kestä tätä ollenkaan, vaan näkevät sen pahana asiana. Ehkä nämä keskustelut voivat olla myös luonnekysymyksiä. Minun sympatiani ovat aina sellaisten puolella, jotka yrittävät keskustella ja osaavat tehdä sen vieläpä sivistyneesti mutta tosiasioita kaihtamatta. Itse en aina jaksa ja osaa olla niin tahdikas, valitettavasti.

  VastaaPoista