perjantai 7. syyskuuta 2018

LentokonevertausLentokone pystyy kuljettamaan turvallisesti 200 ihmistä, aivan sama ovatko matkustajat rikkaita, köyhiä, terveitä, sairaita, hyviä, moraalisia, pahoja tai moraalittomia. Jotkut hyväntahtoiset haluavat koneeseen jatkuvasti 500 ihmistä ja mikäli asiat ovat niin kuin ovat 1000 ihmistä. Kun muu ei auta, he yrittävät vallata lentokoneen ja alkavat paapattaa sorrosta ja sorrettavista ja näiden ryhmien välisestä dynamiikasta ja siitä, ettei kukaan omista lentokonetta. Kyllähän se sopii, mutta sellaisella ylitäytetyllä koneella ei lennetä ja puhe ei vaikuta koneen suoritus- tai kantokykyyn vähääkään.

No, tällaista on elämä rajattujen resurssien planeetalla ja toimivissa yhteiskunnissa. Siinä on aika vähän huumoria loppupeleissä.*


*Loppupeleissä kuulostaa melko pahanenteiseltä tässä... Voidaan tietenkin alkaa kiistellä siitä, ovatko resurssit rajalliset vai eivät. Sekin vaihtoehto on olemassa ja varmasti käytetään. Ja taatusti on niitäkin, jotka sanovat: Lentokonetta ei ole täytetty tasaisesti. No, se on kyllä sitten jo hyvin kimurantti juttu! Tai he sanovat: Voimme vain ehdottaa ihmisille, etteivät tunkeudu koneeseen, voimme tukea heitä tässä päätöksessä, mutta emme voi heidän puolestaan asiaa päättää, koska on ihmisoikeus tunkeutua koneeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti