tiistai 2. lokakuuta 2018

PuukkokielipeliNykyään ei mene viikkoa, ettei mediasta saisi lukea, kuinka jota kuta on puukotettu jossain päin Suomea tai vaihtoehtoisesti, että on käynnissä puukotusoikeudenkäynti. En tiedä, onko tässä kyse vain subjektiivisesta huomiosta, mutta minusta puukotuksia on nykyisin aika paljon. Eli Wittgensteinin perheyhtäläisyysajatusta soveltaen: Kun jonkin asian kerran huomaa, sitä vastaaviin juttuihin alkaa kiinnittää huomiota ja muodostuu tapausten perhe.

Yhtä yleistä on, että media kertoo aluksi tekijän olevan espoolainen, vaasalainen tai porilainen mies. Joskus kertoo vain että tapahtui puukotus. Mitä enemmän  uutisia penkoo, sitä samankaltaisempia detaljeja alkaa löytyä näiden ilmaisujen taustalta, hahmottuu perheyhtäläisyyksiä. Usein yksityiskohdat ovat niin ilmeisen makaabereja, ettei niitä kuitenkaan kerrota aivan tarkkaan.

Elämme ihmeellistä aikaa. Suomalaiset ovat keksineet puukot uudestaan, he kantavat niitä mukanaan jopa julkisilla paikoilla, vaikka kaikkien hyvin tuntemat järjestyssäännöt toista teräaseiden hallussapidosta puhuvat.

Viimeisin silmiini osunut puukotus tapahtui tänään Vaasan ammattioppilaitoksessa, jossa turvallisuusalan (?) valmentavassa opetuksessa ollut liki viisikymppinen aikuisopiskelija puukotti toista sukupuolta olevaa noin nelikymppistä aikuisopiskelijaa suunnitelmallisesti eli tapausta tutkitaan murhan yrityksenä. Jos kyse on turvallisuusalan opiskelijasta, varsin proaktiivisia turvallisuusalan ihmisiä on tulevaisuudessa tiedossa; onneksi toiset opiskelijat pääsivät väliin eikä seurauksena ollut jälleen yksi hengettömäksi raadeltu nainen (naisen voinnista liikkuu tosin monenlaista tietoa juuri tällä hetkellä). Kyseisessä ammattioppilaitoksessa puukotus oli toinen kuluvana vuonna. Olisivatko häjyt liikenteessä?

Ilmiö on yleiseurooppalainen: viikko viikolta eurooppalaiset lehdet tiedottavat puukotuksista, jotka eivät yleisesti ottaen liity oikein mihinkään mutta liittyvät sitten kuitenkin lopulta aika tavalla samanlaisiin kuvioihin. Perin mielenkiintoista. Minkähänlaisia sohaisuja, pistoja, viiltoja ja viha- ja kunniarikoksia puukotuksen käsitteen taakse kätkeytyy? Pitäisikö tätä pohtia jonkinlaisena kielipelinä? Säännöt tuntuvat olevan ainakin medialle selvät: puukotus mikä puukotus.

Olisikohan kyse siitä patriarkaalisesta hapatuksesta ja väkivallasta, joka länsimaista miesihmistä riivaa?

Niin kuin joku jossain sanoi: Ongelma ei ole ongelma, ongelmasta puhuminen on ongelma. Patriarkaatin mädänneisyys estää puhumisen.


13 kommenttia:

 1. Puukotuksiahan on ollut aina. Suomessa varsinkin. Häjyt 1800-luvulla, kaikki tietävät. Se häjyys on meidän geeneissä. Meillä miehillä ainakin.
  Sitten alkoholisoituneiden suomalaismiesten sekoileva väkivalta. Ja tietenkin suomalaisille tyypillinen perhesuhdeväkivalta.
  Myös suomalaisten, miesten, kyvyttömyys ilmaista tunteita ja käsitellä ongelmiaan.
  Heikko, suomalainen, itsetunto on myös puukkoväkivallan takana. Kun itsenäinen nainen ottaakin omaa tilaa ja käyttää valtaa, ei suomalaisen miehen itsetunto sitä aina kestä. Ja tämän puhumattomuuden ja väkivallan ketjun suomalaiset miehet siirtävät usein isältä pojalleen.
  Kyllähän tämä pitäisi ymmärtää...
  Puukkoja ei pitäisikään myydä Suomessa suomalaisille miehille kuin luvan kanssa. Meidän pitäisikin näyttää mallia ja palauttaa omamme kauppaan.  jope

