perjantai 7. syyskuuta 2018

NykytilanneKesällä saan viestejä puilta, vedeltä, tuulelta. Miten rauhoittavaa se on. Koko ruumis ottaa viestit vastaan eikä muuta tarvita - kukaan ei sano mitään. Hirvillä on metsässä internet. Nyt käyn ulkona, kerään voikukanlehtiä marsuille, katselen sieniä, yritän selvitä ihmisiksi. Sähköisessä todellisuudessa addiktoidun ja hermostun. Ruumis voi pahoin, mieli kiihottuu. En tarkoita päihteitä, vaan tätä yleistä huumaa, jota tuolilla istuen alan purkaa ajattelemalla, kirjoittamalla. Pahat ajatukset ja aavistukset ovat läsnä heti kun avaan tietoväylät.* Tällaistakin voi olla luomakunnan kärsimys. Onneksi on hyviäkin uutisia. Ne tulevat useimmiten tieteestä. On alkamassa selluvallankumous. Sellusta ja sen raaka-aineesta, selluloosasta, on opittu viimeisen kymmenen vuoden aikana enemmän kuin sadassa edellisessä. Puukuiduilla voidaan korvata muovia, terästä, jopa ruokien haitallisia aineita - sellusta syntyy miltei mitä hyvänsä, vain kuumuus asettaa rajat. Nanobuumi on vauhdittanut muutosta. Laskentakapasiteetin kasvu on auttanut mallintamaan selluloosamolekyylien sidoksia. Kuitujen rakenne tunnetaan kokonaisista puista solujen glukoosimolekyyleihin. Hienoja viestejä puista ja niitä tutkivista ihmisistä! Sellua voidaan valmistaa myös ruohosta, riisistä, bambusta, teestä ja kahvinporoista, jopa eläinten läpi kulkenut biomassa eli paska käy. Odotetaan lisää hyviä uutisia, myös vedestä ja tuulista.


*Pahan olon voi hankkia kahdella tapaa: Lukemalla uutisia hyväksi siloitellusta maailmasta tai lukemalla uutisia siitä, mitä kaikkea paskaa ihmiset tekevät. Molemmat vääristävät todellisuutta oman ideologiansa suuntaan. Ruumis ja järki sanovat, että kumpikin leiri puhuu paskaa tai että paskaa, jota on aina mukana, on kohtuuton määrä osana viestiä.5 kommenttia:

 1. "Kesällä saan viestejä puilta, vedeltä, tuulelta. Miten rauhoittavaa se on. Koko ruumis ottaa viestit vastaan eikä muuta tarvita - kukaan ei sano mitään."

  Ja mulle tuli mieleen ne käärmeet. Onko sulla jokin syvä luontoyhteys, kun edes käärmeenpurema ei ole vaarallinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sami, on minulla se luontoyhteys mutta muuta sen syvällisempää ei taida olla - käärmeet olivat vaan purreet sammakoita ja sisiliskoja, joita myös olen nähnyt. Ehkä niiden rauhaset olivat tyhjät. Nyttemmin en ole käärmeitä nähnyt, viimeksi elokuun alussa.

   Muuten, tuli mieleen, että sinun Sotaanlähdössäsi nämä käärmeet ja käärmekammo ovat mukana ainakin motiivina! Hauska yksityiskohta. Täytyy sanoa, että pidän kovasti siitä, miten kirjassa tilanteet ja kertojan tajunta rytmittyvät!

   Poista
  2. Syökö ne käärmeet sitten niitä puremiaan sisiliskoja ynnä muita elikoita, sammakoita? Eikö se myrkky sitten voi tehdä kipeää käärmeelle? En todellakaan googlaa. Näin ihan riittävästi käärmeunia jo nyt. Ja kun nyt olen "Instassa" niin sieltä löysin videon Arte Studio Ginestrellestä, missä olen ollut noin kolme kertaa, ja videossa käärme kulkee siinä pihalla, nousee kivireunukselle, nostaa etuosaansa. Olen ehkä nähnyt saman käärmeen siinä pihalla, pelästyin aika kiitettävästi, silloin se kai meni kiviaitaan ja kissa leikki sen kanssa tai yritti päästä syömään. Kuulemma se katti söi käärmeitä! Jo nuorena olin aivan hysteerinen käärmeistä (asiasta enemmän, ks. Freud, Sigmund).

   Sotaanlähdön jatko-osaa lähdenkin tästä kirjoittamaan. Kiitos kauniista sanoistasi!

   Poista
 2. Kyllä ne syö, sammakoita ja sisiliskoja, näin olen ymmärtänyt. Meillä mökin pienellä mansikkamaalla on sammakoita ja sisiliskoja, kun sitä mansikkamaata ympäröi heinikko, jota en ole aina pitänyt niin lyhyenä ja sitten siellä on ylijääneistä harkoista (joissa on ontelot) tehty reunus mansikkamaan ympäri (eläimet livahtavat noiden harkkojen sisään).

  Kissa tai koira voi niellä eli syödä käärmeen siitä sen kummemmin vahingoittumatta. Taisi olla juuri keväällä, kun yksi labradorinnoutajan isäntä / emäntä kyseli, että mitenköhän koiralle käy, kun oli niellyt käärmeen. Ei käy kuulemma pahasti.

  Tässä on joku keskustelunpätkä kissan ja käärmeen kohtaamisesta (ei siis romaanista Kissani Jugoslavia vaan vauva.fi:stä https://www.vauva.fi/keskustelu/4221552/ketju/kissa_saalisti_kyynpoikasen_onko_voinut_purra_vaikka_ei_oireita). Pääset samalla tuttuun nettijankutusmoodiin kun luet ketjua tarpeeksi alaspäin.

  Ei muuta kuin Sodassaoloa kohti, siis sitä Jatkosotaanlähtö-romaania kohti.

  VastaaPoista
 3. Siis sen kyyn myrkyn pitää mennä kudokseen / verenkiertoon, jotta olisi vaarallista. Eläimet - siis villieläimet - syövät luonnossa käärmeitä vaikka kuinka. Ja syöväthän ihmisetkin käärmeitä (myrkkypussit varmasti toki perataan eka pois).

  VastaaPoista