  VastaaPoista
 2. Suomalainen mieshän pisti tuleen ne autotkin Ruotsissa ja eikö Hitler ollut suomalainen. Trumpilla on vahvat suomalaismiehiset juuret.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muista mainita erikseen suomalaistaustan lisäksi tuhansien some-ihmisten mainitsema iljettävä ihonväri, hiukset ja kädet. Se ikään kuin ehti karata näppäimiltä ennen kuin ehtivät tajuta mitä kirjoittivatkaan.
   (No, sattuuhan näitä meillekin)

   Poista
 3. jope, täysin samaa mieltä. tässä pitää alkaa kohta vaatia päättäjien päitä vadille. joko metsästysluvan kaltainen koulutus taustalle tai puukko pois. ei suomipoikaa ja puukkoa ole tehty toisiaan varten. meidän geenimme ovat niin verenhimoiset ja patriarkaalisen väkivallan hapattamat ettei tässä auta kuin tositoimiin tarttuminen: yksikin perisuomalainen poikittaisviilto kaulan alueelle on liikaa. pitäisi suomalaisen miehen tajuta, missä menee ahvenenverestyksen ja normaalin siviilikäytöksen raja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sami, kaikki tiet johtavat Pohjanmaalle, joko Etelä-Afrikka tai Pohjois-Pohjanmaalle, joskus myös Kainuuseen ja Lappiin, poroerottelualueelle, jossa syntisyytemme täydellisyys huutaa verenä maasta kovempaa kuin tuhat pistettävää vasaa.

   Poista

 4. Voihan lettu tätä kiinalaisen kännykkäni automaattisyöttöä - korjasi rasistisesti Etelä-Afrikka vaikka kirjoitin Etelä-Pohjanmaalle. Olen hybridivaikuttamisen uhri.

  VastaaPoista
 5. Joo mutta ei tähän tosiaan muuta voi sanoa kuin että suomalaisen miehen suhde puukkoon on rikki. Luulin että tuo liitto sentään kestäisi mutta ei, rikki on, täytyy myöntää.

  VastaaPoista
 6. Vakavasti vielä. Euroopassa on ollut myös uudenlaista väkivaltaa. Välineinä käytetään esim. rikkihappoa. Se menee lähes poikkeuksetta tytön tai naisen kasvoille. Niistäkin saa säännöllisesti lukea.

  Kannanottoja ja raivostumisia niistä saa lukea harvoin.

  Äsken luin Stubbista jutun, joka juuri alkaneessa kilpailussaan Euroopan Kaikkein Ylimmän virkabyrokraatin paikalle kertoi halustaan "halata populistit" kuoliaaksi.
  Hän sanoi myös että perussuomalaisten pelkoja on kuunneltava.
  Ehkä niin kuin setä pikkuista: Voi sua parkaa, ei tässä mitään pelättävää ole. Nyt pää vain reippaasti pystyyn. No, niin, hyvä!

  Pitäisiköhön "populistien" ja "perussuomalaisten" samalla tavalla lohduttaa vasemmistoa, oikeiston liberaaleja, vihreitä ja muita parhaita ihmisiä peloissaan? -Äläs nyt, noh, ei kuule meissä ole mitään pelkäämistä. -Joskus vaan täytyy katsos aikuisten ajattella sitä toistakin puolta. -Mennään sitten kauppakeskukseen yhdessä taas jookos, käydään vaikka sushilla?

  No, polarisinkois mä nyt. En, ainakaan paljoa. Mutta Stubb taisi hyvistelyllään hieman alentaa ei-omaa väkeään.

  VastaaPoista
 7. Suomalaiset miehet ovat aina värkänneet akkuhappojen ja muiden toksisten ja syövyttävien aineiden kanssa. Joku ehkä luulee, että happoiskut ovat tuontitavaraa, mutta kyllä happohyökkäys on ihan luonnollinen reaktio, joka tapahtuu myös jokaisen suomalaisen suussa päivittäin. Kätketyistä arkistoista löytyy tietoa Lapuan liikkeen tekemistä happoiskuista. Tutkikaa!

  Tuo mitä sanoit Stubbin lohdutuksesta oli mainiosti muovaeltu! Parin kymmenen vuoden päästä lohdutellaan sitten hieman toisissa merkeissä, kun AS pääsee toteuttamaan itseään ja globalismiaan Euroopan huipulle. Edustava ja kielitaitoinen mies, mutta muita poliittisia avuja valitettavan vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä, vakavasti, asia on juuri niin kuin sanoit: "populismi" on pitkälti globalistisen suvaitsevaiston idioottimaisten poliittisten ohjelmien luoma reaktio. Jos asiat oltaisiin hoidettu maltilla ja järjestyneesti, mitään näin voimakasta reaktiota ei olisi syntynyt. Populismi on reaktioissaan monilta osin jalat maassa, vaikka suvaitsevaisto ei sitä näe, koska se ei jaa samaa elämismaailmaa, jonka sen omat valinnat joillekin ihmisille kuitenkin ovat luoneet: ennen kaikkea epävarmuuden maailman. Kuvaamasi laidan pelot "natseista" ja "fasisteista" ovat varmasti heidän painajaisissaan - he ymmärtävät, että toiset ihmiset saattavat käyttäytyä yhtä häikäilemättömästi ja opportunistisesti ja omassa ideologiassaan palavasti kuin he itse ovat käyttäytyneet ja pelkäävät vuorostaan jäävänsä alakynteen. Mieti jos uutisointi olisi "nationalistista" ja "oikeistolaista" siinä mittakaavassa kuin se nyt on vasemmistolaista ja globalistista ylen, hs:n ja muiden valtamedioiden osalta. varmasti siinä puntit tutisivat... mitään tällaista oikeistoa ei ole tulossa, toivottavasti, mutta voi olla aika pahasanaisia maltillisia ihmisiä, jotka muutaman vuoden päästä avaavat huolella kaiken tämän mädättämisen ja epäreilun asioiden esittämisen, mikä on nyt ollut meneillään jo jonkin aikaa. Siis että kaikki politisoidaan eikä edes yritetä peitellä kenen joukoissa seistään.

   Järkevät ihmiset eivät ala kostamaan. Jotkut varmasti alkavat, jos saavat mahdollisuuden. Silti vaarallinen oikeisto on pitkälti suvaitsevaisten omaa projektiota: he osaavat kuvitella sen koska heijastavat oman toimintansa vastinparin siksi uhkakuvaksi, jota todella pelkäävät.

   Poista
  2. Ja tätä itseluotua reaktiota nyt yritetään "halata pois" - valitettavasti mukana on tullut myös sellaisia muuttujia, joita ei halata tai makseta hiljaisiksi ja jotka ovat todellinen uhka. Maailmanhalaamisen hinta on se, että ei ole enää sitä maailmaa, jossa lähdettiin halaamaan. On joku toinen maailma, paljon ennustamattomampi.

   Poista
  3. Niin, inklusiivinen maailman halaaminen kun tuo mukanaan yksiköt ja volyymit, jotka kuuluvat maailmaan, eivät vain johonkin idealistiseen ajatukseen omasta hyvyydestä ja näppärästä halpatyövoiman hankinnasta.

   Poista
 8. Tuo ajatusleikki julkisen sanan ja tilan päinvastaisuudesta, on mainio. Se saa jopa hieman armahtamaan tiettyjä ylilyöntejä. Ja tuollainen nationalistinen valta olisi huono skenaario minunkin mielestäni. Nyt kuitenkin marginaalin ääni on aika marginaalinen. Minäkin, kiltti konservatiivi, haluan pysytellä sieltä pois ja tavoitella jonkinlaista kompromissia vaikkei se mahdollista olisikaan.
  Vaarallinen äärioikeisto, sellainenkin kai on, mutta kyllä se on kourallinen väkeä. Eikä ne ole "persuja" tai "populisteja" vaan jotain muuta. Poliisi- ja oikeuslaitos saa ne kyllä pidettyä kurissa.
  Älyllinen populismi, jonkinlainen arvoeliitin, sisäinen populismi on isompi voima. Kuka ne pitäisi todellisen maailman kartalla, en tiedä.
  Sisäinen rehellisyys? Mutta missä se on? Ja jos on valtaa, miksi sitä valtaa pitäisi itse alkaa keinuttaa?

  On lisäksi ne tietyt tekijät joita tosiaan ei halata pois. Eikä osteta soppalautasella.

  VastaaPoista